PRAVILNA ISHRANA

Мени је сасвим ок да неко пронађе свој стил живота, исхране, сексуалних односа...и свега. Да ради онако како њему одговара. :)

Буним се и нервира ме када тај неко почне да се сматра просветљеним, да оно што њему лично одговара проглашава апсолутном истином, да негира као ''дезинформацију'' све оно што одступа од његовог веровања, да друге људе карактерише као људе са ''погрешним нагонима'', да тврди како сви други не раде на себи јер нису медитацијом нису дошли до закључка да мајмуни жеве другачије него што живе!:mrgreen:

A шта ако је управо твоја исхрана лоша и ако си изгубио своје инстинкте, па ниси ни светан колико грешиш? :mrgreen:

..procitao sam o tome sve sto je u zadnjih 100 godina napisano...i na sebi isprobao...i znam sta pricam..

razumem ja vas...vasa reakcija je prirodna...

oko nove godine ,kad dodjem u srbiju ici cu da izvrsim sve preglede,kompletno...pa vam javim na ovoj temi kakvi su bili rezultati i jel nesto fali...:bye:

..procitao sam o tome sve sto je u zadnjih 100 godina napisano...i na sebi isprobao...i znam sta pricam..

razumem ja vas...vasa reakcija je prirodna...

oko nove godine ,kad dodjem u srbiju ici cu da izvrsim sve preglede,kompletno...pa vam javim na ovoj temi kakvi su bili rezultati i jel nesto fali...:bye:

То да ли ти сада нешто фали - није доказ да је само твој начин гледања на живот и храну - исправан!
Значи ли да се здраво и правилно храни свака особа која (још) нема здравствених пболема?;)

Него, кажеш СВЕ си испробао на себи??? :eek:
На пример - шта си све пробао и колико дуго (да би дало резултате)? Значи, које врсте исхране?

Нарочито кукуруз, пиринач, пшеница, празилук, кромпир...:mrgreen:

Корисне материје из шаргарепе, рецимо, много више ћете искористити ако је једете кратко пробарену у благо сланој води и са мало масноће (уља), него сирову!!!
Значи, није баш сва храна здравија сирова!;)

Kukuruz se inace, moze jesti sirov ;) Jeo sam ga vise puta.
Sto se tice pirindza, psenica (globalno gledano ZITARICE) se takodje jedu sirove ali ne sa nase strane. Jer, covek ne moze da ih svari u sirovom stanju. Jedina bica koja mogu su ptice.
Covek nije "stvoren" da jede takvu vrstu hrane. Naravno, dan danas na svakom delu planete postoje ljudi koji jedu apsolutno svakakvu vrstu hrane od zitarica do vestackih (i prezivljavaju) ali ako zelis taj "ultimatum" ili kako da kazem "maksimalnu performansu" da zivis i da osetis "zivot" a ne cisto da prezivis, znaci tipa "da zracis" od zdravlja... moras malo ici u dubinu covekove ishrane.

Pogresila si sto se tice sargarepe. Vidis, voce i povrce je veoma lako varljivo (zato sto je to sirova hrana - sirova hrana je bogata enzimima, koji su metabolicki katalizatori odgovorni za sve reakcije u telu, od brzeg varenja hrane, apsorbcije, do izgradnje misicnog tkiva i nista se ne moze desiti bez njih).
I covek ce najpre uzvariti voce i povrce, nego bilo koju hranu - stoga nam i ne trebaju ulja da poboljsamo to varenje. Enzimi poboljsavaju varenje, a ne ulja. I kad smo kod ulja, ako si mislila na suncokretovo - cisto da ti kazem da si pogresila :) Maslinovo je uvek bilo (pre 10 000 godina su ga koristili) i dalje je ostalo broj jedan.

Ono sto si htela da kazes, odnosi se na meso. Jer kada jedes meso (ili ribu) potrebno je da unosis neko povrce sa tim (najbolja je zelena salata) jer time omogucujes da se bolje apsorbuje meso. Mislim, ovo nije nista novo. Ovo znaju majmuni (koji uvijaju insekte u lisce i tako jedu) :mrgreen:

Kukuruz se inace, moze jesti sirov Jeo sam ga vise puta.

