Predrasude o psihoterapji

To bi mogla biti još jedna predrasuda ''Traženje psiholoških saveta na forumu
je isto što i psihoterapija'' Naravno da nije. To je više ''tražim rešenje, a molim
Boga da ga ne nađem''.

Za preporuku se ne slažem. Preporuku možeš dobiti od bilo koga, pa da istražiš
dalje i tek onda odlučiš.
brate na koliko je samo nivoa ovo glupa izjava
bukvalno sam raspet izmedju besmislenosti demanta i moralne obligacije da reagujem

brate na koliko je samo nivoa ovo glupa izjava
bukvalno sam raspet izmedju besmislenosti demanta i moralne obligacije da reagujem
Pa kreni nivo po nivo. Lako li je tako praviti se pametan a da ne kažeš ništa.
Samo kažeš glupo je i evo ja ti verujem na reč. Predugo sam na forumu za
takve igre. Ili demantuj, obrazloži, argumentuj ili sevaj..

Mnogo volim što nisam psihoterapeut. Morao bih da upišem medicinu. Pa da je završim. Da specijalizujem psihijatriju. Pa da prođem obuku iz psihoterapije.
Alternativa je da budem hohštapler psihoterapeut. Završim neko čudo. Neki hohštapler me analizira. Onda ja analiziram druge.
Da radim kao savetnik. A klijent je stvoren za haloperidol, uz psihoterapiju. Samo što ja nemam pravo da ga prepišem.
Jok, more.

Cekaj kad nam skupljaju predrasude , evo jos nazovi predrasuda o psihoterapeutima, naravno iz iskustva....

Ja poznajem par njih , muskarci , i odlicni su , tj znaju znanje i vidi se za mene neki cudan pristup, ali ima logike sve sto kazu , prakticne logike....npr ono ako pacijent sam ne zeli da se izleci nemoj da gubis vreme na njega jer ima 1000 njih koji su u redu za pomoc....

Sa druge strane, pacijent koji ne moze da se iskobelja iz porodicnog, okruzajnog ili licnog problematicnog sistema, pa je kreni stani , hoce a ne moze, on nema sanse u sistemu psihoterapije nego da tavori i da ima utisak da napreduje, a napreduje putanjom prihvatanja bolesnosti...

E tu imam jedan apsurd....psihoterapeuti koji su odlicni za osobe kojima ne treba psihoterapeut kao lekar, nego kao sagovornik, jer imaju razvijene i stabilne metode odrzavanja mentalne higijene, imaju jaku volju, imaju integritet , identitet, pa psihoterapeut dobija mogucnost da bude izvor raznovrsnosti informacija , ali nije bas uskladjeno sa razvojnom psihologijom nego je vise terapijska bez terapije, ....
Kad je savrsenstvo psiholoskog mira osobe izmedju 95% i 100% a to je poprilicno srecan i snazan i jak i stabilan covek....to kad vidi sluzba , to zna odmah da je osoba za velike ciljeve....

A sta sa ovima koji su manje od 95%, a to su skoro svi ili bolje da kazem svi...
Hajde ovi od 95% do 75% kaze se zivot ih leci , tj njihovo savijanje i resavanje tekucih problema obicno dovodi do zadrzavanja stanja u tom opsegu, nekad dodju do 75% ali nekad se i poprave...

A sta cemo sa onima od 75% nervne volje i psihicke stabilnosti i znanja i higijene....pa na manje...do 50% njima vec stvarno trebaju ovi neterapijski psihoterapeuti , izgleda da je to ciljna grupa psihoterapeuta, po misljenju psihoterapeuta.....Znaci ovi dobri psihoterapeuti , koji daju vrlo smislene odgovore kad sa njima pricas, i naravno da ih smatras smislenima, ali brate ti si u 95%, pa jos mozes i da procenjujes, ovi do 75% mogu samo da se raduju od srece kad nalete na takve psihoterapeute...., ali ti isti psihoterapeuti sami beze i nisu dobri za 0% do 50% psihicke stabilnosti higijene, voljnosti .....

Tako dolazim do moje predrasude u smislu autora teme, a prakse u smislu zivota, da dobri i najbolji psihoterapeuti nisu dobri jer ne postoje za teske bolesnike....

Narod to valjda deli na psihijatriju psihoterapiju i psihologiju....kao psihijatrija je za te najteze, psihologija pokriva sve ali je u sredini a psihoterapija je za laganice...

Medjutim po medicinskoj podeli u teoriji nije tako , vec psihijatrija radi ili urgentnu sanaciju i farmakoterapiju , psihologija prati sve i sazima, a psihoterapija resava odredjene psiholoske stavove tacku po tacku ili tri tacke po tri tacke...lakse je i brze je kod svake osobe...

Jos uvek pricam o mojim licnim "predrasudama" iz prakse..

Tako narod podeli , a vidim i ovde se javlja ta podela da psihoterapeut treba da leci laganice....a psihijatar izgubljene dushe....
Samim tim si ih 98% i otpisao , tj desava se ona pojava koju svi znamo a to je da nema izlecenih nego samo zalecenih...
To je obicno znak da sistem nije dobar, da gubi nesto sustinsko iz vida i da ne ume da izadje na kraj metodologijom sa problemom koji mozda moze da resi.

