Prece stvari od rekonstrukcije - Boris Tadic!

vracaracc

Buduća legenda
Poruka
38.315
"Preče stvari od rekonstrukcije"
3. januar 2011. | 20:17 -> 08:02 | Izvor: Blic
Boris Tadić (Tanjug)

Beograd -- Moguće su personalne promene u Vladi, ali je najvažnije ostvariti dinamiku za završetak svih poslova koje smo započeli, kaže Boris Tadić u intervjuu za "Blic".

O rekonstrukciji Vlade treba da se povede ozbiljan razgovor među koalicionim partnerima, a ne preko medija, kaže predsednik Srbije.

Rekonstrukcija može biti promena Zakona o ministarstvima ili se može ostvariti kroz personalne promene, u svakom slučaju mora da se ostvari dinamika za okončavanje započetih poslova, kaže Tadić.

Govoreći o premijeru Srbije, Tadić je rekao da je Mirko Cvetković jedan od ljudi čija su rešenja su bila izuzetno važna i koja su doprinela stabilizaciji prilika u vreme krize.

"Kao ekspert svetske banke potvrdio je svoju stručnost, ali moramo imati na umu da je on nestranačka ličnost koja vodi jednu koalicionu vladu u kojoj sede na mestima ministara i lideri stranaka. Mislim, takođe, da je njegova staloženost i ozbiljnost u mnogim trenucima bila od velike koristi. Naročito kada smo na javnoj sceni imali samo buku i bes, što je nažalost karakteristično za domaću politiku", rekao je predsednik.

"Mislim da je potrebno mnogo promena u političkom sistemu Srbije, uključujući ustavne promene, promene izbornog sistema koji bi omogućio građanima da direktno glasaju za još nekog svog predstavnika u vlasti, umesto, kao do sada – samo za predsednika Republike. Pa, recimo, promene zakona o finansiranju političkih stranaka", naveo je Tadić.

"Sve je ovo mnogo potrebnije od rekonstrukcije Vlade, koja je takođe potrebna. A za sve to je neophodan konsenzus među strankama koje čine Vladu. Zašto toga nije bilo u prethodnim decenijama, ne znam, ali kad god pokrenem raspravu o reformi političkog sistema, dođe do otpora", kaže predsednik Srbije u intervjuu za dnevnik "Blic".

http://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2011&mm=01&dd=03&nav_category=206&nav_id=483356
 
...а ево коментара на про режимској деведесетдвојци


Od vas demokrata nam je dosta.
(Neko, 3. januar 2011 09:39)

# Link komentara
Preporučujem (0)
Ne preporučujem (0)
Šta je ovo
U pravu je covek. Najpreca je primena Zakona o oduzimanju kriminalno stecene imovine. Primeniti ga prvenstveno na tajkune i partijske funkcionere vladajuce koalicije. Vrlo je hitno i ukidanje monopola i kaznjavanje onih koji to kriminalnim radnjama cine. To je stvarno najprece ali niko nece da se posla prihvati. Restitucija je isto preca od reformisanja vlade. Imovinsko pravni odnosi su u tolikom haosu da je logicno sto ni jedan ozbiljan investitor ovde ne dolazi. Preca su i usvajanja evropskih standarda o zabrani duplih funkcija koje ova vlada obilato poseduje. Prece je i pokretanje konkurentne i efikasne, izvozno orijentisane proizvodnje ali od silinih eksperata niko ne zna ni kliker da napravi i proda. Prece je i ukidanje javnih preduzeca koja u Evropi ne postoje, ukidanje prakse da se drzavne firme monopolisti koriste kao licni poligoni za malverzacije, uhlebljavanje kumova, svalerki i svastika. Ima mnogo precih stvari ali ova vlada na celu sa predsednikom vilse voli da se zamajava sa trivijalnostima.
(Capone, 3. januar 2011 09:37)

# Link komentara
Preporučujem (0)
Ne preporučujem (0)
Šta je ovo
Evo nama opet Kosova...
Sarene pilule za lilule....
Pa to su jos Slobo i Mali Slobo sredili za vek i vekova!!!…!!
(devitd, 3. januar 2011 09:31)

