Potrebna mi je pomoć

anonimus012

Početnik
Poruka
1
Nisam nikad pisala ovde, ali se trenutno osećam jako loše i više ne znam kako da se borim sa ovim. Ovo što sam napisala nije prvi put da se dešava, ali je najskorije događaj. Radi se o tome da sam se nešto posvađala sa mojima jer ih molim da urade neke stvari već duži vremenski period, ali oni nikako da se smisle i onda kad sam im skrenula pažnju na to oni su se samo smejali i zezali oko toga, ali da ih je neko drugi zamolio za nešto onda bi odmah to rešili bez pitanja, što mene malo pogađa iskreno. Pa par sam par dana bila baš uručena i nisam želela da pokreće nikakav razgovor sa njima osim ako ga oni ne pokrenu. Majka se našla najviše uvređena i tu kreće konstantno napadanje sa njene strane. Ja sad ne znam kako ona očekuje da pričam o stvarima koje me muče, kad svaki put kad progovorim o tome, a tiče se nje, ona napravi žrtvu od sebe i preokrene moju priču... Postane kontradiktorna (promer: prvo kaže da je oogađaju moje reči, a onda kaže da se uopšte ne radi o tome što sam rekla) i kad joj skrenem pažnju na to ona počne da priča kako mi možda treba pomoć, kako sam luda, kako sam dramatična, kako ne znam šta pričam. I kad ja kažem da mi je muka da više mislim o tome kako će drugi da se osećaju, jer mi je tako bilo ceo život, ona se uvredi i opet od sebe napravi žrtvu bez obzira da li to mene pogađa ili ne, da li to loše utiče na mene ili ne.
Nisam pričala normalno ni sa njom ni sa ocem i ona se uhvatila za to kako samo sa njom ne pričam kako treba, a kako je sa ocem sve okej. I ja kad joj kažem da nije tako ona kaže da lažem.
Ne znam šta više da radim... Na kraju sam se izvinila, raspala i rekla da ne želim više da pričam o tome i da zaboravimo sa se to ikad desilo, ali je ona htela da nastavimo... Valjda je uživala da gleda kako se raspadam, ne znam, valjda voli od sebe da pravi žrtvu i kad se ne radi samo o njoj...
Posle je krenula da kuka kako je boli glava (verovatno da se ja osećam još gore jer sam kriva za njeno loše raspoloženje) ali se uopšte nije obazirala na to što mene glava boli već 4 dana, ali kao dobro, svako brine za sebe valjda.
Ja sam samo htela da od njih dobijem jednom u životu jedno izvini kad zeznu stvari, ništa više, a ne da se ja osećam krivom i kad nisam i da ja moram da im se izvinjavam za njihove greške...
Da naglasim da posle rasprave nisam smela ni da se isplačem da bih se osećala malo bolje jer me je i za to napala, nego sam morala da se pokupim odmah i da se pravim kao da je sve okej.
Volim je, ali ja ne znam šta više da radim.
Trebala je da bude osoba kojoj mogu uvek da se poverim kada imam problem, a postala je osoba kojoj se plašim da se poverim jer ne želim da se osećam još gore.
Sve je ovo krenulo zbog gluposti za njih, ali nije bila glupost i za mene, s obzirom na to kako sam se tada osećala. Mala stvar, mođe previše da me uzdrma.
A da na sve to je ona samo imala da izjavi da sam dramatična i da prestanem to da radim. Nije želela da mi pomogne, želela je samo da učini da se ona oseća bolje pretpostavljam...
A oca da ne pominjem, njemu je uvek sve zezanje i guranje pod tepih, tako da njemu ni ne mogu da se obratim i da hoću kad je nešto ozbiljno. I od njega sam dobila komentar "oraspoloži se, majka se oseća loše kad te vidi takvu", nije želeo ni da me sasluša.
Trenutno se svi pravimo da je sve okej, ali ne znam koliko ću dugo još moći.

