Postoji li četverodimenzionalni 'prostor'?

• Začetnik teme Začetnik teme fosilvaso
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
pre svega:
ajde kada vec stvarno hoces da se adresira tvoje pitanje objasni sta mislis pod "prostor" i kakva je korelacija izmedju _postojanja_ cetvorodimenzionalnog "prostora" ili ti "pojma" (ako imash i sam pojma sta si hteo da kazes) i jednachine x^4 + y^4 + z^4 + v^4 = w^4

ovo je bolno tacno. nije znao o cemu prica. al hvala mu za temu jer smo se dalje lepo zahuktali.

RiSK:
Potrazhi negde neshto visghe o M-teoriji, mada cesh teshko naci neshto na srpskom. To je teorija koju upravo razvija grupa americhkih fizichara. Po njoj bi trebalo da postoji 11 prostronih dimenzija. Po onome shto sam ja nachuo, tvrde da postoje dva (ili chak vishe) jasno razdvojenih univerzuma i josh neke nebuloze :wink: U svakom sluchaju vredi pogledati, a ako nadjesh neshto na rspskom, javi :lol:

prostornih dimenzija je 3. koliko god da su ljudi sada mladi, oni nikad ne mogu izmisliti nesto cega nema.

univerzum je jedan, jer sta god da mi izmislis pored njega, ja cu i to (taj tvoj drugi univerzum) nazvati samo delom (ako treba i periferijom) tog jednog univerzuma.

vole astronomi da se igraju s nama. pa kazu: kad ima zvezda okupljenih u zvezdana jata i njih okupljenih u galaksije i njih u jatima galaksija i njih u super-jatima, onda je ovaj nas univerzum u nekom lokalnom jatu univerzuma, koji je deo super-jata celog superuniverzuma... sve je ovo samo mnogo izmotavanja, jer ja taj njihov super-univerzum nazovemm prosto univerzumom i ende. zasto bi oni bili posebni univerzumo, kada ne mogu biti medjusobno ilozovani.

inace, celu tu teoriju multiuniverzuma je izmislio jedan Rus (zaboravih ime), koji je trebao za jednu noc da smisli sta ce da prica na kongresu fizicara na koji ga je slala partija (SSSR za vreme Gorbacova) i nista mu drugo nije palo na pamet, pa eto...

Ma 'ajde bre. Kakav rus, kakav kongres. Ne mozesh bre da prichash tako neshto sa tolikom sigurnoshcu. :shock: Kad bi sve bilo tako 'prosto'...
Onda su verovatno ljudi puka sluchajnost u Univerzumu.
Precizniji termin je Vaseljena koja je sastavljena iz vishe [mozda i beskonachno mnogo] Univerzuma, btw ja sam govorio o shvatanju a ne izmishljanju.

NaraYan:
Ma 'ajde bre. Kakav rus, kakav kongres. Ne mozesh bre da prichash tako neshto sa tolikom sigurnoshcu. :shock: Kad bi sve bilo tako 'prosto'...
Onda su verovatno ljudi puka sluchajnost u Univerzumu.
Precizniji termin je Vaseljena koja je sastavljena iz vishe [mozda i beskonachno mnogo] Univerzuma, btw ja sam govorio o shvatanju a ne izmishljanju.

Ta tvoja Vaseljena mi liči na 4-dimenzionalni prostor!?

NaraYan:

Odgledaj, ako mozes negde da nadjes, "Tajanstveni svemir Stivena Hokinga", i videces kakav Rus i kakva sigurnost - pa covek se pojavljuje u jednoj od epizoda i lepo govori o tome!! Pa naravno da ne bi izmisljao, boze sacuvaj, nego eto: ko moze da nekako dodje do epizoda te serije, neka ih pregleda, pa ce se uveriti... ko zna mozda to repriziraju ili prikazu kod nas - ja sam to gledao na HRT (hrvatska TV)

inace, mnogo vise sam postovao ne samo Hokinga, nego i kosmologiju uopste, dok nisam pogledao tu seriju...

sta ces - ostalo mi da se divim prakticarima (Ferma, Tesla i onaj ko mi izmisli hladnu fuziju!)

