Povratak dzedaja

sto se mene tice 4,5,6 deo su ok 1,2 isto mogu da prodju dok je 3 deo sokantno los!
jednostavno onaj svedski glumac nije mogao za mene da docara darth v. najvise 1,2,3 serijal vade solidan obi van i joda(koji i ako kompjuterski lik spasava ceo film-sto je u isto vreme smesno i tuzno)

Dzordz Lukas chak i nije toliko losh scenarista koliko je losh reziser..u prequel-ima imao je neke dobre ideje koje se nadovezuju na stare filmove i upotpunjuju ih samo je sve to mnogo loshe ukombinovano i osakaceno loshom(citaj:dosadnom) rezijom.
Druga stvar je ochajan kasting.Hejden je smor kroz ceo film,jedina dobra podela uloga je Mekgregor kao Obi Van,Palpatin i delimichno Padme(s tim da je Natali Portman isto tako potpuno obogaljena loshom rezijom i glupim dijalozima slichno kao Mekgregor).
Treca stvar koja ubija nove filmove je previse specijalnih efekata ukomponovanih u smor dijaloge i bezidejan tok radnje..sve se svodi na shetanje od jedne lokacije do druge i shto spektakularnije scene borbe..bez ikakve ideje i smisla.Previshe se ishlo na"prvu loptu"podilazenja najmladjim generacijama u zelji da se novi filmovi prikazu sto verodostojnije najnopvijoj KOTOR igrici.Bruka.
Tek na chetvrtom mestu loshih stvari po meni je scenario...koji u mnogo chemu sve svodi na jeftinu tresh-ljubic prchicu trecerazrednih ljubavnih romana...fuj.
Ako snimaju hronoloshki posle epizode 6. ,ili izmedju 3. i 4.,mnogo je bolje da prave seriju nego neke nove filmove...a ja verujem da shta god uradili bice i gore od novih filmova.

I u ratovima zvezda se pojavljuju homo sapiensi,kao i drugi stanovnici svemira,ista prica je i u zvezdanim stazama,u obe sage postoji medjuplanetarno udruzenje drzava-planeta,oba serijala se bave na neki nacin istom tematikom,ideja je,da li je po vama iole moguce spojiti ta dva serijala u jedan koji bi obuhvatao potpuno nov koncept i postavku ratova zvezda,a naravno iz toga moze proizaci svasta,jer masta u sf-u je neogranicena,da cujem predloge i sugestije na gore navedenu temu naravno.

Turcine, spojiti ta dva velika cinema sci fi dela u jedno, moza samo u nekoj parodiji...

Konceptualno, tematski pa cak i (pod) zanrovski su totalno drugaciji.

SW je je po meni space opera sa kompletnim spektrom fantasy elemenata, dok je ST klasicni tvrdi sci fi.
Mislim da tu nema mnogo prostora za dodirne tacke...

Jedna od retkih bi bila recimo savrsena tehnicka izvedba.
SW se bavi vecitom temom borbe dobra i zla, i to na staromodni nacin (negativci su ruzni, mocni, jako matori i do srzi pokvareni, sto treba da da kontra odraz mladosti, lepoti i naivnosti)

ST serijal nema veze sa tom vecitom borbom.On (srijal) oslikava eventualne politicke, eticke, ekonomske i drustvene odnose izmedju vrsta i rasa u kliseu istrazivanja svemira, sve sa dozom prenesenog vidjenja demokratije amerike.
Nisam mogao a da ne primetim i fasisticke elemente u ST-u...
Kao, svi terani su lepi, pametni, utegnuti i zdravi....iako tehnoloski zaostali od pojedinih rasa, najmladji kao zvezdani putnici,, ipak pobedjuju u svim aspektima, od moralnih do vojnih....Svi ostali su ruzni, glupi, ratoborni ili ne emocionalni.
Ovo moje misljenje potkrepljuje i nepoznata, ali jako dobra parodija na ST.
Zove se Star Wreck (opisao sam film na forumu sf tima u temi filmovi), i jako dobro oslikava moj e misljenje o "zvezdanoj federaciji"

Znaci, spojiti ta dva vrhunska dela sf filmove je prosto nemoguce, sem u parodiji
Ipak, SW je mnogo "naivniji", mnogo "dusevniji i romanticniji"....i samim tim, ima moj glas za no 1 mesto...

