Postoje li slučajnosti?

A da li si ti slučajno odgovorio na ovu temu?
Reci nam
Nisam, ali da bi odgovorio na temu trebalo je da se dese neke stvari- prvo je trebalo ti da otvoris temu, a za to je trebao puca moca da pre toga otvori temu, a da bi on otvorio temu…. Hvatas poentu…

Takodje sam razisljao da li da odgovorim ili ne smislio sam odgovor no onda sam odustao i ptisao na tusiranje, u medjuvremenu sam procitao par komentara i preformulisao odgovor, medjutim odlucio sam da jedem jer nisam bio siguran da li inam vremena da odgovorim jer moram na posao, nakon sto sam jeo ponovo sam pogledao temu i ponovo preformulisao odgovor na koji je izmedju ostalog uticao i vremenski faktor.

Tako da nije tu nista slucajno. ali i u najjednostavnijoj stvari ima toliko faktora da je cesto nemoguce pretpostaviti ishod, i ideja i teorija o sudbini, barem meni, ne drzi vodu.

Inspirisana svojom prethodnom inspiracijom pitam za vaša mišljenja o sledećem.
Šta mislite, postoje li slučajnosti ili nam se sve dešava “sa nekim razlogom”?
:ceka:
pogledaj istoriju svake "slucajnosti ", ono sto je prethodilo dogadjaju, primetan je nekakav kontinuitet logike koja se ne moze drugacije zavrsiti nego bas tako, kako mi kazemo, "slucajnoscu".
Skloni smo zaboraviti brojne "nevazne" detalje koji su doveli do "slucajnosti".............medjutim, sinhronizacijom tih detalja, "slucajnost" je neizbezna.

Nisam, ali da bi odgovorio na temu trebalo je da se dese neke stvari- prvo je trebalo ti da otvoris temu, a za to je trebao puca moca da pre toga otvori temu, a da bi on otvorio temu…. Hvatas poentu…

Takodje sam razisljao da li da odgovorim ili ne smislio sam odgovor no onda sam odustao i ptisao na tusiranje, u medjuvremenu sam procitao par komentara i preformulisao odgovor, medjutim odlucio sam da jedem jer nisam bio siguran da li inam vremena da odgovorim jer moram na posao, nakon sto sam jeo ponovo sam pogledao temu i ponovo preformulisao odgovor na koji je izmedju ostalog uticao i vremenski faktor.

Tako da nije tu nista slucajno. ali i u najjednostavnijoj stvari ima toliko faktora da je cesto nemoguce pretpostaviti ishod, i ideja i teorija o sudbini, barem meni, ne drzi vodu.
Da uprostimo:
Zašto se sada baš ti i ja dopisujemo ovde?
Zašto ne ti i neko drugi?
Npr.

pogledaj istoriju svake "slucajnosti ", ono sto je prethodilo dogadjaju, primetan je nekakav kontinuitet logike koja se ne moze drugacije zavrsiti nego bas tako, kako mi kazemo, "slucajnoscu".
Skloni smo zaboraviti brojne "nevazne" detalje koji su doveli do "slucajnosti".............medjutim, sinhronizacijom tih detalja, "slucajnost" je neizbezna.
Opet moram pojednostaviti.
Zašto si baš ti u ovom trenu u kontaktu sa mnom?
Slučajno?

Slučajno je sve što se dogadja oko tebe?
Ništa ne uzrokuje ono drugo?
Наравно да није; постоје узроци и последице.
И све се да објаснити, математиком.
Например, онај удес на НБГ, ноћас.
Ето, случај је хтео да она пијана будала налет на оно троје и побије их, баш у том тренутку и тим углом, и том брзином.
А шта је све могло да се деси, да се то не деси?
Пробушена гума, пас који претрчава улицу, јурећи мачку, лошије гориво и трокирње мотора, испадање кључева, и да не набрајам- не би се ни видели.
Или би онајј мамлаз убио неког другог, или се слупао сам... :confused:
Ми не знамо.
Од тога треба поћи, не приписивати случају.

А шта је све могло да се деси, да се то не деси?
Пробушена гума, пас који претрчава улицу, јурећи мачку, лошије гориво и трокирње мотора, испадање кључева, и да не набрајам- не би се ни видели.
Dakle moglo je sve ovo da se desi i do nesreće ne bi došlo?
Što nas opet vraća na pitanje: zašto se nije to desilo a desio se udes?

Inspirisana svojom prethodnom inspiracijom pitam za vaša mišljenja o sledećem.
Šta mislite, postoje li slučajnosti ili nam se sve dešava “sa nekim razlogom”?
,,,ne,,,sluchajnosti ne postoje,,,
,,,/u mom potpisu na profilu je sve recheno/,,,
Screenshot_20251026-151855-444.png

,,,ovo mi je maksima iz mnooogo mlađih dana,,,

Opet moram pojednostaviti.
Zašto si baš ti u ovom trenu u kontaktu sa mnom?
Slučajno?
ne, svi mi znamo zasto smo ovde i sa kim komuniciramo.
U svemiru vlada savrsen raspored dogadjaja, po zakonima fizike, .....a mi smo deo svemira.........kako nasa planeta , tako i mi, mikronska sicusna bica...... .....zasto bi "dogadjaji" u nasoj ekosferi ondak bili jedinstvena "slucajnost" ?

Dakle moglo je sve ovo da se desi i do nesreće ne bi došlo?
Što nas opet vraća na pitanje: zašto se nije to desilo a desio se udes?
Зато што је след догађаја био физички условљен за такав временско- просторни план догађања.
Каузалност.
Божја воља.
Људски немар и грешка.
Космичко устројство.
Све оно, што ми видимо као случајност, или тако тумачимо нама нејасне и непознате појаве.

Pojasniti na primeru.

Evo na primer ovaj slucaj, ja sam slucajno zaspao posle pisanja poruke, a inace sam imao nameru da odem da malo odspavam tako da sam namerno izazvao slucajnost. Sad sam se malo naspavao, i malo bolje mogu da mislim sto je bila namera spavanja, ali se sasvim slucajno probudio, i namerno pogledao da li ima poruka, a njih je slucajno bilo, tako da u tom slucaju ovo je prilicno slucajan odgovor, mada postoji namera od ranije da se odgovori.

Da uprostimo:
Zašto se sada baš ti i ja dopisujemo ovde?
Zašto ne ti i neko drugi?
Npr.
Splet okolnosti koji nas je doveo do ove tacke.
Splet tih okolnosti nije bio slucajan- ali ne i predvidiv. Zavisno s koje vremenske tacke gledano- je postojala veca ili manja sansa da se dogodi, lanac uzroka i posledica, neki bi neki rekli kauzalnost..

Back