PRAVILNA ISHRANA

..pre 65 miliona godina su izumrli dinosaurusi..
..rod Homo se pojavio pre oko 2,5 miliona godina,
a nashi preci su nastali pre oko 200 000 godina, potiskujuci neandertalce koji su izumrli pre oko 25 000..

..ne znam na koje to tvoje pretke si mislio..

Иначе, сећам се да сам због теме о вегетаријнаству која је својевремено била на ДИП, ишчитала доста литературе, и нашла да је први хомо сапиенс већ био сваштојед!!!

То је став званичне науке!

..a sta da ti odgovorim majce?...citas li pazljivo...
..znaci pravilna ishrana je 75% voce 20% povrce i 5% orasi...sa takvom ishranom dodjete na prirodnu tezinu..ako hocete neko kilo da dobijete, smanjite procenat porvca a povecate procenat voca...i zimi narocito,suvog voca...bas zbog kalorija...posto zimi trebamo malo vise kalorija...inace zivo povce ima minerale,nama jako potrebne...kalcijum i magnezijum... npr...ali eto nema kalorije...da, sve namirnice imaju neku kalorijsku vrednost a eto povrce ima 0...:bye:
sve ima kalorije,neka hrana manje neka vise.
povrce ima nisku kalorijsku vrednost ali ih ima
aj prekini vise da pricas poluistine i siris dezinformacije po forumu
:neutral:

Иначе, сећам се да сам због теме о вегетаријнаству која је својевремено била на ДИП, ишчитала доста литературе, и нашла да је први хомо сапиенс већ био сваштојед!!!

То је став званичне науке!

..tako je.. :) ..ali qviti smatra da treba da tuzimo fakultete shto nas uce glupostima..
..tako je bar rekao..

..ajde zene,bre..
dao sam vam onaj link,pa citajte malo tamo...
ocu da vam kazem da vas tv ne sluzi da vi budete informisani,vec sasvim suprotno...da budete dezinformisani...a pozivanje na zvanicnu nauku je jos veca glupost...zvanicna nauka je ustvari dogma,...postoje tri osnovne dogme:..verska,politicka i naucna....a dogma je pojmovni zatvor..dakle najbolji su oni zatvorenici koji nisu ni svesni da su u zatvoru...po stoti put,radite na sebi...rad na sebi oslobadja...a zdrava ishrana je deo rada na sebi...:bye:

..ajde zene,bre..
dao sam vam onaj link,pa citajte malo tamo...
ocu da vam kazem da vas tv ne sluzi da vi budete informisani,vec sasvim suprotno...da budete dezinformisani...a pozivanje na zvanicnu nauku je jos veca glupost...zvanicna nauka je ustvari dogma,...postoje tri osnovne dogme:..verska,politicka i naucna....a dogma je pojmovni zatvor..dakle najbolji su oni zatvorenici koji nisu ni svesni da su u zatvoru...po stoti put,radite na sebi...rad na sebi oslobadja...a zdrava ishrana je deo rada na sebi...:bye:

Aха, ок, а на шта се ти позиваш? Мислим, како знаш да је све остало лаж, а да је само информација са неког тамо линка - истина? :confused:
Како можеш да будеш толико сигуран да није управо ТО дезинформација?;)

Aха, ок, а на шта се ти позиваш? Мислим, како знаш да је све остало лаж, а да је само информација са неког тамо линка - истина? :confused:

Ja verujem da je siguran upravo zbog ličnog iskustva.

Bar je sa mnom bilo tako. Po stavovima zvanične medicine, ja bih davno trebala da sam 2 metra ispod zemlje :mrgreen: po njihovim striktnim proračunima. Takođe, trebalo bi da sam teško bolesna i na samrti od nejela - verovatno.

A meni je daleko bolje sada, da potpuno promenjenim navikama u ishrani, nego npr pre dve godine, kada mi je baš bilo "gusto" sa zdravljem.
Mogu oni da mašu naučnim dostignućima koliko god... dok ja to ne osetim na svojoj koži i ne uvidim da mi prija - ništa ne verujem :mrgreen:.

pa lepo rekoh,treba da radis na sebi...pa ces znati...

Ja verujem da je siguran upravo zbog ličnog iskustva.

Bar je sa mnom bilo tako. Po stavovima zvanične medicine, ja bih davno trebala da sam 2 metra ispod zemlje :mrgreen: po njihovim striktnim proračunima. Takođe, trebalo bi da sam teško bolesna i na samrti od nejela - verovatno.

