Pa kad si poslednji put citao nesto od Ellen White?
Da citas, shvatio bi da nije ni na cijoj strani.... osim na Bozjoj
Evo malo istorijata adventizma:Miler, iskljcen iz baptisticke zajednice, poceo je odmah organizaciju svoje nove verske zajednice. Iste godine on sazove skupstinu u mestu Olbani na kojoj je konstituisana nova verska zajednica adventista odvojena od baptista. Uskoro je Miler umro (1849.god) ostavivsi za sobom tek novoosnovanu zajednicu. Bilo je mnogo krupnih teoloskih problema na kojima se zajednica pocepala na razne grupe. Jedni su kao i Miler, praznovali nedelju a uskoro su se pojavili "adventisti sedmog dana", ili subotari koji su presli na praznovanje subote, jer su smatrali da je to jedini pravilan nacin slavljenja Boga i ispunjavanja Bozjih zapovesti.
Nove licnosti i nova ucenja
Jos za zivota Milerova jedan od njegovih propovednika Stor propovedao je nauku da po ucenju Biblije ne postoji besmrtna dusa, i da gresnici nece biti kaznjeni vecnim mukama nego vecnim unistenjem. Njegove pristalice nazivase se "adventisti hriscani". Njihovi protivnici koji su verovali u besmrtnost duse i vecnost gresnickih muka nazivali su se "Evandjelski adventisti". Pokraj njih postojala su i "Adventisticka braca" i "Ujedninjeni adventisti". No, najvise pristalica pridobili su "Adventisti sedmog dana ili sbotari".
Iako su adventisti od samog svog pocetka praznovali nedelju, dakle bili "nedeljari" a ne "subotari", ipak se subotarstvo kod njih razvilo vrlo rano, jos za zivota Milerovog. Neka Jevrejka Rahilja Preston presla je u adventizam i pocela propovedati da treba praznovati subotu. Josif Bets (Joseph Bates) takodje je bio zastupnik praznovanja subote. On je 1846. godine napisao knjigu o praznovanju subote. Knjiga je postigla medju adventistima veliki uspeh.
Ali izgleda da bi sve to ostalo bez veceg znacaja i uticaja da se ideji praznovanja subote nije pridruzila i Jelena Vajt (1827-1915). Bila je to vrlo energicna i darovita zena. Ona je u toku svoga dugog zivota napisala 43 knjige i brosure i oko cetiri hiljade raznih clanaka objavljenih u adventistickim casopisima. Ona je tvrdila o sebi da je dozivljavala nekakve vizije za vreme kojih je stojala nepomicno, bez disanja, otvorenih ociju. Adventisti veruju da je ona tada dobijala razna otkrivenja iz nebeskog sveta, pa je smatraju za Bogom danu prorocicu. Tim svojim vizijama ona je poduprla Milerovo tumacenje da je Hristos 21.oktobra usao u nebesku svetinju i tamo zapoceo istrazni sud pa zato nije dosao toga dana na zemlju kao sto je to proracunao Miler i kao sto su svi adventisti to nesumnjivo ocekivali. Osim toga, jedna od njenih "vizija" potvrdjivala je potrebu praznovanja subote.
No, iako imaju tako mocnu organizaciju, adventisti u svetu i kod nas ipak ne predstavljaju jednu jedinstvenu celinu nego su pocepani na razne sekte kao sto je to vec spomenuto napred. U SFRJ registrovano je nekoliko adventistickih "crkava", i to: Hriscanska adventisticka crkva, Unija reformnog pokreta adventista sedmog dana, Crkva Bozja sedmog dana i Crkva Bozja, koja ne priznaje Jelenu Vajt za prorocicu.
Idemo dalje:
Wajtova je izjavila da da su na ranim crkvenim saborima,svestenstvo potiskivalo subotu, i da su Valdezani drzali subotu.
Dr, Bacioci,najveci adventisticki Autoritet po pitanju subote i nedelje je Izjavio da na saborima se Uopste nisu bavili subotom i nedeljom,a da valdezani nisu Drzali subotu.
Sto se tice vizija za koje je Wajtova tvrdila da su Bozije,Dzems Wajt Tvrdi sledece:"Izvori misli u vizijama (Elen Vajt) ne potiču iz njenog prethodnih proučavanja ili studija." [James White, "A Word to the "Little
Flock,"22.str., iz 1847.