# Link komentara
Preporučujem (0)
Ne preporučujem (0)
Šta je ovo
Nemam više snage, muka mi je od svega a naročito politike, vlasti, opozicije, tadića, nikolića, predizborne kampanje, lopovluka, fudbalske mafije, mafije u bilo kom obliku, huligana, birokratije, koridora 10 koridora do crne gore, brzih pruga srbije, vojvodine, kosova, beograda, centralizacije, dinkića, decentralizacije, EU pitanja, haškog i antihaškog lobija, mladića, hadžića, nisa, epsa, jata,galenike, 1000 evra akcija, kofera, moškovića, beka, matića, baje plavog, novinara, farme, velikog batice, survajvora, koasandre, ljovisne, pinka, granda, tomice milosavljevića, sudstva, specijalnog sudstva, nate mesarević, duplih funkcija, železnica srbije, upravnih odbora, lokalnih samouprava, radnika, štrajkova, taksista, advokata, fudbalera, inflacije, skoka evra i benzina, najskupljeg i najnekvalitenijeg goriva u celom svetu verovsatno, nestašice mleka, nestašice gasa, poskupljenja struje, tijanića, tv pretplate, penzionera, malih penzija, rda prekovremeno kojeg niko ne plaća, rada 6 dana u nedelji, rada za minimalac, rada nekad čak i 29 dna u mesecu, PDV-a, loših realizacija naplata, tajkuna, tajfuna, samoubica, porodičnih tragedija, medija, boloesti nacije, lošeg školstva, nameštaljki, podmićivanja, podmazivanja, preterano bezobraznih i pohlepnih lekara koji zarađuju na najtežoj ljuskoj muci, ratnih profitera, seljaka raznih vrsta, loših puteva, loših zakona, loših usluga, monopola, rizika, klueda, nerešenih afera, novih afera, mentaliteta, bezobraznih poslodavaca, neisplaćivanja zarada, pojeo vuk magarca, gazda je uvek u pravu, veži konja ghde ti gazda kaže, ćuti i trpi, ćuti i budi srećan što radiš iimaš posao, loših n privatizacija, štrajkova glađu, raasima lajića, zukorlića, muftija, hamdija, popova, fratara, srpske pravoslavne crkve, patrijaršije, skupocenih džipova ispred iste, pohlepnih popova, državnog aparata, vlade, skupštine, poslanika nesposobnih, zatupljenog naroda, ispranog mozga, predizbornih laži i prevara, građevinske mafije, olivera dulića, tomislava karadžića, džajića, terzića, kan kana, kladionica, profitera, ratova, sps-a, pupsa, jula, sns-a, srs-a, ds-a, dss-a, ldp-a, regona srbije, političara u opšte, bratova, šurnjaja, kumova, prijatelja, crnogorskog lobija, sfrj integracija, pijačnih prodaja, kineskih preprodavaca falš robe, pijaca, fiskalnih kasa, računa i svih ostalih sitnih problema koji muče ovaj narod pored ovih gore sitnih navedenih!
E moj @#$%! narode!
(igorpl, 3. januar 2011 09:29)

# Link komentara
Preporučujem (0)
Ne preporučujem (0)
Šta je ovo
Preca mi je stvar da glasam protiv vas,isto kao sto je bilo protiv Milosevica,ISTO!!
(niki, 3. januar 2011 09:20)

# Link komentara
Preporučujem (0)
Ne preporučujem (0)
Šta je ovo
Ne znam, care, da li si primetio kako je narod pissed? To su tvoji, care, glasaci. Bili, kako stvari stoje. Care.
(Waistiny, 3. januar 2011 09:16)

# Link komentara
Preporučujem (0)
Ne preporučujem (0)
Šta je ovo
Iskreno se nadam da nećete nastaviti sa započetim.
I ovo što ste uradili glave nas je došlo.
(Milko, 3. januar 2011 09:02)

# Link komentara
Preporučujem (+3)
Ne preporučujem (0)
Šta je ovo
Ooo, rekonstrukcijo,
Ooo, dinamiko,
Ooo, reci,
koja nista ne vredis.
(marko, 3. januar 2011 08:57)

# Link komentara
Preporučujem (+8)
Ne preporučujem (0)
Šta je ovo
[link]
(Dijaspora, 3. januar 2011 08:47)

# Link komentara
Preporučujem (0)
Ne preporučujem (0)
Šta je ovo
"Kao ekspert svetske banke potvrdio je svoju stručnost"...Sramota kakvog predsednika Srbija ima.
(Niko, 3. januar 2011 08:27)

# Link komentara
Preporučujem (+7)
Ne preporučujem (0)
Šta je ovo
Velika si zabluda ovog naroda.Kako si samo isplivao iz agonije 12. marta,kako su ti samo pomogli da se etabliraš,da nam govoriš ono što je iracionalno,da nas obmanjuješ,da amnestiraš dojučerašnje protivnike...
(Zvezdan, 3. januar 2011 07:47)

# Link komentara
Preporučujem (+8)
Ne preporučujem (0)
Šta je ovo
da je srece da ne znamo ko su nam ministri.umorili smo se i muka nam je od njihovog lupetanja, nesposobnosti, laznih obecanja,korupcije,kooalicione trgovine i cenkanja, lopovskih privatizacija, pljacke, bezakonja, reformi pravosudja, skupstine kao predstave, obecanja evrope i svetle buducnosti.dosta je vise sa nabrajanjem problema i ocekivanjem da ih neko drugi resi i zato ZUTE ISPOD CRTE, da bi se vratili posteniji i samokriticniji.
(svetlanast, 3. januar 2011 07:33)
 
Oće kaki,neće kaki ?!
(Alex Leskovac, 3. januar 2011 01:26)

# Link komentara
Preporučujem (+16)
Ne preporučujem (0)
Šta je ovo
Na pola lova u mutljaku ne prekida se "posao"!Kakva rekonstrukcija,kakvi bakraci to oni sapucu Narodu da se smiri,a oni na miru da mutljaju po dzepovima,rasprodaju i love lovu,bre!
(MUKNAVI, 3. januar 2011 01:18)

# Link komentara
Preporučujem (+14)
Ne preporučujem (0)
Šta je ovo
Naravno bre, samo folirajte i provlacite pricu o rekonstrukciji, eto da zamajavate lakoveran narod, pa onda to uradit otprilike dva, tri dana pred izbore, ionako vec godinu dana trubite o smenama u ministarstvima i onda lepo pred izbore masite sa tom rekonstrukcijom kako eto vi i vase kadrove smenjujete, kako su pod vasom vlascu svi smenjivi i kako nema povlascenih, a u medjuvremenu, neka ministri drpaju, zidaju, prodaju kompjutere bez tendera, jednom recju nek obezbedjuju i cukun unucice, jer imaju priliku sad pa ko zna kad ...
(Petar, 3. januar 2011 01:13)