Malo filozofije:
U našem 3D prostoru ne može realno postojati ništa iz 2D prostora jer mora imati neku, makar i zanemarivo malu debljinu, a to je već treća dimenzija. 2D objekat za nas postoji samo kao misaoni pojam.

Slična analiza važi i za 1D objekat u 2D prostoru.

Prema tome, ako i postoji 4D prostor, ništa iz našega prostora se ne može naći u njemu bez i malo četvrte dimenzije!? Koja tragedija za SF-pisce.

Zatim, naš Universum se onda ni ne može nalaziti u 4D prostoru i nema smisla teorija o beskonačno mnogo drugih Universuma, 'nevidljivih za nas!?

fosilvaso:
Malo filozofije:
U našem 3D prostoru ne može realno postojati ništa iz 2D prostora jer mora imati neku, makar i zanemarivo malu debljinu, a to je već treća dimenzija. 2D objekat za nas postoji samo kao misaoni pojam.

Slična analiza važi i za 1D objekat u 2D prostoru.

Prema tome, ako i postoji 4D prostor, ništa iz našega prostora se ne može naći u njemu bez i malo četvrte dimenzije!? Koja tragedija za SF-pisce.

Zatim, naš Universum se onda ni ne može nalaziti u 4D prostoru i nema smisla teorija o beskonačno mnogo drugih Universuma, 'nevidljivih za nas!?

E, al' si se sad posr*

Do dan danas, nije pronadjen smisao, a verovatno se nece ni pronaci, cetvrte dimenzije prostora. Naravno, to ne znaci da ne postoji, ali se namece pitanje, da li postoji kraj u sve visim i visim dimenzijama i sta je to sto sto daje ogranicenje (ako ono i zaista postoji). teorijom se doslo, za sada da ih ima 26! Teorija Superstruna.

NaraYan:
Anonymous:
Pa po nekima cetvrta dimenzija je Vreme

Da, ali nije prostorna .
Kao shto rekoh [negde], potrazite prichu o zemlji ravaniji. Tu se lepo sagledavaju aspekti shvatanja prostornih dimenzija.
Ako ne mozemo shvatiti kako postoje 4D, 5D... 8D svetovi, ne mozemo tvrditi da ne postoje.

Kako zamišljate prostor bez vremena? I vice-versa?

Apokalipsa:
NaraYan:
Anonymous:
Pa po nekima cetvrta dimenzija je Vreme

Da, ali nije prostorna .
Kao shto rekoh [negde], potrazite prichu o zemlji ravaniji. Tu se lepo sagledavaju aspekti shvatanja prostornih dimenzija.
Ako ne mozemo shvatiti kako postoje 4D, 5D... 8D svetovi, ne mozemo tvrditi da ne postoje.

Kako zamišljate prostor bez vremena? I vice-versa?

prvo teško, ali drugo je moguće: ako bi neko uništio sav materijal u Kosmosu, vreme bi i dalje protecalo...

E samo da ispravim nesto oko cetvrte kordinate. Kad se kaze cetvorodimenzionalni prostor-vreme, ili kako se to drugacije kaze - cetvorodimenzionalni prostorno-vremenski kontinuum, onda su u pitanju tri koordinate koje opisuju prostor i jedna koja opisuje vreme. Vreme i prostor su, po Ajnstajnu, nerazlucivi. Dakle, vreme nije koordinata nekog prostora, vec prostor-vremena. U tom prostoru, mozete postaviti stap duz neke od prostornih osa (x,y,z) i meriti njegovu duzinu, ali nikako ne mozete ga staviti duz vremenske ose (ose t) i uraditi isto - meriti duzinu. To nema smisla! Kada se kaze cetvorodimenzionalni prostor, onda su tu cetiri prostorne koordinate (mada jos nije jasan fizicki smisao cetvrte). U koliko se racuna i vreme onda je rec o petodimenzionalnom prostorno-vremenskom kontinuumu. Upravo je u takvom prostoru napaisana Kaluca-Klajn "teorija" unifikacije interakcija. No, tu ima mnogo toga nejasnog, pa to jos nije postala zvanicna teorija, odn. nesto sto bi se uzelo kao opste vazeci princip.

Back