Postoji li termin u psihologiji za

Upravo sam shvatio da me više ne privlače takve žene. Evo, jednoj se raspoloženje menja iz sata u sat. Čas hoće samoću, čas je radosna, čas kuka kako nikada nije bila srećna u životu. Smara me to. Znači, kad neko vreme pomažeš, a toj osobi se ne može pomooći, onda iritira. Ne zato što joj ja ne mogu pomoći, već zato što ne ume ili ne želi sebi da pomogne. A stručnu pomoć ne želi.

Dovoljno je da se nosim sa svojim problemima. Ne trebaju mi tuđi.

Pa naravno da se ne moze pomoci, to moze samo profesionalac, psihoteraput ili psihijatar.

No, to ne znaci da osobama koje ima taj savior complex takodjer nije potrebna profesionalna pomoc.
Nekada mi je bilo privlačno, ali kako imam i svojih problema, postaje mi preteško da se nosim sa tuđim problemima. Odnosno, ne želim to. Želim radostan život koliko je to moguće, što svi zaslužuju.

Kao sto su ti vec mnogi signalizirali, to je klasicni "White Knight" sindrom, sindrom "Belog viteza, sindrom "Spasioca". Jako cesta psihopatologija.
Zanimljivo je da postoje razni psihoterapeutski pravci koji opisuju da cak i sama licnost igra igru oko tog trougla: "Zrtva, spasilac, progonitelj" i bukvalno okrece uloge koje igra ponekad.

Vidis, svaka prepotencija je nekad izraz neke impotencije. Svaka fiksacija takodje. Svaki "fetis".Nisu to nekad "bezazlene stvari" vec imaju zaista svoju dubinsku psihodinamiku zasto se tacno desavaju.
Ovde si dobio i neke jako kvalitetne odgovore tipa ariodante i jos jedne zenske osobe - Lily Rose valjda. I zaista je u pravu kada kaze da su odr. izbori ljudi zapravo refleksija njih samih, projekcija.

No moram te u nekim stvarima ispraviti, jer totalno gresis, greska iz neznanja i neiskustva, a vidim da nisi svestan:
Prvo, tvoja definicija "ludog" nije samo ono sto ti mislis. To je laicki termin, bezvredan, pa i ne vredi mnogo njega pojasnjavati. Pravi termin, prava realnost je da postoje psihoticni poremecaji, koji su najtezi jer tu osoba gubi kontakt s realnoscu. I odatle je potekla ta rec "lud".Zatim imamo citava stanja izmedju neuroze i psihoze kao npr bipolarni poremecaj raspolozenja, gde se osobi u maniji mogu javiti zaista neke psihoticne epizode, derealizacije, halucinacije i iskrivljenja svesti i percepcije. Zatim tu su neuroze kao blaza stanja gde i nema toliko gubitka kontakta s realnoscu i na kraju imamo dijagnostikovane poremecaje licnosti. E zatim imamo i razne "na ivici, subklinicke, latentne poremecaje licnosti kojima samo malo fali da bi bile dijagnostikovane kod osobe zvanicno ali ipak te osobe prodju kao "zdrave", "nedijagnostikovane" a zapravo nisu ni malo zdrave. I sad mozda ce to nekad preci u dijagnozu a nekad mozda i nece ali ce ceo svog zivot ziveti otezano, muceci se, a iz nehata muciti i sve oko sebe. Pa onda imamotek sindrome, psiholoske efekte, svasta nesto.

"Ne. Predator je neko ko bi navalio na maloletnice.".

Ne, ovo nije tacno sto si napisao. Tj, nije potpuno, nije tacno da je SAMO TO predator. Iako jeste tacno da je predator i osoba koja juri maloletnice, termin "predator" je mnogo sireg znacenja i obuhvata SVE KATEGORIJE predatorstva, a ne samo "efebofile" koji jure tinejdz maloletnike, a obicno su oni verovatno i pedofili i jos svasta nesto. Predator moze biti i osoba koja juri zene od 40god. Predator je bukvalno svaka osoba koja ima skrivene namere, koja ne pokazuje svoje pravo lice, osoba koja ne postuje drugu stranu, to moze biti i rodjeni muz u braku od 15-20god.
Predator je neko ko igra neposteno i nije autentican vec primenjuje razne vrste manipulacija, nekada svesnih a nekada i nesvesnih skroz.