# Link komentara
Preporučujem (+9)
Ne preporučujem (0)
Šta je ovo
Gospodin "Academy award winner" (dobitnik Oskara za glumu) postaje sve iritantniji i sve oholiji. Njegova "umilna tolerantnost" polako bledi, a kapu mu treba skinuti sto je stvorio politicki ambijent o kojem sanjaju sve vlasti sveta - mogucnost za vecnu vlast! Da budem precizniji - da li stvarno vidite neku partiju koja bi mogla da ih zameni na vlasti?
(Zoran Dj, 3. januar 2011 00:28)

# Link komentara
Preporučujem (+13)
Ne preporučujem (-1)
Šta je ovo
Sreca pa nam je premijer ozbiljan, stalozen i strucan, a uz to jos i nestranacka licnost, inace... A kad bolje razmislim Miskovic stvarno nije clan nijedne partije.
(milan, 3. januar 2011 00:25)

# Link komentara
Preporučujem (+8)
Ne preporučujem (0)
Šta je ovo
Predsedniče, samo su "vanredni izbori" i to "odmah", "preči" od rekonstrukcije vlade?!
Upravo, "nesposobnost" i "inertnost", ove "glomazne" i nadasve "trome" administarcije, da unosi "više dinamike" u društvene promene, već pune dve godine svog mandata, jeste "condicio sine qua non" da se, umesto "kozmetičke rekonstrukcije", čim pre, raspišu "vanredni izbori", jer je "dogorelo do nokata", a što ćete, predsedniče, vrlo brzo videti i putem "talasa masovnih protesta" nezadovoljnih građana, ovom vlašću?!
(Vanzemaljac, 3. januar 2011 00:03)

# Link komentara
Preporučujem (+9)
Ne preporučujem (0)
Šta je ovo
Mirko Cvetkovic jednako Mirko Marjanovic.
(neven, 2. januar 2011 23:40)

# Link komentara
Preporučujem (+27)
Ne preporučujem (-2)
Šta je ovo
Strahujem, ako zavrse sve planirane poslove, gde ce mo mi biti i u kakvom stanju cemo se nalaziti?
(boys, 2. januar 2011 23:33)

# Link komentara
Preporučujem (+35)
Ne preporučujem (0)
Šta je ovo
E sefe, sefe. Vec mesecima se trudim da objasnim sebi zasto te jos uvek podrzavam. Ne mogu da nadjem niti jedan racionalan razlog
(slucajni_prolaznik, 2. januar 2011 23:23)

# Link komentara
Preporučujem (+24)
Ne preporučujem (-2)
Šta je ovo
Mesecima čoveče pričaš šta sve treba da se promeni. Pa što ne menjate, na vlasti ste?!! Ko treba da promeni, moja baba???
(Duka, 2. januar 2011 23:19)

# Link komentara
Preporučujem (+39)
Ne preporučujem (0)
Šta je ovo
Vidi se da je Predsednik psiholog.A ko to pruža otpor promenama političkog sistema?DS možda?
(ns, 2. januar 2011 23:16)

# Link komentara
Preporučujem (+28)
Ne preporučujem (0)
Šta je ovo
Da niste resili slucajno da izvrrsite reforme pravosudja i uspostavite pravnu drzavu? Sudije koje ste (re)izabrali su pocele da presudjuju i bez sudjenja dok to posmatra Strazburg i Luksemburg gde se broj predstavki blizi petohiljadarki a vi to krijete kao zmija noge. Zalud ste pokusali da inficirate i medjunarodni sud, provaljeni ste od strane pismenih posmatraca sa strane odakle se sve bolje vidi.
(Milan, 2. januar 2011 22:58)

# Link komentara
Preporučujem (+35)
Ne preporučujem (0)
Šta je ovo
Joj evo ga opet ovaj! Opet nesto prica u prazno...lusteri su na plafonu bla bla bla...pakuj kofere covece, krecu protesti veliki u novoj godini!
(Neca, 2. januar 2011 22:51)

# Link komentara
Preporučujem (+46)
Ne preporučujem (-1)
Šta je ovo
Obrni,okreni,ista prica poslednje 2 godine.Dosadilo vise...
(Branko, 2. januar 2011 22:43)

# Link komentara
Preporučujem (+29)
Ne preporučujem (0)
Šta je ovo
Pre mesec dana usta su mu bila puna rekonstrukcije. Sada kad su mu svi koalicioni partneri rekli: "No, no decko", on menja plocu. Prosto fantasticno. Vidi se da je covek od reci
(filip, 2. januar 2011 22:11)

# Link komentara
Preporučujem (+65)
Ne preporučujem (0)
Šta je ovo
Covek uzurpirao svu vlast u drzavi i ladno se niko ne buni. Boris Tadic je predsednik DS-a i tako i vodi citavu drzavu. Da li jos neko primecuje da je demokratija u Srbiji iluzija? Da li to nekome smeta?
(V, 2. januar 2011 22:08)

# Link komentara
Preporučujem (+48)
Ne preporučujem (0)
Šta je ovo
Sram vas bilo druze predsednice Srbije! Vase izjave su vas daljinski upravljac koji , cini mi se i nije u vasim rukama. Zar mislite da su vasi podanici, gradjani Srbije na nivou mentalno ratardiranih, ili vas o tome obavestava vas vrli savetnicki tim?Tako je radio i diktator Milosevic , pa je izgubio vlast i zivot. Stid me je sto sam 20 godina clan demokratske stranke, stranke vizionara Dr Djindjica i stid me je sto SVAKODNEVNO tu nekada jedinu svetlu tacku Srbije svakodnevno polivate kofom @#$%! a jednako i nas, gradjane Srbije. To vam nece biti oprosteno nikada!
(jovan, 2. januar 2011 21:53)

# Link komentara
Preporučujem (+33)
Ne preporučujem (0)
Šta je ovo
Tadic kaze: "Moguće su personalne promene u Vladi, ali je najvažnije ostvariti dinamiku za završetak svih poslova koje smo započeli."

