Povremeni bol u želucu i podrigivanje

svetosavska

Zainteresovan član
Poruka
169
Dugoročno nerviranje, stres pod kojim sa bio, jedenje dosta slatkiša i nedovoljno žvakanje očigledno su doveli do određenih problema sa želucem. Posle mog stalnog nerviranja zbog klinca, koji je slabo jeo, zato što je patio zbog smrti mog oca a njegovog dede, krenuli su mi bolovi u predelu želuca i podrigivanje. Zbog toga sam, po savetu lekara, pio dve sedmice Contoroloc i Controloc Control. I taman se problem smirio, popih čašu špricera i želudac ponovo zaboli. Ja po savetu lekara nastavim da pijem iste lekove još dve sedmice ( 14 tableta ) i opet mi se stomak primirio i podrigivanje prestalo, a ja popih čašu Cocte i eto problema opet. Uradio sam test na Heliko bakteriju i on je negativan, ali mene i dalje, ponekad, zaboli stomak, a pre neko veče tupo i jako, dobrih par sati, nakon što sam jeo slatkiše uveče kasnije i to pre spavanja. Bolovi su bili kao nikada pre, toliko jaki da sam se od njih preznojavao. Nemam problema sa stolicom, normalna je i nije tamna, ne povraćam, ali mi se povremeno javi pojačana kislena. Po savetu lekara sada opet pijem Controloc Control ujutro i Ranisan uveče, a Rupurut i Buscopan po potrebi. Danas su mi zasmetale jagode, iako sam ih pojeo nekoliko. Odmah sam osetio kiselinu, bol je počeo da tinja u predelu želuca i čim sam posisao Rupurut i kiselina se smanjila, bol je nestao. Tako je bilo i pre neku noć, ali se tada smirio posle Ranisana. Doktorica mi je posavetovala bareno povrće, kuvano meso, lakšu hranu u manjim obrocima, ništa masno i začinjeno, pa da vidimo šta će biti. Inače ne pijem alkohona pića ni kafu, ne pušim, ali se mnogo nerviram. Predpostavljam da je ovo možda gastritis? Da li je neko imao slične probleme i kako su oni definisani? Naravno, kako su izlečeni? Hvala

Poslednja izmena:
Ja imam isti problem. Jaki bolovi i podrigivanje nekoliko sati posle jela i to uglavnom uvece.
I to samo ako pojedem hleb. Smetaju mi i krastavci. Ostalu hranu kad jedem sve je ok.
Uzimao sam i Omeprol i Controloc ali mi je najbolje pomogao Ranisan u sumecim tabletama.
Najvaznije ti je da korigujes ishranu, da ne jedes ono sto primetis da ti smeta.
Ja od kako sam izbacio hleb iz ishrane sve je u redu, ne uzimam vise nikakve lekove.
Povremeno, preventivno uzmem Ranisan ako pomislim da moze da mi zasmeta to sto sam pojeo.

A ako ti to duze traje, ne bi bilo lose da uradis gastroskopiju. Izvadis krv, uradis UZ abdomena
i onda sa tim nalazima kod gastroenterologa.

Juče sam doktorici odneo nalaz Heliko testa i ona mi je rekla da četiri sedmice pijem Controloc Control ujutro i dve sedmice Ranisan uveče. Zanima me koliko je stres, pogotovo nerviranje, doprineo tome? Sve je počelo sa mojim nerviranjem zbog mog klinca - pisao sam o tome i tražio savet na forumu "Dete malo jede". Posle tih nerviranja osetio sam bol u gornjem delu želuca, on je tu bio tvrd i bolan na dodir ( 21. mart ). Potom je krenulo podrigivanje, a onda se sve polako smirivalo dok ga nisam ponovo nečim iziritirao ( špricer - 1,5 čaša posle nekog jela 31. mart, čaša Cocte - 24. april, sveži krastavci sa pavlakom - 05. maj, mlečne napolitanke - 07. maj, sveže jagode - 11. maj ). No, najproblematičnije je bilo 07. maja u kasnim noćnim satima kada su bolovi bili takvi da sam se od njih preznojavao tako, da sam morao više puta da se presvlačim, a prestali su kada sam popio Ranisan.

