Prekognistički snovi

Vizije iz dubine nesvesnog "u svojim tamnim odorama pristižu iz jednog drugog sveta, sa sigurnošću stranaca koji dolaze iz neke velike, dobro uređene države, kao da su žive?"
" ...To su stvari iza horizonta svesti, stvari koje očigledno klize iza horizonta naše svesti ili je to, zapravo, samo neki na čudan način razapet, nedokučiv, možda ostvarljiv novi horizont svesti, iznenada nagovešten, koji još nije ispunjen nikakvim stvarima... To su ideali, (...), ne pomućenja ili znaci nekakve duševne bolesti, nego određena naslućivanja celine, odnekud preuranjena, -- ali, kad bi nekako mogla pravilno da se povežu, nastalo bi nešto poput stvari razbijene jednim udarcem i protezalo bi se od najfinije isprepletanosti misli do krošnji drveca tamo napolju, ispunjavajući čak i najbeznačajniji gest kao vetar jedra."

(Robert Muzil)

*
heliada

Ovu temu ne umem da počnem nikako drugačije nego da krenem od posebnog ka opštem. Imam takve snove ( ili ih toliko primećujem ) neke 3-4 godine i u gotovo je pravilo da se svode na sledeće - pred jutro sanjam san za događaj koji me zadesi TOG DANA. Sad bi neki skeptik rekao ''pa da znaš šta će ti se desiti mogao bi to da promeniš''. No, ima tu caka. San je u obliku priče, znači ne mogu tačno da provalim šta će mi se desiti dok se to ne desi pa onda prepoznam. U retkim slučajevima dešavalo mi se da bukvalno sanjam da ću negde sresti neku osobu i to mi se zaista i dogodi ( ali kad to ne očekujem, dakle ne mogu da predvidim sad ). Takođe, u 99 posto slučajeva ti snovi su vezani za moj lični život, a par puta sam sanjao neke stvari koje se tiču javnih ličnosti ( recimo pročitanog u novinama o njima ) ili političkih događaja ( vezano za tragediju sa poljskim državnim vrhom, ako nekog zanima ispričaću ). Ovde je bitno naglasiti da je u slučaju tih događaja ipak moja lična interpretacija da se san tiče njih...

ajmo sad ka opštem...Čini mi se očiglednim da dok smo u snu možemo se povezati sa nekim, nazovimo ga, svepoljem koje ne zna za vreme što će reći da budućnost već postoji. Da budem sklon tom mišljenju navele su me i astrološke prognoze nekih ljudi.
Ima li ovde još ljudi koji ima ovaj tip snova, da razmenimo iskustva i da pokušamo da konkretizujemo šta se to dešava? Takođe, zna li neko neku tehniku za kontrolu ovih snova ili smo osuđeni na to da nam se dešavaju spontano? I zašto ih imaju samo neki pojedinci?

Ako znate za neku knjigu koja se bavi ovom temom preporučite.

Znam o cemu pricas, ali nemam odgovore na pitanja koja postavljas.

Ranije sam imala takve snove ali su manje vise uvek bili u domenu nagoveštaja loših i ružnih dešavanja a to uopšte nije bilo zanimljivo. U stvari me je to užasno plašilo i onda sam vremenom počela maksimalno da ih potiskujem i sad ne pamtim da sam skoro bilo šta sanjala tog tipa.
Sećam se da sam za prijateljicu kojoj su lekari na ultrazvuku videli devojčicu i po onim bapskim predviđanjima opet videli devojčicu da sam sanjala da će roditi dečaka - i rodila je dečaka. Ali takvi snovi su ipak bili retkost.

