Pa kako PRE Pashe, kada u ostala tri evandjelja, LEPO pise posle Pashe, jel pise da je mesija bio za trpezom za 12-est ucenika,
Jevrejska Pasha je uvek u subotu ,za trpezom su bili pred Pashu
1.A pred praznik pashe, znajući Isus da mu dođe čas da prijeđe iz ovoga svijeta k ocu, kako je ljubio svoje koji bijahu na svijetu, do kraja ih ljubi. Jovan 13, 29.
2.I po večeri kad već đavo bješe metnuo u srce Judi Simonovu Iskariotskome da ga izda, Luka 22, 3.
3.Znajući Isus da mu sve otac dade u ruke, i da od Boga iziđe, i k Bogu ide, Jovan 3, 35. Jovan 8, 14. Dela. 2, 36. 1.Kor. 15, 27. Jevr. 2, 8.
4.Ustade od večere, i skide svoje haljine, i uze ubrus te se zapreže; Luka 22, 27. Jovan 13, 12.
5.Potom usu vodu u umivaonicu, i poče prati noge učenicima i otirati ubrusom kojijem bješe zapregnut.
6.Onda dođe k Simonu Petru, i on mu reče: Gospode! zar ti moje noge da opereš? Mat. 3, 14.
7.Isus odgovori i reče mu: što ja činim ti sad ne znaš, ali ćeš poslije doznati.
8.Reče mu Petar: nikad ti nećeš oprati mojijeh nogu. Isus mu odgovori: ako te ne operem nemaš dijela sa mnom.
Jovan 13
- - - - - - - - - -
Пасха је помичан празник који увек пада у пролеће, у суботу, 15. дана месеца нисана, по јеврејском календару.
- - - - - - - - - -
http://www.hacbg.org/biblija/biblija.php?K=43&G=13
- - - - - - - - - -
1.Približavaše se pak praznik prijesnijeh hljebova koji se zove pasha. 2.Moj. 12, 3. 2.Moj. 12, 26. 3.Moj. 23, 5. Mat. 26, 2. Mar. 14, 1. 1.Kor. 5, 7.
2.I gledahu glavari sveštenički i književnici kako bi ga ubili; ali se bojahu naroda. Psal. 2, 2. Jovan 11, 47. Dela. 4, 27.
3.A sotona uđe u Judu, koji se zvaše Iskariot, i koji bješe jedan od dvanaestorice.
Luka 22
- - - - - - - - - -
1.Bijahu pak još dva dana do pashe i do dana prijesnijeh hljebova; i tražahu glavari sveštenički i književnici kako bi ga iz prijevare uhvatili i ubili. 2.Moj. 12, 6. Mat. 26, 2. Jovan 11, 47.
2.Ali govorahu: ne o prazniku, da se ne bi narod pobunio.
3.I kad bijaše on u Vitaniji u kući Simona gubavoga i sjeđaše za trpezom, dođe žena sa sklenicom mnogocjenoga mira čistoga nardova, i razbivši sklenicu ljevaše mu na glavu. Pesma 1, 12. Mat. 26, 6. Luka 7, 37. Jovan 12, 1. Jovan 12, 3.
4.A neki se srđahu govoreći: zašto se to miro prosipa tako?
5.Jer se mogaše za nj uzeti više od trista groša i dati siromasima. I vikahu na nju. Mat. 18, 28.
6.A Isus reče: ostavite je; šta joj smetate? ona učini dobro djelo na meni.
7.Jer siromahe imate svagda sa sobom, i kad god hoćete možete im dobro činiti; a mene nemate svagda. 5.Moj. 15, 11. Jovan 12, 8.
8.Ona što može, učini: ona pomaza naprijed tijelo moje za ukop.
9.Zaista vam kažem: gdje se god uspropovijeda jevanđelje ovo po svemu svijetu, kazaće se i to za spomen njezin.
10.I Juda Iskariotski, jedan od dvanaestorice, otide ka glavarima svešteničkijem da im ga izda. Mat. 10, 4. Luka 22, 3. Jovan 18, 2. Dela. 1, 16.
11.A oni čuvši obradovaše se, i obrekoše mu novce dati: i tražaše zgodu da ga izda. Zah. 11, 12. 1.Tim. 6, 10. Juda 1, 11.
12.I u prvi dan prijesnijeh hljebova, kad klahu pashu, rekoše mu učenici njegovi: gdje ćeš da idemo da ti zgotovimo pashu da jedeš? Mat. 26, 16. Mat. 26, 17. Luka 22, 7.
13.I posla dvojicu od učenika svojijeh i reče im: idite u grad, i srešće vas čovjek koji nosi vodu u krčagu; idite za njim,
14.I gdje uđe kažite gospodaru od one kuće: učitelj veli: gdje je gostionica gdje ću jesti pashu s učenicima svojijem? 2.Moj. 12, 6. 3.Moj. 23, 5.
15.I on će vam pokazati veliku sobu prostrtu gotovu: ondje nam zgotovite.
16.I iziđoše učenici njegovi, i dođoše u grad, i nađoše kao što im kaza, i ugotoviše pashu.
17.I kad bi uveče, dođe sa dvanaestoricom. Mat. 26, 20. Luka 22, 14. Jovan 13, 21.
18.I kad sjeđahu za trpezom i jeđahu reče Isus: zaista vam kažem: jedan od vas, koji jede sa mnom, izdaće me.
Marko 14