A meni je daleko bolje sada, da potpuno promenjenim navikama u ishrani, nego npr pre dve godine, kada mi je baš bilo "gusto" sa zdravljem.
Mogu oni da mašu naučnim dostignućima koliko god... dok ja to ne osetim na svojoj koži i ne uvidim da mi prija - ništa ne verujem :mrgreen:.

Нисам пратила целу тему, па не знам како се ти то храниш....
Али, колико знам, не лечи се свака бољка истим леком, зар не?
Не може се иста дијета и исти начин исхране преписати за малокрвност и за дијабетес, рецимо,....зар не?

То што теби одређени начин исхране прија, не значи да ће пријати свакоме, а понајмање је доказ да је све што знамо о исхрани и сексуалном понашању мајмуна - дезинформација! :mrgreen::lol:

Па, упути ме. КАКО ја то треба да радим на себи па да дођем до закључка да је цела наука лаж, а да је информација са неког линка истина?:confused:
...nema veze odakle je infomacija...poenta je u tome sto je ljudima dostupna nauka laz...
...a rad na sebi se sastoji od pravilne israne,citanja,vezbe ,joge,meditacije,cist vazduh cista voda,dosta odmaranja u miru i tisini..licnim napredovanjem,malo po malo doci ces do istine... to je cilj ovog zivota
,a ne prosta reprodukcija...

...nema veze odakle je infomacija...poenta je u tome sto je ljudima dostupna nauka laz...
...a rad na sebi se sastoji od pravilne israne,citanja,vezbe ,joge,meditacije,cist vazduh cista voda,dosta odmaranja u miru i tisini..licnim napredovanjem,malo po malo doci ces do istine... to je cilj ovog zivota
,a ne prosta reprodukcija...

Не проста, него проширена репродукција! ;)

Ајмо испочетка: Ти тврдиш да су чињенице да је први хомо сапиенс био сваштојед - лаж, да је промискуитетно понашање шимпанза - лаж...
Питам те: одакле ти знаш да је баш то лаж? Рекли су на неком сајту???? :mrgreen::lol:
Одакле можеш да будеш сигуран на није лаж баш то са тог сајта?
ТО те ја питам!!!

Каквим ''радом на себи'' си ти дошао до те спознаје да мајмуни живе баш онако а не овако???? :)

..qviti - da se ne razumemo pogreshno:
vecina nas koji vode rachuna o hrani koju jedu i koju nude svojoj deci
unosi sigurno 50-60% hrane u obliku svezeg voca i povrca..
..niko od nas ne spori da je zdrava i kvalitetna hrana i zivot bez stresa
najbolje shto mozemo da uchinimo za sebe i svoje bliznje..

..medjutim - tvojim iskljuchivim stavom,
a narochito rechenicama koje pokazuju da nemash predstavu
kako funkcionishe ljudsko telo i psiha,
veoma lako i brzo otpisujesh sebe kao sagovornika i "prosvetitelja" shirokih narodnih masa..

..drago mi je da tebi prija rezim ishrane koji si sebi prepisao,
ali to samo pokazuje da tvoj organizam ima falinku uz koju je u nemogucnosti da
se bez posledica hrani onako kako je za nashu vrstu uobichajeno i normalno..
..nadam se samo da necesh dugorochno napraviti vishe shtete nego koristi sebi,
tako da ti preporuchujem da se chesto kontrolishesh kod onih za koje mislish da nas truju i unishtavaju,
chak i ne morash da slushash njihove savete, samo proveri svoje rezultate i uporedi ih sa
referentnim (nadam se da bar u te referentne vrednosti nemash nepoverenja),
pa cesh bar moci da reviidirash svoje stavove na vreme i bez nepovratnih posledica..

..takodje ne mozesh u isti kosh sa sobom stavljati ceo ljudski rod,
decu koja rastu, zene u reproduktivnom dobu koje se pripremaju za zachece,
zene koje su trudne ili doje, fizichke radnike, sportiste,
ljude obolele od hronichnih bolesti - za koje bi ono shto tebi prija bilo jako nezdravo,
narochito dugorochno, kako ti predlazesh..

..zelim ti sve najbolje, slushaj svoje telo,
a mani se teoretisanja o onome o chemu ne znash dovoljno, pa ispadash smeshan i neozbiljan..

Нисам пратила целу тему, па не знам како се ти то храниш....
Али, колико знам, не лечи се свака бољка истим леком, зар не?
Не може се иста дијета и исти начин исхране преписати за малокрвност и за дијабетес, рецимо,....зар не?

