Pravo na izbor,na papiruma u praksi?

ocito da je verska nastava korisna i da vecina roditelja to zeli za svoju decu ...i pravo je roditelja da vaspitava svoje dete kako god misli da je najbolje..to sto se tebi ne svidaj jer si ateista je tvoj problem...i to moz da resiis jedino sam sa sobom....
Ne kapiras ti nista .Ovdje nisu tema roditelji koji zele da njihova djeca pohadjaju vjersku nastavu , vec ovi drugi .
Odakle ti ideja da imam problem sto vecina djece pohadja vjersku nastavu ? Nemam nista protiv vjerske nastave ,
mislim da bi bilo korisnije da uce i o drugim religijama .Ako uce samo o jednoj religiji onda se zove INDOKRINACIJA
bez obzira sta ti mislio .Inace , o pravoslavlju moze da uce i u crkvi i kod kuce .
Da , ja sam ateista i vrlo sam zadovoljan zbog toga , kao vjerovatno i ti sto si hriscanin .

Ne kapiras ti nista .Ovdje nisu tema roditelji koji zele da njihova djeca pohadjaju vjersku nastavu , vec ovi drugi .
Odakle ti ideja da imam problem sto vecina djece pohadja vjersku nastavu ? Nemam nista protiv vjerske nastave ,
mislim da bi bilo korisnije da uce i o drugim religijama .Ako uce samo o jednoj religiji onda se zove INDOKRINACIJA
bez obzira sta ti mislio
.Inace , o pravoslavlju moze da uce i u crkvi i kod kuce .
Da , ja sam ateista i vrlo sam zadovoljan zbog toga , kao vjerovatno i ti sto si hriscanin .

u vezi sa ovim boldovanim.
jedno je uciti decu o nekoj konkretnoj veroispovesti u smislu osvrta na istorijski razvoj, objektivno sagledavanje uticaja te veroispovesti na njene vernike, prakse i obicaji vernika, umetnost koja dominira itd itd...to smatram da ne bi bila indoktrinacija.
medjutim, ono sto se sprovodi u skolama jeste indoktrinacija - ubedjivanje dece i pravljenje (ili sto imam obicaj da kazem - stancovanje) buducih verskih obveznika. nema kritickog osvrta unutar sopstvenog 'ucenja'. jedine negativne kritike su u 'literaturi' usmerene ka nevernicima i implicitno na sva ostale veroispvesti koje moraju biti pogresne.

Popovi imaju i plan i program i cilj za versku nastavu. Taj plan i program je napisan pre hiljadu godina, nisu morali da izmisljaju.

Gradjansko je, namerno ili slucajno, bez glave.
Bez ideje, smisla, cilja, svrhe. Samim tim i bez programa.
Ako ne postoji program, onda je to 45 minuta gubljenja vremena.
Saljete dete u skolu da bi naucilo kako gubiti vreme.?

Postoje posveceni profesori gradjanskog, ali su potpuno bez vlasti i autoriteta, i casovi se pretvaraju u blejanje na mobilnim telefonima.
Sa druge strane, mantija je autoritet, i umesto da decu uce dobroti oni uce napamet pesmu svetom Savi. Resavska skola je jaca no ikada.

U politehnickoj skoli deca iz maternjeg jezika uce Spinozu. Ni oni sa verske, ni ovi sa gradjanskog, nikada nisu culi za etiku, kamoli panteizam.

Ukinuti, nego sta! a za profesorske plate kupiti sto kila jabuka svakog meseca i dati deci da razmisljaju cemu to sluzi.

bez obzira sta ti mislio .Inace , o pravoslavlju moze da uce i u crkvi i kod kuce .

dzaba to meni pricas brate.....vecina zeli versku nastavu....roditelji jednostavno to hoce....obrati se njima..ne ulazim ja tvoj licni zivot nit me zanima......a kad bi se ja nesto pitao.....izbacio bi i jedno i drugo......ali vecina to hoce i ocigledno smatraju da je to za njih i njihovu decu korisno....i sta ima ja sad njima da kenjama kako oni nemaju posjma kako treba da vapitavaju svoju decu?da im kaze ej alo vi INDOKTRINIRATE svoje dete svojim vaspitanjem?SVAKI RODITELJ TO RADI COVECE procitaj post na prethodnoj strani reko sam isto i kanarinki.......

