Povodci za decu

Da li bi vodili svoje dete na povodcu?

• DA

• NE!

Rezultati ankete su vidlјivi nakon glasanja.
Tačno je da to nije stvar vaspitanja i da roditelji rade. Zatop postoje obdaništa
Da li svako dete moze da se upise u obdaniste? Znas li da postoje liste cekanja, na kojima se neka deca nalaze godinama? Na mojoj opstini, koja je druga po velicini u Beogradu, ta lista se proteze u nedogled...
Si sigurna? Aj pročitaj opet svih 6 strana
Znam sta sam procitala. I dalje ne vidim nijedan argument, osim onog koji je Hellen navela - da su je fizijatri odgovarali od toga. Kao i od raznih setalica itd... A opet, ne vidim da se otvara tema o tome koliko su setalice, dubak i slicno stetni.
I smatram da je ruzno ponavljati u nedogled da su deca koja se vode na povocu (kaisevima, nazovite ih kako hocete) psi, da treba da se lece kod veterinara, da ce zapisavati drvece i slicno.. To ne zelim dalje da komentarisem jer bih morala da upotrebim autorov stil :twisted: :lol:

Poslednja izmena:
Pa,i ja sam sama trcala za svojom decom...to je normalna faza prohodavanja.
Zasto bih zalila sebe zbog toga,ili trazila opravdanje za svoje postupke...bzv...pa kroz to prolaze svi roditelji,ali bi me bilo sramota da pokazem detetu slike,gde je vezan,zato sto meni nije imao ko ga pomogne.:roll:
Sta je normalna faza prohodavanja,jesi procitala moj prvi post?Samo me nemoj ,molim te,s tom teorijom da su sva deca ista,.........posto sigurno nisu

Al ste se raspricaliiiii................ovi ''ljuti protivnici '' ocigledno ne shvataju svrhu kaiseva i ne vredi se upustati u raspravu jer su oni kao ''bolji '' roditelji , pozrtvovaniji , ma nek puca kicma , deca lete pod kola , gube se u trznim centrima ( jer mame zveraju u krpice ), kradu ih u Merkatoru ( i za 5 min promene licni opis ).....................a mi koji shvatamo svrsishodnost istih , bolje da se pokrijemo usima

Svi ti roditelji koje navodis kao protivnike su ljudi koji znaju sta i gde im deca rade i sa kim, a daleko bilo to sto pricas.... I takve uvrede su krajnje besmislene.... I dosadne... mislim, ko je uvredjen?
Nego daleko bilo, vi pravite od toga lose primere, a lose stvari se mogu desiti i slucajno!

Нема потребе да овако разговараш бранећи то што си водила дете на узици. Ја се теби нисам обратила лично, нити икоме. Говорила сам уопштено и то врло аргументовано.

А ако мислиш да ћу ти послати извештај лекара о мојој кичми, вараш се.. :)

Nisam mislila da se prepucavam nego da kazhem da mali problemi nisu razlog za pazar ovog pojasa, ali kad postoji nemogucnost da se dete podizhe, onda on puno znachi. Kada mama mozhe da nosa dete po ulici kada god ono pozheli onda je pojas bespotreban. U suprotnom je dobar jer dete koje ga ima dok hoda redje zheli da bude nosheno, al da se ne ponavljam

Dobro,al razlika je sto ste vi trcali,ako sam dobro razumela,a za mojim sam samo JA trcala.Nazalost,nemam ovde familiju,ni nikoga ko bi mi pomogao,muz citav dan na poslu,znaci 100% sam ga samo ja cuvala,i nekad bude previse

Ne moras uopste da se pravdas,to je tvoj stav a ovo moj
i niko ne kaze da je jedna bolja a druga gora mama:)
ali samo da kazem da ni ja nemam rodbinu i da je i moj muz cijeli dan na poslu i da ih sada imam dvoje al ne pada mi na pamet da to koristim!!!

ne opravdavaj se za svoje postupke :) i meni je povodac pomagao i uzano mi ide na zivce ovoliko zgrazavanje..tobozhe mi smo,eto,nikakve majke...:confused:

Uopste nemam namjeru da osudjujem niti kritikujem
samo zgrazavam se na ideju da ja moje dijete tako vodim u setnju!
Valjda i ja imam pravo da iznosim svoje misljenej, isto kao sto ti imas pravo da tako vodis svoje dijete!

