Pravo na izbor,na papiruma u praksi?

Kakav hejter. Poziva se na demokratiju, na civilizovane zemlje u kojim je veronauka sasvim nesto normalno. Isto tako je normalno da u tim civilizovanim naprednim zemljama je Crkva i dalje drzavna.

Da se vratim na temu. Deca sama treba da odluce. Mislim da je korisno i jedno i drugo. Pogresno je stavljeno da bude alternativa. Ako je nesto necemu alternativa kako je postavljeno u Srbiji odmah imamo sukob.

Koliko ja znam, drzavne skole na zapadu ne dozvoljavaju predmete tipa veronauka. U privatnim skolama, npr. katolickim je verovatno druga situacija.

Kakav hejter. Poziva se na demokratiju, na civilizovane zemlje u kojim je veronauka sasvim nesto normalno. Isto tako je normalno da u tim civilizovanim naprednim zemljama je Crkva i dalje drzavna.

Da se vratim na temu. Deca sama treba da odluce. Mislim da je korisno i jedno i drugo. Pogresno je stavljeno da bude alternativa. Ako je nesto necemu alternativa kako je postavljeno u Srbiji odmah imamo sukob.

У суштини деца сама и одлучују, кад се распитују код старијих генерацијама о професорима (који ће пре да пусти напоље и "да не упише").

Старија деца могу да одлуче сама, али за прваке,који не знају шта је веронаука,а шта грађанско,треба да одлучи родитељ.

Ne znam kako je u toj skoli gde tvoj sin ide, ali recimo znam da u mnogim skolama na anketnom listicu je obavezan potpis roditelja i to za svu decu bez obzira na razred u koji idu.

Dijete sa 6 godina ne može samo da odluči želi li vjeronauk ili ne. Kod nas je odluka na roditeljima. Sjećam se kad mi je sin krenuo u prvi razred, na prvom roditeljskom učiteljica upita da li ima ikoga da njegovo dijete neće na vjeronauk; ja sam bila jedina. Argument ostalih roditelja je bio: a što ako se zamjere popu?!

Pa to je i meni tada zvučalo smiješno. Kasnije sam vidjela da sva djeca, uz školski, obavezno moraju i na crkveni vjeronauk i da ako sve ne ispoštuju što se pop sjeti, imaju probleme jer on neće dijete pripremiti za prvu pričest, firmu, kasnije će praviti probleme kod vjenčanja, krštenja i sl. Živim u katoličkoj sredini, a u pričama s pravoslavcima čija djeca idu na vjeronauk shvatila sam da prolaze slične probleme. Želim vjerovati da je tako samo u manjim sredinama.

Хахаха ко зна у шта ти људи верују кад су то рекли . . .

Za mene im nije bilo čudno što ne želim vjeronauk jer sam pravoslavka,iako ima mnogo pravoslavne djece koja idu na katolički vjeronauk samo da ne bi bili odbačeni,,, U malim se sredinama ljudi još uvijek klanjaju popu, doktoru, veterinaru...samim tim ako ne poštuju nešto što su generacije prije njih poštivale, osjećaju se izolovano i odbačeno od ostatka svoje sredine.

Pa to je i meni tada zvučalo smiješno. Kasnije sam vidjela da sva djeca, uz školski, obavezno moraju i na crkveni vjeronauk i da ako sve ne ispoštuju što se pop sjeti, imaju probleme jer on neće dijete pripremiti za prvu pričest, firmu, kasnije će praviti probleme kod vjenčanja, krštenja i sl. Živim u katoličkoj sredini, a u pričama s pravoslavcima čija djeca idu na vjeronauk shvatila sam da prolaze slične probleme. Želim vjerovati da je tako samo u manjim sredinama.

:eek:

Ја први пут чујем за тако нешто. Не могу да верујем. Значи онда се људи оправдано боје . . . То није нормално. И морам рећи да стварно нисам чуо за такве глупости. А и ја сам из малог места . . .

Ја живим у вишенационалној средини,дакле половина деце која похађа веронауку иде на православну, а половина на католику веронауку. (отприлике)
И овај католички вероучитељ захтева од деце која похађају веронауку, да редовно долазе на мису недељом, што је са једне стране потпуно у реду, јер како ће деца другачије научити ако не дођу у Цркву и не присуствују оном што је основно у некој вери (у овом случају миса)
Овај наш поп је био мало блажи па није захтевао, више као позивао децу да дођу на литургију на Светог Саву (школска слава),на Божић и Васкрс. И с обзиром да их је он научио да певају на литургији, било је дивно чути како масовно одговарају дечији гласови
Хоћу да кажем да једноставно дете не може да научи веронауку без укључивања у црквени живот.

Ја живим у вишенационалној средини,дакле половина деце која похађа веронауку иде на православну, а половина на католику веронауку. (отприлике)
И овај католички вероучитељ захтева од деце која похађају веронауку, да редовно долазе на мису недељом, што је са једне стране потпуно у реду, јер како ће деца другачије научити ако не дођу у Цркву и не присуствују оном што је основно у некој вери (у овом случају миса)
Овај наш поп је био мало блажи па није захтевао, више као позивао децу да дођу на литургију на Светог Саву (школска слава),на Божић и Васкрс. И с обзиром да их је он научио да певају на литургији, било је дивно чути како масовно одговарају дечији гласови
Хоћу да кажем да једноставно дете не може да научи веронауку без укључивања у црквени живот.