Ako je ovo misao izrazena u muzickom obliku, onda bih vam preporucio da ostvarite bolji i brzi tempo Vlade. Dinamika i nije tako losa. Celi dan stize buka i graja iz rastimovanog Vladinog orkestra.
Ali ne zaboravimo, da je za dobar tempo i dinamiku zaduzen i odgovoran iskljucivo dirigent, Tadic.
(dika klasika, 2. januar 2011 21:43)

# Link komentara
Preporučujem (+29)
Ne preporučujem (0)
Šta je ovo
Hajde da proverimo: Da li verujete da su političari zaista hteli da rekonstrišu Vladu? (+ da, - ne)
(Mladen, 2. januar 2011 21:43)

# Link komentara
Preporučujem (+6)
Ne preporučujem (-43)
Šta je ovo
Prodjose praznici, u medjuvremenu stigla sveza prazna slama, treba prionuti na posao.
(Jovan, 2. januar 2011 21:41)

# Link komentara
Preporučujem (+28)
Ne preporučujem (0)
Šta je ovo
Skijanjeeeeee.....
(Miljko, 2. januar 2011 21:32)

# Link komentara
Preporučujem (+16)
Ne preporučujem (0)
Šta je ovo
Ma samo ti Tadicu da odes i da ti vidimo ledja i sve ce biti ok.
(Dejan Jovanovic, 2. januar 2011 21:32)

# Link komentara
Preporučujem (+57)
Ne preporučujem (-1)
Šta je ovo
pre rekonstrukcije TV duel Tadic - Davinic
(lorenc, 2. januar 2011 21:31)

# Link komentara
Preporučujem (+27)
Ne preporučujem (0)
Šta je ovo
Ovaj predsednik zna šta radi,a i izgleda sjano. I mi imamo našeg Džordža Klunija!
(Anđela, 2. januar 2011 21:14)

# Link komentara
Preporučujem (+7)
Ne preporučujem (-22)
Šta je ovo
Da ne poveruješ, čoveče vrati se urealnost, ostavi iluzije, tlapnje, virtuelni svet. "Selo gori a Boki se licka..."
Ljudi jedini opcija je:

- Potpisivanje peticije od naroda bez učešća stranaka, za opoziv Tadića, Vlade i Skupštine,
- Raspisivanje vanrednih izbora,
- Zaplena imovine talkunima , lopurdama i kriminalcima...pa onda redom ostalo.....
(midolazimo, 2. januar 2011 21:13)

# Link komentara
Preporučujem (+61)
Ne preporučujem (0)
Šta je ovo
Mislim da je vreme da i vi zavrsite na isti nacin kao i ona garnitura koja nas je vodila devedesetih. Steta koju ste vi naneli svojim neznanjem i nepostenjem je po gradjane Srbije srazmerna steti koju su naneli Slobovi rukovodioci. Prema tome za vas odgovornost za ucinjeno, imali ste 10 godina.
(Karakteristicna domaca publika, 2. januar 2011 20:59)

# Link komentara
Preporučujem (+41)
Ne preporučujem (0)
Šta je ovo
Shvatili smo, očito vam je centralni prioritet da civilno stanovništvo pomre od gladi i da im se u kapeli odbije RTS pretplata i buduća inflacija, u vidu konfiskacije kovčega, odeće i nakita.
(Radojica, 2. januar 2011 20:51)

# Link komentara
Preporučujem (+60)
Ne preporučujem (-1)
Šta je ovo
Završetak svih poslova koje ste započeli ne sluti na dobro, aj' malo nemojte ništa da radite, please!
(Rozenkrojcer, 2. januar 2011 20:47)
 
Ма нема " 'оће каки - неће каки" - човек нас је уср'о начисто, погледај изјаву:

".......Na pitanje da li bi trebalo menjati premijera, Tadić je rekao da je Cvetković "jedan od ljudi čija su rešenja bila izuzetno važna i koja su doprinela stabilizaciji prilika u vreme krize".
"Kao ekspert Svetske banke potvrdio je svoju stručnost, ali moramo imati na umu da je on nestranačka ličnost koja vodi jednu koalicionu vladu u kojoj na mestima ministara sede i lideri stranaka", izjavio je predsednik.
Tadić je ocenio da je staloženost i ozbiljnost premijera Cvetkovića u mnogim trenucima bila od velike koristi.
Naročito, kako je rekao, "kada smo na javnoj sceni imali samo buku i bes, što je nažalost karakteristično za domaću politiku"..........."
 
Шта рећи када смо спали на то ДА СУ НАС И ЛОПУЖЕ ЧОКАЛИЈЕ ПОЧЕЛЕ ДА ЧЕРУПАЈУ...... трагедија којој се не види краја и коју олош продужава ДО ПОСЛЕДЊЕГ ЖИВОГ СРБИНА:

Црни живот под златном земљом

У обновљени рудник олова и цинка Леце враћају се копачи и њихови наследници који су због немаштине напустили југ Србије
Улаз у рудник Леце Фото Д. ЈевремовићМедвеђа – Када је стигао у градић, странац Филип Петровски се осврнуо око себе. Видео је само салун, пошту и шерифа. Медвеђа је високог и мршавог македонског најамника подсећала на градиће које се протежу иза Рио Пекоса, иако је само прегазио џипом преко Јабланице. Преговарао је кратко са будућим газдом и постао најтраженији човек у врањској котлини.


