"Potreslo me ne to da si me lagao, nego da ti više ne vjerujem."

Lazu kada hoce da ispadnu u boljem svetlu, primera radi da preuvelicaju neki svoj uspeh, ili da sakriju nesto sto su uradili. Ima i ono da nekoga ne zele da uvrede, povrede, pa malo ublaze istinu, sto ne mora uvek da bude katastrofalno lose.
Ne raskrinkavam nikog odmah, vise idem pazljivo da skupim informacije i onda znam sta je, pa ako mi dodje da tom nekom kazem da znam da laze, to i uradim.

Da li sam bio lagan, ili su samo neke stvari precutali od mene pitanje je, ali da kazemo da su me lagali, da bi me bolje izmanipulisali.
Oprostio sam, tj. postao nekako ravnodusan i poceo sam da trazim neku istinu koja se tu krije, mada to je gubljenje vremena bilo.

Svi lazu, svesno ili nesvesno. Druge ili sami sebe. Za krupne ili male stravi. I kada treba i kada ne.

A razlozi i opravdanja...to je vec sirok pojam i zahteva nekoliko drugih tema.

U sustini, u vezi NPR. ne volim lazi koje se ticu nas oboje. Prevare u krevetu ne oprastam nikad. Ne bih voleo kada bi me slagala da me voli ako to zaista nije tako.Isto vazi i za obrnutu situaciju.

Ali bi joj npr. oprostio ako bi mi precutala neku sitnicu, tipa nisam imala dve veze, vec jos dve pre nego sto sam upoznala tebe (bas sam lupio sad) i slicno. Posto razumem ako neko zeli da precuti neke stvari iz proslosti i da ih sacuva za sebe.

Ne uzbuđujem se ko i koliko laže i sam se razotkrije to bolje nego prećuti jer ne znaš s kim imaš posla. :D

Neka laže koliko hoće, mislim oba pola, sve to polako ispliva na površinu i onda istinu bolje vidi.

I ja lažem :rumenko: , (verujem da sam ja jedina na forumu to priznala ) ali samo kad moram i da malo kontrolišem situaciju da vidim drugi šta bi rekli ili misle.

Ali lagati iz zadovoljstva je vešt igrač, takvih ljudi treba se kloniti.

Ne uzbuđujem se ko i koliko laže i sam se razotkrije to bolje nego prećuti jer ne znaš s kim imaš posla. :D

Neka laže koliko hoće, mislim oba pola, sve to polako ispliva na površinu i onda istinu bolje vidi.

I ja lažem :rumenko: , (verujem da sam ja jedina na forumu to priznala ) ali samo kad moram i da malo kontrolišem situaciju da vidim drugi šta bi rekli ili misle.

Ali lagati iz zadovoljstva je vešt igrač, takvih ljudi treba se kloniti.

Nemoj tako, procitaj moj post :rtfm: zar nisam rekla da svi lazu a tu onda spadam i ja :rumenko:

Nemoj tako, procitaj moj post :rtfm: zar nisam rekla da svi lazu a tu onda spadam i ja :rumenko:

Kad kažeš 'svi' što znači oni, o njima tako sam te razumela, nigde nisam videla gde pišeš o sebi i o svom priznanju direktno. I hrabro od tebe i mene. ;)

Istina je da SVI LAŽU. :manikir:

A onaj koji još nije lagao ima vremena do 100 - te godine da počne lagati. :D

Poslednja izmena:
"Samo žene i liječnici znaju koliko je ljudima laž potrebna i korisna"
Zašto nas ljudi najčešće lažu?
Da li odmah raskrinkrate lažova ili čekate da se sam otkrije?
U kojim situacijama ste bili slagani i Da li ste im to oprostili?:think::think:

Laž je vrsta odbrambenog mehanizma. Ponekad nam je tuđa laž veoma korisna jer znamo iz kojih motiva laže. U tom pogledu je laž dragocena koliko i istina koja su prećutali. Što je osoba ugroženija, to su njene laži veće i češće. Ponekad je laž nekim ljudima sredstvo opstanka, a kad shvate da ih je laž spasila, počinju da lažu po navici. Ima onih koji lažu da bi bili interesantniji, neki lažu da bi bili duhovitiji, neki lažu da bi sebi dali nepostojeće vrednosti, a neki lažu da bi slagali ne druge, već same sebe.