I tako kao prvi zakljucak predrasudnih iz prakse dobijamo da najbolji psihoterapeuti nisu dobri za teske slucajeve...jer i ne zele da se angazuju kad je hit ratio 50% sto bi rekli hirurzi , kvari mu besprekornu statistiku jer stvarno tih 50% sto nije mogao da izleci nije mogao niko ziv , karakter , psihologika, vec stvorene reakcije, navike, strahovi i slicno....

Onda najbolji vise nije najbolji za teze pacijente nego moramo da trazimo one koji pristaju na nizak hit ratio , tj losiju statistiku uspeha...ali da ne bude boli me dupe nema izlecenih , nego idemo ili po logici ti si mi musterija do smrti ili po logici sta god radili stizemo na kraju do istog...

U pocetku kad sam imao prvi kontakt sa dushevnim poremecajima, naravno procitam malo malo net, malo ovo ono i naletim na razne siz dozvoljene i alternativne metode lecenja...ili podrske, kako se mozda bolje zovu...
I tu ima jako dobrih stvari , na obe strane, i kod vrhunsko odabranih siz tehnika, tj zvanicne medicine, i kod ovih alternativnih...samo u raznim krajevima sveta, a tu ne racunam svedske metode, koje su stvarno neuobicajene i radikalne u tom domenu , sta su svedjani sve isprobali , to je cudo, sve zivo sto vam padne na pamet a da uopste ne izgleda da vodi resenju....ne znam po kojoj logici , ali svasta su probali..

E sad, u praksi prosecan korisnik, tj bolesnik koji je od 0 do 50% psihicke snage stabilnosti , higijene, svesnosti i voljnosti , poprilicno je prepusten sreci i javasluku jer drustvo je u raspadu , logika ne postoji , sto ce reci ako si miran i cutis, dobro si....zabole dupe ostale za tebe....da li pokusavas ceo dan da spojis tri recenice u smisaoni niz...taman pamtis prvu , a trecu zaboravis, a sto je najgore ne zaboravis iz secanja duze od 5 sekundi , setis se posle 5 sekundi , tako da su stalno sve tri tu , ali kad treba da ih spojis u 1,2,3 uvek jedna ili dve fale...
I tako dolazimo kao i u trgovini ....javasluk opsti....svako kaci svoje cene, isti proizvod je ovde 1000 dinara, a tamo 2600, isto se zove, a nit ukus slican nit kvalitet slican, niti hranljiva vrednost slicna...da ne zaboravim to je vazna stvar ali ne za narod...njih hranljivost ne interesuje, to je suvise komplikovano..

Da li pomaze advokatski pristup?
Da pojasnim, kad radim kao advokatski savetnik, cesto pomaze u ovim balkanskim drustvima da razlozis proces i problem na dobro osmisljene strateski izabrane korake....To je odlicno i za kontrolu rada advokatskog tima i za konacni uspeh...
Jedini problem je sto se to ne placa niti iko shvata vaznost tog postupka...
Npr ako strateg procesa zna da se zahtev za promenom prezimena usled priznanja majke na samrti ko je stvarno otac osobi moze resiti i braniti resenje, postupkom tj zahtevom koji traje tacno 3 meseca od pocetka do kraja i obuhvata 3 zahteva koji na prvi pogled nemaju direktne veze sa konacnim, to je iskustveno znanje ili nekakvo znanje..
Dok pokusaj da se to izvede putanjom trazenja dnk analize pa pribavljanje tog dokaza pa zahtev za promenom imena, pa utvrdjivanje promene odnosa radi nasledjivanja, to traje 10 godina i kosta umesto 5000 dinara otprilike toliko evra....

Da li je potreban psiholoski advokat?
Po medicinskoj metodologiji , ono sto je meni poznato psiholog je u poziciji dushevnog , ludackog, nervnog , izaberite koji god hocete naziv laicki ili medicinski , advokata...Tj on je sinergicar koji treba da zna najbolju putanju cak i kad nije sigurna da ce uspeti , ali velike sanse ima da ce uspeti....
On treba da napise nalog , papirche pacijentu sta da uradi psihoterapeut npr resi problem majke i dovedi ga na nivo kooperativnosti familije...ako treba grupni pozivi , grupni...A ne da pacijent zna sta hoce, jer to nema nigde, pacijent je u takvoj nebulozi , da zaboravi i sve simptome svoje bolesti , za godinu dana sigurno zaboravi , tj on mora stalno da ponavlja i da otkriva iako je vec prezentovano sta je teorija i sirina njegovog problema....a bolnu praksu i najvece probleme i strahove ce da zapamti iz iskustva...

Zato se savet niti resenje ne trazi na forumu , jer ga necete dobiti , drustvo je razbucano po vrednostima totalno...Kao da ste vozac i treba da vozite isporuku a nemate pojma ni ko tovari , ni gde je nalog , ni gde treba da idete, nije Kragujevac tri kuce pa da znate koja firma, koja zgrada firme, ko daje pare, ko ce da plati , ko overava u firmi da ste prevezli to , i milion stvari ...

Poslednja izmena:

Back