Православље и родноверје

Гомила небулоза и лажи.Мене занима ко је од познатијих јавних личности покретач ширења прича о том злу званом родоверје?

Види, када за нешто тврдиш да није тачно и то тако бираним речима, згодно је да се потрудиш па изнесеш контрааргументе који оповргавају наводе учесника у дискусији. У супротном, није дискусија већ препуцавање а то неће да могне.
По досадашњем искуству, твоја порука је "празна", то јест служиш се аргументима малог детета које тера инат.
После ћеш да кажеш како те мрзим а то је јако далеко од истине....

Види, када за нешто тврдиш да није тачно и то тако бираним речима, згодно је да се потрудиш па изнесеш контрааргументе који оповргавају наводе учесника у дискусији. У супротном, није дискусија већ препуцавање а то неће да могне.
По досадашњем искуству, твоја порука је "празна", то јест служиш се аргументима малог детета које тера инат.
После ћеш да кажеш како те мрзим а то је јако далеко од истине....

Па не бих рекао.Кад год ја у некој поруци изнесем доказе против СПЦ ти делиш ц1.То није писање малог детета,а теби очигледно смета истина.
Али кад си тражио доказ рецимо бадњак долази од речи бдењак ,а то од бдења уочи Божића.

Па не бих рекао.Кад год ја у некој поруци изнесем доказе против СПЦ ти делиш ц1.То није писање малог детета,а теби очигледно смета истина.
Али кад си тражио доказ рецимо бадњак долази од речи бдењак ,а то од бдења уочи Божића.

E, ovo ti je, vidiš, nebuloza. :)

U rumunskom, Božić se kaže Craciun. Kada bih hteo da pišem nebuloze poput tebe, rekao bih da rumunski naziv za Božić dolazi od cracanat, što će reći raskrečen, a to je jasna aluzija na porođajni čin.
Naravno, craciun dolazi od latinskog creatio, kao što badnjak dolazi od badanj.

E, ovo ti je, vidiš, nebuloza. :)

U rumunskom, Božić se kaže Craciun. Kada bih hteo da pišem nebuloze poput tebe, rekao bih da rumunski naziv za Božić dolazi od cracanat, što će reći raskrečen, a to je jasna aluzija na porođajni čin.
Naravno, craciun dolazi od latinskog creatio, kao što badnjak dolazi od badanj.

А бадањ од баднути.:hahaha:

Самсоне, немој бити тако искључив. Постојало је нешто и пре православља, ваљда.

Пре Хришћанства постојао је јудаизам,а пре њега постојао је Ноје.А пре свега тога били су Адам и Ева који су веровали у јединог Бога Свету Тројицу.Вера у једног Бога је она исконска вера у целом човечанству.Чак и преци индуса су веровали у Њега.

Пре Хришћанства постојао је јудаизам,а пре њега постојао је Ноје.А пре свега тога били су Адам и Ева који су веровали у јединог Бога Свету Тројицу.Вера у једног Бога је она исконска вера у целом човечанству.Чак и преци индуса су веровали у Њега.
:lol:

Animizam? Šintoizam? Bon? Čod? Vudu? Germanska religija? Slovenska religija? Kad bolje razmislim, hrišćanstvo je posle islama najmlađa religija.:lol:

Какав агресиван став за једног патријарха.

'aj što je agresivan, nego što lepo ilustruje koliko je novogrčko-jevrejska vera zapravo strana Slovenima.
"Sloveni su bili varvari, narod II reda; Sloveni nisu imali jezik.", "Ćirilo i Metodije su napravili slovenski jezik", izjavljuje jedan pravoslavni patrijarh.
Valjda je i ćoravom kuniću jasno, koliko se hrišćanstvo trudi da zatre slovensku kulturu i slovenski duh lažima, propagandom i nasiljem.

Ako je i od međeda, mnogo je... :roll:

Изношење непроверених и непотврђених гласина које си чуо негде успут није доказ. Мени смета то што твоја истина представља само критику других и ништа више. Можда ниси приметио али поруке у којима никога не нападаш зато што другачије и мисли и верује нису обрисане и нису кажњене.
Немам ја ништа против да ти презентујеш то у шта верујеш. Али да идеш около и да своје веровање постављаш изнад осталих тако што ћеш тражити труње у очима других, није хришћански. А осим тога, и није дозвољено....

