Огромни аутомобили се праве... не знам ни ја зашто. Могу да разумем људе који иду по беспућима, џипови разних врста постоје. Постоје и пикапови, кабина плус товарни део за неке друге бестрагије, градилишта и слично. Све добро смишљено и намењено.
Али зашто се неко сетио па уместо каравана прави ове повишене шминкере, немам појма. То је једна од највећих глупости која је задесила свет на четири точка.
Огроман ауто мора да троши више горива, теже сече ваздух, има превелику инерцију у кривинама, тежиште му је превисоко и као што је већ поменуто - уопште нема места ни за шта узевши у обзир тако велику ширину и висину аута. Појела их аеродинамика.
Сећам се да сам једном приликом у шкоди фелицији караван, која није велики ауто, успео да превезем двосед. Нас двојица напред, задња седишта спуштена, све прошло супер. Врата од гепека су била нормално затворена.
У ту неку караконџулу од 2 метра ширине и често преко 4,5 метара дужине - ако би фотеља стала, то је максимум.
А очекивао би човек да у "фул сајз" шминкера од 5 метара може да убаци чак и тросед... само што о томе нема ни говора.