Predrasude o psihoterapji

Umri_muski

Legenda
Poruka
72.512
Hajde da pipnem jednu stvar koja meni pri psihoterapeutskim seansama pravi problem..

Osoba sebe shvata objektom.....u svakom odnosu , koji je vezan za neke mz odnose ...

Znaci npr ona je zensko i koju ce odluku da donese ili kako da se postavi zavisi od cele price kako ce da odigra u glavi sta trazi i sta zeli da ostvari ,a to zavisi od toga kako ce na njenu zivotnu i emotivnu pricu da se postavi njen ciljni partner i onda sama sebe objektivizuje mnogo pre nego sto je iko objektivizuje, sto ajd nije problem, iako tema tvrdi drugacije...

Nego je problem sto ne moze da odustane od toga cak i kad dobije signale da je osoba ne objektivizuje jer ima strahove savremenog sveta i onda postaje jasno da zene mediokritetizuju muskarce jer zele takvog, a da im muskarac koji nije muzjak i nije mediokritet nije dostupan i onda nastupa ili kompleks nize vrednosti ili nepodnosenje jer ne zna sta da radi....itd itd...damage kontrol moze da se kaze..

Hajde da pipnem jednu stvar koja meni pri psihoterapeutskim seansama pravi problem..

Osoba sebe shvata objektom.....u svakom odnosu , koji je vezan za neke mz odnose ...

Znaci npr ona je zensko i koju ce odluku da donese ili kako da se postavi zavisi od cele price kako ce da odigra u glavi sta trazi i sta zeli da ostvari ,a to zavisi od toga kako ce na njenu zivotnu i emotivnu pricu da se postavi njen ciljni partner i onda sama sebe objektivizuje mnogo pre nego sto je iko objektivizuje, sto ajd nije problem, iako tema tvrdi drugacije...

Nego je problem sto ne moze da odustane od toga cak i kad dobije signale da je osoba ne objektivizuje jer ima strahove savremenog sveta i onda postaje jasno da zene mediokritetizuju muskarce jer zele takvog, a da im muskarac koji nije muzjak i nije mediokritet nije dostupan i onda nastupa ili kompleks nize vrednosti ili nepodnosenje jer ne zna sta da radi....itd itd...damage kontrol moze da se kaze..
Ovde nisi opisao svoj problem nego njen problem. Jel ti razlikuješ svoje
probleme od tuđih?

Ovde nisi opisao svoj problem nego njen problem. Jel ti razlikuješ svoje
probleme od tuđih?
Pa to je moj problem ako sam odgovoran u smislu pruzanja psihoterapeutske pomoci....nije moj problem ako gledam na sat i pitam se da li ce mi ostati musterija, to ne moram da se pitam uopste....strecam uopste...
Ah nek ipak bude poen za tebe, ne mogu da te gledam kako se patis u trazenju zadovoljenja zluradosti...

Ti si psihoterapeut? :rotf:

Izvini. :neutral: Evo uzozbiljiću se.
Jel ona to iznela kao problem ili si ti smislio da ona to treba da vidi kao problem?
Pa ne ide u psihoterapiji da osoba zna sta joj je problem, nego vuce 30 u paketu , i to ne zna se sta je gore , ti mislis imas 25 i vec kazes dobro je, kad iskoce 5 koji te sahrane osim ako si profi psihoterapeut onda trljas ruke i kazes ova nece izaci sa kreveta sledecih 4 godine.....jer sto duze traje terapija to se osoba lakse vraca recidivima....ustaljenim logickim zakljuccima koji su je i doveli do problema....

Nisam trebao da ti ozbiljno odgovorim, ipak je realnija slika da sam ja ebivetar a ti sveznalica....Korisnije za nasu medjusobnu dinamiku...

Pa ne ide u psihoterapiji da osoba zna sta joj je problem, nego vuce 30 u paketu , i to ne zna se sta je gore , ti mislis imas 25 i vec kazes dobro je, kad iskoce 5 koji te sahrane osim ako si profi psihoterapeut onda trljas ruke i kazes ova nece izaci sa kreveta sledecih 4 godine.....jer sto duze traje terapija to se osoba lakse vraca recidivima....ustaljenim logickim zakljuccima koji su je i doveli do problema....

Nisam trebao da ti ozbiljno odgovorim, ipak je realnija slika da sam ja ebivetar a ti sveznalica....Korisnije za nasu medjusobnu dinamiku...
Nisam sveznalica, neo psihoterapeut ne treba da se bavi rešavanjem problema
kojih pacijent nije svestan, pa samim tim nema ni nameru da ih rešava.