mislis pacijenti i lijecnici,lazu zato sto su iskomplexirani jer su ipak toliko bistri da znaju s kim pricaju ,da sagovornik nije naivan,to je dokaz da nikakvu korist nece dobiti

Hiljadu puta su me lagali i kazem :" E necete ga vise vala majci"! Pa opet verujem . Lazove ne prepoznajem odmah.Dok ih ja raskrinkam "ode mast u propast" . Glupa li sam, naivna li sam?... Ne znam. Oprostim ali tek onda kada prodje odredjeni vremenski period , kada to odbolujem ,kad mi vise nije vazno sta i kako , onda oprostim.

Poslednja izmena:
Laž je vrsta odbrambenog mehanizma. Ponekad nam je tuđa laž veoma korisna jer znamo iz kojih motiva laže. U tom pogledu je laž dragocena koliko i istina koja su prećutali. Što je osoba ugroženija, to su njene laži veće i češće. Ponekad je laž nekim ljudima sredstvo opstanka, a kad shvate da ih je laž spasila, počinju da lažu po navici. Ima onih koji lažu da bi bili interesantniji, neki lažu da bi bili duhovitiji, neki lažu da bi sebi dali nepostojeće vrednosti, a neki lažu da bi slagali ne druge, već same sebe.
Potpuno se slažem sa vašim mišljenjem.Za razliku od jedne forumašice koja učestvuje u diskusiji., ja laž odmah osetim i prepoznam..Medjutim ne mogu dokučiti tajnu,zašto ljudi lažu,čak i onda kad su uhvaćeni u njoj i kad je to očigledno.I samo se sve više i više upetljavaju u njeno nerazmrsivo klupko..Od laži mogu imati samo kratkoročnu korist,koja će ih na kraju skupo koštati.Izgubiće prijatelje,ljubav,ugled..Za mene lično, najveće ljudske vrline su istina i poverenje.Ljude bez tih osobina baš i ne cene mnogo.Moguće da će im prolaziti laži neko vreme,ali kao što kaže jedna dobra stara izreka:"Možeš lagati neke ljude sve vreme, možeš lagati sve ljude neko vreme, ali ne možeš lagati sve ljude sve vreme.".A moja omiljenaizreka, koja se nalazi iznad mog avatra,glasi:"Svakome ću priznati pravo da me prevari osim prijatelju"!Koju je izrekao naš mi velikan Meša Selimović.

Poslednja izmena:
Potpuno se slažem sa vašim mišljenjem.Za razliku od jedne forumašice koja učestvuje u diskusiji., ja laž odmah osetim i prepoznam..Medjutim ne mogu dokučiti tajnu,zašto ljudi lažu,čak i onda kad su uhvaćeni u njoj i kad je to očigledno.I samo se sve više i više upetljavaju u njeno nerazmrsivo klupko..Od laži mogu imati samo kratkoročnu korist,koja će ih na kraju skupo koštati.Izgubiće prijatelje,ljubav,ugled..Za mene lično, najveće ljudske vrline su istina i poverenje.Ljude bez tih osobina baš i ne cene mnogo.Moguće da će im prolaziti laži neko vreme,ali kao što kaže jedna dobra stara izreka:"Možeš lagati neke ljude sve vreme, možeš lagati sve ljude neko vreme, ali ne možeš lagati sve ljude sve vreme.".A moja omiljenaizreka, koja se nalazi iznad mog avatra,glasi:"Svakome ću priznati pravo da me prevari osim prijatelju"!Koju je izrekao naš mi velikan Meša Selimović.

Radi se o tome da prijatelj nema potrebe da laže. Ljudi se ne osećaju ugroženim od pravih prijatelja. Ako je donedavni prijatelj počeo da laže, onda je to znak da je izgubio poverenje u tebe.
Kad me prijatelj laže, preispitujem sebe, a ne njega.

