Poštovanje subote

I bi prvi dan...
Po danasnjem ,nedelja je prvi dan

- - - - - - - - - -

Covece ti ne verujes Bozjem obecanju i reci ,sumnjas u to

- - - - - - - - - -

18.Jer svjedočim svakome koji čuje riječi proroštva knjige ove; ako ko dometne ovome, Bog će nametnuti na njega zla napisana u knjizi ovoj; 5.Moj. 4, 2. 5.Moj. 12, 32. Prič. 30, 6.
19.I ako ko oduzme od riječi knjige proroštva ovoga, Bog će oduzeti njegov dijel od knjige života, i od grada svetoga, i od onoga što je napisano u knjizi ovoj. 2.Moj. 32, 33.
20.Govori onaj koji svjedoči ovo: da, doći ću skoro! Amin. Da, dođi, Gospode Isuse.
21.Blagodat Gospoda našega Isusa Hrista sa svima vama. Amin.

Ostavi se kopiranih tekstova, Latinske Vulgate i grcke Septuaginte ima 17,5 Hiljada teksta.

Od kojeg ce se prorostva oduzeti rec, ima ih puno :?:
A kada ce to doci Mesija, ni on sam ne zna :?:

Boziji Sin jedinoreodjeni se zove YAHUsha Hamashiach.

Po kom to kalendaru racunas da je Svevisnji stvaranje poceo od nedelje :?:

Pogrešno kontekstiranje sa tvoje strane jer ne slediš onaj princip koji je dat u samom Pismu. Pismo moraš tumačiti Pismom pre svega. Ako imaš dve izjave u kojima postoji "prividna" nesaglasnost (mada ovde nema ni toga jer tri cele noći bi podrazumevalo 4 dan..ne razmišljaš) onda se traži kontekst iz kojeg se može poći da bi se razumelo i usaglasilo. Jednostavno, bez toga ne možeš nikada razumeti Pismo. Recimo, tebi bi verovatno lakše bilo da razumeš Kuran jer tu nema mnogo prividnih neusaglašenosti. On jeste pisan ljudskom mudrošću i verujem da bi ti takvo štivo više odgovaralo. Da bi razumeo Pismo moraš da kopaš po tekstovima i ozbiljan istraživački rad.

Objasni , sta znaci, kada je Mesija rekao tri CELA dana i tri CELE noci,a to znaci 24 sata za jedan dan i noc, o cemu dalje pricamo :?:
Ja pismo itekako razumem, a ti ko adventisti poceo: biblijski tekst , tumaci sam sebe, :)
Pa ako bibl, tekst tumaci sam sebe, onda Doslovce stoji da je Mesija proveo tri doslovna dana i noci u grobu.
Itekako kopam po tekstovima, ali na tvoju zalost, ne po tekstovima SPC
Ti si dokaz, da Bog ,kome zeli otvori duhovne oci,a tebi su jos uvek zatvorene i tvoj mozak je okupiran dogmama pravoslavlja, koje je u stvari prihvatilo mnogobozacke obicaje i napravilo svoje forme od toga.

Ako je tri dana i tri noci onda je ustao 4 dana a ne trecog,Gospod nije ustao 4 vec 3 dana a to je nedelja...sam je vise puta rekao da ce ustati treceg dana ,sto znaci u toku treceg dana ,moze da bude na pocetku ,moze na sredini ili na kraju...

Ne, nego se radi o tvom nerzaumevanju termina "Pasha". Tvoje nerazumevanje je jedno a Reč Božija nadahnuta je drugo:)

Sta je pasha:

The main entity in Passover according to Judaism is the sacrificial lamb. During the existence of the Tabernacle and later the Temple in Jerusalem, the focus of the Passover festival was the Passover sacrifice (Hebrew korban Pesach), also known as the Paschal lamb, eaten during the Passover Seder on the 15th of Nisan.

Главна целина Пасхе према јудаизму је жртвено јагње. Током постојања Шатора и касније Храма у Јерусалиму, жариште Пасхе било је жртвовање Пасхе (хебрејски корбан Песацх), такође познато као Пасхално јагње, које се једе током Пасхеровог седера 15. Нисан.

Read: What Is Passover?

On the first two nights (one night in Israel), a special feast, a Seder, is held. The highlights of the Passover Seder are: retelling the miraculous story of Exodus, eating matzah (a flat, cracker-like food) and maror (bitter herbs), and drinking four cups of wine.

Прочитајте: Шта је Пасха?

