Predlažem svim denominacijama

nije_lako:
...i svuda su bili...i sve su znali ... i šta su pronašli? Vrata na koja kucate mogu vam se otvoriti tek kada vam se haljine ubele. Odstupili od Apostolske Crkve i Sv.Predanja:
Jevr.posl. gl.3.
"12.Gledajte,braćo, da ne bude kad u kome od vas zlo srce nevjerstva da odstupi od Boga živoga;
13.Nego se utješavajte svaki dan, dokle se danas govori, da koji od vas ne odrveni od prijevare grehovne;
14.Jer postasmo zajedničari Hristu, samo ako kako smo počeli u njemu biti do kraja tvrdo održimo;15.Dokle se govori: danas, ne budite drvenastijeh srca, kao kad se prognjeviste.
16.Jer neki čuvši prognjeviše se, ali ne svi koji iziđoše iz Misira s Mojsijem.
17.A na koje mrzi četrdeset godina? Nije li na one koji sagriješiše, koji ostaviše kosti u pustinji?
18. A kojima se zakle da neće ući u pokoj njegov, nego onima koji ne htješe da veruju?
19.I vidimo da ne mogoše ući za nevjerstvo."

Vrata na koja kucate mogu vam se otvoriti tek kada vam se haljine ubele? Hristos (u Otkr.) stoji na vratima i kuca, i čeka da mu bude otvoreno da bi ušao unutra i večerao, itd. I kada večera i boravi u čoveku, onda se tom čoveku haljine (simbol pravednosti) ubele. Prema tome, ne ide to tim redosledom. (osim ako nisam razumela o kakvim se vratima radi, da li o vratima konačnog spasenja ili o vratima crkve?). Ne znam da su u Bibliji opisana bilo koja vrata na koja čovek kuca nakon što su mu haljine ubeljene.

Ne vidim kako napred navedeni stihovi iz Jevrejima 3. glave imaju veze sa odstupanjem od Apostolske crkve, a još više od Predanja. U tim stihovima se govori o veri. Ali ne o veri u neku crkvu, već o veri u Boga. Govori se o Izrailju u periodu od 40. godina kada su bili u pustinji, i Pavle objašnjava zašto nisu mogli ući u obećanu zemlju, tj. zbog neverstva Bogu, i prihvatanja greha. Govori o pokoju u veri, u koji ne ulaze oni koji suštinski ne veruju (iako su možda vernici samo deklarativno).

Pozdrav

Неколико грешака у твом тексту.

1. Не постоје цркве, него Црква и секте.
2. Одступити од Бога значи истовремено одступити и од Цркве. Одступити од Цркве значи одступити и од Бога. Ово је неминовно јер Глава (Христос) и Тело (Црква) су нераздвојни.
3. Наведено поглавље пореди разлике између јудаизма и хришћанства. "Него се утјешавајте сваки дан" што значи да хришћани свој мир и спокој налазе у Христу сваки дан, насупрот јудејског "утјешавања" само у суботње дане, на пример.
4. Вера у Бога подразумева и веру у Цркву, која је ЈЕДНА, СВЕТА, САБОРНА и АПОСТОЛСКА. Једно без другог не иде. Онај ко нема Цркву за мајку, не може имати ни Бога за Оца, јер Христ је толико волео Цркву да је и себе дао за њу.

итд... :roll:

Јеврејима, глава 4

3. Јер ми који веровасмо улазимо у покој, као што рече: Зато се заклех у гневу свом да неће ући у покој мој, ако су дела и била готова од постања света.

5 Мој. 3:20, 5 Мој. 12:9, Псал. 95:11, Јевр. 9:26

4. Јер негде рече за седми дан овако: и почину Бог у дан седми од свих дела својих.

1 Мој. 2:2, 2 Мој. 20:11

5. И на овом месту опет: Неће ући у покој мој.

6. Будући, пак, да неки имају да уђу у њега, и они којима је најпре јављено не уђоше за непослушање;

Јевр. 3:19

7. Опет одреди један дан, данас, говорећи у Давиду по толиком времену, као што се пре каза: Данас ако глас Његов чујете, не будите дрвенастих срца.

Псал. 95:7

8. Јер да је Исус (NAVIN) оне довео у покој, не би за други дан говорио потом.

TO ZNACI DA JE SUBOTA BOZIJI POCINAK I DA MI NECEMO UCI U TAJ SUBOTNJI POCINAK KOJI JE PROPUSTEN.
DALJE, RADI SE O NEKOM DRUGOM DANU KOJI HRISTOS NUDI.

MaranAta:
Неколико грешака у твом тексту.

1. Не постоје цркве, него Црква и секте.
2. Одступити од Бога значи истовремено одступити и од Цркве. Одступити од Цркве значи одступити и од Бога. Ово је неминовно јер Глава (Христос) и Тело (Црква) су нераздвојни.
3. Наведено поглавље пореди разлике између јудаизма и хришћанства. "Него се утјешавајте сваки дан" што значи да хришћани свој мир и спокој налазе у Христу сваки дан, насупрот јудејског "утјешавања" само у суботње дане, на пример.
4. Вера у Бога подразумева и веру у Цркву, која је ЈЕДНА, СВЕТА, САБОРНА и АПОСТОЛСКА. Једно без другог не иде. Онај ко нема Цркву за мајку, не може имати ни Бога за Оца, јер Христ је толико волео Цркву да је и себе дао за њу.

