pracenje maznutog mobilnog preko gprs, da li je moguce?

Kad je telefon iskljucen sa mreze, mislim da GPS nema veze sa provajderom niti sa zemaljskim prijemnicima, njegov odasiljac iskljucivo salje i prima signal satelitskim putem, samim tim mislim da je nemoguce locirati takav telefon, sve u svemu to je moje misljenje, neka me ispravi neko ako gresim.

Moze :) Drugu su iz prodavnice maznuli telefon ( nov ) i policija ga je nasla po serijskom broju. Takodje znam da su jedom liku oduzeli telefon jer je kraden bio, nasli ga uz pomoc telefona.....

Ortaku je maznuta nokia e72 sa ugradjenom navigacijom.tel se tri meseca ne pojavljuje u mrezi, odnosno frajer koji ju je maznuo ne ubacuje karticu tako da je fon nemoguce locirati.
da li postoji varijanta da se tel locira ako je ukljucena navigacija na njemu?

prvo kako znas da je frajer? mozda mu je riba marnula :mrgreen:

ili pouzdano znas ko je lopov?

iduci prostom logikom, onaj ko marnjava tel to radi zarad koristi. to znaci da mora da ga prosledi dalje / proda. a onaj ko kupuje, pa ne kupuje ga za policu i ukras. kupac ce da koristi sigurno. nema ga na mrezi, da. ali ima ga na nekoj u inostranstvu onda. nisu vise ni lopovi kao pre neobrazovani sve znaju. a i IMEI se moze menjati ili klonirati, svasta umeju hakeri u danasnje vreme.

uostalom ako je to bilo pre 3 meseca, i ako ste prijavili policiji, a to kazem jer kazes da se ne pojavljuje na mrezi to ti neko rekao pouzdano, policija recimo, nasli bi ga dosad da moze. ne ulazi mnogo nade u to...

da,pitao sam da li postoj sansa da se locira tel kome je ukljucena navigacija pri cemu je imei POZNAT.a sim kartica nije u telefonu.

kada se telefon ukljucuje (upalis ga) automatski se salju dva broja provajderu/operatoru. jedan je unutrasnji serijski broj sa sim kartice (ona koja je ubacena ne ona koja je bila u momentu kradje ili ta ako je ostala unutra) koji je zapravo identifikacija po kojoj provajder registruje tebe kao korisnika/vlasnika pretplatnickog broja i dozvoljava ti pristup mobilnoj mrezi. drugi broj je IMEI broj, dakle to znas serijski broj samog aparata. znaci ta dva broja operater dobija pre nego sto ti imas dozvoljen signal na telefonu, u tih prvih nekoliko sekundi.

GPS nema nikakvu ulogu tu.

Ortaku je maznuta nokia e72 sa ugradjenom navigacijom.tel se tri meseca ne pojavljuje u mrezi, odnosno frajer koji ju je maznuo ne ubacuje karticu tako da je fon nemoguce locirati.
da li postoji varijanta da se tel locira ako je ukljucena navigacija na njemu?

Telefon je moguće locirati, bez obzira da li je uključen ili isključen. Nije bitno ni koja je kartica u njemu. Svaki telefon ima svoj IMEI broj i tako se identifikuje.
Samo, moraćeš da potražiš saradnju policije. Doduše, čuo sam da im se ne isplati pokretati proceduru za tako malu vrednost i da to obično rade kad je telefon povezan sa nekim težim kriminalom.

znaci, lopov moze bez bojazni da tel koristi za navigaciju, slusanje muzike, surfovanje po netu preko wifi... ne moze da mu se dohaka sve dok ne ubaci sim karticu?
tacno tako. radi demistifikacije pronalazenja drpnutog telefona evo kako ide postupak:
1.podnese se zahtev MUP-u tj prijavi kradja telefona.Prilozi se racun ili drugi dokaz o vlasnistvu istog i obavezno IMEI broj.
2.Inspektori MUPA prosledjuju IMEI svoj trojici operatora (VIP, TELENOR, MTS) jer se ne zna koju ce karticu lopov da ubaci.
3.Kada lopov ubaci karticu operator javlja Mup u je ukradeni telefon aktivan i da je broj telefona koji je u telefonu npr 3456789
4.Mup strpljivo ceka-ne salje SWAT timove, antiteroristicke jedinice i ostalo da metodom triangulacije lociraju izgrednika i osamute ga sok bombama.Cekaju da lopov primi ili posalje poruke ili uspostavi pozive sa bar nekoliko razlicitih brojeva. Operater provajdera dostavlaja MUPU listing poziva sa i na broj koji je u ukradenoim telefonu.
5.Inspektor zove broj koji je u ukradenom telefonu i kontaktria lopova i nalaze mu da dodje nac informativni razgovor u MUP.Ako se ovaj pravi blesav kontaktira brojeve koji su bil u komunikaciji sa njim i trazi podatke o liku uz napomenu da ako skrivaju identitet lopova sami su saucesnici u krivicnom delu.
6.Neko odaje podatke lopova i MUP dolazi na vrata. to je to.
Znaci, bez SIM kartice nemoguce je naci lopova.

