PRAVILNA ISHRANA

uuu,ja med ako stavim u caj,gotova sam,cir odmah proradi.Ranije nisam znala da med smeta ciru pa sam krkala u caj misleci da ce me od toga proci bol u stomaku,dok mi nije mama rekla da me zato i boli,zbog meda
nemam čir, proverila sam...jednostavno mi ne prija...inače, mislim da bih mogla eksere da jedem, ali med..i žao mi.

e, danas ćemo da imamo zdrav obrok...lignje na roštilju (ako nađem gambore, napuniću lignje) i krompir salata.
i banana kao doručak.

Hi svima.Danas sam pocela sa dijetom koju je nutricionista dao mojoj drugarici.Za dorucak 2 kas muslija ijogurt ,medjuobrok 100gr voca,rucak:supa,meso,salata,50 gr.integralnog hleba,medjuobrok voce,vecera:100 gr.sira,int.hleb i salata.Interesuje me strucno misljenje nekoga o ovakvom nacinu ishrane,jer ako odgovara njoj dali znaci da bi trebalo da odgovara i meni.Istih smo godina,tezine,gradje,konstitucije i imamo po pet kg.viska.

Ali pitanje je da li ste i istog zdravstvenog stanja, brzine metabolizma, krvne slike... ja bih se na tvom mestu ipak i sama neposredno konsultovala sa nutricionistom.

uuu,ja med ako stavim u caj,gotova sam,cir odmah proradi.Ranije nisam znala da med smeta ciru pa sam krkala u caj misleci da ce me od toga proci bol u stomaku,dok mi nije mama rekla da me zato i boli,zbog meda

Interesantno.
Ja obožavam med, ali sam primetila u zadnje vreme da mi smeta kada ga stavljam u čaj. Radije ga zasladim sa malo nekog šećera, ili ga ne sladim uopšte. Probala sam da pijem i zagrejano mleko sa medom, i zaista mi nije odgovaralo.
Mada, ne znam da li je to do meda, pošto mi se pre "stomak nije bunio", dosta mi se menja ukus za hranu u zadnje vreme.

Uu bas ga ubode s forumom:lol:ajd sad ja tebe da posaljem da se raspitas o izjavama ljudi po svetu koji su doziveli dublju starost koje su namirnice koje ce pomenuti kao primarne i neizostavne..sad ti ovde kazes da je sunce ok a drugi tvrde da ga se treba cuvati..tako da je sve stvar izbora i jedno ne iskljucuje drugo..mozda samo to spavanje produzava vek sto je i logicno ali samo za par godina..jedna po jedna stvar i eto ti duzi zivot..meni najitnije da je zdrav zivot pa dokle traje

I bitno je i kako ćemo proživeti taj život. Produženje po svaku cenu, gde će trpeti sam kvalitet je besmislen. Ja sam prva za zdrav život i sama imam gomilu nekih svojih "pravila" po kojima živim i hranim se :mrgreen::mrgreen:; ali poenta je da svako pronađe ono što je optimalno za njega.

Nema svako iste potrebe duha, pa ni tela, uostalom :mrgreen::mrgreen:, iliti svako je priča za sebe i u skladu sa tim treba i da vidi šta je najbolje za njega.

Ono što je dobro za jednu osobu, nije uvek dobro i za drugu... naravno, uvek ima univerzalnih stvari koje su dobre i neophodne za svakoga... ali evo, u ajurvedi nisu ljudi tek tako podeljeni po došama - i u skladu sa tim, ono što će jesti jedan tip čoveka, drugome može unesti neravnotežu.

Ali pitanje je da li ste i istog zdravstvenog stanja, brzine metabolizma, krvne slike... ja bih se na tvom mestu ipak i sama neposredno konsultovala sa nutricionistom.

Znam,ali problem je sto se na pregled ceka i do tri mjeseca,ja mislim da je ovo zdrav nacin ishrane.Pet obroka dnevno.Proteini,ugljeni hidrati,zitarice,mlijeko,voce,povrce- sve je zastupljeno u nekim normalnim kolicinama.Ovakvim nacinom ishrane covjek ne moze da promasi.

U stvari ne znam!Sta mislite o tome?

