Naravno da imam predrasude, samo ne lajem na sve koji su drugaciji od mene, mozda ranije kao mladji, sada pustam druge da zive i gledam svoja posla

, a svoje licno misljenje zadrzavam za sebe, ili sam jednostavno apatican prema drugim ljudima i njihovim izborima.
Smatram da svako ima pravo na svoje misljenje, ma kakva to predrasuda bila, ma koliko glupa meni ili nekom drugom, taj neko ima pravo da to misli u svom licnom zivotu.
Ne mislim da ima pravo da napada druge javno, ili omalovazava, mada tu se vec postavlja pitanje dokle ide sloboda govora i razmena misljenja.
Iz licnog primera cu ti reci da sam svoje neke predrasude prevazisao donekle, ne potpuno, ali delimicno.
Primera radi, ja licno ne volim tattoo i pirsinge, i tako jednom prilikom moj dugogodisnji prijatelj dodje da mi pokaze svoje nove pirsinge i ja sam zanemeo i u trenutku se zapitao da li je to taj isti prijatelj koga sam imao sve te godine.
Naravno, posle 5 minuta mog nekog "soka", skapirao sam da se nista nije promenilo i da smo mi prijatelji jos uvek (nije mi ni na pamet palo da ugrozavam nase prijateljstvo zbog neke gluposti) i sada ne mogu da ga zamislim bez tih pirsinga.
Jednostavno, to je ono sto njega cini srecnim, oseca se dobro tako, ne ugrozava niti mene, niti sebe, niti bilo kog drugog, tako da, zaista nema potrebe za predrasudama ili osudom.
Slicna situacija mi se dogodila i sa jednom prijateljicom i njenom tetovazom, i sada kada pogledam trezne glave mogu reci da joj super stoji i da mi je drago zbog nje.
Nisam se potpuno oslobodio svojih predrasuda, iako sam veoma tolerantan za svoje najblize, sa nekim koga ne poznajem verovatno ne bih bio toliko tolerantan, naravno ne bih nikada napadao verbalno ili fizicki, ali jednostavno bi neki osecaj nelagode unutra postojao.
Mozda sam ja nepoverljiv, plasljiv od svega sto nije deo mog malog sveta i nalik na mene, ali to ne znaci da ne mogu da ucim i da napredujem.
Jednostavno stavis se u taj krug ljudi, vidis da su to isto obicni ljudi koji disu, misle, pate, vole, jedu, piju isto kao i ja, pa mozda i nadjemo neku zajednicku crtu, a vremenom odbambeni mehanizmi, tj. predrasude donekle izblede.
Ostaje pitanje koliko i da li su neke predrasude istinite (ne za svakog pojedinca grupe naravno), vec u globalu, jer ako nesto se gega kao patka, zvuci kao patka, izgleda kao patka, pa verovatno i jeste patka, to je odbrambeni mehanizam.
Svesnost ostaje problem, jer bio sam zrtva necije generalizacije, iz prostog razloga jer se ta osoba bojala da cu zbog svojih nekih stavova ja toj osobi naneti bol, i da sam zbog tih stavova losa osoba. Da li je ta generalizacija te osobe sto se mene tice bila tacna? Pa tu i tamo, mozda 20ak % u najboljem slucaju, ostalo me je samo iritiralo i pokazalo mi ko sam (nekada bio) ja. Jednostavno, ako se neciji moral razlikuje, taj neko obicno brani svoj moral kao svoje ja, a svi koji se razlikuju ga ugrozavaju, jer nepoznato je uvek potencijalno opasno. Tako da neko nije svestan da generalizuje, jer to je ono u sta on veruje (to je po mom misljenju zlo, lose, i nema diskusije), pokazuje svoj stav, i ono sto mozda ne zna, ili ne moze da razume, zbog svojih nekih stavova otpisuje odmah kao zlo.