G. Walter Rea ukazuje na plagijate Elen G. Vajt
Januara 1980. godine, g. Walter Rea (tadaąnji adventistički pastor i predavač Biblije) iznosi pred vođe adventističke zajednice
dokaze koje je otkrio. Rea je pokazao da je g-đa Elen Vajt toliko prepisivala od drugih pisaca, da se u svim njenim knjigama tesko
moľe naći i jedna jedina originalna misao! To je bio strasan udarac za adventističku zajednicu. Zbog toga je Generalna konferencija
ASD finansirala sopstvenu istragu, koja je čitavih osam godina ispitivala knjigu "Čeľnja vekova" -The Desire of Ages, (za koju se do
tada smatralo da je njena najautentičnija knjiga), da bi se utvrdilo da li je g-đa Elen Vajt zaista prepisivala. Na osnovu svojih
istraľivanja g. Rea je napisao poznatu knjigu "The White Lie".
G. Fred Veltman dokazuje da je Elen G. Vajt lagala
Naimenovani istraľivački tim je predvodio sam Dr Fred Veltman, tadaąnji predsednik katedre za religiju Univerziteta Pcifik Junion
(Chairman of the Religion Department of Pacific Union College). Nakon uvodnih napomena Dr Veltmana, pregled istrage je objavljen u
zvaničnom časopisu za propovednike adventističke zajednice - "Ministy", od oktobra do decembra 1990. godine.Knjiga "Velika Borba" (1886.) E.G.Vajt sadrľi skoro doslovan prepis iz knjige "Istorija Protestantizma" (1876.) g-dina J.A.Vajlija,
LL.D. Nisu ukradene samo reči, već i ilustracije, dok je ona tvrdila da je otkrivenje dobila od Boga.
"The White Lie", Walter T. Rea (bivąi adventistički propovednik)
Adventisti su sigurni da je njihov 'prorok' g-đa E.G.Vajt dobijala u snovima i vizijama uputstva od Boga. Međutim, E.Vajt je
razgovarala sa mrtvima i bila rukovođena od strane svog mrtvog muľa u jednom od njenih snova ąto je napisala u pismu koje je poslala
svom sinu V.C.Vajtu.
E.G.Vajt u pismu sinu piąe sledeće:
"Proąlo je nekoliko dana nakon ąto sam molila Gospoda da mi otkrije koje su moje obaveze. (Dakle, Elen je traľila od Boga da joj
otkrije obaveze) Tokom noći sanjala sam da upravljam kočijama i sedim sa desne strane. Otac je bio u kočijama, sedeo je sa moje leve
strane. Bio je veoma bled, ali staloľen i miran. (E.Vajt je obicno koristila rec 'otac' kada je govorila o svom muľu Dľejmsu Vajtu,
koji je umro 6. avgusta 1881. - samo pet nedelja pre nego ąto je Elen Vajt napisala ovo pismo svome sinu 12. septembra 1881.) 'Zaąto
sam oče,' uzviknula sam, 'tako srećna da budeą pored mene joą jednom! Osećala sam se kao da je deo mene preminuo. Oče, videla sam da
si umro; videla sam te sahranjenog. Da li mi se Gospod smilovao i dopustio da se ponovo vratią meni i da radimo zajedno kao ąto smo
imali običaj?' On me pogledao veoma tuľno. Rekao je, 'Gospod zna ąta je najbolje za tebe i za mene.' Veoma sam voleo ono ąto sam
radio. Pogreąili smo. Odgovarali smo na hitne pozive naąe braće da prisustvujemo vaľnim sastancima. Nismo imali srca da odbijemo. Ti
sastanci su nas oboje zamorili i viąe nego ąto smo bili svesni. Naąa dobra braća su bila zadovoljna, ali nisu razumela da smo na tim
sastancima preuzeli na sebe veće breme nego ąto u naąim godinama moľemo da ponesemo. Oni nikada neće znati kako je taj dugotrajni
napor uticao na nas. (Uočite da u ovom "boľanski inspirisanom" snu, Elen Vajt razgovara sa svojim mrtvim muľem. Joą gore od toga,
mrtvi Dľejms Vajt uzima za pravo da govori u ime Boľije i savetuje Elen o njenim obavezama...)