Ne znam koliko je razumljivo jer nisam baš dobra sa rečima i sa pričanjem o svojim problemima, ali sam zahvalna svakome ko može da mi pomogne da shvatim kako da se izborim sa situacijom.

Nisam nikad pisala ovde, ali se trenutno osećam jako loše i više ne znam kako da se borim sa ovim. Ovo što sam napisala nije prvi put da se dešava, ali je najskorije događaj. Radi se o tome da sam se nešto posvađala sa mojima jer ih molim da urade neke stvari već duži vremenski period, ali oni nikako da se smisle i onda kad sam im skrenula pažnju na to oni su se samo smejali i zezali oko toga, ali da ih je neko drugi zamolio za nešto onda bi odmah to rešili bez pitanja, što mene malo pogađa iskreno. Pa par sam par dana bila baš uručena i nisam želela da pokreće nikakav razgovor sa njima osim ako ga oni ne pokrenu. Majka se našla najviše uvređena i tu kreće konstantno napadanje sa njene strane. Ja sad ne znam kako ona očekuje da pričam o stvarima koje me muče, kad svaki put kad progovorim o tome, a tiče se nje, ona napravi žrtvu od sebe i preokrene moju priču... Postane kontradiktorna (promer: prvo kaže da je oogađaju moje reči, a onda kaže da se uopšte ne radi o tome što sam rekla) i kad joj skrenem pažnju na to ona počne da priča kako mi možda treba pomoć, kako sam luda, kako sam dramatična, kako ne znam šta pričam. I kad ja kažem da mi je muka da više mislim o tome kako će drugi da se osećaju, jer mi je tako bilo ceo život, ona se uvredi i opet od sebe napravi žrtvu bez obzira da li to mene pogađa ili ne, da li to loše utiče na mene ili ne.
Nisam pričala normalno ni sa njom ni sa ocem i ona se uhvatila za to kako samo sa njom ne pričam kako treba, a kako je sa ocem sve okej. I ja kad joj kažem da nije tako ona kaže da lažem.
Ne znam šta više da radim... Na kraju sam se izvinila, raspala i rekla da ne želim više da pričam o tome i da zaboravimo sa se to ikad desilo, ali je ona htela da nastavimo... Valjda je uživala da gleda kako se raspadam, ne znam, valjda voli od sebe da pravi žrtvu i kad se ne radi samo o njoj...
Posle je krenula da kuka kako je boli glava (verovatno da se ja osećam još gore jer sam kriva za njeno loše raspoloženje) ali se uopšte nije obazirala na to što mene glava boli već 4 dana, ali kao dobro, svako brine za sebe valjda.
Ja sam samo htela da od njih dobijem jednom u životu jedno izvini kad zeznu stvari, ništa više, a ne da se ja osećam krivom i kad nisam i da ja moram da im se izvinjavam za njihove greške...
Da naglasim da posle rasprave nisam smela ni da se isplačem da bih se osećala malo bolje jer me je i za to napala, nego sam morala da se pokupim odmah i da se pravim kao da je sve okej.
Trebala je da bude osoba kojoj mogu uvek da se poverim kada imam problem, a postala je osoba kojoj se plašim da se poverim jer ne želim da se osećam još gore.
Sve je ovo krenulo zbog gluposti za njih, ali nije bila glupost i za mene, s obzirom na to kako sam se tada osećala. Mala stvar, mođe previše da me uzdrma.
A da na sve to je ona samo imala da izjavi da sam dramatična i da prestanem to da radim. Nije želela da mi pomogne, želela je samo da učini da se ona oseća bolje pretpostavljam...
A oca da ne pominjem, njemu je uvek sve zezanje i guranje pod tepih, tako da njemu ni ne mogu da se obratim i da hoću kad je nešto ozbiljno. I od njega sam dobila komentar "oraspoloži se, majka se oseća loše kad te vidi takvu", nije želeo ni da me sasluša.

