Predlog za podizanje spomenika srpskom vojskovođi, Vlatku Vukoviću

Тачније, Иларион Руварац је већ доказао да Вук није издао Лазара,е сад било би лепо да дођемо до те његове студије,ја сам читао само неке одломке.
Има тема о Вуку Бранковићу. Све је наведено што је негде записано. Али су то само мишљења. Нема ни један доказ да није издао. А сама чињеница да је остао жив са већим делом војске може се сумњати у издају, јер је необјашњиво зашто га Бајазит није прогонио и нападао све док није престао да испуњава преузете обавезе вазала. Има неких описа од свих учесника у борби али како се борила Вукова коњица није описано осим баш од Илариона да је она била у резерви склоњена негде иза брда.?

Pa ovako:

Koliko sam ja barem upoznat, ne postoji nista novije gradnje, sto bi podsecalo srpski narod u Hercegovini i sire, na jednog od svojih srednjevekovnih vladara. Neka me ispravi neko iz RS, ako gresim. Mozda bi najlepse bilo, kada bi dobio spomenik kod mesta, po kojem je i najvise ostao upamcen, a to je Bileca, gde je potukao muhamedansku vojsku. Taman i da podsetimo navodne Bosnjake, ko je ko i ko se borio protiv osvajaca, a ko im je potom ljubio ruke, a i nesto drugo. Sve sto je Vlatko Vukovic radio, se malo razlikuje od ovog danas. Poput danasnjih Srba, branio je svoju zemlju od nasrtaja muhamedanskih hordi. Isao je da pomogne braci preko Drine, isto kao sto bi, siguran sam, danasnji Srbi u RS ucinili isto. Ne smemo dozvoliti da nasi junaci ostanu zaboravljeni, a istorija gurnuta sa strane i ostavljena drugom, da se njome perverzno nasladjuje. Zaista bi bilo dobro, kada bi neko da li udruzenje, da li pojedinac iz RS, svejedno, pokrenuli postupak za podizanje takvog spomenika, kako secanje na Vlatka Vukovica i njegova dela, ne bi nestalo.

moze neki podatak gdje se VLATKO izjasnjava srbinom?

koliko nositelja ovog imena kod srba,poznajes danas?

moze neki podatak gdje se VLATKO izjasnjava srbinom?

koliko nositelja ovog imena kod srba,poznajes danas?

Има Влатка у Србији не знам да ли има у Хрватској а има један кога сви знамо Влатко Стефановски из "Леб и Сол " па том твојом аналогијом можда је човек био Македонац.

Има Влатка у Србији не знам да ли има у Хрватској а има један кога сви знамо Влатко Стефановски из "Леб и Сол " па том твојом аналогијом можда је човек био Македонац.

Немој тако човека очигледно нервира кад се неки Херцеговац изјасни као Србин.

jednostavno uguglaj Vlatko pa ćeš dobiti da ime Vlatko nose dva Makedonca (od kojih je jedan Stefanovski) i hrpetina Hrvata - Marković (predsjednik nogometnog saveza), Pavletić (bivši predsjednik sabora, akademik), Silobrčić (akademik), Dulčić (glumac), ... i još puno njih manje medijski eksponiranih ali se nalaze na netu kao liječnici, slikari, književnici,... Nema ni jednog Srbina Vlatka. No, neka Bilećani slobodno podižu spomenike sa imenima bosanskih plemića Tvrtka, Hrvoja, Vlatka, Stjepana,...

jednostavno uguglaj Vlatko pa ćeš dobiti da ime Vlatko nose dva Makedonca (od kojih je jedan Stefanovski) i hrpetina Hrvata - Marković (predsjednik nogometnog saveza), Pavletić (bivši predsjednik sabora, akademik), Silobrčić (akademik), Dulčić (glumac), ... i još puno njih manje medijski eksponiranih ali se nalaze na netu kao liječnici, slikari, književnici,... Nema ni jednog Srbina Vlatka. No, neka Bilećani slobodno podižu spomenike sa imenima bosanskih plemića Tvrtka, Hrvoja, Vlatka, Stjepana,...

Ime Vlatko postoji u Srbiji, sta god ti mislio, kao i gomila drugih imena sa zavrsetkom -ko. Potonji vladari Huma se proglasise Vojvodama od Svetog Save. Mora da je i Sava bio neki Hrvat. Tvrtko hrvatsko ime? A Dabisa? Prijezda? Ostoja? Vladislav? Vuk?

Ime Vlatko postoji u Srbiji, sta god ti mislio, kao i gomila drugih imena sa zavrsetkom -ko. Potonji vladari Huma se proglasise Vojvodama od Svetog Save. Mora da je i Sava bio neki Hrvat. Tvrtko hrvatsko ime? A Dabisa? Prijezda? Ostoja? Vladislav? Vuk?

Ime Vlatko postoji u Srbiji? A onda navedi nekoga... I Koloman i ostali ugarski kraljevi a poslije i Hazburgovci su se proglasili kraljevima Hrvatske i Dalmacije pa time nisu postali Hrvatima... I da, Tvrtko je hrvatsko muško ime. Opet proguglaj pa vidi pripadnici kojeg naroda nose to ime. Znam samo jednu iznimku u kojoj jedan Bošnjak nosi to ime. Sve proizlazi iz činjenice da moderna hrvatska nacija nastaje stvaranjem zajedničkog nacionalnog osjećaja Hrvata (primorje od Istre do Dubrovnika + Lika i Zagora), Slavonaca (Od Zagreba do Vukovara), Dalmatinaca (slaveniziranih Romana) i starosjedilaca Bosanaca. Pri tom u hrvatski nacionalni korpus nije uključen nitko tko ima veze sa Srbima.