А пропо бадњака..."Бадњак се свечано ложи у знак сјећања на ватру коју су по народном предању витлејемски пастири наложили у пећини у којој се родио Исус Христос, да би огријали божанско новорођенче и његову мајку. Бадњак се такође може тумачити као симбол крста на коме је Христос распет, при чему топлина ватре симболизујуе спасење за људски род које је, по хришћанском вјеровању, омогућено Христовим распећем. Историчари религије, филолози и етнолози сматрају да су Срби наслиједили овај обичај из своје претхришћанске религије. Они тумаче бадњак као утјеловљење духа растиња и као божанство које умире спаљивањем па ускрсава, којем су се приносиле жртве и упућивале молитве ради плодности поља, здравља и среће продице. Његова ватра симболизовала је свјетлост сунца, обезбјеђујући сунчеву животворну снагу у наредној години. Неки од јужнословенских народа имају сличне обичаје, а традиција да породица на Бадњи дан свечано наложи дрво на огњишту забиљежена је и међу другим европским народима." http://sr.wikipedia.org/wiki/%D0%91%D0%B0%D0%B4%D1%9A%D0%B0%D0%BA

Хајде сада да нас упутиш у тумачење које си ти изнео...од када се то тако тумачи, зашто, ко је увео то тумачење, може и линк...ето, зар није лепше овако?

А пропо бадњака...

Хајде сада да нас упутиш у тумачење које си ти изнео...од када се то тако тумачи, зашто, ко је увео то тумачење, може и линк...ето, зар није лепше овако?
Da se ulogujem odmah na Wikipediju i da napišem da Badnjak predstavlja spomen na toljagu Oromea?
Zaista... :roll:

Pa ni sami pravoslavni sveštenici ne tvrde ovo što piše na linku, no i oni sami priznaju da je reč o obredu poreklom iz slovenske religije.

Da se ulogujem odmah na Wikipediju i da napišem da Badnjak predstavlja spomen na toljagu Oromea?
Zaista... :roll:
Ко ти брани?
Pa ni sami pravoslavni sveštenici ne tvrde ovo što piše na linku, no i oni sami priznaju da je reč o obredu poreklom iz slovenske religije.

А пропо бадњака..."Бадњак се свечано ложи у знак сјећања на ватру коју су по народном предању витлејемски пастири наложили у пећини у којој се родио Исус Христос, да би огријали божанско новорођенче и његову мајку. Бадњак се такође може тумачити као симбол крста на коме је Христос распет, при чему топлина ватре симболизујуе спасење за људски род које је, по хришћанском вјеровању, омогућено Христовим распећем. Историчари религије, филолози и етнолози сматрају да су Срби наслиједили овај обичај из своје претхришћанске религије. Они тумаче бадњак као утјеловљење духа растиња и као божанство које умире спаљивањем па ускрсава, којем су се приносиле жртве и упућивале молитве ради плодности поља, здравља и среће продице. Његова ватра симболизовала је свјетлост сунца, обезбјеђујући сунчеву животворну снагу у наредној години. Неки од јужнословенских народа имају сличне обичаје, а традиција да породица на Бадњи дан свечано наложи дрво на огњишту забиљежена је и међу другим европским народима." http://sr.wikipedia.org/wiki/Бадњак

Је л` то имате неки ритуал за свађу пре неког већег празника?
Мислим, нисам упућен а волео бих да знам?
Или си почео да радиш оно за шта обично друге оптужујеш а то је да прескочиш све што је дуже од једне просто-проширене реченице?
Тољаге ти Оромеове....

Изношење непроверених и непотврђених гласина које си чуо негде успут није доказ. Мени смета то што твоја истина представља само критику других и ништа више. Можда ниси приметио али поруке у којима никога не нападаш зато што другачије и мисли и верује нису обрисане и нису кажњене.
Немам ја ништа против да ти презентујеш то у шта верујеш. Али да идеш около и да своје веровање постављаш изнад осталих тако што ћеш тражити труње у очима других, није хришћански. А осим тога, и није дозвољено....
Opa,vidi kako ume Ziskar kad hoce.:D

О итекако су МНОГЕ проверљиве.Само реци ми.Јел лопов осим кад га приведу у станицу полиције признаје да је украо рецимо мобилни или пориче тврдећи да је то његово?