Па добро, код католика је то мало другачије што се тиче долазења у цркву. Код нас више саветују а код њих чим се не појавиш, одмах иду питања "Шта није у реду? Има ли каквих проблема?" итд. Али добро, једноставно су обичаји другачији. Али да одлично је да деца у почетку бар мало иду цркву. Чисто да схвате шта то значи. После ће моћи сами да одлучују. Лично нпр. нема ми ништа милије него кад за славу одем рано ујутру у цркву и носим колач . . . Устајање у 5,6 је најмањи проблем. А мислим и да нико на то не гледа као обавезу . . .

Mislim da katolici mnogo više drže do crkve od nas. Moja djeca nisu išla na vjeronauk, u školi gdje su išli nije bilo pravoslavnog, a da je i bilo mislim da ne bi išli ni tada, jer mislm da je vjeronauku mjesto u crkvi. U crkvu odemo za veće praznike,da se djeca upoznaju sa vjerom i običajima, da znaju nastaviti tradiciju i da ne dozvole da neki lijepi običaji, popot ovog što spominješ, propadnu. Sin je u srednjoj izabrao etiku i vidim da je zadovoljan..

Mislim da katolici mnogo više drže do crkve od nas. Moja djeca nisu išla na vjeronauk, u školi gdje su išli nije bilo pravoslavnog, a da je i bilo mislim da ne bi išli ni tada, jer mislm da je vjeronauku mjesto u crkvi. U crkvu odemo za veće praznike,da se djeca upoznaju sa vjerom i običajima, da znaju nastaviti tradiciju i da ne dozvole da neki lijepi običaji, popot ovog što spominješ, propadnu. Sin je u srednjoj izabrao etiku i vidim da je zadovoljan..

Па да. Тачно. Те њихове обавезне мисе и то. И као што сам рекао одмах фрка кад се неко појави. Назовите то бригом о својима или недозвољавањем истих да дођу под утицај неких других вера, свеједно. Али не би било лоше да је и код нас тако нешто. Јер много људи уопште не иде у цркву. Посебно они који су васпитавани у доба комунизма. Чак ни на причешћа ни славе. Али шта је ту је, јел?

kod starije ćerke sam postavila pitanje da li postoji mogućnost da se ne izabere ništa od to dvoje.
niti jedna indoktrinacija, imala ona građanski ili religiozni predznak mi nije bila podesna za moju decu, ali,
morala sam izabrati i poslala ih na veronauku.
katastrofa, od toga ko im (i starija a posle i mlađa su završile istu osnovnu) je predavao, kako su izgledali ti časovi, kako je to jedno sveukupno gubljenje vremena samo da bi se ispunio nečiji prepametni koncept obrazovanja zamišljen u doba demonkratskog šatro preporoda srbije.

u srednjoj se časovi veronauka koriste za ponavljanje drugih predmeta ili bežaniju u lokalni kafić.
a što se tiče boga..mislim da još nisu odmakli od prve knjige mojsijeve.:lol:

kod starije ćerke sam postavila pitanje da li postoji mogućnost da se ne izabere ništa od to dvoje.
niti jedna indoktrinacija, imala ona građanski ili religiozni predznak mi nije bila podesna za moju decu, ali,
morala sam izabrati i poslala ih na veronauku.
katastrofa, od toga ko im (i starija a posle i mlađa su završile istu osnovnu) je predavao, kako su izgledali ti časovi, kako je to jedno sveukupno gubljenje vremena samo da bi se ispunio nečiji prepametni koncept obrazovanja zamišljen u doba demonkratskog šatro preporoda srbije.

u srednjoj se časovi veronauka koriste za ponavljanje drugih predmeta ili bežaniju u lokalni kafić.
a što se tiče boga..mislim da još nisu odmakli od prve knjige mojsijeve.:lol:

Ма цело образовање је у хаосу . . .

Na upisu deteta u skolu,kao i svi roditelji skolaraca,dobila sam upitnik da li ce moje dete pohadjati versku nastavu ili gradjansko vaspitanje.Odabrali smo gradjansko,ali sobzirom da se za tu nastavu opredelilo samo nas troje,receno nam je da se gradjansko ne moze odrzavati,jer je neophodna grupa od minimum 10 djaka.Gde se dede onda moje pravo na izbor ako moram da se priklonim grupi?I zasto se uciteljici ne placa odrzavanje tog casa,pa se one svesrdno trude da deca pohadjaju versku nastavu,a popu se placa?

Evo zasto.

- - - - - - - - - -

Kolko sam ja shvatio, mora da ide na nešto al pošto mnogo dece ide na veronauku, građanskog nema.

Tacno,i uticaj te nastave se meni kao roditelju opste ne dopada!

Ja mislim da to nije fer sto rade, ali ne mislim da je to planski i namenski uradjeno da se deca indoktriniraju. Jednostavno, veronauka je popularnija a posto manje dece/roditelja je zainteresovano za gradjansko, ovi u skoli se nisu sastavili da to organizuju, niti ih zanima. Samo me, iskreno, cudi, kako direktor nema neku sestricinu ili brata od ujaka kome traba posao, pa da mu namakne da predaje gradjansko.

Ja mislim da to nije fer sto rade, ali ne mislim da je to planski i namenski uradjeno da se deca indoktriniraju. Jednostavno, veronauka je popularnija a posto manje dece/roditelja je zainteresovano za gradjansko, ovi u skoli se nisu sastavili da to organizuju, niti ih zanima. Samo me, iskreno, cudi, kako direktor nema neku sestricinu ili brata od ujaka kome traba posao, pa da mu namakne da predaje gradjansko.

Direktorka nema svoje dece.....

Back