Прве двије ноћи (једне ноћи у Израелу), одржава се посебна фешта, Седер. Најзначајнији догађаји на Пасху су: препричавање чудесне приче о Егзодусу, јела матза (плод, храна попут крекера) и марор (горке биљке) и испијање четири шалице вина.

Što znači Pasha
Pasha (kontrakcija riječi "pass" i "over" je prijevod hebrejske riječi Pesach, što znači "preskočiti" ili "skočiti".

Koji je izvor tog imena?

Kako je Bog bio spreman odvesti Izraelce iz Egipta, uputio je Mojsija da kaže ljudima Izraela da se pripreme dovodeći ovce u svoje domove. U noći kad je namjeravao umrijeti Egipćane, Izraelci su zaklali jaganjce i jeli ih maca i maror.

Također im je naloženo da uzmu krv janjetine i razmazuju je na vratima, znak Bogu da je to dom Izraelaca, da ga se pređe, dok je smrt bila posjećena kod novorođenčadi u svim drugim domovima. To je ono što je dalo žrtvu (i praznik) Pashe svojim imenom.

- - - - - - - - - -

Mnogi ljudi pretpostavljaju da je Isusova Posljednja večera bila seder, obredni obrok koji se održavao u slavlju židovskog blagdana Pashe. I doista, prema Evanđelju po Marku 14:12, Isus se pripremio za Posljednju večeru na "prvi dan beskvasnih kruhova, kada su žrtvovali Pashalno janje." Ako se Isus i njegovi učenici okupili da jedu ubrzo nakon Pashe Žrtvovali su, što bi drugo mogli jesti, ako ne i pashalni obrok? A ako su pojeli pashalnu žrtvu, sigurno su držali seder.
Tri od četiri kanonska evanđelja (Matej, Marko i Luka) slažu se da je Posljednja večera održana tek nakon što je počeo židovski praznik. Štoviše, jedna od najpoznatijih i temeljitijih studija posljednje večere - knjige Joakima Jeremiasa Euharistijske riječi Isusove - navodi ne manje od 14 različitih paralela između tradicije Posljednje večere i Pashalne sedere.

Objasni , sta znaci, kada je Mesija rekao tri CELA dana i tri CELE noci,a to znaci 24 sata za jedan dan i noc, o cemu dalje pricamo :?:
Ja pismo itekako razumem, a ti ko adventisti poceo: biblijski tekst , tumaci sam sebe, :)
Pa ako bibl, tekst tumaci sam sebe, onda Doslovce stoji da je Mesija proveo tri doslovna dana i noci u grobu.
Itekako kopam po tekstovima, ali na tvoju zalost, ne po tekstovima SPC
Ti si dokaz, da Bog ,kome zeli otvori duhovne oci,a tebi su jos uvek zatvorene i tvoj mozak je okupiran dogmama pravoslavlja, koje je u stvari prihvatilo mnogobozacke obicaje i napravilo svoje forme od toga.

Isto tako stoji da je Isus vaskrsao u rano jutro u nedelju pre nego što žene dođoše.. što ti reče o čemu sad pričamo?

Ja navodim ono što pišeu Pismu a ti navodiš svoje viđenje..i tumečenje tri noći van konteskta Pisma. Pa naravno da svi se kao hrišćani pozivanom na Pismo da li kao Pravoslavni, kao Katolici ili neki drugi..a čekaj na osnovu čega ti osuđuješ Pravoslavne..kažeš ne drže se Pisma u svemu. Kako sad koristiš Pismo a kada ti se navedu citati Pisma koji ti ne idu u korist onda je tvoja reakcija.."ma to nije relevantno..to je ljudska mudrost". Pa jeste..ili priznaješ celo Pismo ili ne priznaješ uopšte..ne može pola-pola.

Zato da se vratimo temi...tri dana i tri noći moraš razumeti u kontekstu onoga što piše o vaskrsenju Hristovom u nedelju.

Kako želiš...ti kritikuj i smatraj da je Jovanovo jevanđelje krivotvoreno ali onda moraš sumnjati u sve.

- - - - - - - - - -

Sta je pasha:

The main entity in Passover according to Judaism is the sacrificial lamb. During the existence of the Tabernacle and later the Temple in Jerusalem, the focus of the Passover festival was the Passover sacrifice (Hebrew korban Pesach), also known as the Paschal lamb, eaten during the Passover Seder on the 15th of Nisan.

Главна целина Пасхе према јудаизму је жртвено јагње. Током постојања Шатора и касније Храма у Јерусалиму, жариште Пасхе било је жртвовање Пасхе (хебрејски корбан Песацх), такође познато као Пасхално јагње, које се једе током Пасхеровог седера 15. Нисан.