То што теби одређени начин исхране прија, не значи да ће пријати свакоме, а понајмање је доказ да је све што знамо о исхрани и сексуалном понашању мајмуна - дезинформација! :mrgreen::lol:

Ne kažem da bi svakom prijalo, ali je poenta toga da sam sa više strana čula od stručnjaka kako ću uskoro postati malokrvna, razboleću se i slično, i većina se neumoljivo slagala sa tim da mi nema spasa :). To je zvanični stav.
(inače, ne jedem mesu, ribu i jaja već dugo vremena, a u zadnje vreme dajem prednost voću i povrću i to sirovom, naspram žitarica, pomalo i tu pravim promene i to postepeno, zatim gledam da ne mešam vrste namirnica - dakle i u okviru vegetarijanstva menjam navike. ). Tek skoro sam počela malo više da forsiram sirovu hranu, i vidim da mi prija.
Kažeš, to se odnosi samo na mene. Ok.

Ali i dalje se ne mogu odupreti utisku da savremena nauka baš i ne funkcioniše kako treba - sve je više bolesnih ljudi, mnogi su dugovečni ali vegetiraju kao biljke, kvalitet života je nikakav, dok na istoku ima veoma mnogo starijih ljudi koji mogu maltene iščupati drvo iz korena - ali oni imaju dugačiji način života (naravno, savremenoj nauci nije jasno šta se tu dešava).
Ne kažem da sad sve treba odbaciti što se tiče naučnih zaključaka - ali veći deo toga mi jednostavno "ne pije vodu".
Na zapadu se izgubio holistički pristup. Kad odeš kod lekara da lečiš bubeg, on će samo bubreg lečiti, ali će zanemariti kako će taj lek delovati npr. na pluća.

Poslednja izmena:
Uuuuuu...koliko kontraveznih tema na onom linku! Najgora vrsta samoobmane je kad nesto uzmes kao apsolutnu vrednost, automatski pravis dogmu od toga i od sebe fanatika. Da li ima goreg udarca za istinu?

Ne ne ne...
Uvek treba sve nanovo preispitivati...isprobati..videti...
Pa tek onda usvojiti.
Pa i to ponovo preispitivati.
Meni odgovara takav sistem :).

Ali i dalje se ne mogu odupreti utisku da savremena nauka baš i ne funkcioniše kako treba - sve je više bolesnih ljudi, mogi su dugovečni ali vegetiraju kao biljke, kvalitet života je nikakav, dok na istoku ima veoma starij ljudi koji mogu maltene iščupati drvo iz korena - ali oni imaju dugačiji način života (naravno, savremenoj nauci nije jasno šta se tu dešava).

Нисам неки стручњак у овој материји, али знам да исхрана мора бити прилагођена поднебљу. Не може се исто хранити један Медитеранац и Тибетанац!
Затим: мора бити приолагођена узрасту, послу којим се човке бави, евентуалном болешћу од које човек болује....
И никако се не слажем (а и статистике иду у прилог томе) да је данас ''све више болесних људи''.
У доба првих хомо сапиенса животни век је био двадесет и нешто година....а нису умирали од старости, сигурно. ;)
У старом Египту, четрдесетогодишњаци су били старци!
Животни век је све дужи и дужи, што значи да се људи све успешније боре са болестима, а не да све више обољевају!
До пре само двесто година харале су и колера, и лепра, и тифус, и туберкулоза, а свака упала плућа је могла да резултура смртним исходом... :(
Не знам на основу чега процењујеш квалитет нечијег живота...мислим да то само свако за себе може да каже....;)

Zdrava ishrana je ona koja je... SIROVA. Iz vise razloga, nabrojacu samo dva;
1. Sirova hrana je globalno gledano "zdravija" (jer ima mnoooogo vise vitamina i enzima)
2. Lakse se vari

Нарочито кукуруз, пиринач, пшеница, празилук, кромпир...:mrgreen:

Корисне материје из шаргарепе, рецимо, много више ћете искористити ако је једете кратко пробарену у благо сланој води и са мало масноће (уља), него сирову!!!
Значи, није баш сва храна здравија сирова!;)

