Hriscanin.Hriscanin
Poznat
- Poruka
- 8.529
Kao sto znate vrsim istrazivanje indoevropske porodice jezika, a sada sam odjednom presao na uralske jezike i primetio da madjarski ima slicnosti sa slovenskim, a finski sa germanskim. Odnosno da je madjarski bio pod uticajem slovenskih jezika, a finski pod uticajem germanskih (svedkog prvenstveno).
Tako na primer u madjarskom imamo
Pozajmljenice kao kiraly, cukor (secer, od nemackog zuecker) i ostale su normalne, ali postavljam sebi pitanje da li su indoevropski jezici imali bas toliki uticaj na uralske da su oni pozajmili i licne zamenice?
U finskom imamo:
Minä,sinä,hän,
me,te,he
U romanskim jezicima Mi (mene, meni, moze se prihvatiti kao Ja)
Han u svedskom znaci on, pozajmljenica?
U madjarskom:
Én, te, ő,
mi, ti, ők
Voda, wasser, wather - vis (madjarski), veden (finski)
Koti (finski) - Kuća, najslicnije, Cottage (vikendica i sl.)
Mada kada uzmemo u obzir da T u slovenskim jezicima prelazi u ć onda je i kuća slična.
npr: Sretan - Srećan
More (nemacki - Meer) Meri (finski) - pozajmljenica
Erdő (madjarski - suma) Erde (nemacki - zemlja) Suma-zemlja oba znacenja su usko povezana.Tulipalo (finski - vatra) Paliti ? (Ovo je isti slucaj kao sa Veritas (latinski - istina) i Vera
Vera i istina su takodje usko povezani. Poverenje, znaci poverovati u nesto, pa to Vera postaje Istina. (ne umem ovo da objasnim, ali nadam se da mozete da me pratite u ovom slucaju
)
Lingvisti su pokusali da ispitaju da li su rekonstruisani ''proto-uralski'' i rekonstruisani ''prot-indoevropskog'' proistekli iz jednog proto jezika, navodno dokazi su nedeovoljni.
Ja ipak mislim da su uralski i indoevrospki proistekli iz zajednickog pra jezika.
Ne verujem da bi neki narod svoje licne zamenice zamenio nekim iz drugih jezika.
Takodje uralski i indoevropski jezici imaju vrlo slican morfoloski sistem.
Uralski jezici su srodni i sa Jukagirskim jezicima, cak se naslucuje i srodnsot sa eskimskim (inuitskim...) jezicima. Kako? Kada pogledamo kartu (dole) vidimo gde se Jukagrski jezici govore, sto bi znacilo da je deo Jukagira presao preko leda u Nunavut (danasnju kanadsku oblast) i tamo nastavio da menja svoj jezik tokom godina. Srodnost izmedju Uralskih-Jukagriskih-Eskimskih jezika je ispitivana i dokazana ali je od nekih odbacena.
Sta vi mislite o svemu ovome, i kakav je vas stav o uralsko(+jukagrijskoj i eskimskoj)-indoevropskoj hipotezi?
Ja mislim da su nastali iz zajednickog pra jezika
Tako na primer u madjarskom imamo
Király sto je po znacenju identicno sa nasim ''kralj'' a slicno i po obliku.
U finskom imamo
Kuningas sto je slicno svedskom ''konung'' i takodje znaci kralj. Tako u finskom imamo brojne reci preuzete iz svedskog, kao i u madjarskom preuzete iz nemackog.U finskom imamo
Pozajmljenice kao kiraly, cukor (secer, od nemackog zuecker) i ostale su normalne, ali postavljam sebi pitanje da li su indoevropski jezici imali bas toliki uticaj na uralske da su oni pozajmili i licne zamenice?
U finskom imamo:
Minä,sinä,hän,
me,te,he
U romanskim jezicima Mi (mene, meni, moze se prihvatiti kao Ja)
Han u svedskom znaci on, pozajmljenica?
U madjarskom:
Én, te, ő,
mi, ti, ők
Voda, wasser, wather - vis (madjarski), veden (finski)
Koti (finski) - Kuća, najslicnije, Cottage (vikendica i sl.)
Mada kada uzmemo u obzir da T u slovenskim jezicima prelazi u ć onda je i kuća slična.
npr: Sretan - Srećan
More (nemacki - Meer) Meri (finski) - pozajmljenica
Erdő (madjarski - suma) Erde (nemacki - zemlja) Suma-zemlja oba znacenja su usko povezana.Tulipalo (finski - vatra) Paliti ? (Ovo je isti slucaj kao sa Veritas (latinski - istina) i Vera
Vera i istina su takodje usko povezani. Poverenje, znaci poverovati u nesto, pa to Vera postaje Istina. (ne umem ovo da objasnim, ali nadam se da mozete da me pratite u ovom slucaju

Lingvisti su pokusali da ispitaju da li su rekonstruisani ''proto-uralski'' i rekonstruisani ''prot-indoevropskog'' proistekli iz jednog proto jezika, navodno dokazi su nedeovoljni.
Ja ipak mislim da su uralski i indoevrospki proistekli iz zajednickog pra jezika.
Ne verujem da bi neki narod svoje licne zamenice zamenio nekim iz drugih jezika.
Takodje uralski i indoevropski jezici imaju vrlo slican morfoloski sistem.
Uralski jezici su srodni i sa Jukagirskim jezicima, cak se naslucuje i srodnsot sa eskimskim (inuitskim...) jezicima. Kako? Kada pogledamo kartu (dole) vidimo gde se Jukagrski jezici govore, sto bi znacilo da je deo Jukagira presao preko leda u Nunavut (danasnju kanadsku oblast) i tamo nastavio da menja svoj jezik tokom godina. Srodnost izmedju Uralskih-Jukagriskih-Eskimskih jezika je ispitivana i dokazana ali je od nekih odbacena.
Sta vi mislite o svemu ovome, i kakav je vas stav o uralsko(+jukagrijskoj i eskimskoj)-indoevropskoj hipotezi?
Ja mislim da su nastali iz zajednickog pra jezika

Poslednja izmena: