Prednosti i mane zivota u gradu/selu

Grad je prakticniji za zivot, manji troskovi, manje prostora da se sprema, sve je dostupno, mogucnost izbora, ukoliko se zeli zabava i to je tu, veci izbor posla, itd...
Za selo vec znas...taj mir...basta, zivotinje, veci prostor, slazem se i u tom delu sa Bibijem da je za decu bolje na selu, manjem mestu...

Probaj...ja sam probala i jedno i drugo...mislim nikada nisam zivela bas na selu, ali u naselju da...dakle kuca, basta, nedaleko grad, ali bez domacih zivotinja i njiva...

Svidja mi se i jedno i drugo ali ipak bih trece...tj. idealna bi mi bila kuca u gradu ili naselju do grada :) daleko od svih, svoja oaza a opet ako mi zatreba nesto tu je grad :)

Ovako. Selo je dobro za podizanje porodice. Grad je dobar za posao to je to.

Obrnuto proporcijalno ne radi.
do jaja je za podizanje porodice kada ugl nemas ni postu, ni ambulantu,benzisku i za sve treba da trcis do grada.
u prodavnicama na selu je sve skuplje za 20 dinara u nedostatku konkurencije.
ako nisi vozac, nacekaces se na autobuskoj itd,itd

a truckanje o cistom vazduhu je sprdnja. mozda ako zivis bas na nekoj planini (gde naravno nema ovih gore navedenih ni za lek)

ali da, lepo je kada prodas stracaru u beogradu i doselis se na selo pa glumis seljaka

Ovako. Selo je dobro za podizanje porodice. Grad je dobar za posao to je to.

Obrnuto proporcijalno ne radi.

Zavisi od grada i od sela.

Letnje raspuste kao klinac sam provodio kod dede i babe na selu, voda sa izvora, struja losa da bez stabilizatora ne radi nista osim sijalice.
Doktor, prodavnica, benzinska stanica, posta, skola i ostalo na vise od 20 km u jednom smeru a vuka ne ubrajaju u divlje zivotinje.

Do 26. godine sam živeo u Beogradu, tamo sam rođen i završio sam srednju školu.
2015. sam prešao na selo.

U mom slučaju,

prednosti sela su domaća hrana, gotovo neograničena sloboda kretanja, više slobodnog vremena i samim tim i druženja, veće mogućnosti za hobije na otvorenom ili u garaži, za određene kupovine moram da idem do četrdesetak kilometara do grada, meni je to prednost jer mi je lakše nego kroz gradsku gužvu.

Mane sela, opet ponavljam u mom slučaju su

konstantna buka i noću i danju, psi uvek laju, traktori i šleperi kao kroz kuću da prolaze, svakodnevno vikanje u komšiliku, nevaspitana deca a i odrasli, nemogućnost malo dublje konverzacije, za to treba imati sreće da bi upoznali nekog, bezobrazluk na svim javnim mestima, preglasna muzika, lokanje i opijanje komšiluka skoro svaki vikend do zore, nemogućnost ostvarenja i najmanjeg dogovora bez da neko ne pokuša da te zajebe, zavist i ljubomora.

Prednosti grada

Lako pronalaženje posla, zabave, i svega ostalog.

Mane grada

Saobraćaj, užurban način života, stres, manje vremena za sebe. Za mene dovoljno da kažem da mi je na selu bolje.

U gradu stalno imaš dešavanja, opcije, brzo se živi. Pod uslovom da imaš gde i sa kim. Ali i bez toga postoji širina. Dobre strane su i što te niko ne zagleda, ne zapitkuje, ne brine tvoje brige. Naročito u velegradu (što ja volim i gde sam rodjen). Loša strana je novac i stalna jurnjava za istim, moraš da se prilagodiš i boriš ako misliš da opstaneš.

Selo je bolje za ljude koji naginju mirnom životu, moralu, porodici. I to je okej isto. Pozitivno je što imaš stoput manje briga, ali samim tim i manje dešavanja, brzine.

Живим на селу, а радим у граду удаљеном 45 км. Активан ми је посао, стално се крећем кроз град. Неко време сам и живео у граду, али касније сам се вратио у родно село. Родитељи су ми у баш руралном делу, а ја са породицом живим у полуурбаном. На 500 м су ми и пошта, и амбуланта, и школа, и вртић, и маркети и бенз. пумпа, и кафане и свашта још. Кући имам стабилну струју, текућу воду, интернет, телевизију... Имам двориште од 19 ари, башту иза куће, велику терасу што гледа на шуму... Неки дан кажем жени да ми уопште не недостаје живот у граду, али она каже да је то зато јер дане ионако проводим у граду. Можда, мада мислим да није зато. Дакле, село!

