PRAVILNA ISHRANA

ja jadna nemam u cemu da ga meljem.nemam mlin za kafu,jednom sam pokusala da sameljem semenke lana u blenderu,pa u multipraktiku i nista.u cemu ga ti sameljes i u koja jela dodajes?susam je dobar za smanjenje holesterola.

ja jadna nemam u cemu da ga meljem.nemam mlin za kafu,jednom sam pokusala da sameljem semenke lana u blenderu,pa u multipraktiku i nista.u cemu ga ti sameljes i u koja jela dodajes?susam je dobar za smanjenje holesterola.

Ja to radim na malom električnom mlincu za kafu,imam bakin..Ima sto godina...:) Dodajem ga maltene u sve,osim u supe ne.Jer ne kvari ukus ni jednog jela,a opet mi prija uz svako.:)

Znaci, sabotiram temu o dijetama.
Pricamo o zdravoj ishrani . :D
Evo ja sam jela vocnu salatu za dorucak, udarili mi vitamini u glavu, pa samo otvaram teme. :lol:

Sad cu da pocnem samo sa par dobrih stvari:

KAFA je stetna samo ako se pije u ogromnim kolicinama. Dve dnevno su vise nego korisne. :)

Casa crnog vina dnevno takodje je zdravo, kao i stangla cokolade. :razz:

Najidealnije bi bilo jesti 34g vlakana dnevno, 1 jabuka sadrzi 3,7 g!
Tri jabuke i na dobrom ste putu.:wink:

Ajmo dalje!:razz:

Zaboravih da dodam,svaki dan pojedem 5 maslina..I to jedem one sa paprikama,jer mi nisu tako bljutave kao one bez...To mi preporucila zena kardiolog,jer podize dobar holesterol koji stiti srce .

Jel' imaš neki avan, možda od babe? A ima i onih činijica sa rebrastim unutrašnjim delim i tučkom, u prodavnicama zdrave hrane; Kažu da je bolje istucati ili zdrobiti zrna, nego samleti....

A ima i da se kupi gotov gomasio u istim prodavnicama, pa kako ko voli. :)

imam drveni avan,nista se ne desava u njemu,izgleda je samo za ukras,krenucu po komsiluku...komsika,moze malo da mi sameljete...
nego nesto drugo me buni.vec mesecima doruckujem pahuljice sa jogurtom,uzina voce,rucak povrce,retko lisnato,uglavnom neko jelo od paradajza,paprike,luka,tikvica,plavog patlidzana,socivo jednom nedeljnom,riba mozda tri puta,vecera mesana salata sa mladim sirom.meso skoro da ne koristim.spremam ga svaki dan mojima,ali jednostavno mi se ne jede.mogu li ja zeznuti krvnu sliku ovako.znam da je ovo sto jedem zdrava hrana,ali ima li ovde dovoljno gvozdja i ostalog sto mi treba u cetrdesetim godinama.razmisljate li vi da li ste uneli sve sto je potrebno vasem organizmu?

imam drveni avan,nista se ne desava u njemu,izgleda je samo za ukras,krenucu po komsiluku...komsika,moze malo da mi sameljete...
nego nesto drugo me buni.vec mesecima doruckujem pahuljice sa jogurtom,uzina voce,rucak povrce,retko lisnato,uglavnom neko jelo od paradajza,paprike,luka,tikvica,plavog patlidzana,socivo jednom nedeljnom,riba mozda tri puta,vecera mesana salata sa mladim sirom.meso skoro da ne koristim.spremam ga svaki dan mojima,ali jednostavno mi se ne jede.mogu li ja zeznuti krvnu sliku ovako.znam da je ovo sto jedem zdrava hrana,ali ima li ovde dovoljno gvozdja i ostalog sto mi treba u cetrdesetim godinama.razmisljate li vi da li ste uneli sve sto je potrebno vasem organizmu?

Glavni izvor gvođa je crveno i ostalo tamno ("crno", "plavo"..) voće i povrće, cvekla takođe.... Druga je stvar kako nadoknaditi belančevine - i riba je meso, a ukoliko misliš da uzimaš pramalo belančevina, (ima ih i u siru, nmaročito posnom) koristi češće mahunarke svih vrsta, one su takođe veliki izvor belančevina. Nisu nekada pasulj zvali "sirotinjsko meso" bez razloga. :)

Što se tiče mesa, kao izvora belančevina, mi smo navikli da ga jedemo u mnogo većoj količini nego što je neophodno organizmu (kao i soli, uostalom), a kažu da je dovoljno nešto oko 70 - 80 gr. dnevno.

I ne moramo baš sveki dan uneti baš sve sastojke u tačnim i jednakim količinama, dovoljno je samo da jelovnik ne bude jednoličan, ne toliko u smislu načina pripreme hrane, koliko u pogledu vrsta namirnica.