Ne znam koliko je razumljivo jer nisam baš dobra sa rečima i sa pričanjem o svojim problemima, ali sam zahvalna svakome ko može da mi pomogne da shvatim kako da se izborim sa situacijom.
Sta trazih od njih, to nisi napisala, a to je najvaznije. Ocigledno je problem sto to sto trazis, nece da ti ucine.

To uopste nije bitno...
Oni drze svoju stranu , uopste ne uvazavaju licni problem cerke i jasno pokazuju da ona ne postoji za njih kao licnost....
Vrlo zeznuta ali i cesta stvar kod Balkanikusa...
Vodi u depresiju a depresija cesto i u psihoze , a psihoze dalje u pm...tj na redovnu terapiju psihoticima..

Fora je da se taj niz prekine pre kraja...

Nijedan Balkanac nece sa razumevanjem da prihvati razlicita misljenja od svog...
To vazi i za roditelje , vecinu...
Imaju roditelji trikova koji sahranjuju njihovu decu u izobilju..od laznih obecanja, do emotivnih ucena, npr to sto je majka uvredjena je cesto emotivna ucena, ako volis majku mora da se ponasas kako tata kaze....ili kako mi kazemo..
Cesto su izgubljeni u svom vremenu , sto ne znaci da je cerka bas uvek u pravu kad svojeglavo hoce neke stvari na svoj nacin, narocito u medjuljudskim odnosima van porodice...mlado ludo nije cesto bez povoda.

Uz danasnje psihoterapeute, zene narocito , koje savetuju i neiskusnim devojkama da se puste u promet i tako nadju sebi resenje i ugodjaj i adekvatnog partnera, zenska adolescentkinja ili cak i starija je u velikom problemu....narocito ako je submisivna, a situacija bezpogovornih roditelja ukazuje da ocekuju submisivno ponasanje od kcerke..

Vazi jedno pravilo , cerka moze da se izbori za svoje zelje, ali nista nije besplatno , tj sam proces natezanja dovodi do teskih lomova unutar dushe cerke...do deformacija i iscasenja...nije dzabe kad kazu da najvise posledica ima kad udaras na sebi drage..
Nije lose imati saradnika i jos bolje jataka...ali da je stvarno neko ko ce podrzati a ne laparati kao medijator....slatke reci i kao cerkinu stranu a ovamo u praksi sipak...sve zapne ili na finansijama ili na organizaciji ili na volji ili na vremenu ili na zelji..
Zato je nekad bolje izgubiti bitku a dobiti rat....Jeste, mora da znas i sun tzu vestine ratovanja....ooo itekako moras da znas to...

Ako se doda da su mnogi roditelji prsli ko kapisla...tj ljudi , pa i roditelji , a i mladima je tesko da se tu pozicioniraju izmedju licemernih orjentira....koliko mnogo je biti poltron a koliko si onda beskicmenjak...gde je granica.. ili koliko je ok okretati glavu i raditi nesto prekrsajno , a imati uspesan posao , a koliko je blizu da se zavrsi u zatvoru kao boranija....

Poslednja izmena od moderatora:
Када будеш овде имала бар хиљаду порука и коментара
на све могуће и немогуће теме,
само ће ти се касти шта да радиш са својим животом.

Iako meni liči na klon temu, situacija je vrlo realna. Zenska deca su realnija u sagledavanju problema i pokreću takve diskusije.
Pošto si očigledno analizirala majku i jasno ti je da sa te strane nema pomoći, ostaje ti da prekoračiš poštovanje prema ocu i sa njim probaš da uspostaviš kontakt na ozbiljan način. Ne treba čekati da problem postane nepodnošljiv.
Ako ni to ne uspe, sledeći korak je da odeš u socijalnu službu i najdeš psihologa koji hoće da te sasluša i izneses svoj problem, a počneš sa "Imam problem u porodici i želim da se posavetujem sa vama u poverenju i bez evidencije, pa kazes samo svoje ime, bez prezimena...." ako nece i zavlaci te, prosto izadjes i nadjes nekog drugog psihologa.