Ime Vlatko postoji u Srbiji? A onda navedi nekoga... I Koloman i ostali ugarski kraljevi a poslije i Hazburgovci su se proglasili kraljevima Hrvatske i Dalmacije pa time nisu postali Hrvatima... I da, Tvrtko je hrvatsko muško ime. Opet proguglaj pa vidi pripadnici kojeg naroda nose to ime. Znam samo jednu iznimku u kojoj jedan Bošnjak nosi to ime. Sve proizlazi iz činjenice da moderna hrvatska nacija nastaje stvaranjem zajedničkog nacionalnog osjećaja Hrvata (primorje od Istre do Dubrovnika + Lika i Zagora), Slavonaca (Od Zagreba do Vukovara), Dalmatinaca (slaveniziranih Romana) i starosjedilaca Bosanaca. Pri tom u hrvatski nacionalni korpus nije uključen nitko tko ima veze sa Srbima.
jaoooj jadni Splicani prvo nisu bili sigurni da li da budu Srbi ili Hrvati, pa da li da budu Jugosloveni ili samo Sloveni, pa sad nisu sigurna da li da budu samo Hrvati ili pak Super-Hrvati. Kad se toliko cisti ko vam je doneo stokavicu, samo me zanima.....e pa da, Srbi su to bili :per:

http://en.wikipedia.org/wiki/Vlatko_Paskačić

А Твртко као име се помиње у неколико повеља у средњем веку (ако будем имао времена накачићу).

http://en.wikipedia.org/wiki/Vlatko_Paskačić

А Твртко као име се помиње у неколико повеља у средњем веку (ако будем имао времена накачићу).

OK, hvala na trudu. Mislio sam na sadašnje stanje. Ima li danas Srba koje nose ime Tvrtko, Vlatko, Hrvoje, Stjepan,... ? U prošlosti je Radovana (Radovanov portal u Trogiru), Vukova, Stojana, .. bilo u čisto hrvatskim krajevima, jednostavno su to slavenska imena (kao što je npr. Dušan često ime kod Čeha i nije srpska ekskluziva). Srbi i Hrvati su u prošlosti dijelili mnoga zajednička imena (zašto neki Hrvat ne bi bio Vuk ako se za životinju vuk kaže isto i na hrv. i srp. jeziku?). A nakon što su se počeli sukobljavati od 19 stoljeća, počelo se pazit koja se imana daju djeci i onda su imena bosanskih vladara i plemića "prešla" na hrvatsku stranu jer su bosanski starosjedioci, prilikom formiranja modernih nacija, razvili hrvatski nacionalni osjećaj. Ponavljam slijedeće: prilikom formiranja moderne hrvatske nacije, u hrvatski nacionalni korpus nije uključen nitko tko ima veze sa Srbima.

Влатка има, једног Хрвоја знам (али њега су убијали од зајебанције због имена као клинца пре 10-15 година, и што јес` јес`, ко би нормалан дао такво име сину међ` Србима), Стјепан нема, јер се усталило Стефан по граматичком стандарду, а то што нема Твртка...па нема ни Растка.
Данас су ти сви Марко, Петар, Павле, Никола, Стефан - хришћанска, као и нека друга страна имена (Александар) су победила над старим, народним. Једина "домаћа" која се чешће јављају су Милош, Владимир и Немања.

ima Vlatkaaa u srbiji, ne zna im se broj hehehe naravno.... makedonci ne trebas navodit

vlatko u croaziji i bih je precesto ime

Pa ovako:

Koliko sam ja barem upoznat, ne postoji nista novije gradnje, sto bi podsecalo srpski narod u Hercegovini i sire, na jednog od svojih srednjevekovnih vladara. Neka me ispravi neko iz RS, ako gresim. Mozda bi najlepse bilo, kada bi dobio spomenik kod mesta, po kojem je i najvise ostao upamcen, a to je Bileca, gde je potukao muhamedansku vojsku. Taman i da podsetimo navodne Bosnjake, ko je ko i ko se borio protiv osvajaca, a ko im je potom ljubio ruke, a i nesto drugo. Sve sto je Vlatko Vukovic radio, se malo razlikuje od ovog danas. Poput danasnjih Srba, branio je svoju zemlju od nasrtaja muhamedanskih hordi. Isao je da pomogne braci preko Drine, isto kao sto bi, siguran sam, danasnji Srbi u RS ucinili isto. Ne smemo dozvoliti da nasi junaci ostanu zaboravljeni, a istorija gurnuta sa strane i ostavljena drugom, da se njome perverzno nasladjuje. Zaista bi bilo dobro, kada bi neko da li udruzenje, da li pojedinac iz RS, svejedno, pokrenuli postupak za podizanje takvog spomenika, kako secanje na Vlatka Vukovica i njegova dela, ne bi nestalo.

Potpuno podrzavam ideju!

Mislim stvarno, bruka je da Bosna jos uvijek nema spomenike svojih vladara i banova. Cujem da u Tuzli vec postoji odluka za dizanje spmenika Tvrtku, ako, i treba.
Nek se zna ko su bili ljudi srednjovekovnog bosanskog kraljestva, koji su se borili protiv svakog tudjina, bili oni iz Azije ili oni preko Drine sa trobojkom ili oni preko Une sa sahovnicom.

Mislim stvarno, bruka je da Bosna jos uvijek nema spomenike svojih vladara i banova. Cujem da u Tuzli vec postoji odluka za dizanje spmenika Tvrtku, ako, i treba.
Nek se zna ko su bili ljudi srednjovekovnog bosanskog kraljestva, koji su se borili protiv svakog tudjina, bili oni iz Azije ili oni preko Drine sa trobojkom.
treba, treba narocito ovima sto svoje podanike nazivaju Srbima, a svoj jezik srpski.

Back