Pravo na zastitu IDEJE

gost 225213

Primećen član
Poruka
718
Nisam siguran kako drugacije da srocim temu, ni gde drugo da je postavim
Ovako, imam ideju u vezi stvaranja nekog programa, medjutim trenutno nemam ni novca ni vreme da ulozim u to.. Da li mogu da trazim negde od drzave, ili gde vec, zastitu ideje? Da u medjuvremenu neko drugi ne stvori ono cega sam se ja prvi setio. I pritom da bude zasticena ideja na medjunardnom nivou.

Imam drugara harmonikaša.
Komponovao je neke jako lepe pesme i zaštitio ih.
Pre više godina.

Niko ih nije snimio, i baš skoro, sretnem ga i kažem mu:
- Šta bi sa onim tvojim pesmama ?
- Ništa, kaže on, nemam sad vremena ..
- Izgleda si ih jako dobro zaštitio, našalih se ja
- Ma da ih ne bi dao za dž možda ?
Procedi on kroz zube. Osetih opasnost pa promenih temu.

Ima nas raznih.
Ja volim da budem pametan, ne krijem to i ne pokušavam da naplatim. Ako smislim nešto - kažem to celom svetu.
Samo, nismo svi takvi ..

Ako misliš na patentnu zaštitu ideja se ne može patentirati! Može se patentirati samo proizvod - program ili šta drugo.
Patentna zaštita se odnosi na Srbiju. Ako hoćeš inostranu moraš (preko našeg Zavoda) da prijaviš patent i tamo (u svakoj državi posebno).
Zaštita je u Srbiji bila jeftina sada je skuplja. Inostrana se zaštita (ne računajući prevod i tehničke troškove!) plaća hiljadama evra!
Možeš da napišeš tekst u kome opisuješ ideju pa da tekst zaštitiš kao autor. To radi posebna agencija koja nema veze sa zavodom koji štiti patente.
Onda si autor teksta i na neki način nosilac ideje ali ne znam da to predstavlja bilo kakvu naplativu zaštitu.

Nisam siguran kako drugacije da srocim temu, ni gde drugo da je postavim
Ovako, imam ideju u vezi stvaranja nekog programa, medjutim trenutno nemam ni novca ni vreme da ulozim u to.. Da li mogu da trazim negde od drzave, ili gde vec, zastitu ideje? Da u medjuvremenu neko drugi ne stvori ono cega sam se ja prvi setio. I pritom da bude zasticena ideja na medjunardnom nivou.

Ne!

Mozes zastiti naziv, logo, vizuelni izgled svog proizvoda i odredjena tehnicka resenja ali ne i samu ideju. Takodje mozes zastiti i odredjene reci iz jezika ako se one mogu povezati sa tvojim proizvodom u kontekstu brenda, na primer, Facebook poseduju patent na rec Face tako da mogu ukloniti na netu bilo koju stranicu koja koristi ovu rec u svom domenu.

Postoje naravno izuzeci koji odstupaju od ovog pravila, a to je da recimo odredjena velika kompanija zapreti nizom tuzbi manjoj kompaniji i da na taj nacin istisne konkurenta ili da ga primora na kupovinu patenta medjutim za takve akcije trebas imati veoma mnogo novca (stotine miliona) jer je takav proces veoma skup i rizican.

Back