Како се хранити здраво и не довести себе у ситуацију да лечиш дијабетес или претерану гојазност.

oces da indoktriniras dete da mora da zivi zdravo i da se bude psihofizicki zdravo?sram te bilo.....indoktriniras maleni duh.......:lol:
pa to ti kao majka trebas da odradis i da shvatis da si TI TA koja oblikuje duh svoga deteta.....tako da mislim da moz ti to sama elektricna zeno......;)

oces da indoktriniras dete da mora da zivi zdravo i da se bude psihofizicki zdravo?sram te bilo.....indoktriniras maleni duh.......:lol:
pa to ti kao majka trebas da odradis i da shvatis da si TI TA koja oblikuje duh svoga deteta.....tako da mislim da moz ti to sama elektricna zeno......;)

Ја сам то и одрадила али неки нису, деца им ждеру масно лиснато тесто уместо ручка и плазма-нутела будалаштине уместо вечере.

Ја сам то и одрадила али неки нису, деца им ждеру масно лиснато тесто уместо ручка и плазма-нутела будалаштине уместо вечере.

njihova stvar i pravo da vaspitavaju svoju dece kako misle da je najispravnije.....sve je zdravo u umerenim kolicinama sto se mene tice.....:lol:

i tvrdiš da je to neki tajni dogovor između škola i crkve? :think: postoji zakonski minimum broja dece kad se organizuje nastava. da je obrnuta situacija... da se većina opredeljuje za građansko pa da ne može da se drži verska, sad bi ovde veroučitelji iznosili teorije zavere i bacali anatemu :lol:

- - - - - - - - - -

Ne verujem da je vecina roditelja za versku indoktrinaciju. Mislim da je to namesteno.
jeste. sve je to klerofašistička zavera sila mraka i haosa...

kod nas je bio priblizan broj dece opredeljene i za jedan i za drugi predmet, pa je bilo lako, pola ih je islo na veronauku a druga polovina na gradjansko... medjutim sad u petom, kad su ponudili strane jezike ruski i francuski, manje od 20% se prijavilo za ruski, pa su uciteljice zamolile roditelje te dece da se "predomisle" i priklone vecini pod izgovorom da ne bi razdvajali decu i razbijali odeljenja... zapravo je stvar u tome da se njima olaksa kad prave rasporede, nista drugo

btw, nije to losa ideja, ni jedan ni drugi predmet...ali kako ocekivati da deca shvate ozbiljno predmet iz kojeg na kraju godine svi imaju petice bez da su kad odgovarali ili makar jedan list sveske ispisali? samo gubljenje vremena
ja sam nekad davno imao kao izborne predmete nacrtnu geometriju i latinski...s tim što sam ja odabrao nijedan :lol: ako je izborni logično je da treba postojati opcija nijedan. jedino što u školama znaju da bi ogromna većina birala baš to...

Jeste, ceo taj koncept je problematičan, ali zaista nije ni sproveden valjano, to je otaljavanje....da ne kažem gubljenje vremena.
Ahah, al mogu da mislim kad bi ti dete zapevalo crkvenu pesmu u kući :)))
Pazi, Sv. Sava je školska slava, državni praznik.