Zasto ti ovo pisem? Ne samo zbog tebe, vec i zbog svih ostalih koji se ovakvim floskulama "TESE" i moguce je da time negiraju problem kod sebe, pa kazu: "Hm, nesto nije u redu ali neee, sa mnom je sve okej, ja nisam predator, predator je neko ko bi navalio na maloletnice a ova moja sto navaljujem ima 29god/24god/33.god, a to nije maloletnica hehe".

Dakle "predator" u svetu medjuljudskih odnosa, pre svega emocionalno-erotskih je opsti termin za mali milion psihopatologija ili pak i nedijagnostikovanih stanja osobe, koja su zapravo toksicna, a neka su cak i "zakonski omogucena" jer nema zakona koji bih ih ugrozavao a druga strana se ne oseca prijatno uz te takve radnje, ponasanja i takve osobe koje su upravo to.
Nisu predatori samo oni koji jure zenu nozem, pa je zakolju ili oni sto jure decu - i u tome je upravo ceo problem koji postoji danas. Problem je sto ljudi posebno zene nisu edukovane da uvide da citavo jedno soro nevidljivo polje patologije postoji, nekih 80%.

Sad da nastavim o temi: Ti si otvorio temu, priznajes neke stvari i svoje porive, i kao na pola teme si zakljucio "ah ipak me to ne privlaci, evo jedna menja raspolozenja, tesko je s tim nositi se, dovoljno mi je mojih problema, izgleda da to smori kada i te tudje moras trpeti, sta mi to treba u zivotu".

E vidis, u tom grmu lezi zec. PRIJATNOST I NEPRIJATNOST nemaju apsolutno nikakve veze s PRIVLACENJEM nuzno, kada su u pitanju psihopatologije ljudi, posebno u sferi seksualnosti. Pa zaboga pogledaj samo sado-mazohizam.Pa ko bi voleo da trpi bol? Niko. A zasto trpe? Zato sto im to GODI ipak, nadrazuje ih, daje uzbudjenje. I psiholosko i erotsko. Iako je to NEPRIJATNO. Neprijatno prija. :D

Tako da to sto neko nesto "ne voli, uvidja da mu ne odgovara" ne znaci da se "upravo izlecio" ili "shvatio da nije on za to". Ako nesto coveka izgara, izgara ga iz dubine, psihodinamicki i tu se mnogo ne pitas ti svesno "da li te smara to ili ne, da li je totesko za podneti ili ne".
Pa pogledajmo samo zrtve stokholmskog sindroma, identifikacije s agresorom, zenu koja "voli" muskarca koji je bije, jer "udarati je feels like a home", to joj je radio i otac, i njoj i njenoj mami, po njoj je to "izrazavanje ljubavi" a on je "zapravo mnogo dobar covek samo malo nezgodan kada ga iznerviras". (teska patologija i nelecen bes kao npr potisnuta depresija ili ima antisocijalni poremecaj licnosti ili ima npr narcisticki bes, kao produkt i narcistickog poremecaja licnosti itd).

Kao sto su ti ostali sugerisali - Osobe koje "POMAZU" i koji su "spasioci" nekada mogu biti opaki "socijalni narcisi", jedna specificna kamuflazna vrsta narcisa koji nisu oni grandomani vec upravo ti koji se jako guraju u sve te neke "socijalne,aktivisticke stvari", njihov "narcissistic supply" bi ovde bilo divljenje okoline kako su oni divni, pozrtvovani, najbolje komsije, najbolje kolege na poslu, uvek tu za druuuge. Ali odbaci ih, omalovazi ih, razbij im tu masku "dobrocinstva" i postace ljuta i besna deca koja ce ispoljiti toliko gneva.

A ispod svake takve osobe cuci zapravo NEZRELO DETE. Nezrelo dete koje je moralo izgraditi neke maladaptivne mehanizme prezivljavanja,kako bi prezivelo okrutan zivot i okruzenje.

