Pravo na izbor,na papiruma u praksi?

ne znam de si
ali ako si u nekem vecem gradu verovatno imas vise osnovnih koje su ti blize
jesi li isla da vidis kako je tamo, pa da se dete onda upise u neku koja se drzi prava na izbor, a ne ti kreteni

i cekaj troje u celom odeljenju ili generaciji?
ako je na nivou odeljenja onda ne vidim problem da se spoje deca iz generacije

U mom mestu stanovanja postoji jedna skola,dakle,nemam tu mogucnost izbora.Postoje dva odeljenja i u svakom je bilo po troje,dakle u generaciji sestoro,sto je l te po zakonu(tu ga primenjuju) opet malo,jer je za grupu potrebno desetoro.A i njih su uciteljice ocas posla ubedile da je bolje da im deca idu gde ide vecina.Jedina sam ja ostala tvrdoglava.A sama mogu samo navuci bes uciteljice i ostalih u skoli.

Moj potomak ide na grđansko od prvog razreda (sada je četvrti) od njih 24-tvoro samo njih deset su na građanskom a ostali na veronauci.Pošto bi trebalo da po veroispovesti budemo katolici nisam ga upisala na veronauku jer pri crkvi ima "nedeljna šklola" tako da mi je to delovalo bez veze tupiti dva puta isto.Ali problem je nastao kad su klinci sa veronauke počeli da "prete"ovima da će u pakao ako se ne mole svako veče i ne idu u crkvu.Posle nekoliko takvih ispada zapucam ja u školu kod popa (on drži časove veronauke) i lepo porazgovaramo u četiri oka :manikir: i rešen problem.

Nije vazan razlog zbog kojeg si se ti ili dete odlicila za bilo koju opciju,vec uskracivanje da se pohadja odabrano zbog nekog izgovora.

Лобији у школама умеју да буду застрашујуће јаки.

Не само веронаука, исто је и са језицима.

Ћерка моје пријатељице је од 5. разреда хтела да учи руски, као и већина деце из одељења.

Други избор је био француски.

Француски лоби је ишао од куће до куће, док нису убедили све, сем моје пријатељице и још једне жене.

На првом родитељском су само саопштили да руског неће бити, јер нема довољног броја деце.

Е, сад, мислим да ту и родитељи попуштају више него што треба, да се не би обило детету о главу.

Моглу су да споје децу из неколико одељења и направе одељење руског, као што је рађено кад сам ја ишла у школу.

Али, не.

Исто је и са веронауком.

Моје дете ће ићи на грађанско, какво год да је то с... од предмета.

Што се веронауке тиче, кад порасте имаће времена да се определи - у шта верује, у шта сумња.

Ионако ме већ пита како то да је све створио Бог, а чика Дарвин каже другачије?

Дакле, кад порасте нека одлучи сама у шта ће да верује, што сам и њој одговорила.

U mom mestu stanovanja postoji jedna skola,dakle,nemam tu mogucnost izbora.Postoje dva odeljenja i u svakom je bilo po troje,dakle u generaciji sestoro,sto je l te po zakonu(tu ga primenjuju) opet malo,jer je za grupu potrebno desetoro.A i njih su uciteljice ocas posla ubedile da je bolje da im deca idu gde ide vecina.Jedina sam ja ostala tvrdoglava.A sama mogu samo navuci bes uciteljice i ostalih u skoli.

e svasta
sta reci
il da pustis da ide na veronauku pa da drzis fige da ce biti neko normalan bez onih bombardovanja o paklu i druge gluposti
il da teras inat
al nesto sumnjam da ces postici nesto...

a jel ti palo na pamet da zoves neku tv ekipu malo dignes dreku :think:

e svasta
sta reci
il da pustis da ide na veronauku pa da drzis fige da ce biti neko normalan bez onih bombardovanja o paklu i druge gluposti
il da teras inat

vidis da je neko srednjevekovno sujeverno mesto u pitanu.
da im dovede tv ekipu i da joj dete bude shikanirano sve vreme osnovne skole.
kanarinka je oformljena licnost i vidim da je ovo sujeverje ne tangira (kada je ona u pitaju) ali deca su mnogo osetljiva...
na kraju ce je prozvati sektasicom, sataniskinjom, drzace se za glavu i pljuvace tri puta kada ova predje ulicu itd itd...

stvarno ne znam kako bih reagovao u kanarinkinom slucaju...