Read: What Is Passover?

On the first two nights (one night in Israel), a special feast, a Seder, is held. The highlights of the Passover Seder are: retelling the miraculous story of Exodus, eating matzah (a flat, cracker-like food) and maror (bitter herbs), and drinking four cups of wine.

Прочитајте: Шта је Пасха?

Прве двије ноћи (једне ноћи у Израелу), одржава се посебна фешта, Седер. Најзначајнији догађаји на Пасху су: препричавање чудесне приче о Егзодусу, јела матза (плод, храна попут крекера) и марор (горке биљке) и испијање четири шалице вина.

Što znači Pasha
Pasha (kontrakcija riječi "pass" i "over" je prijevod hebrejske riječi Pesach, što znači "preskočiti" ili "skočiti".

Koji je izvor tog imena?

Kako je Bog bio spreman odvesti Izraelce iz Egipta, uputio je Mojsija da kaže ljudima Izraela da se pripreme dovodeći ovce u svoje domove. U noći kad je namjeravao umrijeti Egipćane, Izraelci su zaklali jaganjce i jeli ih maca i maror.

Također im je naloženo da uzmu krv janjetine i razmazuju je na vratima, znak Bogu da je to dom Izraelaca, da ga se pređe, dok je smrt bila posjećena kod novorođenčadi u svim drugim domovima. To je ono što je dalo žrtvu (i praznik) Pashe svojim imenom.

- - - - - - - - - -

Mnogi ljudi pretpostavljaju da je Isusova Posljednja večera bila seder, obredni obrok koji se održavao u slavlju židovskog blagdana Pashe. I doista, prema Evanđelju po Marku 14:12, Isus se pripremio za Posljednju večeru na "prvi dan beskvasnih kruhova, kada su žrtvovali Pashalno janje." Ako se Isus i njegovi učenici okupili da jedu ubrzo nakon Pashe Žrtvovali su, što bi drugo mogli jesti, ako ne i pashalni obrok? A ako su pojeli pashalnu žrtvu, sigurno su držali seder.
Tri od četiri kanonska evanđelja (Matej, Marko i Luka) slažu se da je Posljednja večera održana tek nakon što je počeo židovski praznik. Štoviše, jedna od najpoznatijih i temeljitijih studija posljednje večere - knjige Joakima Jeremiasa Euharistijske riječi Isusove - navodi ne manje od 14 različitih paralela između tradicije Posljednje večere i Pashalne sedere.

Mislio sam da znaš svojim rečima:)..no nisam te ni pitao ovo ..već razumeš li šta Jevanđelisti sve podrazumevaju pod Pesah:)..tj. šta su Jevreji Isusovog vremena "uračunavali" sve u Pesah. Ja sam ti malo pomogao i dao reference gde da tražiš ali ti nisi to istražio vidim. Evo i sad sam ti pitanjem dodatno pomogao.

Evo jedne zaista spektakularne fotografije Supernove, trenutak umiranja jedne jako, jako stare zvezde u Magelanovom oblaku.

Supernova-1987A.jpg

Da li je taj vaš bog uzrokovao ovu spektakularnu zvezdanu smrt ?

Šta mislite braćo vernici ?

Da li on brine samo o našoj Zemlji, ili je zadužen za celi Mlečni put ?

Da ne pominjemo celi nepregledni Kosmos.

Obzirom da tamo ima na milijarde zvezda i planeta, otkud mu uopšte vreme da se odmara i taj jedan dan ?

I zašto bi se odmarao ?

Isto tako stoji da je Isus vaskrsao u rano jutro u nedelju pre nego što žene dođoše.. što ti reče o čemu sad pričamo?

Ja navodim ono što pišeu Pismu a ti navodiš svoje viđenje..i tumečenje tri noći van konteskta Pisma. Pa naravno da svi se kao hrišćani pozivanom na Pismo da li kao Pravoslavni, kao Katolici ili neki drugi..a čekaj na osnovu čega ti osuđuješ Pravoslavne..kažeš ne drže se Pisma u svemu. Kako sad koristiš Pismo a kada ti se navedu citati Pisma koji ti ne idu u korist onda je tvoja reakcija.."ma to nije relevantno..to je ljudska mudrost". Pa jeste..ili priznaješ celo Pismo ili ne priznaješ uopšte..ne može pola-pola.

Zato da se vratimo temi...tri dana i tri noći moraš razumeti u kontekstu onoga što piše o vaskrsenju Hristovom u nedelju.

