Predstavljena knjiga "Sa Cvejom" u JDP

Nina

Zlatna tastatura
Supermoderator
Poruka
327.010
206570_img-20231107-113940-a_s.jpg


Knjiga "Sa Cvejom" čiji su autori više od sto kolega i prijatelja glumca Branka Cvejića predstavljena je danas u Jugoslovenskom dramskom pozorištu.

Delo je objavila izdavačka kuća "Klio" i Fondacija "Moj Balkan", a priredili su ga Beka Vučo u saradnji sa uređivačkim odborom koji čine Ksenija Radulović, Aleksandar Milosavljević i Zoran Hamović.

Ova monografija je koncipirana u osam poglavlja koja predstavljaju važne životne i profesionalne prekretnice Branka Cvejića, i predstavlja važan dokument o njegovim dostignućima.

Takav koncept odredio je da autori tekstova budu ne samo među bliskim saradnicima u oblasti kulture, drugarima iz pozorišnog i umetničkog sveta širom regiona, već i iz njegovog privatnog okruženja, pre svega u porodici i među bliskim dugogodišnjim prijateljima.

Među njima su Voja Brajović, Branka Petrić, Renata Ulmanski, Boris Isaković, Mirjana Karanović, Mira Banjac, Svetlana Bojković, Svetozar Cvetković, Irfan Mensur, Seka Sablić, Anita Mančić, Dragan Mićanović, Renata Ulmanski, Vanja Ejdus, Tanja Bošković, Seka Sablić, Žarko Laušević, Gordana Marić…

Tu su i tekstovi Srđana Karanovića, Gorana Marković, Rajka Grlića, Stefana Arsenijevića, Andreja Nosova, Branislava Mićunovića, Gorčina Stojanovića, Biljane Srbljanović, Siniše Pavića, Ivana Medenice, Ksenije Radulović, Aleksandra Milosavljevića, Svetozara Rapajića.

O Cveji su pisali i Tamara Vučković Manojlović, Novica Antić, Gorica Mojović, Mrđan Bajić, Draško Adžić, kolege iz regiona, Paolo Mađeli, Slobodan Unkovski, Milena Zupančič, Dino Mustafić, Snježana Banović, Jeton Neziraj, Urša Raukar, kao i veliki broj njegovih ličnih prijatelja i članova najuže porodice.

U matičnom JDP-u Branko Cvejić odigrao je više od 50 uloga od kojih su najznačajnije: Lord Graham ("Lepeza ledi Vindermir"), Frank ("Zanat gospođe Vorn"), Stanković ("Pučina"), Nikola ("Nahod Simeon"), Pera pisar ("Gospođa ministarka")… Najviše je sarađivao sa rediteljem Dejanom Mijačem, kao glumac, a kasnije i kao producent brojnih predstava. Gostovao je i na drugim pozorišnim scenama, pored ostalog i u Ateljeu 212, kao i Zvezdara teatru u čijem osnivanju je i učestvovao.

Preminuo je 26. jula 2022. u 75. godini života.

link
 
-Prvi put putovali u Hrvatsku posle rata, pozorisna trupa autobusom, usli u Splitu u jednosmernu ulicu pogresno, napravili zakrcenje. Dosla policija da resava..
Pandur, cim je video Cveju nalakcenog na bus, prilazi i kaze mu: Cuj, stari moj, cekamo vas vec deset godina, i cim ste dosli, odmah ste sou napravili... :cool:

-Bili u Spaniji, Goran Jevtic zapalio samoinicijativno za Toledo, nije kupio povratnu...Kasni na predstavu....Jedva se snasao, dolazi minut pred pocetak, na ulazu u pozoriste ceka ga ala koja se odaziva na ime Mira Karanovic, spremna da mu j..e sve po spisku. Kad, istrcava Cveja ispred nje kao vihor....Krece da psuje Jevtica grdje nego sto je Mira ikad pomisljala da ucini. :D Jevtic se nadje u cudu: ok, nikad nije bio ovako grub...... :confused: Kad Mira staje ispred Cveje i krece da brani Jevtica, i mali ukapira: pa on me psuje jer poznaje njenu narav, zna da ce uvek da stane na stranu slabijega... :D "Kakav car, kakav genije!" :D :cool::lol:

-Irfanova prva zena, Ljiljana Perović, bila opasna macka, svi ga zezali kako je on takav nju uspeo da smuva... Tek sto se vencase, sastanu se u kafani on, Cveja i jos neko drustvo i svi krenu da mu predlazu gde da idu za medeni mesec... Posle svih predloga, Cveja im kaze: idite u Veneciju...Irfan se odusevi. Moze, hocu! :D
Cveja: ...al idem i ja s vama. :cool: I tako Irfan vozi trabanta za Veneciju, pored njega zena, a pozadi Cveja.... :cool: Nakon sto su stigli, jedne veceri, pade im na pamet da se provozaju camcem pored cuvene Santa Marije De La Salute.... Neposredno pred raskosnim zdanjem crkve, Cveja se uspravlja u camcu i krece da recituje sa takvom dubinom, sa takvim zanosom, sa takvom melodijom reci istoimene pesme Laze Kostica, da su ga nekolicina italijana saputnika netremice gledali i slusali sta taj neobican cova izgovara, iako nista zivo nisu mogli razumeti...sem Santa Marije De La Salute. ;) :cool: Irfan se zaplakao od srece... :)
 
Poslednja izmena od moderatora:

Back
Top