Potreba za glomaznim automobilima

• Začetnik teme Začetnik teme Araon
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Nisam ni ja fan previse elektronike, mislio sam na vise metala u karoseriji i sveukupno vecu masu automobila. Samim tim i bolju zastitu putnika.
Ne mora da znaci da ima vise metala ,vise se plastika koristi.

Ljudi više ne rasuđuju racionalno, žene pogotovo ako pakuju stvari za odlazak jednom godišnje na more pa ti onda i pored SUV vozila treba prikolica i krovni kofer.
Umesto da covek uziva u odlasku ,putovanju …trpaj tovari sto vise .

Огромни аутомобили се праве... не знам ни ја зашто. Могу да разумем људе који иду по беспућима, џипови разних врста постоје. Постоје и пикапови, кабина плус товарни део за неке друге бестрагије, градилишта и слично. Све добро смишљено и намењено.

Али зашто се неко сетио па уместо каравана прави ове повишене шминкере, немам појма. То је једна од највећих глупости која је задесила свет на четири точка.

Огроман ауто мора да троши више горива, теже сече ваздух, има превелику инерцију у кривинама, тежиште му је превисоко и као што је већ поменуто - уопште нема места ни за шта узевши у обзир тако велику ширину и висину аута. Појела их аеродинамика.

Сећам се да сам једном приликом у шкоди фелицији караван, која није велики ауто, успео да превезем двосед. Нас двојица напред, задња седишта спуштена, све прошло супер. Врата од гепека су била нормално затворена.

У ту неку караконџулу од 2 метра ширине и често преко 4,5 метара дужине - ако би фотеља стала, то је максимум.
А очекивао би човек да у "фул сајз" шминкера од 5 метара може да убаци чак и тросед... само што о томе нема ни говора.

Огромни аутомобили се праве... не знам ни ја зашто. Могу да разумем људе који иду по беспућима, џипови разних врста постоје. Постоје и пикапови, кабина плус товарни део за неке друге бестрагије, градилишта и слично. Све добро смишљено и намењено.

Али зашто се неко сетио па уместо каравана прави ове повишене шминкере, немам појма. То је једна од највећих глупости која је задесила свет на четири точка.

Огроман ауто мора да троши више горива, теже сече ваздух, има превелику инерцију у кривинама, тежиште му је превисоко и као што је већ поменуто - уопште нема места ни за шта узевши у обзир тако велику ширину и висину аута. Појела их аеродинамика.

Сећам се да сам једном приликом у шкоди фелицији караван, која није велики ауто, успео да превезем двосед. Нас двојица напред, задња седишта спуштена, све прошло супер. Врата од гепека су била нормално затворена.

У ту неку караконџулу од 2 метра ширине и често преко 4,5 метара дужине - ако би фотеља стала, то је максимум.
А очекивао би човек да у "фул сајз" шминкера од 5 метара може да убаци чак и тросед... само што о томе нема ни говора.
Nepotrebni gedzeti i gluposti su pojeli prostor a to utice i na tezinu ,samim tim povlaci i vecu potrosnju goriva a onda i “jace” motore.

Ne mora da znaci da ima vise metala ,vise se plastika koristi.

Umesto da covek uziva u odlasku ,putovanju …trpaj tovari sto vise .
OK, ako su plasticni i mali i veliki automobili, ovi veliki opet imaju 500 kg vise ukupne mase. Samim tim si u tom vecem automobilu zasticeniji.
Kad si se vec vezao plastike.... Karoserija se i dalje proizvodi od metala ili karbona kod ultrasportskih automobila.

Vece su šanse da ostanem ziva plus zdrava u Hameru / Tojotinom dzipu / Dodz dzipu nego Smartu (💖) 🤷‍♀️ .

To je svakako tačno, ali isto tako većina ljudi ne kupuje automobil zbog bezbednosti u njemu, ne kažem da to niko ne radi, ali ja ne znam mnogo ljudi koji to rade bar.