Kako želiš...ti kritikuj i smatraj da je Jovanovo jevanđelje krivotvoreno ali onda moraš sumnjati u sve.

- - - - - - - - - -

Mislio sam da znaš svojim rečima:)..no nisam te ni pitao ovo ..već razumeš li šta Jevanđelisti sve podrazumevaju pod Pesah:)..tj. šta su Jevreji Isusovog vremena "uračunavali" sve u Pesah. Ja sam ti malo pomogao i dao reference gde da tražiš ali ti nisi to istražio vidim. Evo i sad sam ti pitanjem dodatno pomogao.

Nikakvog dokaza da je Mesija vaskrsao u nedelju, grob je bio prazan.
Ti da navidis sta pise u pismu, onda bi naveo da je Mesija Tvrdio da ce biti Tri Cela Dana i Noci u da ce posle toga ustati.
Prema tome Nikako nije mogao da bude u grobu od petka uvece posle 9 sati.

Istrazivaci su dokazali odavno, da je bibl. tekst cista kopija.

Postavio sam ti sta znaci rec Pasha.
Uzmi i edukuj se, :)

Nikakvog dokaza da je Mesija vaskrsao u nedelju, grob je bio prazan.
Ti da navidis sta pise u pismu, onda bi naveo da je Mesija Tvrdio da ce biti Tri Cela Dana i Noci u da ce posle toga ustati.
Prema tome Nikako nije mogao da bude u grobu od petka uvece posle 9 sati.

Znači, po tvom tumačenju ovog gore Isus je morao vaskrsnuti u subotu pošto je u nedelju grob prazan. Takođe misliš da je Isus u grobu od srede. Znam za te novotarije u tumačenju ali Pismo je neumoljivo.

Niti je sreda jer stoji da je u petak razapet..dan pripreme za subotu, i vojnici su po nalogu farisjeja i poštovanja jevrejske tradicije hteli da ubiju osuđenike prebiši im goleni ali Isus je već umro pre subote. Učenici, Marija i Marta su ostali po zakonu na miru tog dana dok su pohitali na grob u "prvi dan" tj. u nedelju ujutro. Isus je vaskrsao nedavno pre tog događaja i tako je bio tri dana u grobu(petak-onaj deo preostao do subote; subota; i prvi dan pre ranog jutra). Tri dana ili "treći dan" kako je lepo Zodjak pokazao, dakle ne puna tri dana već jedan deo trećeg dana ali je uračunato kao dan kao što je i onaj deo petka koji je preostao uračunato u dan. Pismo je jasno...i kontkest je dat. Ko želi čuti neka čuje..ko ima oči da vidi neka vidi.

Postavio sam ti sta znaci rec Pasha.
Uzmi i edukuj se, :)

Nisi svojim rečima:). Kao drugo nije odgovor na moje pitanje. Kao treće ja sam ti dao odgovor ali ti ne znaš da ga pročitaš.

Edukacija, ako ćeš uzmi 2. Mojsijevu 12, 1-10(posebno obrati pažnju na stih 8), zatim uzmi 3. Mojsijevu 23, 5-8. Zatim pogledaj izveštaj Jevanđelista u vezi poslednjih događaja i Pashe a zatim nadoveži sa Lukom 22,1..obavezno Luka 22,1 bez toga nema edukacije:). Pa poveži sve i zaključi šta se sve podrazumeva pod "Pesah" i u Torah i u tradiciji Jevreja i naravno apostolskim poslanicama koji su gle čuda opet Jevreji i tako razmišljaju. Bez toga ne možeš razumeti.

Znam mnoge koji potcvenjuju Jevrejske ppraznike ili olako prelaze preko njih ali bez dobrog razumevanja praznika Torah ne može se razumeti plan spasenja, Hristova misija ni ključni događaji u životu našeg Gospoda.

Pa srećno!

Šta su ti semitski pastiri ?

Napišu priču u zavijenoj formi, tako da celih 2.000 godina ljudi ne mogu da dokuče šta je pisac stvarno hteo reći ?

Posle toliko vekova tumačenja, još uvek nema koncenzusa ?

Sad, diskutabilno je , da li je pastirima nedostajala inteligencija, pa nisu umeli da eksplicitno izraze svoje sočinenije, ili inteligencija fali kasnijim tumačima tog istog sočinenija ?

Mislim, razumno bi bilo da se posle dva milenijima konačno analizira ta njihova rukotvorina, jer složićemo se, nije je pisao Nostradamus, već jevrejski pastiri ?

U čemu je kvaka, kolege drage ?