Poslednja izmena:
e svasta
sta reci
il da teras inat

Navuci cu gnev uciteljice na dete time,jer bi tad morala da odrzava casove koje joj drzava ne placa.A to vec prodjoh sa starijom cerkom,i ne bih i ovom detetu to da radim.Ali onda saljem upravo svojoj deci poruku da odustaju od svojih stavova da se ne bi zamerile nekom od koga zavise,pa koliko je i to dobro,nisam bas sigurna.

vidis da je neko srednjevekovno sujeverno mesto u pitanu.
da im dovede tv ekipu i da joj dete bude shikanirano sve vreme osnovne skole.
kanarinka je oformljena licnost i vidim da je ovo sujeverje ne tangira (kada je ona u pitaju) ali deca su mnogo osetljiva...
na kraju ce je prozvati sektasicom, sataniskinjom, drzace se za glavu i pljuvace tri puta kada ova predje ulicu itd itd...

stvarno ne znam kako bih reagovao u kanarinkinom slucaju...

Najzad neko da shvati sustinu mog problema!Ne kazem ja da su u selu svi sujeverni,veliko je i ima i obrazovanih i neobrazovanih.Eto roditelji jednog od troje dece koje je zelelo gradjansko su profesori u Srednjoj skoli u obliznjem graduI deda tog deteta je profesor srpskog,ali upravo mi je taj profesor i rekao da se on drzi narodne:gde svi Turci tu i mali Mujo.To nije moj zivotni moto,vec da za svoj stav ginem.Ali sad je u pitanju dete a ne ja i zato sam u dilemi.Sta god uradila ne valja,ako dignem frku,dobicu nazad svoja prava ali po cenu upiranja prstom u moje dete,a ako predjem preko toga,deca ce od mene nauciti da najbolje prodju oni koji su savitljivi u kicmi.Doduse nemaju obraz,ali kicma je tegljiva.:think:

Najzad neko da shvati sustinu mog problema!Ne kazem ja da su u selu svi sujeverni,veliko je i ima i obrazovanih i neobrazovanih.Eto roditelji jednog od troje dece koje je zelelo gradjansko su profesori u Srednjoj skoli u obliznjem graduI deda tog deteta je profesor srpskog,ali upravo mi je taj profesor i rekao da se on drzi narodne:gde svi Turci tu i mali Mujo.To nije moj zivotni moto,vec da za svoj stav ginem.Ali sad je u pitanju dete a ne ja i zato sam u dilemi.Sta god uradila ne valja,ako dignem frku,dobicu nazad svoja prava ali po cenu upiranja prstom u moje dete,a ako predjem preko toga,deca ce od mene nauciti da najbolje prodju oni koji su savitljivi u kicmi.Doduse nemaju obraz,ali kicma je tegljiva.:think:

ma, kada ja kazem sujeverje, obuhvatam i vernike i sujevernike...ne pravim razliku...verovali u prolazak izmedju merdevina, razbijanje ogledala, crna macke ili nerad na crveno slovo - dodje mu na isto.

drzi se. ne mogu ti cere postati bogomoljke pored tebe takve ;)...

znam da cu sada da odradim digresiju ali upravo je ovo jedan od razloga zbog cega sam zadovoljan sto zivim u bgd-u, jednostavno postoji j3b3n1 izbor.

ma, kada ja kazem sujeverje, obuhvatam i vernike i sujevernike...ne pravim razliku...verovali u prolazak izmedju merdevina, razbijanje ogledala, crna macke ili nerad na crveno slovo - dodje mu na isto.

drzi se. ne mogu ti cere postati bogomoljke pored tebe takve ;)...

znam da cu sada da odradim digresiju ali upravo je ovo jedan od razloga zbog cega sam zadovoljan sto zivim u bgd-u, jednostavno postoji j3b3n1 izbor.

Iskrena da budem i ja sam gradsko dete,i ne mogu se evo vec 7 godina privici na ovaj mentalitet.Kao da sam s Marsa pala.

Nije vazan razlog zbog kojeg si se ti ili dete odlicila za bilo koju opciju,vec uskracivanje da se pohadja odabrano zbog nekog izgovora.

Po meni važan je i razlog i uskraćivanje odbranog.Ja nisam htela da mi dete pohađa veronauku i tačka.To što je je još deset roditelja imalo slične razloge bila je olakšavajuća okolnost.Bez obzira na broj dece koja su prijavljena za izborni predmet škola to mora ispoštovati ako ne tu je prosvetni inspektor.

Po meni važan je i razlog i uskraćivanje odbranog.Ja nisam htela da mi dete pohađa veronauku i tačka.To što je je još deset roditelja imalo slične razloge bila je olakšavajuća okolnost.Bez obzira na broj dece koja su prijavljena za izborni predmet škola to mora ispoštovati ako ne tu je prosvetni inspektor.