И?? :zper:

Pogresila si sto se tice sargarepe. Vidis, voce i povrce je veoma lako varljivo (zato sto je to sirova hrana - sirova hrana je bogata enzimima, koji su metabolicki katalizatori odgovorni za sve reakcije u telu, od brzeg varenja hrane, apsorbcije, do izgradnje misicnog tkiva i nista se ne moze desiti bez njih).
I covek ce najpre uzvariti voce i povrce, nego bilo koju hranu - stoga nam i ne trebaju ulja da poboljsamo to varenje. Enzimi poboljsavaju varenje, a ne ulja. I kad smo kod ulja, ako si mislila na suncokretovo - cisto da ti kazem da si pogresila Maslinovo je uvek bilo (pre 10 000 godina su ga koristili) i dalje je ostalo broj jedan.

Ти си погрешио јер ниси пажљиво читао оно што сам написала. Кад сам спомињала шаргарепу тада нисам причала о сварљивости, него о искоришћавању корисних материја из ње! Да би се ослободиле те материје (да се тако лаички изразим) потребно је било која масноћа, у веома малој количини. Шаргарепи није битно да ли је то сунцокретово или маслиново уље. Она ће хемијски реаговати са било којом масноћом. ;)

Razmisli ovako;
Ako sam naveo da treba da jedes "odredjenu" vrstu hrane da dodjes do svog "ultimatuma" i da "zracis" od zdravlja...(bele oci, cista koza, blistavi zubi)

Ja mislim da bi trebalo vise da se fokusiras na takve hrane???

Mislim, mozemo komentarisati o svakim hranama ;) Ali mislim da je nepotrebno. Ako zelis da budes zdrav, proucavaj dobre hrane i sto je najvaznije - primenjuj to znanje.

Postoji mišljenje da je sirovo povrće mnogo zdravije od kuvanog. Tome u prilog ide i činjenica da se zbog zdravlja često preporučuje da se povrće kuva što kraće. Ali nije uvek tako.
Šargarepa sadrži veliku količinu vlaknastih materija i stvara osećaj sitosti. Zbog robusne ćelijske strukture ovog povrća, možemo da iskoristimo samo deset odsto beta karotena. Pod dejstvom toplote i malo masti, ćelijska struktura se razbija, zahvaljujući čemu možemo bolje da iskoristimo hranljive materije. Šargarepa sadrži vitamin A rastvorljiv u mastima, zato bi trebala da se pripremata sa malo kvalitetnog ulja kao što je maslinovo.

О томе говорим! ;)
Ово је цитат са сајта ''Породични лекар''.
Иначе, то за шаргарепу су ми рекли и педијатри и пулмолог, и једно време сам морала ћерци, због одређених здравствених тегоба свакодневно да спремам тако благо прокувану шаргарепу. ;)

И?? :zper:

Ти си погрешио јер ниси пажљиво читао оно што сам написала. Кад сам спомињала шаргарепу тада нисам причала о сварљивости, него о искоришћавању корисних материја из ње! Да би се ослободиле те материје (да се тако лаички изразим) потребно је било која масноћа, у веома малој количини. Шаргарепи није битно да ли је то сунцокретово или маслиново уље. Она ће хемијски реаговати са било којом масноћом. ;)

Eh, draga Helen... pazljivo sam citao ;)
Ali moras razumeti da je svarljivost povezana sa "iskoriscavanjem". Naprimer, jedna sargarepa ima sve materije koje ti imas u tvom telu. Razlog zasto se "vari" jeste zato sto tvoj organizam "sitni" te materije iz sargarepe na takav nacin da bi tvoj organizam mogao da ih iskoristi. I jednom kada se sargarepa "svari" ona bude apsorbovana. Plus da spomenem svaki mineral, vitamin kruzi krvotokom organizma i bude iskoriscen.
Druga je prica sa uljem i sa masnocama.
Jer suncokretovo ulje se dobija komplikovanom metodom presovanja i zagrevanja i esencijalno je rafinisanje (ipak i da nema rafinacije, i dalje nije za pecenje jer ulje samo po sebi nije stabilno za kuvanje). Maslinovo ulje sa druge strane se veoma, veoma lako cedi i veoma je stabilno. To je i razlog zasto su ga ljudi koristili godinama ;)