Глас о новом управнику људских судбина проширио се до Лебана и много даље, до Босне на запад и Македоније на југ. Филип Петровски не поклања седам дана одмора у ријалитију „Фарма”. Не разбацује се бесплатним акцијама, не убацује људе у управне одборе. Али овде, на дивљем југу, оно што нуди директор рудника Леце равно је богатству. Он нуди посао. Да ли је живот у тами и јами светлији од тихог беспосличарског одумирања са ове стране земље, где се сунце једва пробија кроз сиве облаке?


Овде је потребан жанровски обрт, па из пејзажа шпагети-вестерна, улазим у свет „црног таласа” и сиромашног крајолика којим тумарају уморни рудари између депоније гвожђурије и напуштених вагона, овековечени у филмовима Живојина Павловића.


– Одморим се кад сиђем у јаму. Имам десетине позива дневно. Сви траже посао. Лудница – уздише Филип, после десетак минута корачања по блатњавој води до чланака. Пре десетак минута навукли смо на себе тамнозелене рударске униформе, натакли шлемове на главе и уперили сноп светлости са лампе ка улазу у тунел изнад које је исписано: „Срећно!”.


Ко је први рекао да је рударски хлеб са седам кора, очигледно је био на дијети. Више од пола часа непрекидно корачамо кроз земљину утробу, а ледени дах подземља осећа се кроз стари тунел који више није озидан и рачва се у десетине пролаза којима се не види крај. То је заоставштина прошлих генерација рудара, који су први пут ушли у јаму 1937. године. Касније је тунеле трасирало хиљаде соцреалистичких Алија Сиротановића, набилдованих анонимних копача без имена, презимена и икаквог трага о њиховој даљој судбини.


Рудник олова и цинка Леце практично није радио две деценије, али када га је из стечаја за око 10 милиона евра купио шабачки концерн „Фармаком МБ”.Некадашњи камаради, разбацани по бившим републикама и покрајинама, почели су да се враћају. Од када је рудник под мистериозним околностима затворен, процењује се да је око 3.000 људи напустило Медвеђу. Живот у селу Леце више није имао никаквог смисла, јер је рудник био све –и живот и смрт, и нада и очај, и љубав и издаја.


Светлост лампи обасјава уски ходник оштећен од одрона и готово углачани плафони и зидови светлуцају и преламају се у црвеножућкасте и беличасте одсјаје, као да показују где треба бушити даље. С процентом од 160 грама злата по тони олова или цинка, рудник Леце је међу еуфоричарима већ проглашен највећим рудником злата у Европи, новим „Елдорадом” сиромашног југа, заборављеним од бога и Београда.


– Изгледа да је само један рудник у Финској богатији златом, али нисам сигуран. Одлично скривају податке. Како год било, сви ме питају за злато. Колико га је, где га чувате, имате ли тајне трезоре? Ја им одговарам: „Сиђите и копајте га.” Зато сам понудио бушачима плату од 500 евра, а ако пребаце норму, добијају још 10 одсто. Просечна плата је око 400 евра. Тренутно имам 260 радника, али сви би, кад зову за посао, волели да су на површини – прича Филиповски и убрзава.

Био је технички директор у руднику олова и цинка Сас у Македонији, али га је у рударском прелазном року купио Мирослав Богићевић,власник „Фармакома МБ”. Филиповски је собом довео шест, седам својих најповерљивијих људи, македонских инжењера, па су га Руси, власници Саса, прогласили за персону нон грата и излепили својеврсне потернице са именима и фотографијама „велеиздајника”.

Готово да пузимо по блату преко заштитних греда које су попуцале под тонама тешке и црне земље, како бисмо се провукли даље, ка првој базној станици, где лифт спушта рударе 170 метара ниже. Компресори на површини упумпавају ваздух кроз километарске цеви у јаму и то шиштање разбија монотонију стројевог рударског марша кроз блато најамника Филиповског, чија мршава висока сенка као утвара пробија пут кроз помрчину. Температура се са неких минус два или три степена нагло пење на 15 или 20. После таквог топлотног шока, клаустрофобија постаје савршено опуштајуће стање свести.
– Када је рудник жив, дишу Медвеђа и Леце – смеје се искусни Рајко Милиновић из Лепосавића, поред истоварних машина, окружен са неколико мајстора. Ни грашка зноја. Бледо, анемично лице које механички издаје команде.
Филиповски је, осим македонског менаџмента, позвао и старе, рударске превејане коске, који су цео радни век копајући олово и цинк, заправо тражили злато, а затим га превозили у топионицу у Трепчу, где се одвајало благо, а потом завршавало у полугама федералних или републичких резерви.


Педесетшестогодишњи Мирко Влашковић из Зубиног Потока је ангажован као специјални саветник за подземни свет, јер је у њему провео 27 година, баш овде, где екипа Македонаца, ветерана из Бора и двојице локалних младића поправљају пумпу која би требало да коначно истера воду која надолази до колена и прети да се улије у наше нове, жуте, гумене чизме.


– Медвеђа нема довољно рудара, нема их ни Леце. Све што је могло да копа, побегло је. И, сада се стигло тамо где сам увек говорио да ћемо стићи. Сад не можете ни да мрднете без старог, доброг Титовог рудара – говори спокојно ретрореволуционар коме не требају очи да поведе колону нових момака у заборављене, старе откопе које скривају злато.


Ако је у јами као у осињаку, на површини је пусто. Беличасти дим вири из самачког хотела у који су смештени рудари са асиметричном југоносталгијом. Нема само Хрвата и Словенаца.


