Postoji li potreba da se brine o nekom?

Mogu da razumem ljubav prema zivotinjama ali do granice dok ne pocnu da se motaju po carsavima i krevetu gde spavas, udaraju zastitni sloj pljuvacke po tvom licu, oblizuju ciniju iz koje jedes.
Izokrene mi se zeludac kada procitam sve one pateticne komentare po Blicu i ostalim virtuelnim medijima, gde bi za svog kucnog ljubav/imca prodali dusu, platili operacije merene u stotinama ako ne i hiljadama evra, iznajmljuju im hotele dok idu na letovanja, tetose i maze kupujuci im shik garderobu, a mozda iznajmljuju i zivotinjskog psihologa na sat, a osobito sto sopstveno dete ne bi prosetali da ne moraju da naprave luft za zivotinju, dok besoumocno udaraju minuse na pomen malo vece osetljivosti i darezljivosti po pitanju gladne i bolesne dece. Necu razumeti i tacka. Iako su kroz moj zivot prosli i voleli se i pas i macka (vise njih). Uf, osecam se tako bezosecajnom i zlom.
Na ostalo me mrzi da odgovaram.

To i ne mozes da razumes. Ti em mrzis zivotinje, em ih i nemas. Uostalom, tema glasi da li postoji potreba da se brine o nekome, nisu zivotinje jedina bica
o kojima covek brine.

Čujem danas, "nabavio je kućnog ljubimca, kako bi imao o kome da brine.."

Često čujem stvari tog tipa, gde se neko oseća ispunjenim tek kada brine o nekom ili nečem.

Padaju mi na pamet zatvorenici koji kroz rešetke svoje ćelije hrane goluba..
Pada mi na pamet Majk Tajson kome su golubovi sve na svetu, Mali princ i njegova ruža, žene i sobno cveće, prosjaci koji nemaju za leba, ali imaju mačku itd..

O čemu se tu radi?

LJUBAV

To i ne mozes da razumes. Ti em mrzis zivotinje, em ih i nemas. Uostalom, tema glasi da li postoji potreba da se brine o nekome, nisu zivotinje jedina bica
o kojima covek brine.

Ti inace sve znas o velicini moje ljubavi prema bilo kome i cemu. Udaj se za svog psa i zaobidji moje komentare ako ti vredjaju velikodusnost i dusebriznost. Da razumes jezik kojim obe govorimo, videla bi u ovom tekstu nesto drugo, ali da ne arcim tastaturu za dzabaka.

Često čujem stvari tog tipa, gde se neko oseća ispunjenim tek kada brine o nekom ili nečem.

Pada mi na pamet Majk Tajson kome su golubovi sve na svetu, Mali princ i njegova ruža, žene i sobno cveće, prosjaci koji nemaju za leba, ali imaju mačku itd..

O čemu se tu radi?
Ne postoji pravilo i sigurno da vise faktora mogu biti u igri. Moze biti usamljenost, identifikacija sa drugim, nekoga privlaci i moc koju dobija brinuci se o nekome. Zatim osecaj obaveze, bilo da je obaveza nametnuta ili je rec o finim mehanizmima u nama koji nam ne dopustaju drugaciji izbor. Pomaze i to sto vodeci racuna o nekome nisi vise usmeren samo na sebe i svoje probleme. A na kraju krajeva moze biti i samo iz ljubavi.

da li je urođena i ljubav prema cveću?

i šta ćemo sa virtuelnim ljubimcima ili baštama?

trenutno milioni ljudi igraju razne "Garden" igre..u kojima se ama ništa zanimljivo ne dešava pod kuglom zemaljskom, osim što pleve neke bašte i razmenjuju kukuruz za vodu da nahrane svinje isl.

Niko ništa ne dobija tu, ali se svakako troše sati i sati na takvu "brigu" o nečemu što eto čak i ne postoji, osim kao zbir piksela na plastičnom ekranu...

how about that?
To mi je vec besmisleno :lol:

A macke volim jer postoji interakcija...

O čemu se tu radi?

čovek ima potrebu za interakcijom sa nekim, nečim..možda to potiče od one evolucionističke ideje da smo homo emphaticus-i, da smo razvili osećaj za druge, za pomaganje i zajedništvo radi lakšeg opstanka...to osećanje ili potreba ne mora uvek nužno da bude usmerena u pravcu drugog ljudskog bića,
otuda hranjenje pasa i mačaka lutalica i slično.
neka vrsta kompenzacije tog prirodnog stanja čoveka kao "socijalne životinje"---prosto moraš da imaš nekog, nešto..prema kome ćeš usmeriti svoju brigu, pažnju, zanimanje...inače gubiš svoju ljudsku suštinu.
ne znam šta u suprotnom postaješ...stolica, biljka, robot...

naravno, postoje i oni granični, opsesivni slučajevi, kada osoba svesno svoj život u potpunosti podređuje tuđem...

Ti inace sve znas o velicini moje ljubavi prema bilo kome i cemu. Udaj se za svog psa i zaobidji moje komentare ako ti vredjaju velikodusnost i dusebriznost. Da razumes jezik kojim obe govorimo, videla bi u ovom tekstu nesto drugo, ali da ne arcim tastaturu za dzabaka.

Ja sam vec udata, nema potrebe da se udajem za svog psa.
Zaobidji ti moje komentare ako t se ne svidaju.

Tvoj je tekst uperen protiv zvotina ( psi, macke) i mozes sada da dubis na glavi i da mi objasnjavas da nisi to mislila, ali jeste tako.

Ja sam vec udata, nema potrebe da se udajem za svog psa.
Zaobidji ti moje komentare ako t se ne svidaju.

Tvoj je tekst uperen protiv zvotina ( psi, macke) i mozes sada da dubis na glavi i da mi objasnjavas da nisi to mislila, ali jeste tako.

Ne, evo trcim da dubim na trepavicama da bih isterala liniju s tobom. Hajde i ti s milim Bogom, idi mazite se svo troje u krevetu. Prva si nezaobisla moje (izgleda uopste neprocitano jer ti udarile zivotinjske dlake u oci) napisano, te ne ocekuj da ce ti los kreditni rejting na ime besmislica ostati verbalno nenaplacen. Ovim zavrsavam raspravu koju si inicirala. Ah da ne zaboravim, oni sto vole zivotinje bejahu tolerantnijii na ljude?! Mozda bi ti psu i trebalo zavideti na dobijenoj ljubavi ali ostalima...mrnjau.

Poslednja izmena:

Back