Postoji mišljenje da je sirovo povrće mnogo zdravije od kuvanog. Tome u prilog ide i činjenica da se zbog zdravlja često preporučuje da se povrće kuva što kraće. Ali nije uvek tako.
Šargarepa sadrži veliku količinu vlaknastih materija i stvara osećaj sitosti. Zbog robusne ćelijske strukture ovog povrća, možemo da iskoristimo samo deset odsto beta karotena. Pod dejstvom toplote i malo masti, ćelijska struktura se razbija, zahvaljujući čemu možemo bolje da iskoristimo hranljive materije. Šargarepa sadrži vitamin A rastvorljiv u mastima, zato bi trebala da se pripremata sa malo kvalitetnog ulja kao što je maslinovo.

О томе говорим! ;)
Ово је цитат са сајта ''Породични лекар''.
Иначе, то за шаргарепу су ми рекли и педијатри и пулмолог, и једно време сам морала ћерци, због одређених здравствених тегоба свакодневно да спремам тако благо прокувану шаргарепу. ;)

To je vec bolje, ovaj post zaista ima smisla :mrgreen:
Dakle malcice je besmisleno jesti sargarepu sa maslinovim uljem (ukoliko neko bas mora da jede tako). Vec ako peces meso/ribe na maslinovom ulju, dodas sargarepu (ili globalno gledano neko povrce). Povrce i meso savrseno idu jedno za drugim ;)

Pa? Proteine i masnoce slama na manje delove i tek onda se apsorbuju u krvotok. Zato i sluzi varenje hrane. Napisao sam da: "organizam sitni delove iz materije sangarepe na takav nacin da bi mogao da ih iskoristi". Dakle, ja vise volim da pojednostavnim svoj post da svako razume :mrgreen:

Zahtevas od mene da ti objasnim razliku izmedju sirovog i temicki denaturisanog proteina (tj protein koji se denaturisao toplotom)? Prvo, cemu si zasluzila tu paznju da ti je posvetim? Drugo, ja nisam osoba koja tako lako saradjuje sa tudjim zahtevima. Jedino prokomentarisem za nesto sto je vredno paznje, dotle moraces da se prvo dokazes ;)

P.S. Zaboravio sam da spomenem, ako mislis da su svi enzimi u delu proteina, malcice se varas. Mozda pre 20 godina, svi poznati enzimi su bili proteini. Danas je to malo drugacije koliko sam citao. Mada, ne govorim da je i moj info bas toliko siguran. Ja inace ne volim da ulazim toliko bas duboko u tematiku - jedino kad moram. A ne volim da radim stvari koje ne moram.

Poslednja izmena:
Pa? Proteine i masnoce slama na manje delove i tek onda se apsorbuju u krvotok. Zato i sluzi varenje hrane. Napisao sam da: "organizam sitni delove iz materije sangarepe na takav nacin da bi mogao da ih iskoristi". Dakle, ja vise volim da pojednostavnim svoj post da svako razume :mrgreen:

Zahtevas od mene da ti objasnim razliku izmedju sirovog i temicki denaturisanog proteina (tj protein koji se denaturisao toplotom)? Prvo, cemu si zasluzila tu paznju da ti je posvetim? Drugo, ja nisam osoba koja tako lako saradjuje sa tudjim zahtevima. Jedino prokomentarisem za nesto sto je vredno paznje, dotle moraces da se prvo dokazes ;)

P.S. Zaboravio sam da spomenem, ako mislis da su svi enzimi u delu proteina, malcice se varas. Mozda pre 20 godina, svi poznati enzimi su bili proteini. Danas je to malo drugacije koliko sam citao. Mada, ne govorim da je i moj info bas toliko siguran. Ja inace ne volim da ulazim toliko bas duboko u tematiku - jedino kad moram. A ne volim da radim stvari koje ne moram.

..i ribozime varimo.. :)

..ako ne umesh da odgovorish, onda nishta.. :)

Poslednja izmena:
Jeste, ali takodje postoje 1000 trenera koji se kriju iza svoje diplome i tvrde nesto o hrani a uzimaju pare ;)

Po meni, najvaznije je da sastavis sebi dobar rezim ishrane, dodas trening uz to i pridrzavas se toga. Aplikacija svega toga je najkritcniji, najaci i najzaobilazniji deo.

Poslednja izmena:

Back