Nije.....na Ficijadama pojedini dostizu cenu i do 20.000 eura, gledao sam na yutube, verujem :)

Znam, nekako sam mislio da će to zadovoljstvo da me košta hiljadu, dve, ne znam, ali kad su krenuli 4, 5, 6 i 8, rekoh momci, ipak ne volim baš toliko :D

Vece su šanse da ostanem ziva plus zdrava u Hameru / Tojotinom dzipu / Dodz dzipu nego Smartu (💖) 🤷‍♀️ .
Тачно, али не треба претеривти. Смарта је безбедно возити само по граду... Такорећи до пијаце и назад и то је све.
Ауто од барем 4 метра дужине је довољан за доста тога, зависи коме шта треба.
Не треба куповати ауто само зато што нам се изглед свиђа.

To je svakako tačno, ali isto tako većina ljudi ne kupuje automobil zbog bezbednosti u njemu, ne kažem da to niko ne radi, ali ja ne znam mnogo ljudi koji to rade bar.

Ne gleda apsolutno niko jer kada bi gledali onda bi se na svakom automobilu starijem od 10 godina, a cak i manje trebalo uraditi remont jastuka sto uopste nije jeftino, a garantujem da na 99% automobila nikada nije uradjen ni pregled.

Kaže moj drugar da u smartu može najdalje do smedereva ili tako negog mesta sve posle moraju da ga iznesu :mrgreen:

Tragedija je što je to mercedes konstruisao a ne možeš da mu dospeš ni kočiono ulje niti bilo šta da uradiš na motoru moraš da vadiš ceo motor napolje. Loši inženjeri jbg. Ni sijalicu ne možeš da zameniš. Zanimljivo mi je kao gradski auto a branici kao od stakla, drugaru je auto više kod majstora na lepljenju branika nego kod njega. Pucaju kao staklo. Neko te popreko pogleda i odma eksplodira branik :lol:

Тачно, али не треба претеривти. Смарта је безбедно возити само по граду... Такорећи до пијаце и назад и то је све.
Ауто од барем 4 метра дужине је довољан за доста тога, зависи коме шта треба.
Не треба куповати ауто само зато што нам се изглед свиђа.
Smart je prelep lako se parkira ako ga neko kucne ogrebe tome služi / u njemu bi isla svuda gde ima asfalta / po neki veliki auto je lep / ne pisem o tome.

Veci auto je sigurniji na putu u voznji / ima vise zastitne opreme / vece sanse da zastiti osobe unutra.
Ako se ide treba dzip terenac koji moze po blatu barama klizavom neasfaltiranom putu da izadje uzbrdo.
(Uz put na gore parkirana kola ( ne mogu / ne smeju da voze / ne rizikuju).

Autoput kad prikolica slepera krene da šeta levo - desno svi trube da bi se probudio vozac koga obicno tada uhvati san.
Ako ta prikolica dokaci manji auto (bilo koji) gotovo dok ako dokaci veci vece su sanse da posledice budu manje.
(Dokaci / okrzne dajem primer.)

Recimo nekom se slosi dok vozi onesvesti se / nije isto da li ti se bocno zabada minijatura u nesto glomazno / nije isto da li si u minijaturi dok te kupi nesto glomazno.

OK, ako su plasticni i mali i veliki automobili, ovi veliki opet imaju 500 kg vise ukupne mase. Samim tim si u tom vecem automobilu zasticeniji.
Kad si se vec vezao plastike.... Karoserija se i dalje proizvodi od metala ili karbona kod ultrasportskih automobila.
Proizvodi se ,ali od tanjeg lima …recimo gepek je laksi kao da je od plastike ,stakene povrsine su manje ,preglednost unazad je nikakva i kakva je to bezbednost ….sta sad treba senzore i kamere da se ugradjuju u svaki auto??

Poslednja izmena od moderatora:
Ne gleda apsolutno niko jer kada bi gledali onda bi se na svakom automobilu starijem od 10 godina, a cak i manje trebalo uraditi remont jastuka sto uopste nije jeftino, a garantujem da na 99% automobila nikada nije uradjen ni pregled.

