Povećane cene goriva u ponoć

gost 23146

Buduća legenda
Poruka
46.396
Beograd -- Naftna industrija Srbije u ponoć je povećala cene goriva na svojim benzinskim pumpama zbog rasta cena sirove nafte na svetskom tržištu.

Cene su povećane i zbog povećanja akciza od 1. januara i završetka akcije prazničnih popusta za gorivo, rečeno je u NIS-u.

Benzin evro-premijum poskupeo je za tri dinara, sa 125,6 na 128,6 dinara, evro-dizel je na NIS-ovim pumpama poskupeo za 6,5 dinara, sa 116 na 122,5 dinara.

Cena bezolovnog benzina BMB 95 biće veća za dva dinara i iznosiće 118,4 dinara, dok će dizel D2 biti skuplji za 1,4 dinara i koštaće 110 dinara.

U NIS-u objašnjavaju da je prosečna cena nafte "brent" u četvrtom kvartalu prošle godine iznosila 86,5 dolara po barelu, poslednjeg dana 2010. bila je 92,5 dolara, a u prvih 10 dana ove godine cena nafte porasla je na 94,6 dolara po barelu.

U Srbiji su, objašnjavaju u NIS-u, od 1. januara povećane i akcize na evropremijum za 4,8 dinara po litru, na evrodizel za 6,6 dinara, na D2 za 4,6 dinara, a na bezolovni benzin BMB 95 za 0,3 dinara.

Nove cene goriva na NIS-ovim benzinskim stanicama biće među najnižim na tržištu Srbije i prosečne u balkanskom regionu.

Kada se preračuna u evre, kako ističu u toj kompaniji, NIS-ov evropremijum košta 1,21 evro po litru, dok je njegova cena na primer u Hrvatskoj 1,25 evra, u Crnoj Gori 1,26, u BiH 1,10 evra, Makedoniji 1,23, Mađarskoj 1,3, Rumuniji 1,17, Bugarskoj 1,12, Grčkoj 1,59, a u Sloveniji 1,26 evra.

NIS-ov evrodizel tako košta 1,16 evra po litru, dok je njegova cena u Hrvatskoj 1,15 evra, u BiH 1,12, u Crnoj Gori 1,17, Mađarskoj 1,27, Bugarskoj 1,10 evra, Rumuniji 1,15, Grčkoj 1,39, a u Sloveniji 1,23 evra.

Dalje promene maloprodajnih cena goriva na NIS-ovim pumpama zavisiće od cene nafte na svetskom tržištu i situacije na regionalnom tržištu naftnih derivata, ističu u toj kompaniji.

Veleprodajne NIS-ove cene za dizel gorivo koje se slobodno uvozilo i do 1. januara povećavaju se samo za iznos akcize, a veleprodajne cene palete benzina povećavaju se za 50 odsto od iznosa rasta akciza, navode u toj kompaniji i dodaju da će veleprodajne cene ubuduće zavisiti od konkurentne situacije na tržištu.

http://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2011&mm=01&dd=12&nav_category=9&nav_id=485180

Interesantno.Kad će početi da snižavaju cene derivata po stopama po kojima se snižavaju cene na svetskim tržištima a kad cena nafte bude u padu?
 
Мене више интересује када ће се укинути акцизе које су уведене као привремена дажбина у време санкција.
Ено прођоше санкције, прође и омражени режим.Дођоше демократија и слобода,али демократски режим уместо да акцизе укине , повећава их и придодаје нове порезе.
 
Мене више интересује када ће се укинути акцизе које су уведене као привремена дажбина у време санкција.
Ено прођоше санкције, прође и омражени режим.Дођоше демократија и слобода,али демократски режим уместо да акцизе укине , повећава их и придодаје нове порезе.

kad imas nesposobne "liberale" to jest milke planinc stajl komunjare na vlasti, umesto da bolesnoj privredi olaksaju zivot, oni joj udare jos veci namet.
reala je da je budzet sve veci i deficit jos veci, sa tim porezi idu gore.
 
Па то ти је као што су овим грцима и ирцима који су имали рупе у буџетима због кредита увалили још веће кредите. :dash: :tease:

da ih porobe :) stari chifutski trik

henri kisindzer:
Greeks are a nation that is very difficult to control. So, we should deeply hit their cultural roots. Maybe then they will be more careful. I mean to assail their language, their religion, their intellectuall and historical reserves. We should eliminate every ability of them to evolve, to distinguish and to prevail, so that they don't harass us in the Balkans, the Eastern Mediterranean and the Middle East, which is a neuralgic region of strategical importance for the U.S.A
 

Back
Top