:)

I u ratovima zvezda se pojavljuju homo sapiensi,kao i drugi stanovnici svemira,ista prica je i u zvezdanim stazama,u obe sage postoji medjuplanetarno udruzenje drzava-planeta,oba serijala se bave na neki nacin istom tematikom,ideja je,da li je po vama iole moguce spojiti ta dva serijala u jedan koji bi obuhvatao potpuno nov koncept i postavku ratova zvezda,a naravno iz toga moze proizaci svasta,jer masta u sf-u je neogranicena,da cujem predloge i sugestije na gore navedenu temu naravno.

pa ako Alien bije Predatora vec nekoliko "epizoda" zasto i ova grozota ne bi bila moguca?

jedva cekam da se npr.Tuvac i Princeza Lea smuvaju pa nek ide zivot....(i uspomene iz djetinjstva skupa s njim...) :lol:

Skoro negde procitah o Lukasovom snimanju SW-a, u maticnoj kuci mu nisu prihvatili scenario, i njegov zahtev za 20K dolara kao autorski honorar, pa ih je napustio i ponudio konkurentskoj kuci. Koji su prihvatili samo ali su mu srezali budzet maximalno, i kako su svi bili ubedjeni u neuspeh dali su mu 40% zarade od filma, plus sva prava na sve ostalo inspirisano SW-om. Kolko ni sam nije bio ubedjen u uspeh, opkladio se sa Spilbergom koji je tada snimao Bliske susrete trece vrste u 2.5% zarade filma da se Spilbergov film biti uspesniji, kao to je pravi ozbiljan film o vanzemaljcima, a on snima obican deciji film (njegove reci). Rezultat je da je od tog decijeg filma zaradio 50 miliona dolara krajem 70-tih.

Mislim da ce kad ponestane ideja i kad se rimejci svga snime po treci put, bez ikakve grize savesti poceti da snimaju filmove mesavine svih prehtodnih, bice odlicna zarada.

Ma svima njima se jedu shit. Napravili su dobar film i sad se uzeleli para. Kazem vam ja...pare ce unistiti sve dobre stvari,kao sto su to radile i dosad.
Dobro...onaj Hainsen(ili kako mu je vec ime) mogao je bolje da odglumi ali je Iuan MecGregor fantastixcno odradio svoju ulogu. Obi Van mi je definitivno omiljeni lik iz Ratova Zvezda. Mada,mogli su malo bolje da urade pricu. Kao npr. cinjenicu da su Cubaka,C3PO i R2D2 bili zivi i aktivno ucestvovali u prvim ratovima i doziveli su i preziveli pad Federacije. Cui je cak licno poznavao Jodu,pobogu.

Mislim da sam pre neko vece na cinemania kanalu video digitalnu verziju episode 3,ako je tacno to nije li to preduvertira u neke obrade koje bi bile povezane sa epzodama ovog serijala ili je moja pretpostavka pogresna.

Obicaj imaju,svedoci smo mnogih remakeova raznih zanrova,ne vidim da ce i ovde taj trend biti zaobidjen,al realno,zar se republika i federacija u nekom momentu ne mogu sresti,mislim kako god,nek je republika 100 svetlosnih god naprednija civilizacija,ipak federacija traga za novim oblicima zivota,tako da je pitanje vremena kad ce Picard sresti republiku u svom istrazivanju,ali pre toga jedan dobar deo serijala zvezdanih staza ce se odigrati u susretu sa Galaktikom i resavanju problema sa cejloncima,jos ako se i borgovi umesaju,a romulanci i dalje ostanu po strani,onda ce to trajati bar dve godisnje sezone pa onda mogu dalje,jer ipak se to sve radi zbog love,mada ako bi se dobro obradilo sa novom postavom glumaca,mislim da bi bilo interesantno,koliko god narusilo sve prvobitne umetnicke vrednosti istih sf saga,ipak se okrece,tako je i u sf-u,no to je moja pretpostavka ne mora biti tacna,ali za sada s obzirom na prezasicenost trzista sa obradama stripova u filmu ovo mi zvuci kao moguce,jer mnogim mladjim generacijama su zanimljiviji transformersi nego ratovi zvezda i sl.

Nov,serijal zasto da ne,bar nesto novo na polju sf-a,ako su odradili transformerse i opet ce ih snimati sigurno zasto ne bi i ovaj serijal nastavili,necemo samo valjda da prepricavamo kako je nekad neko ili neki Lukas snimio super serijal,a ovi danas ne,e kad bi neko tako nesto napraavio danas, ili sl.

A sto ne bi moglo,pa secam se da sam u bioskopu s odusevljenjem gledao Flash Gordona,i ne samo to tad je u Beogradu pomama bila doci do karte za taj film i sta bi posle svega,nigde ga ne nastavise,verovatno su ga zamrznuli da ne istrose sve ideje a bojim se da ce i dzedaje da stave pod led izvesno vreme mada nada umire poslednja.

Ako budemo cekali toliko dzaba sve pa pre ce Ameri da ga naprave po Reganovoj ideji,tako da cemo moci realno da ga dozivljavamo dok budu trenirali na nama dejstva i efikasnost programa rata zvazda bolje da ga neko ranije napravi kao film pa da uzivamo dok jos mozemo.