Poslednja izmena:
Telefon je moguće locirati, bez obzira da li je uključen ili isključen. Nije bitno ni koja je kartica u njemu. Svaki telefon ima svoj IMEI broj i tako se identifikuje.
Samo, moraćeš da potražiš saradnju policije. Doduše, čuo sam da im se ne isplati pokretati proceduru za tako malu vrednost i da to obično rade kad je telefon povezan sa nekim težim kriminalom.

Koliko ja znam, IMEI se salje samo provajderu u momentu ukljucuivanja telefona pri cemu SIM kartica mora biti u telefonu.Inace IMEI se ne moze slati 'na suvoi' tj ako je telefon offline.
ili gresim?

tacno tako. radi demistifikacije pronalazenja drpnutog telefona evo kako ide postupak:
1.podnese se zahtev MUP-u tj prijavi kradja telefona.Prilozi se racun ili drugi dokaz o vlasnistvu istog i obavezno IMEI broj.
2.Inspektori MUPA prosledjuju IMEI svoj trojici operatora (VIP, TELENOR, MTS) jer se ne zna koju ce karticu lopov da ubaci.
3.Kada lopov ubaci karticu operator javlja Mup u je ukradeni telefon aktivan i da je broj telefona koji je u telefonu npr 3456789
4.Mup strpljivo ceka-ne salje SWAT timove, antiteroristicke jedinice i ostalo da metodom triangulacije lociraju izgrednika i osamute ga sok bombama.Cekaju da lopov primi ili posalje poruke ili uspostavi pozive sa bar nekoliko razlicitih brojeva. Operater provajdera dostavlaja MUPU listing poziva sa i na broj koji je u ukradenoim telefonu.
5.Inspektor zove broj koji je u ukradenom telefonu i kontaktria lopova i nalaze mu da dodje nac informativni razgovor u MUP.Ako se ovaj pravi blesav kontaktira brojeve koji su bil u komunikaciji sa njim i trazi podatke o liku uz napomenu da ako skrivaju identitet lopova sami su saucesnici u krivicnom delu.
6.Neko odaje podatke lopova i MUP dolazi na vrata. to je to.
Znaci, bez SIM kartice nemoguce je naci lopova.

SAMO DA POTVRDIM DA JE SAMO OVO 100 % TACNO

Koliko ja znam, IMEI se salje samo provajderu u momentu ukljucuivanja telefona pri cemu SIM kartica mora biti u telefonu.Inace IMEI se ne moze slati 'na suvoi' tj ako je telefon offline.
ili gresim?

upravo tako. a na suvo bi moglo kad bi imao nezavisan uredjaj za pracenje i to diskutabilnog dometa, ili neki zaseban specijalizovan GPS lokator ugradjen u sam uredjaj a koji se moze aktivirati spoljasnjom intervencijom. prvo to bi bilo nezakonito krsenje privatnosti jer otvara prostor za siroke zloupotrebe provajdera i raznih sluzbi, i toga u serijskoj proizvodnji nema, i ne samo to, nije nimalo jeftino nabaviti ni specijalan komplet, a cak sta vise koja je realna svrha ugradnje u tel? cena toga daleko prevazilazi cenu prakticno bilo kog telefona. drugo, kada se nakacis na mrezu putem sim kartice ti zapravo koristis bazne stanice za odredjivanje lokacije u prostoru, van toga tj bez sim kartice bi ti trebala sopstvena vrlo snazna antena koja bi mogla da emituje i prima signal sa satelita. znaci oko 400-600 kilometara dometa. a to nije mala snaga i vracas se odmah na napajanje koje tel baterija ne moze da ostvari ni u ludilu, dakle imao bi signal toliko kratko da je beznacajno.