Nekad se mora slagati . Mislim , ne mora , ali ako kazes istinu mozes prilicno da naje...Hajde da navedem jednu konkretnu situaciju .
Radio sam kao konobar kod gazde koji je svojevremeno bio jugoslavenski reprezentativac u fudbalu .Oko tih mladih igraca se vrtilo
puno zena . Zgodni momci a i potencijalni bogatasi . I tako moj gazda jednoj napravi sina ali nije htio da je zeni ni da placa alimentaciju .
Ova se kasnije udala za drugog ali je gazdu jurila zbog alimentacije kao pit bul .
Jedno jutro gazda utrci u kafic , vikne da nije tu ako ga neko trazi i zamakne u skladiste . Ode kao da ga juri roj pcela . Kad eto ti i tog
zenskog pit bula . Gega se kao da dolazi ispod plavog mosta i pita gdje je gazda . Kazem joj da nije tu a ona me pogleda podsmjesljivo .
~ Daj nemoj zahebavati , sad sam ga vidjela kako je utrcao u kafic . Nisam ga mogla stici jer je brz kao zec , vidi se da je jos uvijek u
kondiciji .Pitam ja nju jel ona hoce da ja dobijem otkaz . Zasto , upita ona ? Zato sto ja sada mogu reci da se on sakriva u skladistu iza gajbi
i trese se kao zec koga jure lovacki psi . Ti ga uhvatis za usi i izvuces van a ja popijem otkaz zbog nelojalnosti !
Nasmijala se i rekla da me vise nikad nece pitati za njega .
Kako se zavrsila ta gazdina avantura ? Pa hepiendom .! Kako je taj nepriznati sin rastao tako je sve vise licio na gazdu .Lijep , zgodan , a i on
postao fudbaler .Gazda je u drugom braku imao samo cerku i preko noci se sjetio da ima i sina . Poceo se njime ponositi i pozivati na
porodicne proslave . Ono sakrivanje iza gajbi je izgleda zaboravio !

Kao prvo, lažu sebe a ne mene.

Kao drugo, sve možeš kako hoćeš ali ne možeš dokle hoćeš.

Kao treće, ako te puštam da me lažeš, to ne znači da ne primećujem, nego da vidim za koliku me budaletinu smatraš i kolika je dubina tog uvaljivanja u soptvena gov*a.

Kao četvrto, nekada sam išla premisom, svi su ljudi ok, pa ako se ispostavi lažovom, liferujem. Danas su mi svi neopravdano lažovi dok im se ne dokaže "krivica" - nevinost. U stilu, svi ste manipulativni lažovi, a možda se neko zaista i pokaže ono..ok. Ako ta vrsta uopšte danas i postoji. Mislim, ta čestita, da.

Kao peto, Osetim da odmah nešto nije u redu. Vreme mi je samo ukazalo na fizičku manifestaciju iste, dok su me ubeđivali u suprotono. :lol:

Šesto, šesto, šesto...sve se to otkrije. Zato što vladika Nikolajević kaže, Istina je jedna i uvek ista. Nije drigačija juče niti će biti sutra. Ona je uvek JEDNA.

Sedmo...isplivam ali često kao utopljenik. Zato mi je danas svejedno...To mene ne može više da oživi. Meni dovoljno je; ja imam svoj miran san. Jer nisam ja ta...lažljiva.

Osmo...a, da...slagana, dlagana, slagana...Jesam. I to im.......ostavljam. Na čast.

Deveto...oproštaj, kao oproštaj...kada mi dođu na vrata i kažu: "Sve sam zasrao, stidim se, bilo je prejako. Nisam to i to, smeo. Bila si i ostala, najbolja. Jer si čistog srca rođena i jedina koja me je ikada volela."...e, tada će da se poravna sve.

Ja to doživeti neću jer ljudi nisu kova mog. Da ne mogu da spavaju, na neke stvari. Već ih zapravo raduje, ono šta mene tužnom činilo je.

S toga, niti se zanosim time niti zaluđujem.

:bye:

Back