Dalje me mrzi i da objašnjavam koliko je pogrešno sve ono što si rekao o njoj..

Pa super , hajde jos jednom ponovi svim potencijalnim korisnicima psihoterapijskih usluga da pacijent mora da zna tacno sta mu je problem i kako da ga resi pre nego sto dodje kod psihoterapeuta koji kosta poprilicno pa ces videti koliko ce ljudi doci da se uopste potpomaze kod psihoterapeuta takve profesionalne vrline...

Pa super , hajde jos jednom ponovi svim potencijalnim korisnicima psihoterapijskih usluga da pacijent mora da zna tacno sta mu je problem i kako da ga resi pre nego sto dodje kod psihoterapeuta koji kosta poprilicno pa ces videti koliko ce ljudi doci da se uopste potpomaze kod psihoterapeuta takve profesionalne vrline...
Skrenuli smo sa teme, a ne mogu trenutno da se setim kojoj temi bi ove
poruke mogle da pripadaju.

Ne mora da zna kako da reši problem, ali mora da zna koji problem hoće
da reši. Ne mora ni psihoterapeut da zna rešenje, već da pacijenta vodi
kroz vlastitu potragu za rešenjem.
Ovo o čemu ti pričaš je obično kopanje po psihi i igranje sa ljudima. Zato
i imaju loše mišljenje o psihoterapiji.

Sad ću ja da odem tamo, pa će neko da otkrije kakve ja probleme imam
i reći će mi kako da ih rešim. Mislim.. strašno.. :roll:

Imaju lose misljenje zato sto uzmu pare i ne pomognu....
Ili zato sto dodju i savetuju da nevina devojka skine djanu da bi resila problem odnosa sa svojom majkom.....a psihoterapeut je zensko , pa verovatno logika, kad se bacis u promet bice ti mnogo manje bitan problem sa majkom...

Ne znam logiku tog saveta, ali jasno je da je losa terapija...

Imaju lose misljenje zato sto uzmu pare i ne pomognu....
Ili zato sto dodju i savetuju da nevina devojka skine djanu da bi resila problem odnosa sa svojom majkom.....a psihoterapeut je zensko , pa verovatno logika, kad se bacis u promet bice ti mnogo manje bitan problem sa majkom...

Ne znam logiku tog saveta, ali jasno je da je losa terapija...
Uzmu pare, ne pomognu i još te nagovore na nešto što ne želiš, pa ti stvore
tako još problema?
krsti se.gif

To su predrasude o psihoterapiji i psihoterapeutima. Rekoh već da oni ne
savetuju i ne nude gotova rešenja.

Evo jednog dobrog teksta na ovu temu:

6 predrasuda o psiholozima i psihoterapiji

Izdvojila bih ovo:

4. Psihoterapeuti menjaju ljude u skladu sa „kriterijumima normalnosti“​

Najsimpatičniji mi je strah da ja kao psihoterapeut kao i sve moje kolege, imamo tu moć da promenimo neku osobu tako što ćemo je ubaciti u neki kalup normalnosti, gde će ona izgubiti sebe i svoju prvobitnu ličnost. U psihoterapiji se polazi od pretpostavke da klijent ima sposobnost da sam razlikuje šta je dobro a šta loše. S tim u vezi psihoterapija ide u pravcu postizanja unapred postavljenog psihoterapijskog cilja koji je skoro uvek u službi razvoja nekog aspekta ličnosti. Psihoterapija je proces koji pomaže klijentu da izrazi sebe i svoje autentično ja, koje će biti pre svega prihvaćeneno, a potom i razumeno.

Prva predrasuda se najčešće potkrepljuje stavom tj. narednom predrasudom da je osoba dovoljno jaka da sama sebi pomogne, jer problem ili kriza u kojoj se nalazi nije teška i nema potrebe za stručnom pomoći.

Iz same predrasude se vidi i kulturološki stav da je odlazak kod psihoterapeuta ima za cilj da sam terapeut reši problem, gde je sama osoba (klijent) pasivna, što nije tačno. Veoma je važno naglasiti da psihoterapeut ne rešava klijentov problem – osoba se osnažuje da sama reši svoj problem uz pomoć tehnika psihoterapije. Psihoterapeut neće donositi odluku umesto klijenta, već će dati viđenje iz svog stručnog ugla, predložiti set tehnika da se reši problem ali je odgovornost na klijentu da li će raditi na njima. Zbog toga što poseduje znanje iz psihologije ili psihijatrije sa dodatnim neophodnim znanjem iz psihoterapije, psihoterapeut može da uoči ono što osoba sama ne može i da predloži tehnike kojima će se rešiti problem. Tako da osoba najčešće prepoznaje posledice problema, ali sigurno ne poznaje način na koji bi rešila probleme.