Poštujem tvoje pravo da biraš, iskreno, ali rekoh ti, nema razloga da se nerviraš, srediće oni to u školi da se deci omogući GV.
Ispratićemo slučaj.
Sad sam se vratila sa roditeljskog.Roditelji druga dva deteta idu logikom-kud svi Turci tu i mali Mujo,te ostah sama.Uciteljica mi rece ovako:razgovarala je sa pedagogom,on joj je rekao da ona razgovara sa roditeljima,tj da nas ubedi.Kad pitah kuda vodi taj razgovor,tj imam li drugu opciju,dobih odgovor da nemam,dakle moram prihvatiti religijsku nastavu!Nije zena kriva,ali ni ja ni suprug ne zelimo da dete pohadja tu nastavu! I sta sad da radim da bih ostvarila svoje pravo?
Vernici,stavite se u moj polozaj,da je vase dete jedino koje zeli da slusa veroucitelja a da mu to nije omoguceno jer nema dovoljno djaka,mslim da ne rastezemo temu o neophodnosti i lepote te nastave.

Sad sam se vratila sa roditeljskog.Roditelji druga dva deteta idu logikom-kud svi Turci tu i mali Mujo,te ostah sama.Uciteljica mi rece ovako:razgovarala je sa pedagogom,on joj je rekao da ona razgovara sa roditeljima,tj da nas ubedi.Kad pitah kuda vodi taj razgovor,tj imam li drugu opciju,dobih odgovor da nemam,dakle moram prihvatiti religijsku nastavu!Nije zena kriva,ali ni ja ni suprug ne zelimo da dete pohadja tu nastavu! I sta sad da radim da bih ostvarila svoje pravo?
Vernici,stavite se u moj polozaj,da je vase dete jedino koje zeli da slusa veroucitelja a da mu to nije omoguceno jer nema dovoljno djaka,mslim da ne rastezemo temu o neophodnosti i lepote te nastave.

a u ostalim odeljenjima prvog razreda? da li je moguce da ste vi jedini koji ne zele da im deca idu na popovanje? ne znam koliko ima odeljenja u prvom razredu ali kapiram da se moze skupiti 10-ak dece...da l iste se rapsitali?

plz...napisi epilog ove price kada se desi...
da znam da za 3 godine, kada treba da odlucimo u koju osnovnu skolu da upisemo klinju da se dobro raspitam kakva je bila struktura roditelja par godina pre toga i da li se drzalo gradjansko ili ne.

da li su ti rekli koje su alternative? ok, gradjanskog nema ali obzirom da ti imas 'izbor' mozes da izguras da ti dete ne ide na veroindoktrinaciju valjda?
ne mogu te prisiliti da pristanes da ti dete ide slusa 'popovanje'?
sad, cak i da izboris da dete ne ide na 'popovanje', sta ce raditi za to vreme? ko ce ga cuvati?

znam da ti ne znaci ali hvala ti na ukazanom problemu. jeste da mi imamo jos 3 godine do osnovne skole ali da znam da pocnem da se raspitujem.

i jos jednom, napishi epilog.
srecno.
U mom mestu postoji jedna skola.Starija cerka je imala slican problem,stim sto i ostali roditelji nisu odustajali,pa smo se zajedno izborili.

dzaba to meni pricas brate.....vecina zeli versku nastavu....roditelji jednostavno to hoce....obrati se njima..ne ulazim ja tvoj licni zivot nit me zanima......a kad bi se ja nesto pitao.....izbacio bi i jedno i drugo......ali vecina to hoce i ocigledno smatraju da je to za njih i njihovu decu korisno....i sta ima ja sad njima da kenjama kako oni nemaju posjma kako treba da vapitavaju svoju decu?da im kaze ej alo vi INDOKTRINIRATE svoje dete svojim vaspitanjem?SVAKI RODITELJ TO RADI COVECE procitaj post na prethodnoj strani reko sam isto i kanarinki.......
Hebote , kako ti ne razumijes ! Naravno da svaki roditelj vaspitava svoje dijete kako hoce . Nemam nista protiv ni da INDOKTRINIRAJU .
Vecina to radi , pa i ateisti .Zele da budu njihove male kopije .Ali nisam za to da se to radi u skoli .Neka uce i hriscanstvo , ali
istoriju hriscanstva , kao i istoriju i rituale drugih religija .
Ako vecina ipak zeli to sto se predaje , neka im bude , ali ne moze se to nametati i drugima . Spajanje iz raznih razreda je vjerovatno rjesenje .

Back