Cesto pomazuci drugima, bivajuci "Spasilac" pa i kroz te ljubavne odnose, zapravo osoba ZELI NJOJ DA SE POMOGNE, i ne moze sebi pomoci pa se OSECA LEPSE dok pomaze drugome. To bi sad bio scenario gde osoba ima obrazac nakaradnih odabiranja partnera jer ima drugu vrstu problema a nije neki narcis koji samo koristi takve osobe kao "supply". Vec je "Spasiocu" potreban "Spasilac".

Neko je napisao i "Slicni traze slicne, neko ko zeli "okrnjene ljude" zeli jer je i sam okrnjen i zna kako je to". Tacno, ima i toga. I upravo zato takvo dvoje NE SMEJU BITI U ODNOSU, vec moraju ici kod PSIHOTERAPEUTA OBOJE, i tek kada se ojacaju i sazru, moci ce pravilno percipirati KO JE ZA NJIH I VIDETI STA CE IH ONDA PRIVUCI, i onda ih nece provuci PSIHOPATOLOGIJA, nego nesto ZDRAVO.

Mislim, nema nista lose biti s nekim ko ima neke razne psih probleme, ili fizicke - necemo biti sigurno diskriminatori i ok je pomoci nekom i biti podrska kao partner. Ali ako si ZDRAV U GLAVI I ZREO. Emotivno pismen. No ako je to predominantni modus operandi odabiranja partnera, to je onda PARTNERSKA PATOLOGIJA i mora se "leciti" kod psihoterapeuta a ne da se ponavlja taj bihejvioralni krug u nedogled, dok se obe strane crpe a ne shvataju u cemu je stos.

Ova patologija mnogo vise pogadja npr zene nego muskarce: Muskarci prednjace kada je u pitanju cistokrvna MANIPULACIJA pa je to cisto PREDATORSTVO i to je motiv, medjutim kod vecina zena je zapravo nesto drugo u pitanju: Zena potice iz lose porodice, i zena "POPRAVLJANJEM MUSKARCA" sebi:
1) Dokazuje da je "vredna", vredna voljenja, "voljiva" (sto je patologija takodje, jer su svi vredni voljenja i voljivi po defaultu to se NE ZASLUZUJE, vec te neko prihvata i voli autenticno bez ikakve zasluge, ili te pak ne prihvata i ne voli, ne mozes i ne moras to "zasluzivati", svaki put kada pozelite da "dokazujete sebi da ste voljivi i da "zasluzite da bi vas neko voleo" vi imate nisko samopouzdanje i problem i morate ga tretirati kod psihoterapeuta inace cete zavrsavati s narcistickim partnerima koji ce vam biti krv i zivotnu energiju kao vampiri jer njimabas takvi trebaju za simbiozu - empate s niskim samopouzdanjem i slabom slikom o sebi)

2) Zena ispunjava one sve evolutivne praiskonske impulse i teznje iz svog tela: Zena je bice koje donosi zivot i u DNK lancu joj je zapisana ta nega o novorodjencetu, tretman, cuvanje, odgajanje. A partner nije dete i beba da ga zena "odgaja" i "krpi", "neguje" vec treba da bude formirana, zrela i zdrava licnost s kojim ce deliti nedace zivota, a ne da joj bude JOS JEDNO DETE. Zene imaju dakle u sebe utkan taj evolutivni mehanizam "nege ljudskih bica" i kada natrce na muskarca s psihopatologjjama, nezrele zene i zene sa poljuljanim emocionalnim i psiholoskim stanjima TO PRIVUCE, da bi se kao sto rekojh pod 1) "dokazala da vredi i da je voljiva i 2) da bi ostvarila taj praiskonski materinski instinkt.

Ljude koji su psiholoski najzdraviji i najzreliji uopste ne privlace takvi partneri vec naprotiv - to ih odbija i kazu - Ne zelim da ti izigravam mamu/tatu, psihijatra, moras da ides da se sredis, nismo na istom mentalnom uzrastu.

Back