..zakazi pregled, dok ga chekash hrani se po tom rezimu,
kad stignesh do nutricioniste isprichaj mu kako si se hranila predhodnih meseci
i pitaj ga da li bi korgovao neshto u tvom sluchaju.. eto reshenja.. :)
..ako si zdrava, ne bi trebalo da imash problem sa ovakvom ishranom,
a ako nije za tebe ubrzo cesh chuti i "rech struchnjaka".. :)

Auu, baš se dugo čeka na pregled.
Možda se može naći neki nutricionista koji radi privatno? (naravno, ako finansije dozvoljavaju privatnu konsultaciju).
Znam da se na primer makrobiotički savetnici mogu naći u privatničkim vodama.

Auuuu :think:
Prvo, to nije tacno, sve sto je boldovano!

Ha, pa i jedna paprika ima vise C vitamina nego 1 limun, pa to retko ko zna i praktikuje!
Onda te pitam, zasto po prestanku uzimanja odredjenih vitamina-sintetickih, iz apoteke, padne imunitet?
aha nije tacno?...jel znas ili si samo "cula"....prvo ovo za med ima u preko 30 knjiga od 1870 pa sve do danas...knjige pisali ljudi ,doktori koji su na sebi sve isprobavali...(ako hoces ostavicu ime autora i naziv dela...ima na internetu na nemackom i engleskom ..)
..dakle u medu ima 99% secera ,a onaj 1 %ima svega pa i pesticida kojim se kropi voce i povrce...
a ovo za sinteticke vitamine....poprilicno provereno da vise stete nego koristi...jednostavno nase telo mora da izbaci sve sto nije organsko....a nesto sto je sinteticko nije organsko...
posle prestanka uzimanja,telo mora da potrosi silnu energiju boreci se da izbaci djubre koje ste u ne znanju uneli u sebe...
..mislim razumem ja vas..kad prvi put cujete za nesto....postoji prirodna reakcija...treba imati otvoren um za nova saznanja,ili mislite da ono sto su vas mame i bake naucile sve znanje ovog sveta?

makrobioticka ishrana,omega3 masti ..musli isl...dokazano netacno...sve grupe koje su praktikovale takvu ishranu su obolele..
...postoji jedna velika istina...sve sto je kuvano je za nas mrtvo i neupotrebljivo...a lonac za kuvanje je majka od raka...
...nasem bioloskom kopijuteru,savrsenoj masini koju ni "medicina "ne poznaje...potrbni su impulsi iz zive hrane...vrlo jednostavno...probajte...

aha nije tacno?...jel znas ili si samo "cula"....prvo ovo za med ima u preko 30 knjiga od 1870 pa sve do danas...knjige pisali ljudi ,doktori koji su na sebi sve isprobavali...(ako hoces ostavicu ime autora i naziv dela...ima na internetu na nemackom i engleskom ..)
..dakle u medu ima 99% secera ,a onaj 1 %ima svega pa i pesticida kojim se kropi voce i povrce...
a ovo za sinteticke vitamine....poprilicno provereno da vise stete nego koristi...jednostavno nase telo mora da izbaci sve sto nije organsko....a nesto sto je sinteticko nije organsko...
posle prestanka uzimanja,telo mora da potrosi silnu energiju boreci se da izbaci djubre koje ste u ne znanju uneli u sebe...
..mislim razumem ja vas..kad prvi put cujete za nesto....postoji prirodna reakcija...treba imati otvoren um za nova saznanja,ili mislite da ono sto su vas mame i bake naucile sve znanje ovog sveta?

..jel to ono voce i povrce koje po tebi treba iskljuchivo jesti? :aha:

makrobioticka ishrana,omega3 masti ..musli isl...dokazano netacno...sve grupe koje su praktikovale takvu ishranu su obolele..
...postoji jedna velika istina...sve sto je kuvano je za nas mrtvo i neupotrebljivo...a lonac za kuvanje je majka od raka...
...nasem bioloskom kopijuteru,savrsenoj masini koju ni "medicina "ne poznaje...potrbni su impulsi iz zive hrane...vrlo jednostavno...probajte...

ne bih generalizovala. moja baba nije jela ništa što nije kuvano, pa doživela 90...a moja tetka samo žvaće neko sveže povrće i opet ima grdnih problema...
dakle, mislim da je zdrava ishrana ona koja prija organizmu (nismo svi isti), a zatim da je užasno vanžo stanje duše....šta vredi što se hraniš po savetu ne-znam-kog-nutricioniste, ako ti je u glavi negativa?
ima da crkneš i to ti je.