– Хранили смо три општине: Медвеђу, Сијеринску бању и Лебане. Мој отац је изгубио око бушећи злато. сада вежбам за бушача – виче млади Зоран Кујовић у кафани „Две липе” и завија химну села: „Рођени смо у оне стијене, ђе вукови поштене цијене!”. Чека га ноћна смена. Држави није био потребан овакав рудник обогаћен златом, али нови газда нема дилему о томе да ли је глупо ископавати благо.


У јединој сеоској кафани, где кафа кошта 40 динара, седи још један гост. Небојша Ковић,надзорник јаловишта, вратио се из Виченце када га је Филиповски позвао. Пре 20 година је са истог јаловишта побегао у Грчку, а потом отпловио до Анконе, где га је дочекао кум и спровео до српске колоније на италијанском северу.
– Таман сам стекао, отворио предузимачку фирму у Виченци, а онда су ме позвали у рудник. Две ноћи сам сањао деду и петорицу стричева који су век провели у јами. И, ево ме. Вратило се још петнаестак породица које су се одселиле – носталгичан је седокоси надзорник, сећајући се времена када је златни рудник у златно доба изградио једини биоскоп у овом сеоцету и општини, када је Небојша као дечак седео у првом реду, и гледао партизанске вестерне „Сутјеску” и „Неретву”.
Још једна кафа.Још једна од старих горштачких јуначких песама о руднику. Још једна прича о црном животу под златном земљом и меланхолији која као облак прекрива Леце.
Александар Апостоловски
-----------------------------------------------------------
Општина спасла рудник од потопа
– Годишње се из Медвеђе одсели око 40 породица. Зато је обнављање производње у руднику Леце велика ствар за општину. Сада осим јавног сектора коначно ради још нешто. Дугови према јавним предузећима се редовније измирују, оживеле су продавнице и ресторани – каже председник општине Медвеђа Слободан Драшковић и подсећа да су, после гашења рудника, 282 радника остала без посла.
Општина је од 2002. године чувала рудник. Осморица радника су сваког дана силазили у јаму, испумпавали воду и мењали ужад на лифту.

објављено: 03.01.2011
 
Ovo sve je stvarno preslo sve granice , zar oni stvarno smatraju da je ovaj narod toliko glup . Na zalost ako im kao narod dozvolimo , da ova godina prodje bez izbora onda samo potvrdjuju ono sto misle o nama . Ne interesuje me mnogo ko ce doci posle zutih , samo da ih skinemo sa vlasti vise . Mnogo kazu mogu doci i gori , mogu to je tacno ali ako ne probamo kako cemo znati . Mozda nas neko i iznenadi .
 
Ovo sve je stvarno preslo sve granice , zar oni stvarno smatraju da je ovaj narod toliko glup . Na zalost ako im kao narod dozvolimo , da ova godina prodje bez izbora onda samo potvrdjuju ono sto misle o nama . Ne interesuje me mnogo ko ce doci posle zutih , samo da ih skinemo sa vlasti vise . Mnogo kazu mogu doci i gori , mogu to je tacno ali ako ne probamo kako cemo znati . Mozda nas neko i iznenadi .

Не интересује ме БИЛО КОЈА НОВА ВЛАСТ КОЈА НЕЋЕ ОВАЈ ОЛОШ ДА ПОШАЉЕ НА РОБИЈУ У ФАЗОНУ "НЕЋЕМО ДА СЕ СВЕТИМО ПОЛИТИЧКИМ НЕИСТОМИШЉЕНИЦИМА" - ИНТЕРЕСУЈУ МЕ САМО ОНИ КОЈИ ЋЕ ДА РАШЧИСТЕ РАЧУНЕ и да свака лопужа ПОТРЕФИ ВИШЕГОДИШЊУ РОБИЈУ БЕЗ ПРАВА НА ПОМИЛОВАЊЕ И СА КОМПЛЕТНИМ ОДУЗИМАЊЕМ ИМОВИНЕ ... па они директно УБИЈАЈУ ЉУДЕ.....
 
У праву је г. Најљепши Просрбин.
По пућанству које предводи море се слободно испети на скупћину.
И испи*ати доле по раји,са све просрпским колегама.
И јопе би бијо најбољши.И једини.Са обећањем и визијом јединог пута по сваку цену.
Осмехни се г. Просрбине и поливај.Без да шараш.
Може ти се.
 
Ovo sve je stvarno preslo sve granice , zar oni stvarno smatraju da je ovaj narod toliko glup . Na zalost ako im kao narod dozvolimo , da ova godina prodje bez izbora onda samo potvrdjuju ono sto misle o nama . Ne interesuje me mnogo ko ce doci posle zutih , samo da ih skinemo sa vlasti vise . Mnogo kazu mogu doci i gori , mogu to je tacno ali ako ne probamo kako cemo znati . Mozda nas neko i iznenadi .

Na ovo se ne bi imalo sta dodati kratko i jasno.
 
Ма камиле ПЉУЈУ а не сер* много...z:mrgreen:
jok ne seeru......evo pogledaj samo ovu kamilu kako je zapenila od muke kad je videla kolko i kako dosmanlije sa sve najlepšim na čelu seeeeru.......ovo je napad na kamile.......na njiovu titulu da seeru najviše od svih životinja.......poznatih.......dosmanlije su kasnije nastale........dakle pomozite kamilama........objasnite im.....da ne padnu u depresiju......
 
Samo bih dodao: ***** li vam mater lopovsku, sljame neljudski! Ukrali ste mi i proslost i buducnost i sad me kradete i otimate mi sve sto imam! Cekam samo da se opasulji ovaj narod pa da pocnemo da vas kacimo na bandere!