Нисам неки стручњак у овој материји, али знам да исхрана мора бити прилагођена поднебљу. Не може се исто хранити један Медитеранац и Тибетанац!
Затим: мора бити приолагођена узрасту, послу којим се човке бави, евентуалном болешћу од које човек болује....
И никако се не слажем (а и статистике иду у прилог томе) да је данас ''све више болесних људи''.
У доба првих хомо сапиенса животни век је био двадесет и нешто година....а нису умирали од старости, сигурно. ;)
У старом Египту, четрдесетогодишњаци су били старци!
Животни век је све дужи и дужи, што значи да се људи све успешније боре са болестима, а не да све више обољевају!
До пре само двесто година харале су и колера, и лепра, и тифус, и туберкулоза, а свака упала плућа је могла да резултура смртним исходом... :(
Не знам на основу чега процењујеш квалитет нечијег живота...мислим да то само свако за себе може да каже....;)

Nisam ni ja stručnjak, odmah da kažem.
Jeste, životni vek se produžio, ali na kakav način, uz životarenje i šaku lekova. Takav život tabletomana, od danas do sutra, pun strahova - nije neki život. Bar je tako sa velikom većinom staraca iz mog okruženja. I inače, i mlado i staro, svi oko meni su na neki način bolesni. Makar su hronično iscrpljeni i nervozni. I to je bolest.

Dok znam majstora borilačkih veština, čovek je vegetarijanac (hrani se hranom koja nije sa njegovog podneblja - makrobiotičar je), a sa sedamdeset i kusur godina može drvo da iščupa maltene :D.

E da... slažem se da svako treba da nađe svoj sistem.. šta mu odgovara...i mislim da je dobro da ljudi makar probaju, pa da vide koliko je nešto tačno, a koliko nije - praksa je tu najbolja. Ja uvek volim da sama probam, pa tek onda da zaključim... slabo marim za statistike i ostale zvaničnosti (pitanje je koliko su te informacije stvarno validne).

Ти старци за које кажеш да живе лоше јер пију таблете - да су живели пре 200 година - били бри мртви већ у тридесетој-четрдесетој! Не би дочекали да им деца порасту, не би уживали са унуцима, не би дочекали пензију... Свако до нас има право да бира. Они су изабрали да живе на лековима, очито им је и такав живот бољи него смрт. ;)
Онај ко сматра да је такав живот мучење - може увек да престане са лечењем, зар не? А ипак мало ко се олучује на такав корак...што значи да им је сопствени живот ипак вредан, какав год да се нама чинио. ;)

Моја мама пије 18 врста лекова ових дана....али мислим да је веома задовољна својим животом, сваки дан јој је испуњен, активна је, бави се многим стварима, путује... и не верујем да би радије умрла у 50. него што је дочекала седамдесету на лековима. ;)

У крајњем случају - људско тело иам рок трајања, програмирано је тако да после неког врмена почне да отказује. НИКО још није избегао пропадање ткива и органа и смрт, ма како се хранио....

И та здрава храна је само начин да се евентуално продужи живот и одложи оно што нас свакако чека, баш као и лекови....
Можда је некоме пијење лекова ужас са којим не би могао да живи, али мени лично би квалитет живота био много лошији ако бих морала да се одрекнем хране коју волим и у којој уживам, и да једем нешто што ми се не допада... И са истом логиком би се могло поставити питање која је сврха продужавања живота у којем си зависник од пресног карфиола или зрна соје...

Poslednja izmena:
Ти старци за које кажеш да живе лоше јер пију таблете - да су живели пре 200 година - били бри мртви већ у тридесетој-четрдесетој! Не би дочекали да им деца порасту, не би уживали са унуцима, не би дочекали пензију... Свако до нас има право да бира. Они су изабрали да живе на лековима, очито им је и такав живот бољи него смрт. ;)
Онај ко сматра да је такав живот мучење - може увек да престане са лечењем, зар не? А ипак мало ко се олучује на такав корак...што значи да им је сопствени живот ипак вредан, какав год да се нама чинио. ;)

Моја мама пије 18 врста лекова ових дана....али мислим да је веома задовољна својим животом, сваки дан јој је испуњен, активна је, бави се многим стварима, путује... и не верујем да би радије умрла у 50. него што је дочекала седамдесету на лековима. ;)

Pitanje je da li bi bili mrtvi već u tridesetoj...
Tada je i vazduh bio čistiji, voda zdravija, nije bilo emulgatora :) plastike, zračenja od mobilnih telefona..Možda ne bi ni bili bolesni od toga od čega su sada.
A što se tiče tog "mrcvarenja" - naravno, svako ima pravo da se odluči kako će živeti. Ja odabirem da živim dugo :) ali bez lekova, štapa za hodanje, dijalize i sl. I svakako ću se potruditi da priuštim sebi onakav način života u svakom smislu te reči koji će me unaprediti. Ono što me unazađuje - odbaciću...

Back