Nisi svojim rečima:). Kao drugo nije odgovor na moje pitanje. Kao treće ja sam ti dao odgovor ali ti ne znaš da ga pročitaš.

Edukacija, ako ćeš uzmi 2. Mojsijevu 12, 1-10(posebno obrati pažnju na stih 8), zatim uzmi 3. Mojsijevu 23, 5-8. Zatim pogledaj izveštaj Jevanđelista u vezi poslednjih događaja i Pashe a zatim nadoveži sa Lukom 22,1..obavezno Luka 22,1 bez toga nema edukacije:). Pa poveži sve i zaključi šta se sve podrazumeva pod "Pesah" i u Torah i u tradiciji Jevreja i naravno apostolskim poslanicama koji su gle čuda opet Jevreji i tako razmišljaju. Bez toga ne možeš razumeti.

Znam mnoge koji potcvenjuju Jevrejske ppraznike ili olako prelaze preko njih ali bez dobrog razumevanja praznika Torah ne može se razumeti plan spasenja, Hristova misija ni ključni događaji u životu našeg Gospoda.

Pa srećno!

Interesantno, da po tebi plan spasenja zavisi od jevrejeske pashe, :)

Egzodus 12,

6 I čuvajte ga do četrnaestog dana ovog meseca, a tada savkoliki zbor Izrailjev neka ga zakolje uveče.

7 I neka uzmu krvi od njega i pokrope oba dovratka i gornji prag na kućama u kojima će ga jesti.

8 I neka jedu meso iste noći, na vatri pečeno, s hlebom presnim i sa zeljem gorkim neka jedu.

Levitska knjiga:

5 Četrnaestog dana prvog meseca uveče, pasha je Gospodnja.
2 Moj. 12:6, 4 Moj. 28:16, 5 Moj. 16:1, Mk. 14:14
6 A petnaestog dana istog meseca praznik je presnih hlebova Gospodu; sedam dana jedite hlebove presne.

7 Prvi dan neka vam bude sabor sveti, nikakav posao ropski ne radite.

8 Nego za sedam dana prinosite Gospodu žrtve ognjene; a sedmi dan neka je sabor sveti; ne radite nijedan posao ropski.
Da vidimo:

Luka 22, 1 Približavaše se pak praznik prijesnih hlebova koji se zove pasha.

8 I posla Petra i Jovana rekavši: Idite ugotovite nam pashu da jedemo.

15 I reče im: Vrlo sam želeo da ovu pashu jedem s vama pre nego postradam;

A ti, objasni, kakva je razlika tvojih stihova u odnosu na moje, gde se dokazuje da je Mesija pojeo pashu i posle toga je razapet :?:

Poslednja izmena:
Znači, po tvom tumačenju ovog gore Isus je morao vaskrsnuti u subotu pošto je u nedelju grob prazan. Takođe misliš da je Isus u grobu od srede. Znam za te novotarije u tumačenju ali Pismo je neumoljivo.

Niti je sreda jer stoji da je u petak razapet..dan pripreme za subotu, i vojnici su po nalogu farisjeja i poštovanja jevrejske tradicije hteli da ubiju osuđenike prebiši im goleni ali Isus je već umro pre subote. Učenici, Marija i Marta su ostali po zakonu na miru tog dana dok su pohitali na grob u "prvi dan" tj. u nedelju ujutro. Isus je vaskrsao nedavno pre tog događaja i tako je bio tri dana u grobu(petak-onaj deo preostao do subote; subota; i prvi dan pre ranog jutra). Tri dana ili "treći dan" kako je lepo Zodjak pokazao, dakle ne puna tri dana već jedan deo trećeg dana ali je uračunato kao dan kao što je i onaj deo petka koji je preostao uračunato u dan. Pismo je jasno...i kontkest je dat. Ko želi čuti neka čuje..ko ima oči da vidi neka vidi.

Evo ovako:

Matej 20,19 I predaće ga neznabošcima da mu se rugaju i da ga biju i razapnu; i treći dan ustaće.

Matej 17,23 I ubiće ga, i treći dan ustaće. I neveseli bijahu vrlo.

Marko 8, 31I poče ih učiti da sinu čovječijemu valja mnogo postradati, i da će ga okriviti starješine i glavari sveštenički i književnici, i da će ga ubiti, i treći dan da će ustati.

A sta je Mesija tvrdio :

40 Jer kao što je Jona bio u trbuhu kitovom tri dana i tri noći: tako će biti i Sin čovečiji u srcu zemlje tri dana i tri noći.