Upravo tako, niko se time i ne bavi. Pa da je do bezbednosti automobila svi bi kupili stari Volvo i vozili samo to, evo, pitaj 100 ljudi u svom okruženju koji im je po redu po testu na sudar auto koji voze, ako ubodu bar približno u 90% slučajeva evo ja glavu dajem. Svi gledaju opremu, brzinu, komfor, izgled, ovo i ono, pa mislim da se pre gleda i to kako te drugi gledaju u tom autu nego bezbednost. Mislim, novi Fića košta 15.000,00 EUR, o čemu pričamo, kakva bezbednost...

Proizvodi se ,ali od tanjeg lima …recimo gepek je laksi kao da je od plastike ,stakene povrsine su manje ,preglednost unazad je nikakva i kakva je to bezbednost ….sta sad treba senzore i kamere da se ugradjuju u svaki auto??

Vidi, to od čega se proizvodi šta je potpuno nebitno, ako se pri većoj brzini zavališ u nešto ili te neko pokupi, možeš da budeš u ne znam ni ja čemu (osim u tenku, ali nemamo baš tenk) tebe će od siline udara ubiti, ne mora uopšte da dođe do tebe.

Evo, meni na autu šteta jeste velika jer im je ovlašćeni servis mamu maminu sa delovima, far za moj auto prikazali kao 70.000 RSD komad, kao da vozim Panameru, ono nije neka šteta da je auto devastiran, a zato ja i dalje dva meseca nakon toga osećam posledice, bole kosti i tetive, džaba to koliko ima lima i čega oko tebe.

da li se secate ovih patika ?
cuvene sangajke nema ko ih nije nosio :D ... i jel nam bilo lose , nije.

1648553135276.png

tako i sa automobilima potrosacko drustvo kreira potrebu koju ce da naplati.
Ja sam na Yugo 55 koral iz 1990. sve sto treba od mehanike znao da odradim i one sitnice koje se ticu elektricara.
Sad mogu samo da placem ...

Nekada je auto prelazio koliko hoces km da se ne pokvari danas i auto od 50k moze da se "povuce" iz prodaje zbog kojekakve greske.

Menja se moda, menjaju se ljudi, menjaju se navike, menjaju se automobili ...

Uzgred odlicna tema...jbt nas 45oro od 500kg zive vage plus stvari za 20 dana letovanja u Yugu gorepomenutom i sve doyaya bilo.
Otisli, kupali se , sve stigli ....

A sto je najgore, nova kola su glomazna al sve vise i vise skucena. Seo sam skoro za volan Mercedesa E klase W213, koji je relativno nov, i bio sam sokiran koliko malo prostora ima vozac. Sedista su uska, kadice se usecaju u ledja, noge skoro skupljene moraju da se drze, ruke ne mogu da se rasire i imao sam neki osecaj kao da sam u nekoj kapsuli, a ne u premijum automobilu. Dok recimo, u starom caletovom Fiat Tipu '90 godiste imam oscaj kao da sam u sali za basket :)

A sto je najgore, nova kola su glomazna al sve vise i vise skucena. Seo sam skoro za volan Mercedesa E klase W213, koji je relativno nov, i bio sam sokiran koliko malo prostora ima vozac. Sedista su uska, kadice se usecaju u ledja, noge skoro skupljene moraju da se drze, ruke ne mogu da se rasire i imao sam neki osecaj kao da sam u nekoj kapsuli, a ne u premijum automobilu. Dok recimo, u starom caletovom Fiat Tipu '90 godiste imam oscaj kao da sam u sali za basket :)
У тим СУВ шминкерима се највише изгуби на хауби - унутра би стао мотор од 8 литара без проблема - а често не буде ни 2 литра.
Можда су безбедни, али питање је ако се са истом врстом судариш.
Једино што су сви делови сурово скупи, почев од сумануто великих предњих фарова па на даље.

Back