Poslednja izmena:
Ne pijam inače Tritace. Od lekova pijem svakog dana Binevol 5 mg jednom dnevno pola tablete i trebao bih Cardiopirin, ali njega ne pošto sam imao slične, ali blaže probleme otprilike, pre nešto više od godinu dana koji su stali kada sam prestao da pijem Cardiopirin, a ogledali su se u podrigivanju. Tada sam problem rešio Gastroherbalom, koji se više ne može naći kod nas u apotekama. Inače, godinama uzimam svakodnevno srebrnu vodu, vitamin C 2 x 500 mg, perlice belog luka i Oligogal sa selenom, ali sam vitamin C i perlice belog luka prestao unazad desetak dana iz razloga da bih što manje iritirao želudac bilo čim jačim ( mada nisam primetio da mi smetaju ).

Poslednja izmena:
Због чега сте пили Кардиопирин,да ли сте се посаветовали са лекаром пре него што сте престали да га узимате?
Binevol i Cardiopirin sam pio, odnosno prvi još pijem, u skladu sa preporukom kardiologa zbog bola iza grudne kosti koji sam svojevremeno imao i nakon urađenog testa opterećenja. Posavetovao sam se i on mi je rekoa da ga piejm povremeno, ali sam primetio da mi smeta

Ако Вам је рекао да га пијете макар повремено пијте га,то је ацетилсалицилна киселина,,и тих 100мг се користи ради превенције белог артеријског тромба,који настаје услед агрегације крвних плочица-тромбоцита. Или,можда да пробате замену,рецимо Мидол 100 и слично,да бисте видели да ли Вам можда ти други лекови стварају мање проблема. ;) У сваком случају,питајте лекара.

Ако Вам је рекао да га пијете макар повремено пијте га,то је ацетилсалицилна киселина,,и тих 100мг се користи ради превенције белог артеријског тромба,који настаје услед агрегације крвних плочица-тромбоцита. Или,можда да пробате замену,рецимо Мидол 100 и слично,да бисте видели да ли Вам можда ти други лекови стварају мање проблема. ;) У сваком случају,питајте лекара.

Hvala na savetu

I da imam pitanje, koliko je delotvorno uzimanje čaja pre jela ( mešavine čaja protiv upale sluzokože želuca i čira na želucu Instituta za proučavanje bilja "Josif Pančić" ), kao i pijenje vode u kojoj je više sati bilo potopljeno laneno seme ili pšenične mekinje? Naravno, ovim ne želim da zamenim medicinske savete, već da ih dopunim.

A ako ti to duze traje, ne bi bilo lose da uradis gastroskopiju. Izvadis krv, uradis UZ abdomena
i onda sa tim nalazima kod gastroenterologa.

Primetio sam da sa promenom ishrane problemi skoro da su u potpunosti nestali, sveli su se na blagu neprijatnost, ali i dalje to nije stanje koje je prethodilo mojim problemima. Na promenjenom režimu ishrane sam pet dana. Šta više, sad budem i dosta gladan s obzirom da jedem samo barenu hranu. Zanima me šta znači odrednica "ako problemi duže potraju"? Da li da pijem Controloc Control toliko koliko mi je doktorica preporučila - četiri sedmice, pa tek onda, ako ne bude mi bolje tražim dalje pretrage ili da to zatražim i ranije?
Moje podrigivanje najčešće bude posle jela, mada ne isključivo. Takođe, ono je bez nekog gadnog ukusa, podrigivanjem mi se ne podiže kiselina. Bol sam osetio posle većeg nerviranja, a posebno kada sam pojeo određene slatke stvari. Tada naglo kreće jaka kiselina, a potom i tup i dugotrajan bol. Slično, ali blaže je i kada sam popio nešto gazirano: mineralna voda, špricer, Cocta

Poslednja izmena:
Ne pijam inače Tritace. Od lekova pijem svakog dana Binevol 5 mg jednom dnevno pola tablete i trebao bih Cardiopirin, ali njega ne pošto sam imao slične, ali blaže probleme otprilike, pre nešto više od godinu dana koji su stali kada sam prestao da pijem Cardiopirin, a ogledali su se u podrigivanju. Tada sam problem rešio Gastroherbalom, koji se više ne može naći kod nas u apotekama. Inače, godinama uzimam svakodnevno srebrnu vodu, vitamin C 2 x 500 mg, perlice belog luka i Oligogal sa selenom, ali sam vitamin C i perlice belog luka prestao unazad desetak dana iz razloga da bih što manje iritirao želudac bilo čim jačim ( mada nisam primetio da mi smetaju ).