Samo ti uživaj, a ako se ne osećaš sigurno, jednom godišnje daj krv na analizu, pa onda lako možeš korigovati jelovnik, ako se ukaže potreba. Ovako kako si ti navela, ne izgleda da imaš razloga za zabrinutost.
Nije loše poslušati svoj organizam, kako u pogledu količine i vrste namirnica, tako i u pogledu količine i rasporeda obroka(da jedemo kad smo gladni, a ne kad je "vreme ručku" po uopštenim običajima), koliko je to, naravno, realno moguće. :bye:

Pojam zdrave hrane-ishrane nije odlazak u prodavnice zdrave hrane i kupovina iste.Samo je nacin pripremanja hrane i malo proucavanja literature o pravilnoj pripremi hrane bitno dabi napravili veliki korak u nasim zivotima.
Ne przite na ulju,povrce jedite sveze ili kratko kuvati.Npr.brokoli koji je izuzetno zdrava namirnica ako se kuva duze od 5-10 minuta onda to vise nije zdrava namirnica nego masa koju jedemo da ne budemo gladni.Jedino je paradajz kuvan (sos-paradajz) zdraviji nego sirov.Jedite sto vise luka crnog,belog,koristite zacinsko bilje i svakodnevnoj ishrani (gajite ga na prozorskoj dasci),pijte sok od cvekle (svez) ili je rendajte i pomesajte sa izrendanim belim lukom i koristite kao salati.Ribu pecite u rerni.Koristite hladno cedjena ulja suncokreta kao jeftiniju varijantu i maslinovo kao skuplju.....Izbacite mlecne proizvode a ostavite jogurt sa 0 % ml.masti,izabacite kozice sa pecenja pileceg,svinjskog....

Ja koristim malu resetku od rostfraja za kuvanje na pari.Odlicna je i lako se odrzava,a ne zauzima mnogo mesta kao one posude jedna na drugoj za istu namenu.

Nema potrebe da se povrce dugo termicki obradjuje..dovoljno je 10-ak min.Tako obradjeno cuva sve svoje zdrave sastojke koji obicnim barenjem u vodi izgube. Uz njega samo napravim marinadu od maslinovog ulja i belog luka i prelijem ga..

I..inace sam vecim delom izbacila kuvanje tipa "proprzi glavicu luka na ulju..pa na dalje".Nakupovala sam i ono kinesko posudje u kome se hrana brzo obradjuje i sada forsiram takvu kuhinju.Bas sam zadovoljna,jer je zdravo ,a i manje vremena provodim kuvajuci..:)

e, da našla sam na jednom mestu palmino ulje, ali samo 20 litara, 26,80 eura, pa sad
jel to mnogo ili malo poima nemam, samo ko još kupuje toliku količinu ulja, to verovatno samo za restorane, manje količine nigde nemaju.....
:eek:

Pojam zdrave hrane-ishrane nije odlazak u prodavnice zdrave hrane i kupovina iste.Samo je nacin pripremanja hrane i malo proucavanja literature o pravilnoj pripremi hrane bitno dabi napravili veliki korak u nasim zivotima.
Ne przite na ulju,povrce jedite sveze ili kratko kuvati.Npr.brokoli koji je izuzetno zdrava namirnica ako se kuva duze od 5-10 minuta onda to vise nije zdrava namirnica nego masa koju jedemo da ne budemo gladni.Jedino je paradajz kuvan (sos-paradajz) zdraviji nego sirov.Jedite sto vise luka crnog,belog,koristite zacinsko bilje i svakodnevnoj ishrani (gajite ga na prozorskoj dasci),pijte sok od cvekle (svez) ili je rendajte i pomesajte sa izrendanim belim lukom i koristite kao salati.Ribu pecite u rerni.Koristite hladno cedjena ulja suncokreta kao jeftiniju varijantu i maslinovo kao skuplju.....Izbacite mlecne proizvode a ostavite jogurt sa 0 % ml.masti,izabacite kozice sa pecenja pileceg,svinjskog....

А зашто? :confused:

Bas mi drago sto se tema ponovo nasla na prvoj stranici, ali mislim da je efektivnije propagirati zdravu ishanu u koracima, a ne fanaticki - tipa izbaciti, generalno.
Za izbacivanje mlecnih proizvoda, a pogotovu kravljeg mleka postoje neke teorije tipa pa ni adultne zivotinje ne piju mleko, pozivaju se na sve zastupljeniju intoleranciju na laktozu i tome slicno; meni licno sve skupa ne deluje uopste ubedljivo, uostalom evolucijski smo snabdeveni adekvatnim enzimima koji nam omogucavaju preradu mlecnih proizvoda.

Kad ste vi počele zdravo da se hranite, jer ja od malena proždirem slatkiše i sve ono što NE treba (imam normalnu telesnu težinu i odličnog sam zdravlja,da ne bude zabune). I da, imam 16 godina... koliko bih trebalo da vodim računa šta jedem u ovom periodu?