Бандере су једино решење..........
Да смо још 6. октобра окитили потез Славија-Теразије ови садашњи (без Дачића, он би био један од украса) би два пута размислили пре него што нешто слажу или украду.
Багра.
 
Не интересује ме БИЛО КОЈА НОВА ВЛАСТ КОЈА НЕЋЕ ОВАЈ ОЛОШ ДА ПОШАЉЕ НА РОБИЈУ У ФАЗОНУ "НЕЋЕМО ДА СЕ СВЕТИМО ПОЛИТИЧКИМ НЕИСТОМИШЉЕНИЦИМА" - ИНТЕРЕСУЈУ МЕ САМО ОНИ КОЈИ ЋЕ ДА РАШЧИСТЕ РАЧУНЕ и да свака лопужа ПОТРЕФИ ВИШЕГОДИШЊУ РОБИЈУ БЕЗ ПРАВА НА ПОМИЛОВАЊЕ И СА КОМПЛЕТНИМ ОДУЗИМАЊЕМ ИМОВИНЕ ... па они директно УБИЈАЈУ ЉУДЕ.....

dobro jutro :worth:

al doshlo je do noktiju, uzeli su mnogim ljudima buducnost, prerachunali su se, preterali su sa cifrom,
a i nisu rachunali na jednu bitnu stvar: nema buducnosti - nema nade, a kad nema nade - nema ni straha. e, tu su se sjebali, njihov pileci mozak nije rachunao vishe od 2 koraka napred. sad se oni boje. svega. poludece od paranoje kao slobini svojevremeno. istorija se veoma brzo ponavlja, izgleda.
treba se chuvati paranoichnih ludaka na vlasti, ne treba objashnjavati zashto.
 
Poslednja izmena:
Шта рећи када смо спали на то ДА СУ НАС И ЛОПУЖЕ ЧОКАЛИЈЕ ПОЧЕЛЕ ДА ЧЕРУПАЈУ...... трагедија којој се не види краја и коју олош продужава ДО ПОСЛЕДЊЕГ ЖИВОГ СРБИНА:

Црни живот под златном земљом

У обновљени рудник олова и цинка Леце враћају се копачи и њихови наследници који су због немаштине напустили југ Србије....


dobra vest. cene olova i cinka rastu, medjutim s obzirom koliko bakra srbija ima, a mozda i zlata, sad bi bilo najbolje vreme da se to kopa i izvozi, cena bakra je najvisa ikad, i zlata takodje.

sta li radi Bor ovih dana?
sve mi se cini da oni i ne znaju koje rezerve bakra imaju
 
dobra vest. cene olova i cinka rastu, medjutim s obzirom koliko bakra srbija ima, a mozda i zlata, sad bi bilo najbolje vreme da se to kopa i izvozi, cena bakra je najvisa ikad, i zlata takodje.

sta li radi Bor ovih dana?
sve mi se cini da oni i ne znaju koje rezerve bakra imaju

А шта је ту "ДОБРА ВЕСТ" - то што ће странци и руднике да опељеше...z:((
 
А шта је ту "ДОБРА ВЕСТ" - то што ће странци и руднике да опељеше...z:((

pa ne ide to bas tako, privatnici placaju dobar deo svoje zarade drzavi (sem ako ne kradu uz pomoc drzave kroz korupciju), privatnici i trebaju da kopaju.
u boru drzava kopa vec decenijama i eno ti, tek sad rade studiju rezervi borskog basena. u doba kad je bakar najskuplji, oni i ne znaju sta imaju.

drzava treba da se odmakne, napravi mesto za sposobnije.
druga je stvar korpucija i lopovski rezim zbog kojih pare od zarade iz ovog rudnika najverovatnije niko od pravih vlasnika rudnika (nacija) nece ni da vidi
 
Не интересује ме БИЛО КОЈА НОВА ВЛАСТ КОЈА НЕЋЕ ОВАЈ ОЛОШ ДА ПОШАЉЕ НА РОБИЈУ У ФАЗОНУ "НЕЋЕМО ДА СЕ СВЕТИМО ПОЛИТИЧКИМ НЕИСТОМИШЉЕНИЦИМА" - ИНТЕРЕСУЈУ МЕ САМО ОНИ КОЈИ ЋЕ ДА РАШЧИСТЕ РАЧУНЕ и да свака лопужа ПОТРЕФИ ВИШЕГОДИШЊУ РОБИЈУ БЕЗ ПРАВА НА ПОМИЛОВАЊЕ И СА КОМПЛЕТНИМ ОДУЗИМАЊЕМ ИМОВИНЕ ... па они директно УБИЈАЈУ ЉУДЕ.....

Slazem se u potpunosti . Ovo je novi ausvic ali na demokratski nacin
 
Slazem se u potpunosti . Ovo je novi ausvic ali na demokratski nacin

На жалост..... у праву си:

BEOGRAD 05. 01. 2011
PRESS
Alarmantno: U Srbiji 6.000 dece nema šta da jede!

Veknu hleba i pola litra kuvanog jela u narodnim kuhinjama svakodnevno čeka 30.000 ljudi, što je čak za 50 odsto više nego prošle godine!
s1
leba.jpgŠta smo dočekali... Čak 2.500 dece koja dolaze po obrok mlađe je od 10 godinaBroj korisnika narodnih kuhinja u Srbiji veći je za skoro 50 odsto u odnosu na prošlu godinu! Na zajedničkom kazanu, umesto 21.000 ljudi, sada se hrani više od 30.000, pokazuju najnoviji podaci Crvenog krsta. Najalarmantnije je što na veknu hleba i pola litra kuvanog jela čeka i 6.000 dece, od kojih je 2.500 mlađe od 10 godina!Redovna isplata pomoći
Isplata svih socijalnih naknada biće redovna u 2011. najavio je državni sekretar u Ministarstvu rada i socijalne politike Zoran Martinović.