Ranije sam imala takve snove ali su manje vise uvek bili u domenu nagoveštaja loših i ružnih dešavanja a to uopšte nije bilo zanimljivo. U stvari me je to užasno plašilo i onda sam vremenom počela maksimalno da ih potiskujem i sad ne pamtim da sam skoro bilo šta sanjala tog tipa.
Sećam se da sam za prijateljicu kojoj su lekari na ultrazvuku videli devojčicu i po onim bapskim predviđanjima opet videli devojčicu da sam sanjala da će roditi dečaka - i rodila je dečaka. Ali takvi snovi su ipak bili retkost.

"Ranije sam imala takve snove ali su manje vise uvek bili u domenu nagoveštaja loših i ružnih dešavanja a to uopšte nije bilo zanimljivo. U stvari me je to užasno plašilo i onda sam vremenom počela maksimalno da ih potiskujem i sad ne pamtim da sam skoro bilo šta sanjala tog tipa."

Ja bih rekao da je to u velikoj vecini slucajeva tako. Zasto je to tako?

nisam sklon uzimanju pretpostavki u licne cinjenice i uverenja ali cinjenica da nas priroda potstice da sanjamo razumno se moze zakljuciti da se moze uticati na psiholosku strelu vremena.psiholoska mreza je usmerena u mnogim pravcima a fokusirati fluid u jednom pravcu je veoma tezak zadatak,gotovo isto kao kada bi hteli da uticemo na zemljinu precesiju..ne postoji samo jedan izbor svesti jer sve evoluira pa i sam svemir a prekognicija tako moze da bude poruka nekog buduceg dogadjaja.

nisam sklon uzimanju pretpostavki u licne cinjenice i uverenja ali cinjenica da nas priroda potstice da sanjamo razumno se moze zakljuciti da se moze uticati na psiholosku strelu vremena.psiholoska mreza je usmerena u mnogim pravcima a fokusirati fluid u jednom pravcu je veoma tezak zadatak,gotovo isto kao kada bi hteli da uticemo na zemljinu precesiju..ne postoji samo jedan izbor svesti jer sve evoluira pa i sam svemir a prekognicija tako moze da bude poruka nekog buduceg dogadjaja.

Kad podjemo od tvog objasnjenja onda dolazimo do zakljucka da postoje bica na visem duhovnom nivou koja mogu pojedincu dati uvid u neki vec odredjeni sled dogadjaja ...

Mrzelo me da citam prethodne postove... :) Ali da li si razmisljao o tome da nisi ti ustvari sanjao ono sto ce se desiti, vec da se to desilo tj vec si doziveo pa se zatim urezalo u podsvest da si to sanjao... ?

Lepo pitanje, ali nisam ja pokrenuo temu, nije rec o mojim snovima. Ja nisam imao takve snove, ja sam imao dozivljaj u budnom stanju.

Znam vrlo blisku osobu koja je imala takve snove. Ja sam znajuci osobe koje su sanjane izveo jasan i nedvosmislen zakljucak koji se zati relativno brzo realizovao...

Ovde nije rec o obmanama i samoobmanama, rec je o neizvodivim dogadjajima na osnovu logike, dogadjajima koji ce se u odnosu na san tek desiti a ne da su obmana u smislu vec sa desilo pa pobrkani dani i datumi i slicno.

Kad podjemo od tvog objasnjenja onda dolazimo do zakljucka da postoje bica na visem duhovnom nivou koja mogu pojedincu dati uvid u neki vec odredjeni sled dogadjaja ...

Ne radi se o bićima na višem duhovnom nivou već o više subjekata u našoj podsvesti (nesvesnom delu ličnosti) koji su personifikovani preko različitih psihičkih figura (nazovimo ih bićima) . Znači radi se o izvesnoj podvojenosti svakog pojedinca čiju celovitost obezbeđuje ego (ali i još nešto) .

Poslednja izmena:
neko se trenira nda tobom i tako te lepo sludjuje da je to prosto za forum ovde da svi vide koliko i kako........................

Ako si ikako u stanju da sročiš rečenicu koja se može razumeti ti to uradi , ovaj prethodni post ne liči ni na šta .
Ako nikada nisi ništa pročitao iz psihodinamičke psihologije pa ti nije jasno o čemu se radi najbolje je preskočiti temu nego pisati nesuvislosti.