Tvoji roditelji kao i mnogi stariji ljudi nikada nece umeti da razumeju svoju decu. Nemogu tu mogucnost da osete i spoznaju tvoja osecanja i tvoje probleme... Za njih je to uvek nesto malo u odnosu na ono sto se desava njima ...I nije to tako samo izmedju roditelja i dece(gde je najizrazenije zbog razlike u godinama) vec i kod ljudi uopste...Retki su oni koji imaju tu sposobnost da se stvarno stave u poziciju nekog drugog i da se saosecaju.... Nemoj ih kriviti zbog toga, oni su obicni, uobicajeni, na neki nacin ograniceni u tom smislu da ne mogu da se vrate u proslost i gledaju tvojim ocima...Mozda ni njihovi roditelji nisu imali razumevanja prema njima. Takvi odnosi su uobicajeni ne samo na ovim prostorima... Nemoj da ih krivis oni imaju razne ljudske lose isobine kao i svi....Postoji ponekad i ta ljubomora izmedju roditelja i dece(nemoj da ti to deluje neverovatno), zavist, pakost,ili jedan potpuno hladan odnos prema detetu...Sve su to ljudske osobine, one se menjaju od trenutka do trenutka, ostaju dugo, prolaze i vracaju se... Upravo je tvoje(ako sebe smatras vecim covekom) da imas potpuno razumevanje sa to...Moze da ti ih bude zao, da kada primetis da imaju te lose ljudske osobine to ne utice lose na tebe, vec da to razumes kod njih...Da budes hladna prema tome, potpuno, da prelazis preko toga, jer ti si iznad...Nemoj nikako da ih mrzis i da im te greske uzimas za zlo...Oni imaju taj svoj kapacitet i potencijal i nije uredu da ti ocekujes nesto vise od njih...Siguran sam da umeju da budi ponekad dobri prema tebi i drugima.. Makar u retkim trenutcima kada su zadovoljni sobom...Moras da znas da je to mnogim ljudima vraski tesko....
Na kraju ovo nije nikakva kritika tebe, niti zelim da kazem da trebas sebe da krivis...Nema potrebe za tim...Samo budi iznad svega toga, ne tako da ih omalovazavas, vec da razumes da su oni ljudi sa svojim manama, nezadovoljstvima i svojim subjektivnim nerazumevanjem, a da ti upravljas jedino sobo... Zato budi covek veci od njih...Uzimaj zivot polako u svoje ruke, nezaboravi da ljudi kad stare njihov mozak takodje radi drugacije, oni manje obracaju paznju na neke stvari, zaboravljaju, ne vide osecanja, zavisi koliko im je zivot zaista tesko pao...Za njim mladost nesto najlepse,smatraju da sve moze da istrpi ili da mladost nema nikakav problem...
Promeni malo ugao iz kog gledas na njihove postupke... Sve najbolje to zelim!

Ako sam dobro razumjela tvoju poruku, ispricavam se ako nisam, tvoj sadasnji problem je toliko velik, ili tako razlicit od onih koji su do sada rjesavali tvoji roditelji, da je vrijeme da shvatis da te mama i tata, vjerojatno, vole najvise na svijetu, ali da je vrijeme da svoje probleme sa njima, ili bilo kime, pocinjes polako rjesavati sama. To se naziva odrastanjem.

Prvo moras da ne dozvolis da te emotivno ucenjuju - to roditelji rade
Da brines sama o sebi, da se ne nerviras ako naidjes na nerazumevanje
bitno je da razumes sebe da znas ko si.
Ako ocekujes da te razumeju uvek ces se osecati lose.
Nacices ko te moze razumeti...
Bitno je da vidis sta ti hoces od zivota i da radis na tome...

Sta trazih od njih, to nisi napisala, a to je najvaznije. Ocigledno je problem sto to sto trazis, nece da ti ucine.
makso lepo pise izvinjenje za nesto sto su pogresili.

@anonimus012

Pamet u glavu. Mlada si i tek ces da vidis sta je zivot.