Ne znam za binevol, al posto je koliko kontam i to lek za pritisak kao tritace, ja bi na tvom mestu prestao da ga pijem jedno 5 dana, pa da vidis da li bolove imas u zelucu onda. Tritace je smrtonosni lek, ne kod svih, ali kod kog ljudi sa osetljivim želiucem, jetrom, žuči, 6 meseci da piju i ćao djaci...ode bogu na istinu

To jeste lek za pritisak, ali nije kao tritace, imaju potpuno razlicite mehanizme dejstva. Binevol (nebivolol) je beta-blokator, a tritace je ACE-inhibitor. Posto im se razlikuju mehanizmi delovanja, razliciti su im i nezeljeni efekti. Mada svejedno, ni ovo za tritace nije tacno. Ne prekidaj uzimanje binevola, nego pazi na ishranu i uzimaj taj controloc kako ti je preporuceno. Ako nisi pomenuo doktoru da uzimas kardiopirin, pomeni to sledecom prilikom, mozda ga iskljuce iz terapije, jer je to u sustini aspirin, a lekovi kao sto je aspirin deluju stetno na sluzokozu zeluca.

Poslednja izmena:
Terapija bi trebalo obicno da se uzima mesec dana odnosno 4 nedelje kao sto je doktorka rekla.
Ako i posle tog perioda tegobe ne prodju onda bi trebalo raditi dalji pregled.

Jos samo par dana takve ishrane i sve ce opet biti ok.
To govorim i iz iskustva jer imam apsolutno isti problem,
jedino sto meni gazirana pica smanjuju bol.

To jeste lek za pritisak, ali nije kao tritace, imaju potpuno razlicite mehanizme dejstva. Binevol (nebivolol) je beta-blokator, a tritace je ACE-inhibitor. Posto im se razlikuju mehanizmi delovanja, razliciti su im i nezeljeni efekti. Mada svejedno, ni ovo za tritace nije tacno. Ne prekidaj uzimanje binevola, nego pazi na ishranu i uzimaj taj controloc kako ti je preporuceno. Ako nisi pomenuo doktoru da uzimas kardiopirin, pomeni to sledecom prilikom, mozda ga iskljuce iz terapije, jer je to u sustini aspirin, a lekovi kao sto je aspirin deluju stetno na sluzokozu zeluca.

Tacno je, clan porodice mi umalo odapnuo od tritace, a jedna zena je umrla. Tek naknadno se skontalo da je od tritace. Kad je clan moje porodie prestao da ga pije, posle 3 dana se ponovo rodio. Do tada je imao strasne bolove u stomaku.,..buukvalno se valjao po podu svaki treci dan.
U svakom slucaju, ako je covek pametan, prestace da uzima binevol cisto da vidi reakciju. Pustite sta doktori pricaju, slusajte svoj organizam,

Gle, ne kazem da lazes, samo da govoris pogresno jer ne znas. Istina, tritace moze da ubije, kao uostalom i svaki drugi lek. Tritace stvara problem sa nivoom kalijuma u organizmu, a to moze da dovede do srcanog zastoja. Ali to nema apsolutno nikakve veze sa osetljivim zelucem.

I ne, ako je pametan, nece prestati da uzima binevol. Ako bude cekao da cuje svoj organizam, mozda mu to bude poslednje sto ce cuti ;)

Terapija bi trebalo obicno da se uzima mesec dana odnosno 4 nedelje kao sto je doktorka rekla.
Ako i posle tog perioda tegobe ne prodju onda bi trebalo raditi dalji pregled.

Jos samo par dana takve ishrane i sve ce opet biti ok.
To govorim i iz iskustva jer imam apsolutno isti problem,
jedino sto meni gazirana pica smanjuju bol.