Opširnije:

https://www.mingl.rs/rubrike/mingl-kutak/2/4769/zasto-i-dalje-imamo-predrasude-o-psihoterapiji.html

Uzmu pare, ne pomognu i još te nagovore na nešto što ne želiš, pa ti stvore
tako još problema? Pogledajte prilog 1570372

To su predrasude o psihoterapiji i psihoterapeutima. Rekoh već da oni ne
savetuju i ne nude gotova rešenja.
Pa opet u glavi imas nekog svog idealnog , a u praksi je ovo sto sam ja napisao , i ja sam reagovao kad sam cuo za savet psihoterapeuta koji je dat pacijentkinji , ali dzabe, jos je podigla animozitet prema meni , ja se sklonio , naravno pacijentkinja je ubrzano nasla ebaca da je deflorise, a nije pre toga dosla do samopouzdanja niti do emotivne stabilnosti , naravno da posle toga ima dodatni problem, ali ima i resenje sad zna sta nije bio problem, to je prednost pristupa probaj pa ako te ne ubije , dobro je, ides dalje i resavas na svojoj glavi udaranjem u zid..

Ne razumem ja te tvoje humanisticke principe delovanja...

Znam da ako tako radis, ode ti pacijent u samoubistvo i totalnu depresiju i onda mora da uzima lekove za sva vremena jer se toliko natopi depresivnog da hronicno nema samopouzdanja..

Ok, ali to treba reci pacijentima, da su psihoterapeuti tu samo da slusaju sta pricate i da vam postavljaju pitanja a sve je na vama, a onda ce svaki pacijent da pita ono cuveno pitanje, pa kazite mi sta da radim , ja kad bih znala sta da radim, ja cu to i uraditi da resim svoj problem....ili svoje probleme..

Da se kladimo da ce to svaki pacijent reci...

Da skratim pricu , postoje osobe koje su same sebi pomogle tako sto su imale savet nekoga sa strane i ukapirale da ih psihoterapeuti zamajavaju i da im je glavni cilj uzimanje para....i stetni saveti....
I svaka pacijentkinja i pacijent koji to ukapira , resi sam sebi problem metodom hocu da znam sta da radim pa da sebi pomognem....a to uopste ne ukljucuje psihoterapeute ...nijednog...(ne kao savetnika nego kao redovan trosak i podsecanje gde su i sta su i da im niko osim njih samih ne moze pomoci , dakle skepticizam redovan je najveca dobit od psihoterapeuta)
I svi imaju istu pricu , put do izlecenja je tezak i dug , i treba i srece i nek kvrge u zivotu koja ce omoguciti uopste to izlecenje.....

Koja je vajda od njih , velika ali samo kad nemate problem...
Kad ste dovoljno samopouzdani i distancirani od onog sto vam prica psihoterapeut da mozete da procenite koliko vas maze i koliko nema pojma sta prica...

Postoje psihoterapeuti koji nisu klasicni ovakvi kakve sugerise forum...
Koje zovem angazovani , jedinstveni....ali su retki ubiboze, i ne mozes kod njih bez debele veze, bas debele, vece nego za predsednika drzave....

A nisu oni od 500e , za starlete i starletice...
Tu je pomalo smesno opisivati ulogu psihoterapeuta. A bre, pa starletica je vec pod uticajem life coachera, spremna je da da sve sta treba da bi ostvarila ulogu uspeha, a psihoterapeut joj je tu samo serviser trenutnih podesavanja sitnih parametara, dok krupne podesava estetski hirurg i life coach i stilizer...

Ok, ali to treba reci pacijentima, da su psihoterapeuti tu samo da slusaju sta pricate i da vam postavljaju pitanja a sve je na vama, a onda ce svaki pacijent da pita ono cuveno pitanje, pa kazite mi sta da radim , ja kad bih znala sta da radim, ja cu to i uraditi da resim svoj problem....ili svoje probleme..

Da se kladimo da ce to svaki pacijent reci...
To će reći neko ko ne zna čemu psihoterapija služi. A psihoterapeut će da mu
objasni na koji način se može doći do rešenja. Ako i dalje bude smatrao da je
džabe dao pare za psihoterapiju, neka ode na kafu sa nekom Dragom Savetom
i dobiće gomile saveta.

Poslednja izmena:
Da skratim pricu , postoje osobe koje su same sebi pomogle tako sto su imale savet nekoga sa strane i ukapirale da ih psihoterapeuti zamajavaju i da im je glavni cilj uzimanje para....i stetni saveti....
Opet ti savet pa savet.. štetni saveti, korisni saveti..

Psihoterapija traži od tebe da se otvoriš, da kopaš po sebi i nađeš uzrok problema.
Kakvi saveti bre? Dok uzrok ne otkriješ, nema rešenja. A kriješ ga ti, sam od sebe,
a ne terapeut.

Ma jasno je svakom ko procita....ne moramo vise nista da pricamo...
Što se mene tiče, ti ne moraš više ništa da pričaš. Imaš potpuno iskrivljenu sliku
o psihoterapiji. Al nisi jedini..

Ima ih koji očekuju od terapeuta da ih on otvori, da ih ''provali''. Pa kaže idem
već godinu dana na psihoterapiju a on/ona nikako da me provali. Pa nisi ti sef
niti je terapeut provalnik. To je tek jedna od smešnijih predrasuda, valjda nastala
gledanjem američkih filmova..

1. Psihoterapija je samo za bolesne, za lude, za depresivne, za dokone, za ljude sa poremećajima, za ljude sa „velikim“ problemima.

PSIHOTERAPIJA JE ZA LJUDE! Razlozi za ulazak u terapiju su različiti, a jedino što je zajedničko ljudima je suštinska želja za procesom, radom i određenim ciljem. Ne doživljavamo svi teškoće na isti način, ne vidimo svi probleme na isti način, ali svakome bi u određenom periodu života došla pomoć od nekog ko je tu za nas, ko razume i analitički razmišlja.

Ne postoje dve iste seanse, ne postoje dve iste terapije… Očekivanja koje klijent ima na početku može biti da se rastereti, da se zaleči, da bolje upozna sebe i poboljša kvalitet svog života. Psihoterapija postaje sastavni deo naše svakodnevnice.
https://onlineterapija.com/mitovi-i-predrasude-o-psihoterapiji/

Sa ovim se slažem
Svakako je bolje otići na psihoterapiju pre nego što se problemi nagomilaju
toliko da postanu dijagnoza ili dve.

2. Psihoterapija je samo uzimanje novca.​

Psihoterapija kao i bilo koja druga vrsta usluge u društvu, ima svoju cenu. Plaćanje u terapiji ima svoj smisao i važnost. Klijentov doživljaj da on nešto ulaže i za to dobija nešto drugo, nešto što nije materijalno i što može da koristi u odnosu na sebe, ali i u odnose sa svojim bliskim ljudima. Dobit od psihoterapije su saznanja, uvidi i „mentalno“ oruđe koje se koristi u svakodnevnom životu. Ono što dobija i spoznjaje za sve to vreme, često je mnogo više od svih očekivanja sa početka. Često dobit imaju i drugi ljudi u okolini, na indirektan način.

Osim što nema nikakvog smisla da psihoterapeuti rade za džabe, ima i toga
da ljudi nekada cene nešto što su dobili džabe ili jeftino. Onda im to deluje
bezvredno.

3. Psihoterapeut može da čita misli.​

Ljudi koji imaju strah od sopstvenih misli, mogu da to prenose i na druge ljude…i da se plaše da će neko da zna šta oni misle. Psihoterapeuti su ljudi, oni nemaju natprirodne moći i mogućnost čitanja misli. Psihoterapeut o vama i vašem životu ne može da zna više od vas samih i više od onoga što ste mu rekli. Zbog toga je izuzetno važno učešće i odgovornost koju takođe ima klijent u svojoj terapiji, on diktira brzinu i tempo doticanja i otvaranja određenih tema. Psihoterapeut za sve to vreme prati svesne i nesvesne procese koji se odvijaju u toku seanse, povezuje i analitički razmišlja o njima.

4. Psihoterapeut će dati detaljan izveštaj da li ste vi dobra ili loša osoba, koji su sve vaši „problemi“ i poremećaji.

Ovo je istovremeno i strah i očekivanje mnogih koji se upuštaju u terapiju. Psihoterapeut neće dati detaljan izveštaj na početku terapije, jer to ne bi imalo svoju iskustvenu istinu i ne bi bilo vremenski pogodno. Psihoterapeut osluškuje sve misli, potrebe, želje, fantazije i snove i prihvata svog klijenta sa svim što donosi na seansu. Psihoterapeut kroz interpretacije i intervencije, pomaže da klijent sam dođu do određenih uvida o sebi. Ceo psihoterapijski proces, kao i svaka seansa, imaju svoj kontekst i uvremenjenost, a samo kao takvi su delotvorni i korisni za klijenta.