Hocu da pokrenem ovu temu jer me zanima da li je bolje ziveti u gradu ili na selu i koje su to sve prednosti i mane. Ja sam odrasla na selu i vise naginjem na zivot u gradu ali mozda u nekom manjem gradu jer bi neki veci bio izazov za mene:)
A sto ako si odrasla na selu naginjes gradu,mislis vise ces da zaradis,pa ces vise i potrositi,jeste to je poenta potrosackog drustva,ja sam i vamo i tamo odrastao i ziveo u gradu i kazem da je to protracen zivot,znaci bas ono svaki sekund grada je protracen i besmislen

ovo ispade , hvali selo a živi u gradu
nego, ima istine da ono što pruža kuća i dvorište, što veće to bolje , u selu to grad nikako ne može da priušti , jednostavno bliži smo prirodi , ljudima i sami sebi , a sa druge strane grad pruža neke stvari koje sasvim normalno selo ne može da da
kada skupimo i oduzmemo prigradska naselja sa dobrom infrastrukturom i brzi ulaz i izlaz iz u i ka gradu , su najbolja opcija
a ko će ga znati , s druge strane u poznim godinama ipak je grad bolja opcija
tako da sve ima za i protiv

I jedno i drugo ima svojih prednosti i mana .
No , mene nekako vuku manja , mirnija mesta ..Dakle selo .
Ali ne bilo kakvo selo .Selo u predivnoj prirodi , gde mogu da dišem i da lutam , da nađem svoje tajne kutkove ,
Gde mogu da tražim lekovito bilje , da skupljam šišarke i uživam u pesmi ptica..

Naravno , odgovaralo bi mi da je na pristojnoj udaljenosti i neko veće mesto .,
Ako zatreba...

Hocu da pokrenem ovu temu jer me zanima da li je bolje ziveti u gradu ili na selu i koje su to sve prednosti i mane. Ja sam odrasla na selu i vise naginjem na zivot u gradu ali mozda u nekom manjem gradu jer bi neki veci bio izazov za mene:)

Najveća mana je sto država zanemaruje sela i seoski život

Na selu živi ko mora ili neki nju lajferi

zivim istovremeno u naselju i u gradu..U naselju mi gabarit kuce oko 80kv. uz travnjak i pomocne objekte..letnjikovac, mali bazencic , fontana i travnjak.. sve to koristim od pocetka maja do sredine oktobra,,.U gradu imam stan u kome samod oktobra do maja..ima 82kv i pogoduje mi zimi zbog parnog grijanja..nije adekvatna postava za naslov selo grad..u klasicnom selu nisam zivio nikad no vazduh u naselju je daleko bolji jer nema fabrika..

Све је ствар афинитета и извора прихода.
Данас, ако послујеш путем интернета, живот на селу је далеко бољи. нема стресова, гужви. јурањаве.
Ако бираш посао у државној служби или у медицини, адвокатска струка, немаш шта дац тражиш на селу.
Значи, не може се просто тако рећи овде је боље. Добро је тамо где себи можеш обезбедити удобан живот.

ovo ispade , hvali selo a živi u gradu
nego, ima istine da ono što pruža kuća i dvorište, što veće to bolje , u selu to grad nikako ne može da priušti , jednostavno bliži smo prirodi , ljudima i sami sebi , a sa druge strane grad pruža neke stvari koje sasvim normalno selo ne može da da
kada skupimo i oduzmemo prigradska naselja sa dobrom infrastrukturom i brzi ulaz i izlaz iz u i ka gradu , su najbolja opcija
a ko će ga znati , s druge strane u poznim godinama ipak je grad bolja opcija
tako da sve ima za i protiv
Слажем се,и село и град имају и своје предности и своје мане.

Samo da napomenem da može i na selu lepo da se zaradi, sve više su traženi diplomirani agronomi.
Moj šef je diplomirao na poljoprivrednom fakultetu, voćarski smer, ima 1500e platu, plaćeno letovanje, zimovanje i dobio je auto vrednosti 6000e na poklon.
Dokazao se u prvih nekoliko godina i zaslužio je sve gore navedeno.

pa sad, ako zivis u Austriju svakako je selo neuporedivo bolja solucija, al ako zivis na balkanu, nemo da pomislis da zivis na selo.

Back