Hvala na savetu. Meni slatkiši izgleda sad najviše smetaju, a potom i gazirano. Recimo hleb i testo ne smetaju, mada ih i ne jedem previše - dva tri parčeta dnevno. Činjenica je da i dalje osećam neku blagu težinu u stomaku, ali i da su bolovi apsolutno prestali izmenom režima ishrane. Kiselinu ponekad osećam i kada sam gladan.
Sve ono što mi se loše dogodilo u porodici smrću mog oca, a potom i problemi koje je moj klinac imao zbog toga, valjda su se odrazili na moje zdravlje na ovaj način. Sve sam nekako držao u sebi i gurao celu porodicu da se živi dalje i valjda me je stiglo. Nadam se samo da se iza toga ne krije nešto po život opasnije. A ukoliko je hrana najveći problem, onda ću lako sa tim, disciplina mi nije problem.

Gle, ne kazem da lazes, samo da govoris pogresno jer ne znas. Istina, tritace moze da ubije, kao uostalom i svaki drugi lek. Tritace stvara problem sa nivoom kalijuma u organizmu, a to moze da dovede do srcanog zastoja. Ali to nema apsolutno nikakve veze sa osetljivim zelucem.

Čoveče, slušaj šta ti govorim...Umalo čoveku da operišu zdrav žuč, ne kontajući da je tritace u pitanju. Kakvo srce, kakvi bakrači. Nikakav problem sa tim nije bio,. Nadražaj želuca, jetre i žuči je bio u pitanju, žutilo beonjače, Strahoviti bolovi su bili u pitanju. Posebno osobe koje su preležale hepatitis A ni u ludilu ne bi smele da ga piju. Dok se posle 2 meseca ne ispostavi da je to od tritacea.
Kladim se da studiraš medicinu, jel tako?

TRITACE - NUS POJAVE
Odmah obavijestite liječnika, ako osjetite nešto od sljedećeg:

• [*=left]ubrzani puls, nepravilne ili snažne otkucaje srca (palpitacije), bol u prsima, stezanje u
    [*=left]prsima ili ozbiljnije probleme, kao što su srčani i moždani udar; I zadihanost ili kašalj (to mogu biti znaci problema s plućima);
    [*=left]ako primjetite da vam se češće javljaju modrice, da krvarite duže od uobičajenog, da se javljaju znakovi krvarenja (npr. krvarenje desni), ljubičaste točke na koži ili infekcije češće nego što je to uobičajeno, zatim, bolno grlo i groznica, osjećaj umora, nesvjestica, omaglica ili blijeda koža (ovo mogu biti znaci problema s krvi ili koštanom srži); 0 jaki bolovi u želucu, koji se mogu proširiti na leđa (to može biti znak pankreatitisa – upala
    [*=left]gušterače);
    [*=left]0 groznica, osjećaj hladnoće, umor, gubitak apetita, bol u želucu, mučnina, žutilo kože ili
    [*=left]očiju (žutica) – to mogu biti znaci problema s jetrom, kao što je hepatitis (upala jetre) ili oštećenje jetre.
Ostale nuspojave
Molimo vas da obavijestite liječnika ako neke od sljedećih nuspojava postanu ozbiljne ili traju duže od par dana.

• [*=left]glavobolja ili osjećaj umora
    [*=left]omaglica (češće se javlja na početku liječenja ili kod uzimanja veće doze Tritacea) nesvjestica, hipotenzija (abnormalno nizak krvni tlak), posebice kod naglog sjedanja ili ustajanja
Česte (pojavljuju se u manje od 1 na 10 bolesnika)

• [*=left]suhi, nadražujući kašalj, upala sinusa (sinusitis) ili bronhitis, zadihanost
    [*=left]bol u želucu ili crijevima, proljev, poremećaji probave, mučnina
    [*=left]osip na koži, s ili bez ispupčenja dijelova kože
    [*=left]bol u prsima,
    [*=left]grčevi ili bol u mišićima
    [*=left]povišena razina kalija u krvi (vidljiva krvnim pretragama)

Odustajem. Necu da pokusavam nista da te ubedim, nije mi to cilj, samo da covek ne prestane da uzima lekove na savet totalnog laika.

Za 5 dana mu neće ništa biti...a možda mu spasi život.
Razumem ja da si ti medicinar...ali što ne kaže se džaba lekari su najveći grobari...ne zato što t žele, nego što se slepo drže knjiga. Čovek o kome govorim bi umro da nije sam na svoju ruku prestao da pije tritace. A totalni je laik. Pre svega treba svako da nauči da osluškuje svoje telo i da ništa ne prihvata zdravo za gotovo ni od lekara.

Back