Prorok Jona je proveo Tri Cela Dana i Noci;

1 Ali Gospod zapovedi, te velika riba proguta Jonu; i Jona bi u trbuhu ribljem tri dana i tri noći.

Jona je BIO u trbuhu ribljem tri dana i tri noci.

znaci Cela tri dana i noci i onda je izbacen napolje.

Zato se i Mesija posluzio tim primerom, pa prema tome i on je u grobu proveo CELA tri dana i tri noci .

Ne moze nikakav preostali deo od petka, jer subota pocinje zalaskom sunca u petak,a on je razapet pre 6 sati i izdahnuo u 9 sati uvece.
I ne moze da se racuna jedan deo trecega dana, lepo je Mesija tvrdio cela tri dana i tri noci, i u tome jeste kontekst. jer je celina u pitanju,a ne tvoji parcici.

Tvoj problem je sto sve bukvalno tumacis a Gospod Isus Hristos je cesto govorio neprosvecenom narodu u parabolama,da bi mogli da razumeju

Em narod glup i neprosvećen, em se on istima obraća u parabolama, u prenosnom značenju ? ? ?:think:

Da li je to namerno činio ?

Mislim, da li su to pisci starih tekstova namerno činili ( jer Isusove reči, originalni tekst niko živ danas ne zna), i iz kog razloga ?

Niko nije vodio ZAPISNIK tokom Isusovih propovedi, čak šta više nikog pismenog tu nije bilo ?

Da ne računamo koliko je običnom pastiru tog vremena trebalo novca da izdvoji za papirus, pero i mastilo ?

Sve te priče i pričice su evidentno je, pisane mnogo, mnogo kasnije, i namerno su pisane u zagonetnom i prenesenom značenju ?

Sa jasnom namerom .

Kako bi sveštenička kasta držala monopol na tumačenje "knjige božije" ?

Međutim, ispostavilo se da se i sam sveštenički red, red TUMAČA, podelio na preko 50 različitih linija, formirajući tako nove redove tumača ?

Smejurija ?;)

Evo ovako:

Matej 20,19 I predaće ga neznabošcima da mu se rugaju i da ga biju i razapnu; i treći dan ustaće.

Matej 17,23 I ubiće ga, i treći dan ustaće. I neveseli bijahu vrlo.

Marko 8, 31I poče ih učiti da sinu čovječijemu valja mnogo postradati, i da će ga okriviti starješine i glavari sveštenički i književnici, i da će ga ubiti, i treći dan da će ustati.

A sta je Mesija tvrdio :

40 Jer kao što je Jona bio u trbuhu kitovom tri dana i tri noći: tako će biti i Sin čovečiji u srcu zemlje tri dana i tri noći.

Prorok Jona je proveo Tri Cela Dana i Noci;

1 Ali Gospod zapovedi, te velika riba proguta Jonu; i Jona bi u trbuhu ribljem tri dana i tri noći.

Jona je BIO u trbuhu ribljem tri dana i tri noci.

znaci Cela tri dana i noci i onda je izbacen napolje.

Zato se i Mesija posluzio tim primerom, pa prema tome i on je u grobu proveo CELA tri dana i tri noci .

Ne moze nikakav preostali deo od petka, jer subota pocinje zalaskom sunca u petak,a on je razapet pre 6 sati i izdahnuo u 9 sati uvece.
I ne moze da se racuna jedan deo trecega dana, lepo je Mesija tvrdio cela tri dana i tri noci, i u tome jeste kontekst. jer je celina u pitanju,a ne tvoji parcici.

To je tvoja perspektiva tumačenja međutim u Bibliji nemaš potvrdu toga. Koliko god da je preostalo od dana jeste dan...ako se nešto dogodilo sat vremena pre završetka dana ono se dogodilo u tom danu. Tako da Isusovo počivanje započinje u petak, nastavlja se u subotu a završava se u nedelju tj. trećeg dana. Tu nema ništa sporno. Tri dana jasno.

Interesantno, da po tebi plan spasenja zavisi od jevrejeske pashe, :)

A tebi ništa ne znače Gospodnji praznici? Oni govore o planu spasenja, na koji će način Bog sprovesti to. Znaš li da svih 7 praznika iz 3.Mojsijeve 23 govore o planu spasenja od Hristovog stradanja pa do dolaska suda Gospodnjeg zaključno sa Hristovim carovanjem sa svetima..praznik senica:). Teško je to posebno onima kojima je um antijudaistički po difoltu.

