Predsednik Crne Gore Milo Đukanović: Srbija nije nikada prihvatila crnogorsku nezavisnost, SPC kao klerikalni fašizam

комшија

Stara legenda
Poruka
96.548
1626475847387.png

Đukanović: Srbija nije nikada prihvatila crnogorsku nezavisnost, SPC kao klerikalni fašizam

M.Djukanovic-19-1000x555-1[1].jpg

Beta danas 20:45

Predsednik Crne Gore Milo Đukanović izjavio je da Srbija nikada nije prihvatila crnogrsku nezavisnost i gleda na Crnu Goru kao na deo „srpskog sveta“ i dodao da Srpska pravoslavna crkva (SPC) deluje slično „klerikalnom fašizmu“.

„Mogu to potvrditi za vreme za koje sam u politici, a to možemo potvrditi i istraživanjem istorijskih dokumenata čak iz XIX veka“, rekao je Đukanović na konferenciji „Zapadni Balkan: Ključni deo slagalice evropske bezbednosti“ u organizaciji GLOBSEC-a.

On je učestvovao na konferenciji u okviru drugog dana posete Bratislavi.

Đukanović je ocenio da Srbija nikad nije prihvatila nezavisnost Crne Gore i pomirila se s tim, i da na Crnu Goru gleda kao deo „srpskog sveta“.

„Kad se vidi odnos Srbije u regionu, ta uloga je potencijalno destruktivna, zato što se Srbija vratila politikama iz ranih devedesetih. Srbija je tu da sačuva interes Srba gde god žive u regionu. To je ista greška koju je Slobodan Milošević napravio devedesetih, znamo šta se desilo u Bosni i Hercegovini“, istakao je Đukanović.

Rekao je da predsednik Srbije Aleksandar Vučić zaštitu interesa srpskog naroda u Crnoj Gori pokušava da predstavi kao legitiman cilj.

„Ne može mešanje u unutrašnje stvari jedne države biti legitiman cilj. Žao mi je što Srbija ponavlja greške i plašim se da to je to realističan potencijal za stvaranje nestabilnosti u regionu. Srbija to čini oslanjajući se na podršku Moskve“, istakao je Đukanović.

Mišljenje je mnogih, istakao je crnogorski predsednik, da je Srbija izgubila Kosovo kad je Rusija bila slaba, što znači da bi sada možda bilo vreme da se Kosovo vrati.

„Žele da ožive politike koje su dovele do velikog gubitka ljudskih života devedesetih“, naveo je Đukanović.

On je rekao da je otvaranje pitanja izmena Zakona o slobodi veroispovesti učinjeno u pogrešnom periodu, uoči parlamentarnih izbora i Srpska pravoslavna crkva uložila je sve resurse da manipuliše tim pitanjem u crnogorskoj javnosti i da se predstavi kao alat za ostvarenje velikosrpskih interesa i u tome je uspela.

„Bez obzira na izborni rezultat, ovaj fenomen zaslužuje ozbiljnu pažnju. Imamo veoma ozbiljan deformitet, a to je da je Srpska pravoslavna crkva postala politički akter u Crnoj Gori. Postali su nosioci veoma retrogradne ideologije. Nažalost, vidim tu nešto veoma slično klerikalnom nacionalizmu, pa čak i klerikalnom fašizmu“, kazao je on.

Kako je dodao, ima veoma sveže sećanje na devedesete, kada je, kako je rekao, Srpska crkva stigla pre vojske.

„Išli su istom putanjom – prvo crkva, pa vojska i, na kraju, odgovorni su, pored ostalog, za genocid u Srebrenici. Crkva je opasno oruđe u rukama retrogradnog nacionalizma i treba da usmerimo političku odgovornost i pažnju na njih ako želimo da otklonimo destruktivne sile, opasne za mir i stabilnost na Zapadnom Balkanu“, ocenio je Đukanović.

Srpska crkva je blisko povezana sa Ruskom pravoslavnom crkvom, rekao je.

„Znamo u kojoj meri ta crkva radi u ruskom nacionalnom interesu. Mislim da su to sve delići velike slagalice koja urušava evropski sistem vrednosti i društva“, zaključio je Đukanović.

link

Браво за Црногорског Тита! Бобу боб, а попу поп! Па зар то није фантастично?!

Eh, dragi, CG je i u sklopu Srbije cvetala, niko joj nije osporio Crnogorštinu, moglo se zajedno još dugo, duuugo!
Bog da kazni onog ko je CG i SRB rastavio.
Bog će znati najbolje, ali Srbija i Crna Gora se nisu trebale rastavljati.
Mislite šta hoćete, to se ne rastavlja tako brzo i lako, samo se političarima čini kao gladak i precizan rez, hirurški tačan, pa da zarade, da žive lepo-ne mi.
Ni jedan ni drugi nisu niti Srbin, niti Crnogorac!
Pljujem im na njihovu ljubav prema istoriji, ma koliko su veliki, istoriju ne mogu pregaziti lako.
Gazi, narode, da lakše i brže prihvatimo njihove planove!

Mislim da su to sve delići velike slagalice koja urušava evropski sistem vrednosti i društva“, zaključio je Đukanović.

40 godina vlasti jednog diktatora je inače u potpuno skladu sa evropskim sistemom vrednosti.

40 godina vlasti jednog diktatora je inače u potpuno skladu sa evropskim sistemom vrednosti.
Тзв."српски националисти", не можете више да називате Црногорског Тита диктатором, а да при томе не испаднете глупи у друштву. Не после мирне и демократске смене републичке власти у Црној Гори, а шта је одлучило једно посланичко место. Замислите када би власт вашег Вољеног зависила од једног посланика? Тог посланика би вероватно нашли у Дунаву као Цвијана.