Poslednja izmena:
Ко ти брани?
Znam da si shvatio poentu, al' da ti je izrečem pošto se praviš blesav - Wikipedia je užasno loš izbor, vrlo često netačan.

Је л` то имате неки ритуал за свађу пре неког већег празника?
Мислим, нисам упућен а волео бих да знам?
Или си почео да радиш оно за шта обично друге оптужујеш а то је да прескочиш све што је дуже од једне просто-проширене реченице?
Тољаге ти Оромеове....

"Бадњак се свечано ложи у знак сјећања на ватру коју су по народном предању витлејемски пастири наложили у пећини у којој се родио Исус Христос, да би огријали божанско новорођенче и његову мајку. Бадњак се такође може тумачити као симбол крста на коме је Христос распет, при чему топлина ватре симболизујуе спасење за људски род које је, по хришћанском вјеровању, омогућено Христовим распећем."
Ovo čak ni deo pravoslavnih sveštenika ne tvrdi, već naprotiv, tvrdi da je Badnjak srpski običaj stare vere.
Tvoj argumentum ad hominem na drugo mesto uputi. :bye:

Znam da si shvatio poentu, al' da ti je izrečem pošto se praviš blesav - Wikipedia je užasno loš izbor, vrlo često netačan.

Ovo čak ni deo pravoslavnih sveštenika ne tvrdi, već naprotiv, tvrdi da je Badnjak srpski običaj stare vere.
Tvoj argumentum ad hominem na drugo mesto uputi. :bye:

Хајде да ти објасним. Мислим, тата ме васпитао да се културно понашам па ето, да презентујем.
Мој одговор је био на тврдњу Самсона да реч "бадњак" има порекло у речи "бдење". Самим тим наводом, без икаквих поткрепљујућих доказа, па чак ни са википедије, интересовало ме одакле му таква информација. До сада је нисам добио. Ако неко верује да је порекло речи "бадњак" изведено из речи "бдење" онда ме занима одакле је стигла таква информација и то сам и питао. Успут сам му навео пример како се презентује нека информација у едукативне сврхе (научити како да износиш тврдњу) и за то ми је послужила прва информација коју добијем када у претраживач укуцам реч "бадњак". Значи, идеја је била постављање линка или било каквог другог објашњења за тврдњу о пореклу речи.
Ти си ускочио у ту дискусију како би показао своје "енормоно" знање о свему и свачему па и о пореклу речи. С тим да не исправљаш ни његово тумачење ни моје цитирање википедије већ се само подсмеваш. Што је твој проблем али ето, да чисто знаш о чему је било речи у разговору...
Колики део православних свештеника? Који православни свештеници? Где су ти православни свештеници? Или треба да верујемо кориснику на форуму само зато што он то тако каже? Зашто тај део православних свештеника није унео исправке на википедији? Јеси ли их ти унео? Јеси ли навео други, поуздан и изнад свега истинит извор? Како доказујеш да је баш тај други извор једини истинит и исправан? Умеш ли још неку латинску осим те извикане да поставиш? Да ли све што се не слаже са тобом је argumentum ad hominem?
А и шире....

О итекако су МНОГЕ проверљиве.Само реци ми.Јел лопов осим кад га приведу у станицу полиције признаје да је украо рецимо мобилни или пориче тврдећи да је то његово?

Зависи од лопова.
Постоје лопови који украду јер немају други начин да преживе осим да нешто украду, можда и корицу хлеба. Неке од њих гризе савест или их вера опомиње да су учинили грех и онда они признају крађу или сами врате украдено када дођу у позицију да могу да врате. Неки не. Зависи шта им је Бог наменио.
Ако су многе гласине и тврдње проверљиве, наведи изворе проверљивости како би дао и другима могућност да провере и поверују или одбаце информацију.
Овако, приказујеш себе као некога ко је изнад других са јединим аргументом "ја знам а ти не знаш".
А то није аргумент.
А и звучи надмено.
И није хришћански.
И од оног "истинска" прави само скуп слова без значења....а не верујем да то желиш.

Back