Al ste se raspricaliiiii................ovi ''ljuti protivnici '' ocigledno ne shvataju svrhu kaiseva i ne vredi se upustati u raspravu jer su oni kao ''bolji '' roditelji , pozrtvovaniji , ma nek puca kicma , deca lete pod kola , gube se u trznim centrima ( jer mame zveraju u krpice ), kradu ih u Merkatoru ( i za 5 min promene licni opis ).....................a mi koji shvatamo svrsishodnost istih , bolje da se pokrijemo usima

Мени стварно није јасно зашто се подразумева да ћете дете од годину дана пустити да слободно шета тржним центром, пустити да га шета поред ауто-пута или да са њим за руку прелазите прометне раскрснице...

Колико се сећам, кад сам била мајка малог детета - одемо колицима до паркића и тамо га пустим да шета сам, па и да пада, ако треба...а када треба да идемо негде у гужве - онда назад у колица.
Не разумем зашто би неко дете које још не уме да хода водио у Меркатор за руку (или на повоцу), или поред прометних саобраћајница?

Odgovorni roditelji vode računa o svojoj deci i ne zveraju okolo po merkatoru za krpicama;)

Da li svako dete moze da se upise u obdaniste? Znas li da postoje liste cekanja, na kojima se neka deca nalaze godinama? Na mojoj opstini, koja je druga po velicini u Beogradu, ta lista se proteze u nedogled...
To što ne možeš da ga upišeš u obdanište ne znači da treba da ga vežeš

Znam sta sam procitala. I dalje ne vidim nijedan argument, osim onog koji je Hellen navela - da su je fizijatri odgovarali od toga. Kao i od raznih setalica itd... A opet, ne vidim da se otvara tema o tome koliko su setalice, dubak i slicno stetni.
I smatram da je ruzno ponavljati u nedogled da su deca koja se vode na povocu (kaisevima, nazovite ih kako hocete) psi, da treba da se lece kod veterinara, da ce zapisavati drvece i slicno.. To ne zelim dalje da komentarisem jer bih morala da upotrebim autorov stil :twisted: :lol:
Znaš kako, ti se putem nicka i avatara poistovećuješ sa psom(snupi, jelte) tako da me ni ne čudi što to radiš i sa detetom. Mislim da na temi ima sasvim dovoljno razloga i objašnjenja zašto ne stavljati ovo svojoj deci, e sad što ej tebi samo taj jedan validan to je druga stvar. Ionako ovo naše društvo ima vrlo poremećen sistem vrednosti pa me kad malo bolje razmislim ni ne čudi da postoje ljudi koji vezuju svoju decu.

Изгледа да су поборници повоца ,,изгубили компас''.

Ако кажете да сте своју децу водиле на повоцу кратко време, док нису проходали, онда је то кратко, и то је било само у смислу замене за држање руку.

То могу да разумем и да прихватим.

Моја деца су проходала сама, рекох већ, обојица са 9 месеци.

Знам родитеље чија су деца хтела да шетају, али нису могла да проходају. Такви су стално били згурени водећи децу.

У том случају оправдавам поводац, зашто да не?

Али, тема је постављена са све сликама, на којима су велика деца, деца која већ увелико ходају.

Ту децу нико не треба да носи. Та деца могу да разумеју шта значи ,,стани, дођи, немој...''

Снупи се уби објашњавајући како нико није дао аргументе против.

ЈА дајем као најјачи аргумент васпитање!!! Од прве стране... :whistling:

Оспособљавање за самостално ходање, за процењивање ситуације...
Васпитање детета да се слободно креће, да се дружи, а не да не размишља куда ће и како јер га неко држи и усмерава!!!

To što ne možeš da ga upišeš u obdanište ne znači da treba da ga vežeš

Znaš kako, ti se putem nicka i avatara poistovećuješ sa psom(snupi, jelte) tako da me ni ne čudi što to radiš i sa detetom. Mislim da na temi ima sasvim dovoljno razloga i objašnjenja zašto ne stavljati ovo svojoj deci, e sad što ej tebi samo taj jedan validan to je druga stvar. Ionako ovo naše društvo ima vrlo poremećen sistem vrednosti pa me kad malo bolje razmislim ni ne čudi da postoje ljudi koji vezuju svoju decu.

Ја сад морам да интервенишем као модератор, иако сам товј истомишљеник о овом питању.:confused:

Наиме, рекао си свој став и то је ок.
И други људи имају право и могућност да кажу свој став, да га аргументују, да побијају туђе аргументе...али морамо сви да схватимо да не можемо себи дати за право да вређамо друге само зато што се не слажу са нама или што свој живот организују на другачији начин. Поготово треба да прихватимо да не можемо променити туђе мишљење (нити имамо право на то)!