E ovde moram da se složim.
Kad god jedem sirovo, osećam se mnooogo bolje nego kad termički obrađujem hranu. Ali, to je moje lično iskustvo :)
Mada, znam par izuzetno zdravih makrobiotičara, čak je jedna gospođa izlečila rak pomoću takve ishrane.

ne bih generalizovala. moja baba nije jela ništa što nije kuvano, pa doživela 90...a moja tetka samo žvaće neko sveže povrće i opet ima grdnih problema...
dakle, mislim da je zdrava ishrana ona koja prija organizmu (nismo svi isti), a zatim da je užasno vanžo stanje duše....šta vredi što se hraniš po savetu ne-znam-kog-nutricioniste, ako ti je u glavi negativa?
ima da crkneš i to ti je.
pa to je tajna dugovecnosti tvoje bake...zivot u miru i cistom vazduhu...i dosta kretanja...da je usput jela jos zivu hranu...zivela bi 120-30 godina...

Auu, baš se dugo čeka na pregled.
Možda se može naći neki nutricionista koji radi privatno? (naravno, ako finansije dozvoljavaju privatnu konsultaciju).
Znam da se na primer makrobiotički savetnici mogu naći u privatničkim vodama.

Da da mozda u Beogradu,toga u Podgorici nema:-),selo.Stvarno je jako veliki problem ovdje doci do nutricioniste,jos ako imas samo pet kg.viska nece ni da cuju za tebe.Moja d drugarica je nekao uspjela da dodje do te Zizicke.Ja sam mislila da u Beogradu radim test tolerancije na hranu.Sta mislite o tome?Ja konstantno imam problem sa tri do pet kg.viska,nekad smrsam ali ih u sustini uvijek vratim.Fizicki sam jako aktivna,idem u teretanu,vozim bicklo...I u poslednje vrijeme primjecujem da mi se stomak jako nadi ma iako
jedem ogromne kolicine voca i povrca.Uzas!!!!!:roll:

a ti mu dodjes nesto kao verski fanatik samo u ishrani?

jao sto mene iritiraju ljudi koji idu u ekstreme :) ima to uvek neku dublju pozadinu :)
..ma jok...to tebi samo izgleda...posto sam pisao na ovoj temi...u zdravoj ishrani nema nista exstremnog....zdrava ishrana je samo deo rada na sebi...a cilj ovog zivota ili poentu...ne mozes ukapirati ako ne radis na sebi...
..ali dzaba pricam,ako te ovake stvari iritiraju...

linda makartni je napisala jedan od najprodavanijih makrobiotičkih kuvara svih vremena i umrla je od raka dojke....missim, šta reći....

Da li se ona zaista striktno pridržavala makrobiotičkih pravila?
Jedno je pisati, drugo je primenjivati...
Ali, s druge strane, ja stvarno nisam kompetentna da pričam o makrobiotici, moji uvidi su zasnovani na iskustvima drugih ljudi. Ja im tu i tamo "ukradem" neki recept koji mi se dopadne.

Da da mozda u Beogradu,toga u Podgorici nema:-),selo.Stvarno je jako veliki problem ovdje doci do nutricioniste,jos ako imas samo pet kg.viska nece ni da cuju za tebe.Moja d drugarica je nekao uspjela da dodje do te Zizicke.Ja sam mislila da u Beogradu radim test tolerancije na hranu.Sta mislite o tome?Ja konstantno imam problem sa tri do pet kg.viska,nekad smrsam ali ih u sustini uvijek vratim.Fizicki sam jako aktivna,idem u teretanu,vozim bicklo...I u poslednje vrijeme primjecujem da mi se stomak jako nadi ma iako
jedem ogromne kolicine voca i povrca.Uzas!!!!!:roll:

Imaš na temi o podršci dijetama dosta priče o tim testovima na intoleranciju, pa se možeš konsultovati sa damama tamo :mrgreen: .

Back