Тзв."српски националисти", не можете више да називате Црногорског Тита диктатором, а да при томе не испаднете глупи у друштву. Не после мирне и демократске смене републичке власти у Црној Гори, а шта је одлучило једно посланичко место. Замислите када би власт вашег Вољеног зависила од једног посланика? Тог посланика би вероватно нашли у Дунаву као Цвијана.
Voliš Titomila a ne voliš njegove...

0203foto-twitter.jpg

Spao Milo da ga комшија brani.
Najbolji znak da NEĆE JOŠ DUGO.
A "medjunapodnu" podršku ima još od šiptara sa KiM i iz Makedinije,
bosančerosa ekstrennih muslimana sendvičara
(dolazili za sendvič da glasaju u CG)...
Jednom rečju, svega što mrzi Pravoslavlje.
Na poslednjim izborima svi pobrojani + DPS (1 član - 3 glasa)
+ min. 20% ukradenih - IZGUBILI.

Комшо, počni da braniš i Zdravka Krivokapića.
Najveća prevara i zabluda crnogoraca,
koji je postao sluga DPS-a, brzo će istoriju.

Kad samo pomislim kolike sam ljude nagovorio da glasaju za njega
dodje mi da sam sebi lupim šamar.

Ovi nam nikad nisu bili prijatelji i braća. To je činjenica. Naša najveća greška je što smo im dozvolili da sa Titom dodju ovde 1945-e, pobiju srpske domaćine i zauzimaju naša blaga i imovinu. Oni nekom pričaju o Zvicerima i okupaciji Crne Gore, a ko zna koliko su Srba nakon dolaska titoizma poslali u grob. I dan danas se doseljavaju u Beograd, a mrze nas i ponižavaju.

Jad i beda. Ko sebe ne poštuje ni drugi ga neće poštovati. Mi na more možemo i drugde, nije crnogorsko ni jedino ni najlepše, ali oni nemaju drugi Vračar i Beograd.

Moram osuditi Mila Djukanovica, jer je on postao sejac mrznje i nositelj crnogorskog ultranacionalnog etnosovinizma. Srbija je apsolutno prihvatila CG nezavisnost, a niko osim par opskurnih youtube 'intelektualaca' i SRS-a koji nema ni 4% se ne zalaze za pripajanje CG Srbiji. Celo drustvo Srbije je odlucno protiv bilo kakvog ujedinjenja sa CG. Ova laz je vrlo opasna jer ce jos vise narusiti odnose Srbije i Crne Gore, a pospesice i medjunacionalne sukobe u samoj CG.
Sto se SPC- tice, ne vidim da se negira crnogorska nezavisnost. Jedino sto su protiv da im se otme imovina.

Milo Djukanovic me jako podseca na srpske etnosoviniste koji su u fazonu da je Vukovar trebalo sravniti, jer, eto, kako se Hrvati usudjuju da se suprotstave samovolji Beograda i krenu putem nezavisnosti. Tako isto i ovaj - kako se usudjuje vecina gradjana CG da se pobuni protiv otimanja imovine SPC...

Najveci neprijatelj srpskog naroda i albanski covek. Albanija ce pojesti malu Crnu Goru natalitetom kao sto su to uradili sa Kosovom.
Nece. I nije albanski covek, vec crnogorski. Muka mi je kada ovi nasi nacionalisti opuze da je neko neciji covek, niko ne pomislja da se nesto moze raditi iz uverenja. Milo apsolutno veruje u to sto radi, kao sto su verovali Pavelic, Radovan Karadzic, Slobodan Milosevic, Franjo Tudjman, Ramus Haradinaj i slicna etnosovinisticka bagra.

Najveci neprijatelj srpskog naroda je emotivnost i nesposobnost da se odgovori pragmaticno, jasno i koncizno. Zablude do kojih nas dovodi nas mentalitet i mitovi.

Nece. I nije albanski covek, vec crnogorski. Muka mi je kada ovi nasi nacionalisti opuze da je neko neciji covek, niko ne pomislja da se nesto moze raditi iz uverenja. Milo apsolutno veruje u to sto radi, kao sto su verovali Pavelic, Radovan Karadzic, Slobodan Milosevic, Franjo Tudjman, Ramus Haradinaj i slicna etnosovinisticka bagra.

Najveci neprijatelj srpskog naroda je emotivnost i nesposobnost da se odgovori pragmaticno, jasno i koncizno. Zablude do kojih nas dovodi nas mentalitet i mitovi.
Toliko je ucino za Albance u Crnoj Gori isto kao i Tito za Albance na Kosovu.

Dao im je prst ali ce budite sigurni otici cela ruka. Prirodni zakoni su nemilosrdni.

Crnogorski narod ce se jednog dana probuditi i vecinskoj albanskoj naseljenoj Crnoj Gori.
Milo je albanski covek bogato placen koji svom crnogorskom narodu cini zlo a to bas ne moze svako da vidi i vreme ce to pokazati.

Uzeo je ozbiljnu lovu od Albanaca da prizna Kosovo i da ih sto vise primi na teritoriju CG i da im velika prava a to se ne radi iz ljubavi nego iz licnih ekonomskih interesa.

Em je dokazano (u skupstini su mu narodni poslanici horski skandirali lopove, lopove) opljackao svoj narod em se dodatno obogatio od Albanaca.

Albanaca koji ce jednog dana crnogorskom narodu uz pomoc kvarnih amera i engleza uz cuvene price o demokratiji na silu uzeti deo teritorije koja je ionako mala.

Crnogorski narod bez pomoci i saveza sa Srbijom je nadrljao.

Back