Значи, твој став је више него јасан, али немој се трудити да друге натераш да мисле као ти. ;)

Али, тема је постављена са све сликама, на којима су велика деца, деца која већ увелико ходају.

Ту децу нико не треба да носи. Та деца могу да разумеју шта значи ,,стани, дођи, немој...''

E ovde se slazem, apsolutno. Ali sad, ko ce ga znati, ovo u fotke za potrebe reklame ili sta vec.

Videla sam ovo par puta na ulici, izgledalo mi je prilicno grozno ali se nisam upustala u dalja razmisljanja. Ustvari, zamislila sam se - mozda je korisno da ne odlete pod kola i slicno.
Ali veceras, u prodavnici - mama sa detetom od 3-4 godine i dete ima povodac. I loptu. Ali dete se ponasalo bukvalno kao muva bez glave a mama ga je cimala tim cudom sve vreme. Ja to u zivotu nisam videla! :eek: Njoj pune ruke kesa, gleda nesto po tasni i uopste ne gleda sta dete radi. A dete pokusava da trci za loptom! Uglavnom, mama ni ne pogleda sta se desava a vec cimne povodac. Dete kao da nije bilo svesno gde se nalazi i dovoljno joj je da oseti cimanje povodca (ali onako, kao kucetu) i pa da usmeri paznju na nesto drugo (tj, da se zaleti u drugom pravcu a posto su bile pored mene, dete mi se zaletalo u noge jedno 5 puta). I na kasi spektakl - u roku od 3 minuta, mama je cimnula dete jedno 10 puta a da uopste nije pogledala sta radi. Lopta se otkotrljala, ja otisla da je uzmem pa tako jos 3 puta, mama uopste nije primetila.
Meni je to izgledalo potpuno jezivo. Imala sam psa, to sa cimanjem povodca je za kuce da se dresira a ne za coveka.
Ali dete u tom uzrastu vec mora da razume a ne da se sa njim koristi komunikacija koja se koristi sa zivotinjama koje ne razumeju gde ne smeju da idu ako im se ne cimne povodac. :neutral:

UnBeso strašna priča,i ja sam sretala takve roditelje više puta u zapadnim zemljama...a o New Yourku gde si ti sada,da i ne pričam...stvarno kao da kučiće vode...to su već velika deca,sa kojom da provode više vremena,objašnjavajući i usmeravajući šta je dobro a šta ne,umesto što decu kače na povodac,bilo bi sve okej,i ova spravica ne bi bila potrebna..mogu delimično da razumem roditelje sa argumentom da pucaju leđa,znam kako je,i meni je prohodao sin,a nisam nešto visoka,a i meni su pucala leđa...ali to je jedan kratak,veoma kratak period,čisto dok dete ne stekne stabilnost pri hodanju...ali kao uzicu i kasnije koristiti isti,samo zato što neko više voli da bleji u izlog,a usput da ne bi zaboravio na dete veže i cima ga,to mi je grozno..ni životinju ne bih tako cimala,a kamoli dete...onda već pričamo o komoditetu roditelja,a ne o pravom strahu da će istrčati pred kola i tako još neki primeri...usmeravaj dete,uči ga,objašnjavaj dok ti pena ne izlazi na usta,ali i dete ima svoje dostojanstvo,i niko nema pravo,ni roditelj da mu to dostojanstvo uskrati...a ovo sa podvocem je upravo to..

Изгледа да су поборници повоца ,,изгубили компас''.

Ако кажете да сте своју децу водиле на повоцу кратко време, док нису проходали, онда је то кратко, и то је било само у смислу замене за држање руку.

То могу да разумем и да прихватим.

Моја деца су проходала сама, рекох већ, обојица са 9 месеци.

Знам родитеље чија су деца хтела да шетају, али нису могла да проходају. Такви су стално били згурени водећи децу.

У том случају оправдавам поводац, зашто да не?

Снупи се уби објашњавајући како нико није дао аргументе против.

Оспособљавање за самостално ходање, за процењивање ситуације...
Васпитање детета да се слободно креће, да се дружи, а не да не размишља куда ће и како јер га неко држи и усмерава!!!

pa ja sve vreme o tome pricam..nikad mi nije palo napamet da shetam dete na povodac kao kuche..da,u pravu si,kao i uvek,rasprave se pretvore u prepucavanje oko svega i svachega :confused:

Back