- - - - - - - - - -

A ti, objasni, kakva je razlika tvojih stihova u odnosu na moje, gde se dokazuje da je Mesija pojeo pashu i posle toga je razapet :?:

Pa razlika je u tmačenju izraza Pesah:)

Em narod glup i neprosvećen, em se on istima obraća u parabolama, u prenosnom značenju ? ? ?:think:

Da li je to namerno činio ?

Mislim, da li su to pisci starih tekstova namerno činili ( jer Isusove reči, originalni tekst niko živ danas ne zna), i iz kog razloga ?

Niko nije vodio ZAPISNIK tokom Isusovih propovedi, čak šta više nikog pismenog tu nije bilo ?

Da ne računamo koliko je običnom pastiru tog vremena trebalo novca da izdvoji za papirus, pero i mastilo ?

Sve te priče i pričice su evidentno je, pisane mnogo, mnogo kasnije, i namerno su pisane u zagonetnom i prenesenom značenju ?

Sa jasnom namerom .

Kako bi sveštenička kasta držala monopol na tumačenje "knjige božije" ?

Međutim, ispostavilo se da se i sam sveštenički red, red TUMAČA, podelio na preko 50 različitih linija, formirajući tako nove redove tumača ?

Smejurija ?;)

Nije vodjen zapisnik ,ali je Jevandjelje pisano po nadahnucu Svetoga Duha nista nije pisano napamet...a ne po ljudskoj pameti i umovanju

Nije vodjen zapisnik ,ali je Jevandjelje pisano po nadahnucu Svetoga Duha nista nije pisano napamet...a ne po ljudskoj pameti i umovanju

Da, da, kako da ne, taj Sveti Duh je sad kao realan lik, realniji od Isusa ?

I on je navodno šaptao na uvo jevrejskim tekstopiscima, bez dana škole (osim one pastirske), diktirajući im tekstove ?

I to u maksimalno zakukuljenoj i zamumuljenoj formi, koju ni jedan razuman čovek ne može shvatiti ?

Tekstovi koji se mogu odkukuljiti i odmumuljiti na preko 50 različitih načina ?

E jeste mudrijaš bio taj "Sveti Duh ",

.................................................

Kad čovek malo bolje razmisli, dolazi do zaključka da tj ŠAPTAČ nije ni malo altruistički nastrojen ?

Diktirajući tekstove koji se mogu tumačiti na 50 različitih načina, jasno se stiče utisak da je to radio namerno,

Da ljudski rod podeli na što više različitih redova ?

Koji će se vremenom zakrviti, UPRAVO OKO TOG NJEGOVOG SOČINENIJA ?

I istrebiti jedni druge na kraju verske balade ?

Ko sad meni može tvrditi da taj vaš Sveti Duh, nije Đavo lično ?

Jer znamo da je jedna od glavnih Đavolovih misija da zavadi ljude međusobno ?

Nisu li ta prastara semitska sočinjenija (nadahnuta Đavolom) STVARNO, SUŠTINSKI PODELILA OVAJ SVET ?

I samo je pitanje trenutka kada će početi VERSKI ARMAGEDON .

Tvoj problem je sto sve bukvalno tumacis a Gospod Isus Hristos je cesto govorio neprosvecenom narodu u parabolama,da bi mogli da razumeju

Aha, parabola, on tvrdi da ce biti tri dana i noci u grobu, mislim, :)

- - - - - - - - - -

To je tvoja perspektiva tumačenja međutim u Bibliji nemaš potvrdu toga. Koliko god da je preostalo od dana jeste dan...ako se nešto dogodilo sat vremena pre završetka dana ono se dogodilo u tom danu. Tako da Isusovo počivanje započinje u petak, nastavlja se u subotu a završava se u nedelju tj. trećeg dana. Tu nema ništa sporno. Tri dana jasno.

Kako ti tumacis, nema apsolutno nikakvu podlogu u bibl. tekstu.
U petak sa zalaskom sunca je pocela Subota.

A tebi ništa ne znače Gospodnji praznici? Oni govore o planu spasenja, na koji će način Bog sprovesti to. Znaš li da svih 7 praznika iz 3.Mojsijeve 23 govore o planu spasenja od Hristovog stradanja pa do dolaska suda Gospodnjeg zaključno sa Hristovim carovanjem sa svetima..praznik senica:). Teško je to posebno onima kojima je um antijudaistički po difoltu.