Za sve sto te muci bolje da se sa roditeljima posvadjas 100x nego da se jadas ovako na bilo kom forumu.
Videces jednog dana koliko god cudno zvucalo
prijatelje imas samo u svoja 4 zida.

Poslednja izmena od moderatora:
Deca ipak treba da naprave neke nesimetricne poteze i popuste roditeljima, ne zato sto je to fer, nego zato sto je cilj dobiti na kraju mir,obostrano prihvatljiv dogovor, a ;to se obicno dobija kad se da vise dominantnom, da moze da utoli ego dominacije pre dodira sa realnoscu zajednickog dogovora..

Navodim primer, mozda je nekom bez veze ali tako se izvrce emotivna ucena u nesto drugo...
Npr za vreme Slobe cesto ste citali da su roditelji ubili sina zbog razlike u politickom misljenju prema Slobi, ili da su zakrvili ozbiljno , do nepricanja, jer su matoriji bili pod cudnom hipnozom da je Sloba patriota a da su svi Vukovi ili opozicionari izdajnici..

Ali cesto su ti sukobi bili manji ali vrlo ometajuci u odnosima u kuci i medjusobnom postovanju...dzaba tu upotrebiti neku logiku , samo dovodi do jos vecih sukoba, apsurd znam, ali je itekako bilo tako....crne hronike prepune...

Ja licno sam imao sukob jer sam primetio da sigurno vazi logika ako Dafina daje 300% kamate na dinarsku stednju da ce dinarska inflacija biti veca od 300%.
Pazi, ne da sam genije nego suvi genije....Ok, sad bez zezanja....Iako je ovako mozda cudno da se kaze, ali mali broj ljudi je povezivao meni kao detetu ociglednu stvar da ako neka teta daje 300% kamate, dok je glavnica pod obavezom, ustvari to mirise na kompenzaciju za veci gubitak od tih 300%.....e sad ne znam tacno da li bi onaj bankarski racun prosao , da se kamata mogla prisajediniti glavnici svaki mesec, ali ionako nije mogla niti je prosek to radio , pa je meni kao detetu bio uprosten racun i zakljucak da ce svaki mesec dinar vredeti 3 puta vise u markama..
I to ako je Dafina fer, ako nije, bice i vise inflacije...
Vrlo prosta decija logika i matematika...
Moji roditelji su bili politicki za dnevnik, a ja sam shvatao dnevnik kao suprotno od onog sto ce da se desi , i mogu vam reci da je dnevnik bio poprilicno pouzdan, ali nekako niko oko mene to nije primecivao....

Ali dosadi meni da se prica o politici i da mene cale navodi u razgovorima sa svojim prijateljima kao onaj moj zevzek sto je opozicionar, dovoljno uvredljivo a opet nije bilo nekih ratnih sukoba , jer sam bio nerazumljiv kako ja to donosim neke zakljucke..
I ja jednom prilikom kad je malo pripito drustvo bilo , i pocnu da me prozivaju kao opozicionara, ja potegnem opkladu, a tu je bolje da se nikad ne kladis sa mnom, to zna i moj burazer...Da cu ja biti blizi od svih u pogadjanju koji ce kurs dinara biti za 6 meseci.
E sad nastupa trik...nasao sam nesto sto ih interesuje, moj dobitak je da posle toga vise nece biti govora o nekom politickom stavu ili misljenju u mojoj blizini od strane bilo kog prijatelja roditelja i njih samih....
Ali sta traziti kao protiv tezu?
Mora biti mnogo vise u njihovim shvatanjima nego ono sto oni gube, politicki stav...
Moja ponuda je bila da cu da glasam za onog koga oni odluce od tada pa nadalje....
A racunica je bila sledeca, apsurd geometrijske progresije kursa dinara ce ih toliko privuci stvarnosti da ce se zgaditi sami sebi...

