Predsednik Srbije večeras u Makedoniji za proslavu Sveto Savskih večeri

Manga Hilux

Legenda
Moderator
Poruka
69.623

Vučić na svečanoj Svetosavskoj akademiji u Skoplju: "Srbija je izabrala put slobode i nezavisnosti" (FOTO/VIDEO)​

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić prisustvovao je večeras svečanoj Svetosavskoj akademiji u Makedonskom narodnom pozorištu u Skoplju.

.
FOTO: TANJUG / SCREENSHOT
.
Manifestaciju je otvorio predsednik organizacionog odbora Svetosavske akademije Ivan Stoilković.

- Pred nama su visoka očekivanja da svaka sledeća bude bolja. Mi smo u svaku Svetosavsku akademiju do sada utkali puno ljubavi, samopregora i rada. Ponosni smo, i ja i moj tim, na sve akademije koje smo do sada organizovali. Predsednik Vučić je već godinama pokrovitelj ove manifestacije, a dočekali smo i da prvi put u istoriji Srbije i Makedonije predsednik Srbije poseti i Srbe u Makedoniji. Veće priznanje niste mogli da nam učinite - rekao je Stoilković.

"Naš put zavisi od izbora"​

Vučić je rekao da je srećan što prisustvuje svečanosti.
- Ja sam prvi predsednik koji vam se obraća na ovakav način, i to mi je dodatna obaveza i još veća odgovornost za budućnost. Princ, monarh, arhiepiskop... Sve to i još mnogo više je Sveti Sava. Opet, postoji samo jedan osnovni činilac koji nas povezuje međusobno. Priča o Svetom Savi staje u jednu reč - izbor. I danas naš put zavisi od izbora, da li ćemo kao narod izabrati slobodu, nezavisnost, ili vazalstvo i podaništvo. Naša zemlja ni danas nije u jednostavnoj situaciji, ali bez obzira na to, naša Srbija je izabrala put slobode, suvereniteta i nezavisnosti, i neće dozvoliti nikome drugom da vojnu slobodu čuva i ne prepušta drugima. Nije lako biti na evropskom putu, a ne odreći se tradicionalnih prijatelja. Ali istovremeno i ne pripadati horu svih onih u hajci. Poput Save biramo naše ciljeve, i jasno nam je da su mir i jedinstvo jedini putevi za naš opstanak - rekao je Vučić i dodao:

"Danas vraćamo dug prema Svetom Savi"​

- Izabrao je učenje, zakone, red, jaču organizaciju. Budućnost nije moguća bez ovih 800 godina starih postulata. Sveti Sava je učio i prevodio i učenicima preneo obavezu da uče i podučavaju druge. Osam vekova posle imamo istu takvu osobu da ostavimo dobru državu našoj deci. Zakoni su stub naše budućnosti, i moramo da onima posle nas ostavimo uređen i ozbiljan prostor. Zašto je školska slava? zato što je obrazovanje osnov društva. Dominitijan je bio i savremenik i đak, dok je Sava i država i crkva. Sveti Sava je i crkva i država i škola i srpstvo. Pitam se kako je Sveti Sava uspeo da bude tolike ličnosti pre njih sami, kako je on naš najveći duhovnik i poeta, i bez odgovara sam bio do skoro. Ali onda sam video mapu puteva koje je prohodio, i do kojih je retko koji moderni Srbin uspeo da dostigne. Video sam i razumeo da je Savo utemeljio naučnu misao kod Srba. Savo je prvi i najveštiji diplomata, naš pisac, prvi zakonopisac. Sveti Sava je temelj naše civilizacije. Kao što Dučić tvrdi, mi Srbi uz majku i Boga u pomoć prizivamo i Svetog Savu. Sve dobro što je neki Srbin uradio posle Save, utkano je njegovim putevima i uticajem. Danas, mi vraćamo makar delimično dug prema Svetom Savi. I ono što je važno, biti dobar Srbin znači biti dobar čovek.
Inače, Vučić prvi put prisustvuje Svetosavskoj akademiji, a pokrovitelj je svečanosti šesti put zaredom.
Srpska pravoslavna crkva (SPC) i škole širom Srbije danas proslavljaju Savindan, u znak sećanja na Svetog Savu, srpskog prosvetitelja i prvog srpskog arhiepiskopa iz 13. veka, utemeljivača srpske crkve, države i školstva.

Pored predsednika, na svečanosti su se obratili i predsednik Severne Makedonije, Stevo Pendarovski, kao i doskorašnji premijer Severne Makedonije, Dimitar Kovačevski, ali i predsednik Narodne skupštine Republike Srpske, Nenad Stevandić, predsednik Demokratske partije Srba u Severnoj Makedoniji Ivan Stoilković, kao i mnogobrojni predstavnici srpske zajednice u ovoj zemlji.

.
Pripremljen je i kulturno-umetnički progam, u okviru kojeg su nastupali Branka Zečević sa orkestrom, najbolja srpska frulašica Neda Nikolić, makedonski klarinetista Blagojče Trajkovski, glumac Aleksandar Lazić, Marko Kačarević sa svojim pojačkim sastavom "Srbski pravoslavni pojci", grupa "Iskon" i ansambl "Kolo".
U Severnoj Makedoniji 27. januara je od 2007. godine nacionalni praznik Srba, a centralna svečanost se svake godine održava u Skoplju.

aleksandar vučić svetosavska akademija skoplje sveti sava
 

Back
Top