Pravoslavna žena

Camael

Zainteresovan član
Poruka
348
http://www.svetistefanportland.org/prvi_deo.html :think:

Meni omiljene:

53. Гледала сам различите игре, позоришта, плесове и сама играла.
54. Носила сам на саблазан људима модерне, лепе ствари, да бих привукла пажњу на себе.
55. Разслабљивала сам своју душу дугим разговорима са млађим лицима супротног пола.
56. Читала сам љубавну преписку, преписивала, учила напамет страсне стихове, слушала страсну музику, гледала биоскопске представе.
58. Превише сам се бринула о здрављу свога тела. Бојала сам се бора и седе косе.
59. Носила сам на глави перику, фарбала сам се, подмлађивала се у "салонима лепоте".
71. Излазећи из куће и долазећи кући нисам читала молитву, излазила сам на улицу не прекрстивши се.
108. Волела сам да пијем јак чај и кафу.
111. Узимала сам храну док су је још спремали.
115. Стављала сам у храну зачине(вегету, бибер…).
18. Пила сам вино и јела храну за које сам знала да су штетни за здравље.
125. Ризиковала сам живот својом не пажњом.
126. Нисам се чувала од прехладе и ишла сам без топле одеће иако сам је имала.
127. Тражила сам славу и похвалу за врлине и труд.
128. Нисам увек била задовољна оним што имам.
129. Грешила сам гадљивошћу.
131. Унапред сам чувала паре за "црне дане" и за сахрану.
132. Не трпим од људи укоре и примедбе(па ни заслужене). Одмах пружам отпор.
134. Настојала сам да ме похвале.
146. Допуштала сам да се неки производи покваре
150. Нисам љубазна са свима. Не поздрављам све прва.

:lol:
Вероватно у смислу претеривања (јер претерани зачини пале страсти) а овде то није наглашено.
Наравно да није грех зачињавати храну, умерено. Зато и постоји као врлина "умереност у јелу и пићу" супротно стомакоугађању.
Такође, са овог списка има још неколико ставки које писац није правилно изразио, ово је склапано збрда-здола..:confused:

Вероватно у смислу претеривања (јер претерани зачини пале страсти) а овде то није наглашено.
Наравно да није грех зачињавати храну, умерено. Зато и постоји као врлина "умереност у јелу и пићу" супротно стомакоугађању.
Такође, са овог списка има још неколико ставки које писац није правилно изразио, ово је склапано збрда-здола..:confused:

Očigledno je ovo sklapao neko lišen razuma. Nije ni čudo što posle ljudi ismevaju Hrišćane. Mada, ko nije dobronameran, i ne pokušava da se obavesti sam o nekim stvarima. Onima koji jesu dobronamerni sam stavila link.

Očigledno je ovo sklapao neko lišen razuma. Nije ni čudo što posle ljudi ismevaju Hrišćane. Mada, ko nije dobronameran, i ne pokušava da se obavesti sam o nekim stvarima. Onima koji jesu dobronamerni sam stavila link.
Да, овај је много детаљисао а није неке ствари прецизирао и зато то деградира Хришћане. Најсигурнија три начина за исповедање грехова су:
1. по 10 Божијих заповести
2. по 20 митарстава
3. по 8 главних страсти.
То је сасвим довољно за нас, а овај је хтео да истакне нешто па се изгубио.:)
На пример, у тачки 111. је требало нагласити да је грех од глупости јести пре спремљеног јела а не ако је човек стварно гладан у том тренутку, итд.

Meni omiljene:

54. Носила сам на саблазан људима модерне, лепе ствари, да бих привукла пажњу на себе.
55. Разслабљивала сам своју душу дугим разговорима са млађим лицима супротног пола.
56. Читала сам љубавну преписку, преписивала, учила напамет страсне стихове, слушала страсну музику, гледала биоскопске представе.
58. Превише сам се бринула о здрављу свога тела. Бојала сам се бора и седе косе.
59. Носила сам на глави перику, фарбала сам се, подмлађивала се у "салонима лепоте".
71. Излазећи из куће и долазећи кући нисам читала молитву, излазила сам на улицу не прекрстивши се.

Jasno je da se ovo vise odnosi na ispovest prilikom zamonasenja, nego kod obicne, svetovne zene pravoslavne orjentacije. Ima takvih knjizica kao vodic u ispovesti mali milion, ali to ne znaci da su bas to neoprostivi grehovi. Ovde ima preterivanja koja su opravdana samo u slucaju zamonasenja.

Jasno je da se ovo vise odnosi na ispovest prilikom zamonasenja, nego kod obicne, svetovne zene pravoslavne orjentacije. Ima takvih knjizica kao vodic u ispovesti mali milion, ali to ne znaci da su bas to neoprostivi grehovi. Ovde ima preterivanja koja su opravdana samo u slucaju zamonasenja.
Није, видиш да помиње биоскопске представе, излажење из "куће" (а не из монашке келије), итд. Односи се, ипак, ово на световне жене али није битно пошто је углавном непрецизно (самим тим и нетачно) за схватање греховности...

Није, видиш да помиње биоскопске представе, излажење из "куће" (а не из монашке келије), итд. Односи се, ипак, ово на световне жене али није битно пошто је углавном непрецизно (самим тим и нетачно) за схватање греховности...

Pa rekoh vec, preterivanje. Imam jednu knjizicu koja je i gora od toga. Ovakvim nacinom samo udaljuju ljude od iskrene ispovesti i onoga sto ih zaista muci.

Pa rekoh vec, preterivanje. Imam jednu knjizicu koja je i gora od toga. Ovakvim nacinom samo udaljuju ljude od iskrene ispovesti i onoga sto ih zaista muci.
Да, ово није добро за онога који је на почетку познавања духовног живота. Мене ово није саблазнило јер схватам шта је писац хтео да каже.:mrgreen:

Ako idemo u sitne detalje, ovo sve može da se doživi kao greh, ali ipak živimo u malo modernijem vremenu, ne treba biti toliko krut. Takođe ne treba sve doživeti onako kako se na prvi pogled učini, treba ovde čitati i između redova.
Mani je od samog spiska (veoma je bitno znati ko ga je pisao i čiji blagoslov ima) daleko zanimljivije to ko je postavio temu. Zašto neko koga proganjaju demoni od 50 metara i siluju poluraspali leševi i nekakavi insekti, traži spas na jednom pravoslavnom sajtu? I to u Americi. Da li to znači da sve one tantre, ezoterije i energije nisu pomogle?
Bez želje da ovo zvuči negativno, mislim da je daleko bolje rešenje bilo odlazak u Crkvu, umesto nečega što se na našim prostorima (ovde mislim na ceo kontinent) smatra vradžbinama. Ako već klasična medicina nije dala rezultata.

Meni omiljene:

Šta reći... :rotf:

Back