Uzmite primer, 10 dinara sada , za mesec dana 30 dinara, za dva meseca 90, za tri meseca 270 ili 27 puta vise, za 4 meseca to je 810 za 5 meseci je 2430, za 6 meseci je 7200 iliti preko 700 puta vise od desetine njihove sadasnje plate, 70 plata za 6 meseci..

Naravno da se nematematicarima a neki od njih su imali i fakultete i doktorate iz srodnih naucnih disciplina, da im kazes da ce 1 marka vredeti koliko njihovih 70 plata poprilicno sokantno prema ljubavi u drzavni rezim....i poverenje u dnevnik...
A ponizenje koje sam nudio , da cu da glasam kako odluce je zvucala kao prava cena za prihvatanje opklade....
I tako uvedemo da se na papiru napisu moje predikcije, njihove predikcije svakog od njih, taj papir ozvanici i da se proverava stanje kroz svaki mesec i na kraju posle 6 meseci...

Moja procena kakvi su ljudi i sta im je vazno je tu igrala uticaj u sastavljanju ugovora sa njima, ali je slican princip i kod svakog roditeljskog ugovora, pod znacima navoda....
U svakom slucaju , ne moram da pricam da je kurs marke bio mnogo veci i od moje predikcije a kamoli njihove koja nije bila geometrijska.
Nisam likovao ali sam pobedio....O politici se vise nije pricalo , o narodnim obicajima moze, sve ostalo sto je bilo normalno moze, ali ne o politici...Ostalo je i otreznjenje da dnevnik nije istina, ostao je i neki autoritet da sto se tice para ne kaci se sa mnom, ali to je nebitno...bitan je mir u kuci i uvazavanje koje postoji u vazduhu kad je taj dominantni faktor porazen..

Skoro sam citajuci zahteve klinike koja radi teske operacije procitao zahtev, bolesnik se otpusta samo ako postoji dokaz da ce biti obezbedjen dominantni negovatelj...
Pazi reci dominantni negovatelj.....dominantni....da se stavi iznad pacijenta po pitanju terapije, ponasanja i paznje, da bude slepi poslusnik lekara koji odredjuje terapiju....
E sad to mozda zvuci dobro , ali osim ako nezrela licnost nije u pitanju , kod ostalih je to vrlo opasna stvar....da se uvede porazavanje licnog osecaja da nesto krece nepovoljno po pacijenta u njegovom oporavku i da se ne reaguje u tom smislu u korist pacijenta...

I stvarno kad su teske operacije u pitanju negovatelj koji je dominantan postaje predominantan i ima mnogo negative da se licna samozastita pacijenta ispolji i spozna...
Da ne poverujes, ali negovatelj postaje dosledan makar i smrtno stetan po pacijenta...
Doduse nadam se da se tu cesce dodje do uvazavanja podredjenog, ipak je bolestan...ali praksa pokazuje da su i zene kao negovatelji itekako dominantno opicene...

Eto dva primera za koliko lako se izgubi mera u medjuodnosima ako se prate bez razmisljanja uverenja i navike..Roditelji su cesto bas takvi , skup uverenja i navika bez razmisljanja..

puno si napisala a malo rekla...
gde gori lednik?

svakom je sopstvena muka najteža(iako često je samo preuveličana sopstvenim umišljanjem)
život je težak ali je i sve što imamo...

odnos? odigraj pametnije od majke ...

makso lepo pise izvinjenje za nesto sto su pogresili.

@anonimus012

Pamet u glavu. Mlada si i tek ces da vidis sta je zivot.

Za sve sto te muci bolje da se sa roditeljima posvadjas 100x nego da se jadas ovako na bilo kom forumu.
Videces jednog dana koliko god cudno zvucalo
prijatelje imas samo u svoja 4 zida.
To bas ako ima puno srece....
Obicno vazi deca placaju grehe roditelja....
Za nekog ko uci na tudjim greskama , najbolja ucionica su vrsnjaci....
Ovde ce joj roditelji doci glave....ili zbog novca ili zbog psihoza...

Poslednja izmena:

Back