- Redovna isplata roditeljskih, dečjih dodataka, naknada za porodiljsko odsustvo, invalidnina, kao i socijalne pomoći zagarantovana je sredstvima izdvojenim iz budžeta za 2011. godinu - kazao je Martinović. On je naveo da iznosi svih socijalnih naknada svakako nisu dovoljni, ali da su u skladu sa trenutnim ekonomskim mogućnostima države.

Dragica Kljajić, stručni saradnik za socijalnu delatnost Crvenog krsta, potvrđuje za Press da broj korisnika narodnih kuhinja u Srbiji raste iz dana u dan.


- U odnosu na prošlu godinu broj narodnih kuhinja je sa 59 porastao na 70. Više od 6.000 dece hrani se iz zajedničkog kazana, a 2.500 njih je mlađe od 10 godina. Jasno je da su potrebe za otvaranjem novih kuhinja ogromne, ali broj korisnika kod nas nikada nije zavisio samo od potreba već od finansijskih sredstava koja mogu da se prikupe u te svrhe - ističe Dragica Kljajić.
Južnije tužnije

Ova crna ststistika nije još kompletna jer narodne kuhinje ne postoje u nekim od najsiromašnijih opština kao što su Dimitrovgrad, Bosilegrad, Crna Trava, Lebane, Vlasotinci, Trgovište... Javnih kuhinja često nema i zbog aljkavosti lokalnih vlasti.
- Situacija je najteža na jugoistoku Srbije! Iako tamo postoji velika potreba za narodnim kuhinjama, lokalne samouprave nemaju mogućnost da ih otvore. S druge strane, neke predsednike opština sramota je da priznaju da su građani siromašni. Vlada je za Trgovište obezbedila hranu i automobil za transport obroka, ali nadležni u ovoj opštini nisu uradili ništa da narodna kuhinja počne da radi - upozorava naša sagovornica.kujna.jpgMuka naterala... Sve više građana dolazi u narodne kuhinje po hranu

Ona kaže da je naša država svesna da je obrok sa zajedničkog kazana za mnoge građane jedino rešenje, pa je za rad narodnih kuhinja u 2011. godini izdvojila značajna finansijska sredstva.


- Vlada je za naredni period izdvojila oko 330 miliona dinara za rad narodnih kuhinja i nabavku paketa sa hranom i sredstvima za higijenu. Oko 220 miliona dinara namenjeno je za kupovinu namirnica za rad 70 narodnih kuhinja, dok će ostatak otići za nabavku paketa za građane u najsiromašnijim opštinama. Pakete će dobiti najsiromašniji građani koji žive u udaljenim seoskim sredinama i nisu u mogućnosti da se hrane u narodnim kuhinjama - navodi Dragica Kljajević.U narodnim kuhinjama hrane se i inženjeri

Dragica Kljajić kaže da se značajno promenila i socijalna kategorija siromašnih građana u Srbiji.


- Doskora su se u narodnim kuhinjama hranili isključivo korisnici socijalne pomoći. Sada se javlja sve veći broj ljudi koji su ostali bez posla, a ne mogu da ostvare pravo na bilo koju pomoć jer su radno sposobni - ističe Dragica Kljajić.
Zaposleni u narodnoj kuhinji „Lipov lad" potvrđuju da su se kod njih hranila dva inženjera koja su ostala bez posla.

Da redovi za veknu hleba i pola litra kuvanog jela postaju sve duži, za Press potvrđuje i Mikana Milovanović, kuvarica u punktu Narodne kuhinje „Lipov lad" u Beogradu. Ona kaže da je među onima koji svakog jutra čekaju obrok veliki broj dece.


I deca u redu za hleb
- Redovi postaju sve duži. Među 343 korisnika, koliko ih trenutno imamo, mnogo je dece. Neki od mališana sami dolaze po hranu. Jedan dvanaestogodišnjak, koji ima bolesnu majku, svakog jutra uzima sedam obroka. Svraća i jedan dečačić iz Malog Mokrog Luga, jedva da ima desetak godina. Ima i žena koje muka natera, pa po hranu dolaze s bebama u naručju - priča Mikana.
Njena koleginica Milka Stojanović, koja u ovoj narodnoj kuhinji volonterski radi od njenog otvaranja 1957. godine, kaže da su opet došla teška vremena.
- Mnogi od ovih ljudi ne bi mogli da prežive da nije ove naše kujne. Ovo što ovde dobiju jedini je obrok koji imaju. Najteže mi je kad vidim da i deca čekaju u redu za hleb - priča majka Milka, kako ovu humanu ženu zove zvezdarska sirotinja.


Slika Srbije

- Milion građana evidentirano je kao siromašno
- Više od 300.000 dece živi ispod ili na samoj granici siromaštva
- Procenat siromašnih je tri odsto veći na selu nego u gradovima, oko 10 odsto kod starog seoskog stanovništva i iznad devet odsto kod dece do 14 godina
- Svako treće seosko domaćinstvo suočava se sa siromaštvom, pri čemu je situacija najnepovoljnija u jugoistočnoj Srbiji
V. NEDELJKOVIĆ


*********************************************************


Е па серем вам се и у транзицију, и у европеизацију и у приватизацију......
 

Back
Top