- - - - - - - - - -

Pa razlika je u tmačenju izraza Pesah:)

Postoji samo jedno,a to je, Matej 24,

32 Od smokve naučite se priči: kad se već njene grane pomlade i ulistaju, znate da je blizu leto.

33 Tako i vi kad vidite sve ovo, znajte da je blizu kod vrata.

34 Zaista vam kažem: ovaj naraštaj neće proći dok se ovo sve ne zbude.

Postoji samo jedno,a to je, Matej 24,

32 Od smokve naučite se priči: kad se već njene grane pomlade i ulistaju, znate da je blizu leto.

33 Tako i vi kad vidite sve ovo, znajte da je blizu kod vrata.

34 Zaista vam kažem: ovaj naraštaj neće proći dok se ovo sve ne zbude.

A Pesah? Da li si razumeo na šta se sve izraz "Pesah" proteže u tom prazničnom ciklusu?

A za ostale praznike...možemo otvriti temu..praznici su blago veliko:)..i putokaz i proroštvo ujedno. Antijudaizam je u umovima mnogih hrišćana zatvorio vrata velikim istinama.

Eto, otvori temu, u vezi praznika, :)

Sada nam je važan Pesah u kontekstu izveštaja iz evanđelja. Po onome što smo videli izveštaji se slažu jer praznik Pesah obuhvata i "Pesah" na 14.nisan i praznik "presnih hlebova", od 15-21.nisana:). Zato izveštaj u jevanđeljima negde ukazuje na "pesah" na 14. nisan, vreme kada je Hristos jeo pashu sa učenicima, a u Jovanu na vreme raspeća "uoči" Pesaha tj. praznika presnih hlebova koji se isto zovu Pesah, Luka 22,1:).

Eto to objasnismo. Nema kontradikcije u Jevanđeljima.

Da, da, kako da ne, taj Sveti Duh je sad kao realan lik, realniji od Isusa ?

I on je navodno šaptao na uvo jevrejskim tekstopiscima, bez dana škole (osim one pastirske), diktirajući im tekstove ?

I to u maksimalno zakukuljenoj i zamumuljenoj formi, koju ni jedan razuman čovek ne može shvatiti ?

Tekstovi koji se mogu odkukuljiti i odmumuljiti na preko 50 različitih načina ?

E jeste mudrijaš bio taj "Sveti Duh ",

.................................................

Kad čovek malo bolje razmisli, dolazi do zaključka da tj ŠAPTAČ nije ni malo altruistički nastrojen ?

Diktirajući tekstove koji se mogu tumačiti na 50 različitih načina, jasno se stiče utisak da je to radio namerno,

Da ljudski rod podeli na što više različitih redova ?

Koji će se vremenom zakrviti, UPRAVO OKO TOG NJEGOVOG SOČINENIJA ?

I istrebiti jedni druge na kraju verske balade ?

Ko sad meni može tvrditi da taj vaš Sveti Duh, nije Đavo lično ?

Jer znamo da je jedna od glavnih Đavolovih misija da zavadi ljude međusobno ?

Nisu li ta prastara semitska sočinjenija (nadahnuta Đavolom) STVARNO, SUŠTINSKI PODELILA OVAJ SVET ?

I samo je pitanje trenutka kada će početi VERSKI ARMAGEDON .

Radovane, Ti znas da ja tebe postujem, jer si mi jako zanimljiv covek i kao sto sam vec jednom rekao, osecam da si ti dobar covek.

Ali u ovom boldovanom gore, imam nesto da ti kazem.

A to je da bi ti imao pravo da je to tako kako kazes.
Ali nije.
Duh sveti nije saptao ili diktirao piscima svetih spisa da pisu.

Vec ih je samo nadahanjivao, pokretao na pisanje,a oni su svoje nadhanute misli, sve sami formirali svojim mislima i sovjim ljudskim jezikom.

Da je ucinjeno kako ti kazes, onda bi sve bilo savrseno, a ne savrsenom coveku Bog ne daje savrsene spise u pisanom obliku, ali ih kasnije vodi kod proucavanja do toga.

Jer ne savrseni covek bi imao problema sa savrsenim tekstom, jer ga ne bi razumeo, i upropastio bi ga i pogazio, i na kraju poceo da obozava sam tekst kao da je to bog,a poruku teksta bi skroz zanemaio.

Ipak dati tekst nije ljudska tvorevina jer je covek bio samo kanal i orudje u tome.

Bog nam je i dao kako da na osnovu datog teksta razumemo teza mesta, na drugim mestima.
Ali mnogi ljudi to ne praktikuju, vec uvode u to svoje ideje, mislenja i metode, pa nastaju dodatna razumevanja, koja se tebi onda cine kao zakukuljena i zamumuljena.
Ono sto ne razujmes u tekstu, to su ta ljudska tumacenja ne biblijski tekst.
Sa postovanjem.

Back