upravo tako. a na suvo bi moglo kad bi imao nezavisan uredjaj za pracenje i to diskutabilnog dometa, ili neki zaseban specijalizovan GPS lokator ugradjen u sam uredjaj a koji se moze aktivirati spoljasnjom intervencijom. prvo to bi bilo nezakonito krsenje privatnosti jer otvara prostor za siroke zloupotrebe provajdera i raznih sluzbi, i toga u serijskoj proizvodnji nema, i ne samo to, nije nimalo jeftino nabaviti ni specijalan komplet, a cak sta vise koja je realna svrha ugradnje u tel? cena toga daleko prevazilazi cenu prakticno bilo kog telefona. drugo, kada se nakacis na mrezu putem sim kartice ti zapravo koristis bazne stanice za odredjivanje lokacije u prostoru, van toga tj bez sim kartice bi ti trebala sopstvena vrlo snazna antena koja bi mogla da emituje i prima signal sa satelita. znaci oko 400-600 kilometara dometa. a to nije mala snaga i vracas se odmah na napajanje koje tel baterija ne moze da ostvari ni u ludilu, dakle imao bi signal toliko kratko da je beznacajno.

Neznam za ovo dali operateri imaju imei ali što se tiče gps lokatora imaš software za symbian i android telfone koji može da telefon pretvori u baš u to tj. softwer ima više funkija možeš da zaključaš telefon ,obrišeš telefon ili da ti telefon tajno pošalje gps kordinate sve to sa posebnom porukom koju pošalješ na taj telefon a ima čak opijca ako onaj ko je ukrao telefon promeni karticu telfon će automatski pri paljenju tajno poslati gps kordinate na neki drugi broj koji si odredio u podešavanju programa :)

Neznam za ovo dali operateri imaju imei ali što se tiče gps lokatora imaš software za symbian i android telfone koji može da telefon pretvori u baš u to tj. softwer ima više funkija možeš da zaključaš telefon ,obrišeš telefon ili da ti telefon tajno pošalje gps kordinate sve to sa posebnom porukom koju pošalješ na taj telefon a ima čak opijca ako onaj ko je ukrao telefon promeni karticu telfon će automatski pri paljenju tajno poslati gps kordinate na neki drugi broj koji si odredio u podešavanju programa :)

EDIT: Pronašao sam ime programa čak ima i opciju da ti pošalje novi broj telefona koji je ubačen u telefon i što je najbolje potpuno je besplatan evo sad sam ga skinuo javlajm utiske :D

http://myportableworld.com/posts/f-secure-anti-theft-for-symbian-mobile-now-for-free/
http://www.f-secure.com/en_US/products/mobile/anti-theft-for-mobile/index_main.html

EDIT: Pronašao sam ime programa čak ima i opciju da ti pošalje novi broj telefona koji je ubačen u telefon i što je najbolje potpuno je besplatan evo sad sam ga skinuo javlajm utiske :D

http://myportableworld.com/posts/f-secure-anti-theft-for-symbian-mobile-now-for-free/
http://www.f-secure.com/en_US/products/mobile/anti-theft-for-mobile/index_main.html

Svako ko mazne mob, prvo mu uradi hard reset, tako da sumnjam da je doticni program upotrebljiv posle par sati.

Evo i ja dase uključim u temu.
Svaki telefon imo svoj jedinstveni imei broj.Kada telefon uključite automatski se šalje imei broj provajderu čiju ste karticu ubacili u telefon.
Ako je taj telefon ukraden provajderi mogu da prate preko kojeg repetitora hvatate signal i sa kojim brojevima telefona se razgovara.znači ukradeni telefon može se pronaći za 10 do 12h ako je uključen i ako je obavljen barem jedan razgovor sa njime.
Mada se time naša policija slabo bavi a trebala bi jer tel od 20-300e nije mala vrednost.
Zato kada kupujete polovne telefone zahtevaj te da vam uz njega daju i račun na kome piše imei broj(bar sam ja takav dobio)
Kupovinom skupog telefona bez imei broja je isto kao da kupujete neki motor bez papira,ili neki polovan krš od auta.

Može da locira jer svaki telefon ima svoj Jedinstveni imei broj.Kad upalite telefon sa karticom bilo kog mobilnog operatera tad se šalje signal prema mobilnom operateru.Oni vide imei broj telefona.
Ako je taj telefon prijavljen da je ukraden oni odmah vide kod koga se nalazi taj telefon t.j. koji broj koristi taj telefon.
E sad zašto se naša policija nebavi time???I koliko su povezani na međunarodnom nivou kada je u pitanju krađa telefona???

Mobilni telefon se na osnovu sopstvenog signala locira sa apsolutnom tačnošću
(+/- 1 (jedan) metar.
Rusi su 2004-te na osnovu mobilnog locirali Džohara Dudajeva i razneli ga raketama.
Skrivao se po kavkaskim planinama i nisu mogli da mu uđu u trag.
Čekalo se strpljivo da se maši za telefon.
Čim je uspostavio vezu,razneli su ga,a da nije bio svestan šta se desilo !

Poslednja izmena:

Back