I da je rec o tvojim snovima ne mozes da znas takvo nesto... Imao sam ja par puta slicno pa sam dosao do takvog zakljucka koji je realan i samim tim objasnjiv. Ljudi se odmah vezuju za nesto sto ne mogu objasniti tj "visu silu" i sl.

I da je rec o tvojim snovima ne mozes da znas takvo nesto... Imao sam ja par puta slicno pa sam dosao do takvog zakljucka koji je realan i samim tim objasnjiv. Ljudi se odmah vezuju za nesto sto ne mogu objasniti tj "visu silu" i sl.

Ne bih želeo da ulazim u Jungovske spekulacije u vezi delovanja neke izvanpsihičke više sile. Još uvek nisam spreman da poverujem u sve Jungovske vratolomije.
Međutim čovek nije jedinstvena ličnost, on u sebi sadrži više subjekata koji su katkada međusobno suprostavljeni . Sam Frojd je govorio o podsvesnom sukobu id-a i superega gde ego ima supermacioni odnos. No takav odnos nije u snu , zapravo u njemu izranjaju neki subjekti ličnosti (personifikovani kroz psihičke figure) koji su u svesnom stanju potisnuti .

Ipak da se vratim na "više sile" . Da bi bi razumeli podudarnost unutrašnjih događaja ( događaja u snu) i događaja u spoljašnjem svetu treba savladati termin sinhronicitet . Evo objašnjenja ovog termina (pročitati prvih šest -sedam postova ) http://forum.krstarica.com/showthread.php/460843-Sinhronicitet-Princip-akauzalnih-veza

Poslednja izmena:

To bice je covek. Sad, kako koji prihvati to.

Imas instikt, imas intuiciju. Intuicija je spora posto ukljucuje i proces razmisljanja. Da naletis na tigra u dzungli, svakako bi vise voleo da te ponese instikt koji ce te stoprocentirati da se izvuces, dok bi te intuicija saplela na prvom koraku: "Oh, vidi tig..."

A linija vremena je ionako izmisljotona. :mrgreen:

To bice je covek. Sad, kako koji prihvati to.

Imas instikt, imas intuiciju. Intuicija je spora posto ukljucuje i proces razmisljanja. Da naletis na tigra u dzungli, svakako bi vise voleo da te ponese instikt koji ce te stoprocentirati da se izvuces, dok bi te intuicija saplela na prvom koraku: "Oh, vidi tig..."

A linija vremena je ionako izmisljotona. :mrgreen:

:)

Intuicija jeste divna.

Da li intuicija pomaze u slucaju kada nisi putovao u inostranstvo, ne poznajes nikog ko je putovao tamo gde ima tigrova i odjednom imas saznanje da te u tvojoj dnevnoj sobi, na cetrnaestom spratu, opruzen na trosedu ceka dremljivi tigar. Naravno sve to uz zakljucana ulazna vreta, a nikom nisi dao kljuc ...
Dodjes i otkljucas ulazna vrata, opomenut tiho proviris u dnevnu sobu, kad tamo na trosedu lezi dremljiv tigar.

Ako i za taj slucaj vredi intuicija ...

Samo da konstatujem, tigrici iz zooloskog vrta su i dalje tamo gde su bili.

:bye:

Poslednja izmena:
Em ti je primer pogresan, em si se uhvatio za pogresni IN. :mrgreen:

Ti si pomenuo tigra, a ja sam samo hteo da ti pokazem na primeru da neke dogadjaje ne mozes predvideti logikom pa ni intuicijom.

Zasto verujem da ti dogadaje koji se jesu dogodili, a koji su jednako verovatni kao i izmisljena prica o tigru, ti neces prihvatiti da su se desili ma koliko ja tvrdio da su to istine.

:mrgreen:

Back