Ne znam je li ko igrao igru Anachronox(u prevodu -Otrov iz proslosti)... Igra je tamo iz 2000-2001 i to je jedna od najboljih sf prica do kojih sam ja imao prilike da dodjem....Jeste da je duga i ponekad zamorna i mora se boriti protiv mase negativaca al ima odlicnu hardcore sf pricu, uglavnom ispricanu kroz dobro izrezirane i odglumljene medjusekvence. Kazu da obiluje i elementima cyber panka mada ja nemam najjasniju ideju sta je to....
-----Sve boldovano sto slijedi je spoiler za machinima film, pa je mozda bolje procitati pasus na dnu prvo....: Ukratko radi se o tome da glavni lik i njegova mastovito skrojena druzina pokusavaju da spasu ovaj nas svemir od urusavanja. Igra pociva na pretpostavci da se poslije big banga i prvobitnog sirenja, svemir zbog nadjacavanja gravitacionih sila u odnosu na inercijalne ili koje god, prirodno krece da se urusava sam u sebe dok se sav ne sazme i ponovo krene novi big bang, novi svemir etc....
E sad problem nastaje jer se iz nekog nepoznatog razloga svemir urusava mnogo brze nego sto bi trebalo..
Da skratim, fazon je da su neka visokoevoluirana bica iz proslog svemira da bi opstala nasla nacin da prebacuju sebe i materiju iz proslog svemira u ovaj, i u sledece kad ovome dodje kraj...
E sad ta bica su u sledecem svemiru naisla na nesto( da ne otkrivam) sto ih je prepalo da su krenula da izbacuju materiju iz proslog svemira u ovaj, ne bi li sprijecila uopste i nastanak sledeceg svemira. tj. izbacivanjem materije iz njihovog svemira u ovaj bi sprijecila unistenje svog svemira i nastajanje svakog sledeceg naravno...
E sad taj visak materije u ovom uzrokuje njegovo ubrzano urusavanje u sebe, ali ostalo je pitanje sta ce se u stvari desiti s ovim svemirom s obzirom da ostaje pitanje da li ce se on uopste i roditi. Ili ce druzina uspjeti da povrati proces izbacivanja materije pa ce sve nastaviti svojim tokom.
Anachronox je inace i grad u svemiru koji je sagradila nepoznata civilizacija koja je isto tako iz nepoznatih razloga ga napustila. Grad se svako malo shiftuje, nesto kao u filmu Kocka, podsjeca i na film Mracni grad. Nalazi se u nekakvoj ogromnoj sferi koja sluzi za medjuzvjezdana putovanja. Atmosfera varira od vrlo mracne do lagane. Muzika je fenomenalna, doprinosi totalnoj imersiji u pricu....
Meni je ovo sve, plus kvalitetna prica oko likova bilo dosta zanimljivo. Ne bih ulazio u naucnu osnovanost ove fabule, mozda naivno, mozda ne, ali meni odlicno....Jedino je greota sto je ovo samo pola od planirane price jer je trebalo da izadje i drugi dio do kojeg nije doslo jel je prvi dio lose prosao finansijski i firma koja ga je napravila je bankrotirala.....
TAko da je dosta pitanja, kao i ona najbitnija ostalo neodgovoreno...

Neko je spomeno igru SWKotor. To me i asociralo na Anachronox pa reko da sve ovo napisem...Presao sam SW Kotor i njen nastavak i odlicne su ali posto sam obrnuo i Anachronox mogu reci da su kotori brutalno pokrali gomilu ideja iz Anachronoxa
Na vikipediji se moze procitati o Anachronoxu, e i ono sto je vjerovatno najzanimljivljivije vecini forumasa je sledece:

"Machinima film

Jake Hughes independently combined the game's cut-scenes into a feature-length film, which won three awards at the 2002 Machinima Film Festival. Machinima.com had to say about the film: "Anachronox: The Movie is a tour-de-force, one of the finest Machinima films produced to date, and probably the most accomplished Machinima feature to date. Hell, it managed to hold two over-worked jury members in a room for two and a half hours before the MFF 2002 - what more can we say?". Machinima.com is planning on releasing the film as a high-resolution DVD version, with extra footage and artwork."

Ako neko nesto dozna o ovom 3d animiranom filmu, neki link, ili link ka linku, ili sta god, to bi bilo fantazmicno! Ja nisam nasao nista.....

Poslednja izmena:
ratovi klonova sto idu na cn potrazite ima svih dosada izdatih epizoda na torentu,a ima i srpskih prevoda na netu...strava

a vi mozete da pljujete star wars koliko hocete,zastoonda je to mozda jedan od najboljih filmova svih vremena..bilo i u njujork tajmsu

Back