Povreda na radu, invaliditet

Karlito33

Početnik
Poruka
13
Postovani, zanima me da li je neko upoznat kako najbolje postupiti?

Desila mi se teska povreda na radu, trajni invaliditet, da skratim pricu…
Poslodavac je prebacio kucu i firmu na svog oca jer se vodi postupak protiv njega i potrazivanje naplate koje verovatno na taj nacin pokusava da izbegne da nema od cega da mu se naplati…

Da li neko ima ideju i kako postupiti u ovakvoj situaciji sta je najpametnije raditi? I da li je postojala neka zabrana na to da ne moze da prenosi imovinu dok traje sudjenje?

Hvala.

Poslodavac je prebacio kucu i firmu na svog oca jer se vodi postupak protiv njega i potrazivanje naplate koje verovatno na taj nacin pokusava da izbegne da nema od cega da mu se naplati…

Da li neko ima ideju i kako postupiti u ovakvoj situaciji sta je najpametnije raditi? I da li je postojala neka zabrana na to da ne moze da prenosi imovinu dok traje sudjenje?

Hvala.

Не постоји никаква забрана да људи располажу својом имовином, па и да је поклоне.

Међутим,

ако је намера била да се неко превари (повериоци, између осталих и ти), онда ти можеш пред судом да доказујеш да је то пребацивање имовине (поклоном или продајом) био симулирани правни посао.

https://sr.wikipedia.org/wiki/Фиктивни_уговор

Фиктивни уговор је привидни уговор који не може да производи правна дејства. Привидан (симулирани или фиктиван) је онај уговор који није закључен као сагласност воља уговорних страна, него је настао као сагласност воље уговорних страна да се само створи привид (фикција) о закључењу уговора. Фиктивне правне послове треба разликовати од правног посла који се сматра законит, а није, код којег странке нису знале нити према околностима случаја могле знати да су закључиле неважећи правни посао, што значи да су биле савесне.

Потписивање уговора

Фиктивни уговори у теорији​

[уреди | уреди извор]
Привидан уговор нема дејства међу уговорним странама. Али, ако привидан уговор покрива неки други уговор, тај други важи ако су испуњени услови за његову правну ваљаност. Привидност уговора не може се истицати према трећем савесном лицу.[1] Заправо, постоји један уговор који странке хоће и привидни уговор који га прикрива, а који уговарачи не желе. Постоји неограничена могућност позивања, не само уговорних страна, већ и трећих лица на ништавост привидно закљученог уговора, односно искључено је захтевати поништење привидног уговора који је ван закона непостојећи. Захтев усмерен на поништење уговора ограничен је роковима и постоји у корист невиног уговарача само код рушљивих уговора који су имали одређене недостатаке у време свог настанка.[2]

Привидан уговор није онај уговор који уговорне странке, самога по себи, евентуално не би закључиле (нпр. нека особа бесплатно уступи другој одређену имовинску вредност путем уговора о поклону), али то учине ради постизања одређеног имовинског или другог допуштеног циља (стицање права на разне новчане додатке, ослобођење од пореза и друго).

Ево линка и са сајта неког адвоката. https://vasadvokat.com/fiktivni-ugovori/

Prividni (fiktivni i simulovani) pravni poslovi
  • prividni pravni poslovi su oni koji se ne zaključuju stvarno, čija pravna dejstva učesnici ne žele, već s ciljem da se u spoljnom svetu – pred poveriocima, državom – stvori uverenje da su zaključeni i da su proizveli pravna dejstva koja su im svojstvena, kako bi se izbegla neka obaveza prema državi, poverioci onemogućili da naplate ili da ostvare neko pravo
https://studentius.wordpress.com/2017/04/05/nistavi-pravni-poslovi/

Hvala.

Кућа је постала власништво оца пре или после твоје повреде?

Кућа је постала власништво оца пре или после твоје повреде

Кућа је постала власништво оца пре или после твоје повреде?
Vlasnik kuce su bili majka i on po udeo, sada je svoj deo prebacio na oca. Tako da verovatno ide na to da nema nista na svoje ime.

Back