Kad ste vi počele zdravo da se hranite, jer ja od malena proždirem slatkiše i sve ono što NE treba (imam normalnu telesnu težinu i odličnog sam zdravlja,da ne bude zabune). I da, imam 16 godina... koliko bih trebalo da vodim računa šta jedem u ovom periodu?

Jedi i uživaj, opušteno....ima vremena da se brineš oko toga, sada tvoj organizam
radi kako treba, metabolizam super..tako da zato i nemaš problema sa kilogramima...eeee......to je mladost...:heart:

Jedi i uživaj, opušteno....ima vremena da se brineš oko toga, sada tvoj organizam
radi kako treba, metabolizam super..tako da zato i nemaš problema sa kilogramima...eeee......to je mladost...:heart:

:confused:
..znachi da sacheka da se razboli?

..bojice, shto ranije pochnesh, lakshe ce ti biti..
..zdrava ishrana je navika, treba je steci u detinjstvu, kasnije se dozivljava kao kazna
ili joj se ljudi u strahu od bolesti koja se vec razvila okrecu fanatichno..
..svakako da ne mozesh SVE i ODJEDNOM, ali razmisli shta ti od tvojih
nezdravih navika nije neophodno i smanjuj ili izbacuj ili menaj za zdravije.. :)
..i josh neshto - slatkishi nisu nespojivi sa zdravom hranom.. :)

:confused:
..znachi da sacheka da se razboli?

..bojice, shto ranije pochnesh, lakshe ce ti biti..
..zdrava ishrana je navika, treba je steci u detinjstvu, kasnije se dozivljava kao kazna
ili joj se ljudi u strahu od bolesti koja se vec razvila okrecu fanatichno..
..svakako da ne mozesh SVE i ODJEDNOM, ali razmisli shta ti od tvojih
nezdravih navika nije neophodno i smanjuj ili izbacuj ili menaj za zdravije.. :)
..i josh neshto - slatkishi nisu nespojivi sa zdravom hranom.. :)

mmm drago mi je da ovo čujem :)

Znam da treba postepeno da izbacujem nezdravo, da kasnije ne bih imala problema. Hvala na savetima !

Здрава храна није нешто са чиме треба ''почети'', то би требало од рођења да нам буде начин размишљања и начин живота.

Е сад, проблем је што људи различито схватају појам ''здрава храна''. Ја под тим подразумевам разноврсну и редовну исхрану, без претеривања у било ком правцу, без ограничавања...
Но, има људи који под појмом ''здрава исхрана'' подразумевају само дијеталну исхрану, без масти, без шећера, без зачина, искључиво вегетаријанску....или шта већ све не...

Здрава исхрана свакако није живот на разним варијантама меса и кромпира заливеним газираним бућкуришима (мада већина тинејџера управо то преферира, је ли тако? ;))... Уколико се тако храниш - онда је време за промене управо САДА!
Немој да прво чекаш последице па тек онда да кренеш да их исправљаш....:confused:

Prvi put sam na ovom pdf-u, a vec mnoooogggoooo vremena, pokusavam i ucim da mi zdrava hrana bude nacin zivota, ali sam gurman i imam "gladne oci", pa mi tesko ide:besna::besna::dash::dash:
Da li neko zna da mi objasni, ishranu u pitanju je kolicina hrane, varijanta mesa koliki je dlan i slicno, jer mislim da su to opitmalne mere:)))
Moze li neko da postavi, zdrave jelovnike i ako ima nekog ko zna nesto o kombinovanju hrane, da nas malo edukuje:)))

Ljuuubbbaaaccc

naša starija ćerka je počela da kapira naše konzumiranje svežeg povrća ili smo obarenog na pari (pogotovo kad je videla da je smršala 2 kilograma, a da nije gladna)...a mlađa je još uvek u varijanti ''meso, krompir'' i neki sok...
uteha mi je što obe jedu voće svaki dan.

U periodu polnog sazrevanja organizam troši više cinka (posebno kod muškaraca), ako je rast još u toku (kod žena do cca 21., a kod muškaracaq 25. god) povećane su potrebe i za kalcijumom (zbog naglog rasta kostiju), vitamini su potrebni uvek, a ti imaj na umu da će ti osada pa nadalje biti potrebne sve manje količine hrane jer kad prestanemo da rastemo trošimo manje kalorija.
Želja za slatkim je jača kod dece i onih koji još rastu ili kod pojačanih fizičkih napora, jer mišići troše dosta šećera. ako ne postoji baš navika (kojoj tako često robujemo), i tvoje potrebe za slatkim će se proporcionalno smanjivati zajedno sa usporavanjem rasta
. Naravno, ima tu i dosta individualnih razlika, ovo je samo okvirno. :):bye:

I, naravno, sada ti se formiraju začeci budućeg zdravlja (ili bolesti), pa izbegavaj koliko god možeš hranu koja je previše prerađena, ili koja sadrži hemijske dodatke, gazirano, i veštačke boje i arome, pa to ti je nekako osnovno. :bye:

Back