Isto kao sto vazi da niko normalan nece da mu forumas pravi kucu , ne zato sto nema dobrih nego zato sto i dobar nece da pokaze da je forumas da mu ne bi dosli forumasi kao musterije, tako i skoro svaka usluga i znanje sa foruma je samo znanje sa foruma...sacuvaj boze onog ko preko foruma trazi put ka dobroj usluzi ili preporuci...

Ovde je toliko zavladalo narcisoidno razmisljanje, ne tumacenje nego i razmisljanje da ces dobiti samo nakaradne savete....ili usmerenja.

To me podseti pre 5 godina kad je poceo sunovrat, krenu ovde analize i savete koja je pc oprema i komponente dobar izbor i koje su dobre, kvalitetne...

Tacno vidis citaoce sveta kompjutera kako se kidaju od srece sto mogu da pisu do sutra koliko cinjenica i kao znanja poseduju , a da niko od njih nije seo za 30 40 masina i to muljao , testirao , proveravao koliko je bagovita i neispravna komponenta ili pratio servisnu istoriju tih komponenti kasnije..

Pa i tada, ja sam imao kontakt sa servisom imtela, koji je bio poprilicno veliki u to ranije vreme, pa sam video da nema nista bez tamte za tamte...znaci ja njima svoju statistiku i iskustva, oni meni svoju i to tek funkcionise....

Isto kao sto vazi da niko normalan nece da mu forumas pravi kucu , ne zato sto nema dobrih nego zato sto i dobar nece da pokaze da je forumas da mu ne bi dosli forumasi kao musterije, tako i skoro svaka usluga i znanje sa foruma je samo znanje sa foruma...sacuvaj boze onog ko preko foruma trazi put ka dobroj usluzi ili preporuci...
To bi mogla biti još jedna predrasuda ''Traženje psiholoških saveta na forumu
je isto što i psihoterapija'' Naravno da nije. To je više ''tražim rešenje, a molim
Boga da ga ne nađem''.

Za preporuku se ne slažem. Preporuku možeš dobiti od bilo koga, pa da istražiš
dalje i tek onda odlučiš.

U raspalom drustvu ocekivati nesto pouzdano i vredno je zabluda....
Mi ovde baljezgamo totalno mesajuci pojmove, ja se vise i ne trudim da stvarno precizno iskazem sta bi trebala da bude psihoterapija po onome kako ta struka vidi svoju ulogu , nego me vise i ne interesuje kako ce forumasi to tumaciti , jer u oba slucaja ce dobiti ono na sta nalete...

Totalno je nebitno sta misle, sta je po medicinskoj etici , zamisli to stvarno postoji , i nije bas malena knjiga....a sta ce praktikovati psihoterapeut na koga nalete..

Jedni ce se drzati svoje veroispovesti poprilicno pa ce psihoterapija biti totalno deformisana licnim vrednosnim sudovima ili religijskim komponentama , drugi ce se drzati prakticnih rutina da zadrze osecaj musterije da napreduje, tako ce koncipirati seanse da uvek na kraju oseti da napreduje i da je pametno da se vrati i ponovo ostavi pare, sve su to trikovi koje ce pacijent upoznati posle prvih 10 seansi...

Ja sam sa nekim poznanicima ocekivao da ce im resiti u smislu na bilo koji nacin, neke antagonizme sa roditeljima i sukobljenosti , cisto da ih prihvate da postoje.....
Ma jok, to nije ni videlo ono sto je glavno , vise su se bavili resavanjem testova, da bi proslo vreme..

Moje misljenje, a to je valjda dozvoljeno , mada sumnjam, je da ce ovo biti tema za licnu prezentaciju i da blage veze nema sa prakticnim ucincima nego tako mali perica vidi zivot...

To bi mogla biti još jedna predrasuda ''Traženje psiholoških saveta na forumu
je isto što i psihoterapija'' Naravno da nije. To je više ''tražim rešenje, a molim
Boga da ga ne nađem''.

Za preporuku se ne slažem. Preporuku možeš dobiti od bilo koga, pa da istražiš
dalje i tek onda odlučiš.

:lol:našla si kim ćeš da se ubeđuješ. evo prepoznaj aktere ove večito hipotetičke situacije kad je reč o patku filozofu...;):cool:

Back