Povratak u Srbiju

ti si ocigledno vec kada si pokrenuo temu bio vec odlucio da se vratis!?

Kad sam pokrenuo temu bio sam u dilemi, tad nisam mogao da prelomim....bio sam u dilemi i nakon sto sam postavio temu, vise puta sam odlucio da se vraim, pa se predomisljao, pa ostajao :D Ali s obzirom da sam dobio dobar posao u Beogradu, vratio sam se, a kako ce biti u buducnosti, i da li cu opet odlaziti, to cemo da vidimo...

Hvala jos jednom svima na iskrenim odgovorima. Mislim da je najbolje ziveti na relaciji Nemacka - Srbija, npr. 2 meseca u Nemackoj, pa dve nedelje u Srbiji. Tako cu raditi do daljnjeg, pa cemo videti za koju godinu sta ce biti. :)

Ja cu da ti kazem sta ce biti odma' a ti proveri za par godina.

U zemlji Srbiji se nista ne menja osim tradicije. Sve ce da bude apsolutno isto za 3, 5 pa i 10 godina. Samo ce malo scenografija da se menja i neki glumci ali predstava je ista.

Problem je u tome sta ti hoces. Jer ono sto hoces to ce da bude. A mi mozemo da smatramo sta god jer to je nase vidjenje koje naravno vec iz treceg pogleda ne vredi nista. Onaj onako, ovaj ovako, ti onako, on ovako, ja ovako. Nebitno.

Jel bi tako zabranio ulaske i Djokovicu, Nikoli Jokicu, Mitrovicu, i ostalim nasim sportisima? Jel bi zabranio Tesli da je ziv da se vrati? Oni su svi radili ili rade van Srbije...

U Svabiji bar moze da se vidi nebo, sto je u Beogradu cesto problem zbog smoga. Ja sam otisao na neodredjeno, da radim, pa da vidim dal cu da ostajem ili da se vracam. Ja nemam pojma kako ti zivis, mislis i radis, sve i da znam i da tebe poznajem, sigurno ti ne bih govorio, jer me bas briga, radi kako hoces.

Sta je covek koji ode duzan drzavi koja mu svakodnevno zagorcava zivot? Ako si pravoslavni hriscanin (ili ako si razuman covek), znao bi da nam je ovaj zivot dat da u njemu pokusamo da se ostvarimo na neki nacin, da se volimo i radujemo, i pokusamo da naucimo nesto iz iskustava. A ne da se osecamo lose svaki dan jer nam politicari rade o glavi. Ako nama nasa sopstvena drzava sece krila, onda zasto moramo da sedimo u njoj? Meni je zao ljudi koji misle kao ti, deluje mi tragikomicno ovo sve sto si napisao. Idi uclani se kod Mise Vacica u pokret, sa tvojim istomisljenicima, siguran sam da ce Srbija od vas da prosperira.
Da ti je bilo dobro ovde ti bi i osstao ovde.Zato budi tu gde jesi.Tamo i ako je pocela kriza nije kao ovde.Ovde kriza nestaje.Svako dobro

Pozdrav dobri ljudi. Zanimaju me vasa iskustva, kao i misljenja o povratku u Srbiju iz inostranstva. Radim u Nemackoj kao programer vec par godina, i u principu mi je ok, ali me zelja za Beogradom jako vuce da se vratim, i svakodnevno sam u toj dilemi. Prednosti zivota u Nemackoj su te sto ne moraju da se trpe sve one gluposti i nakaznosti koje se desavaju u sistemu i drustvu u Srbiji, uredjen sistem, sigurno okruzenje za bezbrizno podizanje deteta, ali nedostaci su odsustvo familije, prijatelja, socijalni aspekt, osecaj pripadnosti itd...Sta vi misliste? :)
Da li da se vratis ili ne... uh. Ja sam u Kanadi skoro 8 godina i ne svidja mi se ovde mnogo toga. Vidi, da skratim pricu, ako mislis da se vracas DOBRO ISPLANIRAJ povratak. Ja ne bih sada mogao da se vratim na slepo, isto kao sto nisam ni na slepo otisao. Zavisi koliko godina imas isto. Ja sam zasao u 40-te i sad ponestaje vremena, deca idu u skolu, ne mogu da se seljakam kako mi dune, nisam tog kova. Ima ljudi koji mogu tako, kao svetski putnici ceo zivot, ja ne mogu. Ako ti fali Beograd, razmisli sta bi i kako. Pitao si "sta ce biti za 10 godina", to verujem da niko ne zna. Ali ono sto se zna je da je regionalna stabilnost jako losa, i to je tako stotinama godina unazad. Bili smo na samoj granici Istocnog i Zapadnog Rimskog carstva, a nakon toga je ta granica ostala i solidifikovala se na kraju 2 Svetskog Rata sa Gvozdenom Zavesom. Nista nije drugacije ni sada, samo postoje ta dva otvorena pitanja Republike Srpske i Kosova naravno. Ako ocekujes da toga nece biti, razmisli opet. Ja sam rodjen u Beogradu, odrastao sam tamo, ceo zivot do odlaska sam bio samo u Beogradu, prakticno u centru grada. Sada kad bih se vratio ne bih isao u BG. Otisao bih negde drugde ali ne znam tacno gde. Ima jos nesto sto mnogim ljudima ne pada na pamet; odu iz zemlje i posle 10-15 godina bi da se vrate, ali svi ti ljudi koje su znali sada imaju drugi zivot, svoje porodice, svoje navike. Neki su se odselili u druge delove grada, neki su se kao osobe izmenili, neki su omatorili, neko jos izgubljeniji. Ja znam 100% kad bih se vratio da bi samo sa par osoba imao nekakav kvalitetan odnos. Imaj i to na umu da imas ogranicen broj godina gde ces maksimalno biti produktivan. Izvagaj sve, ali kako god samo napravi dobar plan, dobro istrazi sve i napravi jak temelj. Ako ces se vracati bez plana, to je mac sa dve ostrice. Ne volim da koristim ove izlizane izreke ali ...

Back