Naravno da je vazan razlog pri odluci,ali temu sam otvorila jer mi je uskraceno pravo na izbor pod izgovorom da skola nema tehnickih mogucnosti zbog malog broja dece.Uciteljica rece da joj je pedagog rekao da poprica sa roditeljima,tj da nas ubedi da idu deca na versku.Na moje pitanje koja mi je druga opcija,kaze nema druge opcije.Onda je pitah,cemu onda razgovor?Na sta je slegla ramenima i rekla da od nje ne zavisi nista.Ovo dvoje roditelja je pre roditeljskog,posto se poznaju,ubedila da predju na versku,a i ona druga uciteljica je svoje ubedila,i tako sam ostala sama.

Naravno da je vazan razlog pri odluci,ali temu sam otvorila jer mi je uskraceno pravo na izbor pod izgovorom da skola nema tehnickih mogucnosti zbog malog broja dece.Uciteljica rece da joj je pedagog rekao da poprica sa roditeljima,tj da nas ubedi da idu deca na versku.Na moje pitanje koja mi je druga opcija,kaze nema druge opcije.Onda je pitah,cemu onda razgovor?Na sta je slegla ramenima i rekla da od nje ne zavisi nista.Ovo dvoje roditelja je pre roditeljskog,posto se poznaju,ubedila da predju na versku,a i ona druga uciteljica je svoje ubedila,i tako sam ostala sama.

U koji razred ti ide dete?Do četvrtog kod mog klinca razredni starešina predaje građansko,kako god ja ne bi odustala kad je već ponuđen izbor.

strasno ko je odredio da se ima veronauka/gradjasko od prvog razreda svaka mu cast
ne znaju da se potpisu al treba da znaju bibliju :dash:

Ma glupost je da se uopste u skoli uci veronauka - ko hoce neka ide u crkvu ( ili neka posalje deta tamo ) da uci veronauku a ne silom da teraju decu na to. Meni je svakako gradjansko bolja opcija - manje zlo. Moju cerku to nije kacilo ali sina jeste u gimnaziji i naravno nije isao na veronauku.
I , po meni, to nema veze sa verom , vec sa zeljom crkve da vlada ljudima, da im ispira mozak odmalena. Crkva bi najradije da se vrati srednji vek, da oni " zare i pale" kao nekad

Iako me na politici napadose da sam jedina sa tim problemom,da dramim i da nema nista lose u verskoj nastavi,i kako su im deca sada vaspitanija,evo pronadjoh clanak kao demanti za taj napad!

http://www.novosti.rs/vesti/beograd.74.html:431132-Beograd-Izborne-predmete-biraju---skole

Beograd: Izborne predmete biraju - škole!
B. BORISAVLJEVIĆ | 25. april 2013. 08:20 | Komentara: 0

Umesto đaka i roditelja kao što je predviđeno zakonom, u većini slučajeva, fakultativnu nastavu određuju same obrazovne ustanove

ZAKONSKA odredba da učenici i roditelji sami biraju izborne predmete sa liste ponuđenih, samo je mrtvo slovo na papiru. Iako su škole u obavezi da ponude najmanje tri izborna predmeta od kojih se bira jedan, u većini obrazovnih ustanova se učenicima već od prvog razreda nameće izborni predmet. Nadležni u školama kažu da je to zbog nedostatka nastavnog kadra.

U većini škola roditeljima se na početku školske godine ponude, uglavnom, dva izborna predmeta uz "preporuku" učitelja koji treba da izaberu. Obrazloženje je da će onaj drugi slušati u sledećem razredu. Najviše đaka "bira" - "Čuvare prirode", "Lepo pisanje" ili "Ruke u testu", a časove drže roditelji.

- To je kršenje zakona, ali većina roditelja ćuti jer ne želi da se zameri učiteljima, plašeći se da će deca imati problema - kaže Ivana Ilić, majka čija devojčica ide u prvi razred.

- Ima i onih koji ne znaju da imaju pravo izbora među tri predmeta, kao ni to šta tačno deca uče iz kog predmeta. Većina njih je u zabludi za "Ruke u testu", jer misli da ima veze sa testom, a deca izučavaju pojave u prirodi i otkrivaju svet koji ih okružuje.

Fakultativni izborni predmeti uvedeni su pre desetak godina, ali je činjenica da su izgubili smisao, jer je ideja bila da ih učenici sami biraju u skladu sa svojim interesovanjima sa liste koje ponudi škola.
LEPO PISANjE, RUKE U TESTU...

U OSNOVNOJ školi đaci imaju obavezne predmete (srpski jezik i književnost, matematika, priroda i društvo, fizika...). Postoje i obavezni izborni - veronauka i građansko, kao i izabrani izborni - Ruke u testu, Čuvari prirode, Lepo pisanje, Šah, Narodna tradicija, a u starijim razredima Crtanje, slikanje i vajanje, Računarstvo i informatika.

Back