итд... :roll:

Zar ti svaki put treba da me ispravljaš da bi rekao SVOJE mišljenje o tome šta jeste crkva a šta nije. Ja imam pravo da pod crkvom podrazumevam šta podrazumevam, a podrazumevam ono što po meni piše u Pismu. Za mene je sveta, apostolska crkva grupa onih ljudi koji drže nauku Apostola, koji su istinski hrišćani, ne deklarativno ili zato što su se negde krstili, već zato što su Duhom kršteni i nanovorođeni ljudi. Ko u tu pravu crkvu pripada a ko ne, znaćemo jednog dana kada se sve bude objavilo. Tada će mnogi oni koji sede u nekoj određenoj crkvi za koju misle da je brod spasenja biti iznenađeni kada čuju "nikada vas nisam znao". Po meni, prema tome, u svakoj zajednici, pa i u Pravoslavnoj crkvi, postoje ljudi koji su Bogu verni u onome što im je otkriveno. Svako po savesti.

Mogu i ja svako tvoje pismo uvek da ispravljam i da kažem da je crkva ovo ili ono, ali ne znam dokle bi nas to dovelo. Naime, u Pismu se vidi da je tada, naravno, postojala jedna zajednica vernih, tada nije bilo mnogo hrišćanskih crkava različitog naziva, a vidimo da kada npr. Pavle piše Rimskoj crkvi da su tamo bili i obraćeni jevreji, i latini, i Grci itd. i da su neki držali ove dane, neki one, ali ih je on zvao na jedinstvo vere bez obzira na različitosti. Ako nekome nije deo njegove vere i oseća da mu se savest prlja ako bi išao u crkvu koja je za tebe jedina Apostolska, šta onda? Nek svako radi po savesti. Ti radi kako ti misliš i biće ti suđeno po tome. Samo je glupo da svaki put poklapaš i prepravljaš. No, čini što misliš da treba.

Po meni to poglavlje Jevr. poslanice uopšte ne govori o razlikama između judaizma i hrišćanstva, već govori o lošoj praksi starozav. vernika što nisu shvatili pokoj u veri, na koji je pozivao i David. To vidimo po tome što kasnije (u 13.gl.) Pavle navodi mnoge velikane Starog Zaveta i pokazuje da su oni živeli verom. Dakle, moglo se tako živeti i pre Hrista. To ja vidim kao poentu. A i da nama danas ostaje pokoj u veri.

Mislim da ovi, sto stalno pokusavaju da dokazu kako je njihova crkva prava crkva, u stvari stalno zive u mucenju savesti i strahu da se ne sazna da zive u lazi.

Znam dosta pravoslavaca sa kojima jako dobro komuniciram i koji imaju jedan zdrav odnos prema veri i Svetom Pismu. Nikad nismo dosli u sukob po pitanju ovakvih gluposti, ali to me i ne cudi. Oni cvrsto i postojano veruju u Hrista, njemu se jedinom klanjaju i njemu sluze. Uvereni su da to rade na pravom mestu i da crkva ne pripada njihovom vladiki ili patrijarhu vec Gospodu koji je umro za nju. Nikad do sad nisu ni pokazali da zele da brane svoju crkvu jer znaju da ne mogu ni da je odbrane ni da je sruse.

Ali oni koji ne znaju sta je crkva i sta je osnov nauke uvek ce se naci prozvani i izazvani da se brane i opravdavaju i ubedjuju drugu u nesto sto ne postoji.

Na pamet mi je pala prica "Carevo novo odelo" i stihovi Otk 3:17,18 "Zato što govoriš: bogat sam i obogatio sam se i ništa mi ne treba, a ne znaš da si bedan i kukavan i siromašan i slep i go. Savetujem ti da kupiš od mene zlata žeženog u ognju - da se obogatiš, i bele haljine - da se obučeš i da se ne pokaže sramota tvoje golotinje, i masti - da pomažeš svoje oči, da vidiš."

Christadelphian:
Druže
kada budeš razgraničio sa pojmovima
"prava crkva" i "prava doktrina"
shvatićeš mnoge stvari.
Dotle demantujući i ponižavajući druge
samo dokazuješ svoju nemoć i neznanje .
Tipičan odbrambeni mehanizam u tvom egu.

A da si pokusao da kazes: "Ajd' stvarno je bilo dosta rusenja i unistavanja tudjeg dostojanstva, pa da pokusamo i nesto da izgradimo?"

*Mihal*:
Christadelphian:
Druže
kada budeš razgraničio sa pojmovima
"prava crkva" i "prava doktrina"
shvatićeš mnoge stvari.
Dotle demantujući i ponižavajući druge
samo dokazuješ svoju nemoć i neznanje .
Tipičan odbrambeni mehanizam u tvom egu.

A da si pokusao da kazes: "Ajd' stvarno je bilo dosta rusenja i unistavanja tudjeg dostojanstva, pa da pokusamo i nesto da izgradimo?"

Nema tu nikakvog dogovora,kada je sve JASNO-postoji samo jedna CRKVA HRISTOVA-PRAVOSLAVLJE.... :D
Ostalo su-SEKTE!!!!!!! :shock:

Vidiš brate
nekima to jeste JASNO
a nekima nije
Onima kojima nije treba propovedati istinsko jevandjelje a ne onima kojima je jasno.
Dakle ako meni nije jasno što i priznajem
onda ste mi dužni dati odgovore na mnoga pitanja
ako ne možete onda to ili nije ni vama jasno ili to nije Hristova Crkva!
Pozdrav

Back