Potreba da se istakne da si bolji od drugih

User Friendly

Buduća legenda
Poruka
25.007
Jel postoji neka dijagnoza ili neka definicija ljudi koji imaju potrebu da se "izdizu" od drugih? primer prica tipa:
Ja sam zavrsio fakultet u Beogradu, a ti u Novom Sadu, nije to isto. Ili ja sam zavrsio ETF npr a ti si zavrsio Sumarski, moj fakultet je tezi.
Ne mora biti prica tog tipa vezana samo za fakultet, moze biti i prica tipa vi i ja imamo lep kaput npr, koji nam i lepo stoji, ali vi osecate potrebu da se izdignete iznad mene pricom, ali ja sam ovaj kaput narucio iz Nemacke npr. Ispada kao da je taj kaput vredniji i bolji od mog kaputa koji je npr siven u Srbiji. Zasto to ljudi rade? Koja je poenta toga?

A poanta je u dizanju ega.

To neki rade zbog kompleksa manje vrijednosti, ili zbog opsesivne potrebe za dokazivanjem.
Upravo tako
Pumpanje ega praćeno jakom sujetom, teška boljka.. Naravno da potiče od komplexa manje vrednosti, komplex i jeste taj koji stvara tu opsesivnu potrebu za dokazivanjem

Slične su vam i one situacije kada se neki više vesele neuspjesima ili poluneuspjesima konkurencije, nego svojim uspjesima ili ,,uspjesima".
Još teži slučajevi

Jel postoji neka dijagnoza ili neka definicija ljudi koji imaju potrebu da se "izdizu" od drugih? primer prica tipa:
Ja sam zavrsio fakultet u Beogradu, a ti u Novom Sadu, nije to isto. Ili ja sam zavrsio ETF npr a ti si zavrsio Sumarski, moj fakultet je tezi.
Ne mora biti prica tog tipa vezana samo za fakultet, moze biti i prica tipa vi i ja imamo lep kaput npr, koji nam i lepo stoji, ali vi osecate potrebu da se izdignete iznad mene pricom, ali ja sam ovaj kaput narucio iz Nemacke npr. Ispada kao da je taj kaput vredniji i bolji od mog kaputa koji je npr siven u Srbiji. Zasto to ljudi rade? Koja je poenta toga?
Pa taj kaput iz Nemačke bolje stoji nego tebi taj šta se čudiš. Probaj ti naruči kaput.

po meni to su klasicne traume iz detinjstva.
kada su u drustvu, ekipi iz osnovne ili srednje bili nevidljivi, nebitni, asocijalni...
zagrejali stolice zavrsili fakultete neke, domogli se pozicija "moci"
i sve traume krecu da ispoljavaju na ljuidima koji nisu ziveli njihovim zivotom.
svi su ispod njih ali zato neumeju da promene zvono u wc kotlicu ili da licnom
osposobe pregoreli osigurac :D menjanje tocka na kolima da ne spominjem
to je njima sa diplomom ko zna cega ispod casti.
ne pricam o svim fakultetski obrazovanim ljudima samo o tim koje si naveo
kao polazsiste za temu.

То је природно понашање за човека.
Људи воле да се истакну и буду изнад других. Код некога је то израженије у већој, код некога у мањој мери. Код неких се то не види, јер немају чиме да се истакну, а истакли би се. Код неких је изражено више, код неких мање, али то свако има и покаже пре или касније. Неки то раде стално, а неки у ретким ситуацијама.

Ипак, најпаметнији су они који знају да искључе приказивање те особине. У смислу:"Нека моја дела и моја појава говоре о мени, а не ја својим речима". То су најјаче баје, а ови што себе истичу својим устима, углавном постижу супротан ефекат, плус што често увреде саговорника, па додатно усеру своје друштвене односе са другим људима.

Наравно, то се једноставно зове комплекс.

Zavisi način na koji se to uradi.
Nekom je stalo da ponižava druge da bi se bolje osećamo. Živimo u sadomazohističkom svetu od kako znamo za sebe i ovi primeri su jedna od nuspojava toga da postoji plava i crvena krv. Iako je svima voda života...

Ne poštuju te ukoliko se tako ponašaju.

A dijagnoza je prosta. Poređenje...
Poređenje potiče iz reči Red.
A svi smo u Redu, bili na vrhu ili na dnu..

Obrnuta piramida...

Upravo tako
Pumpanje ega praćeno jakom sujetom, teška boljka.. Naravno da potiče od komplexa manje vrednosti, komplex i jeste taj koji stvara tu opsesivnu potrebu za dokazivanjem

Još teži slučajevi
I vrlo često su im neki drugi krivi za neuspjehe... mjesecima i godinama traže svoje ,, mjesto pod suncem", ali te potrebe za samohvalom...to je kaos....pa gdje idu na putovanja, pa koliko je zarada....plus još moderni društvneni trendovi....Utjecaj loših emisija, loših sadržaja, povodljivosti. Žalosno da neki toliko žele sebe prikazati jačima, al čak okej....kad bi npr sebe hvalili, a recimo na druge e obraćali pozornost, no sebe hvaliti u stilu učestale i nepotrebne usporedbe s drugima...gdje imaju toliko puno potrebe da drugima kažu kako npr više zarađuju ..to je uistinu bizarno....ta životna koncepcija.... potpuno bizarna....plus neke osvete i slično ....ili ko ono spavao/la sam s tolko partnera...pa npr ono gdje se i na prijevaru gleda kao nešto pozitivno, ili gdje razni kriminalci, starlete i slično nastupaju po tim čudnim emisijama.....kao da su i uzor mladima....čudne ,, vrijednosti" modernog svijeta

Nisam citala tekst, samo naslov i okarakterisala bih ovo pojavom koju oznacavamo kao - kompleks

Upravo tako

Još teži slučajevi
Pazi meni nije jasno zasto postoje ljubomorni ljudi i zasto zavide drugima sto su uspeli ?!

Isto tako zasto postoje ovi koji su stekli novac i kupili nekretnine i kola pa moraju da imaju oko sebe one koji bi da se dive njemu ... komplexi u oba slucaja.

Niko nije uvek i najbolji u svemu,...tako da, sve u svemu prazna priča! Bla,blaaa...!:thumbdown:
Postoje ljudi koji su nezadovoljni sobom, svojim životom,...onda frustracije "leče" na drugim ljudima, kojima uglavnom to u čemu su oni "naj,najjj" nije ni najmanje bitno u životu.
Sad,...da analiziram stalno koječije komplekse i otkud sve to izlazi na površinu,...blago rečeno ne pada mi na pamet i za.ole me! (d' izvin'te što sam prosta).

Back