Постојбина Срба

Mi smo sloveni a postoje razne "ranije" i "starije" postojbine.

Staaaara kao i kod ostalih slovenskih a i drugih naroda je Azija, prapostojbina Indija a praprapostojbina Afrika.

prapostojbincica tj novija prapostobina je prostor danasnje Ceske, Slovacke, Poljske i Istocne Nemacke.

Најосновније претпоставке довољно је извући из само једне чињенице.

Узми лепо оловку направи на карти Европе једну линију лево и десно тј. источно и западно од Србије и видећеш да смо на том географском подручју око црте ми народ са најсветлијим "теном" (дакле ту су Румуни, Бугари, Италијани, Шпанци, Французи са Југа Француске, Азербејџанци, Јермени,...) што је прост доказ да смо овде дошли пре не више од 10-15 векова.

то је оно "из прве руке"...

чиста логига... и мало биологије тј. "биологике" :)

Slavic Land:
Најосновније претпоставке довољно је извући из само једне чињенице.

Узми лепо оловку направи на карти Европе једну линију лево и десно тј. источно и западно од Србије и видећеш да смо на том географском подручју око црте ми народ са најсветлијим "теном" (дакле ту су Румуни, Бугари, Италијани, Шпанци, Французи са Југа Француске, Азербејџанци, Јермени,...) што је прост доказ да смо овде дошли пре не више од 10-15 векова.

то је оно "из прве руке"...

чиста логига... и мало биологије тј. "биологике" :)
Po ličnom iskustvu, Rumuni nisu mnogo tamniji od nas, mada jesu tamniji... a dva glavna sastojka Srba (Sarmati i Sloveni) su došli ovde pre ~15 vekova, ~VI vne... treći je bio prisutan i pre toga...

Ethnogenesis

By genetics [5], Serbs have the following Y-Dna chromosome distribution: the highest is Haplogroup I1b (Y-DNA) with 29% occurrence, then Haplogroup E3b (Y-DNA) or E3b1 haplogroup 20%, R1a haplogroup with around 16% of tested individuals, and R1b haplogroup at 11%. Somewhat smaller samples have haplogroups J2 8%, K 7% and I1a 7% Haplogroup I1a (Y-DNA).

There are several theories on the origin of the Serbs. One possible theory suggests that Serbs are mix of pre-Slavic Illyrian tribes and Slavs. Another theory suggests that Serbs are descendants of a tribe known as the Lugii. These Lugii lived in central Europe, around the same area that the present-day Lusitan Sorbs of Germany live in.

According to the Iranian theory, the original Serboi were a Sarmatian (Iranian) tribe, who lived in the northern Caucasus and Eastern Europe. The earliest historical records of these Sarmatian Serboi date from the 1st century, in the works of the historian Tacitus (ca. 50 AD) and the geographer Pliny (Plinius) (69-75 AD).

In the second century, the famous Greek scientist Ptolemy in his Geography associates the Serbian name with the Sarmatian tribes of the North Caucasus and Lower Volga, just as his predecessors.

In human genetics, Haplogroup I1b (S31) is a Y-chromosome haplogroup. Its subclade I1b1* is typical of South Slavs, especially Latins and Muslims. Another subclade, I1b1b (formerly I1b2), is strongly associated with indigenous Sardinians, but it is also found at low to moderate frequency among populations of the Basque Country, Iberia in general, France, mainland Italy, the British Isles, and Sweden. Contrasting with the tendentially southeastern distribution of I1b1* and southwestern distribution of I1b1b, the subclade I1b2 is most commonly found among populations of Northwest Europe, especially Denmark, Germany, the Netherlands, and the British Isles.

Slavic Land:
Mi smo sloveni a postoje razne "ranije" i "starije" postojbine.

Staaaara kao i kod ostalih slovenskih a i drugih naroda je Azija, prapostojbina Indija a praprapostojbina Afrika.

prapostojbincica tj novija prapostobina je prostor danasnje Ceske, Slovacke, Poljske i Istocne Nemacke.

Да ли смо ми од свих Словена најсроднији са Лужичким Србима?

Душан:
In human genetics, Haplogroup I1b (S31) is a Y-chromosome haplogroup. Its subclade I1b1* is typical of South Slavs, especially Latins and Muslims. Another subclade, I1b1b (formerly I1b2), is strongly associated with indigenous Sardinians, but it is also found at low to moderate frequency among populations of the Basque Country, Iberia in general, France, mainland Italy, the British Isles, and Sweden. Contrasting with the tendentially southeastern distribution of I1b1* and southwestern distribution of I1b1b, the subclade I1b2 is most commonly found among populations of Northwest Europe, especially Denmark, Germany, the Netherlands, and the British Isles.

Хвала на подацима! ;)

AltinaD:
Да ли смо ми од свих Словена најсроднији са Лужичким Србима?

Bejasmo, ali mixovanjem nismo vishe....

pre 1500 godina bili smo najslicniji sa Česima i Luzickim Srbima, po meni.
tj. tad Luzickih Srba nije ni bilo, svi smo mi bili samo Srbi.

Mi malo uhvatili ten od Blgara, Grka, Turaka a oni se izmešali sa Germanima pa mora da koriste anti-UV faktor 30 :) :)
(doduše nisam ni ja daleko, recimo 20tica)

SiIent Bob:
...a dva glavna sastojka Srba (Sarmati i Sloveni) su došli ovde pre ~15 vekova, ~VI vne... treći je bio prisutan i pre toga...

отприлике тачно, видиш да се ипак слажемо Силенције и ја :) :)

што се тиче првог састојка тј. Словена, без икаквих нагађања... очигледно 100%
(језик, изглед, пагански словенски обичаји, географски појмови, лична имена и презимена, старо писмо, грбови, заставе, ...)

што се тиче другог ово Сармати је некако недефинисано, ипак треба рећи неидентификовани народ из Подкавказја који је раније живео у Северном Ирану и данашњем Казахстану, а да ли су то Сармати или не... ко зна... о њима постоји само једна реченица и једна картица,... тако да... ништа није сигурно...

што се тиче трећег, да било их је, али
1. побегоше у брда
2. међусобно се истребише
3. Србија није била много насељена земља у сваком случају... поготово централни део...

Slavic Land:
отприлике тачно, видиш да се ипак слажемо Силенције и ја :) :)

што се тиче првог састојка тј. Словена, без икаквих нагађања... очигледно 100%
(језик, изглед, пагански словенски обичаји, географски појмови, лична имена и презимена, старо писмо, грбови, заставе, ...)

што се тиче другог ово Сармати је некако недефинисано, ипак треба рећи неидентификовани народ из Подкавказја који је раније живео у Северном Ирану и данашњем Казахстану, а да ли су то Сармати или не... ко зна... о њима постоји само једна реченица и једна картица,... тако да... ништа није сигурно...

што се тиче трећег, да било их је, али
1. побегоше у брда
2. међусобно се истребише
3. Србија није била много насељена земља у сваком случају... поготово централни део...

Хвала! ;)

Slavic Land:

Mi malo uhvatili ten od Blgara, Grka, Turaka a oni se izmešali sa Germanima pa mora da koriste anti-UV faktor 30 :) :)

У праву си! Нашао сам на Енкарти пуно места у Чешкој са кореном речи СРБ. Корена СЕРБ има у Украјини и Пољској.

Slavic Land:

Najsličniji smo Česima. Ali su Česima još više sličniji Hrvati.

Taman ten smo u'vatili od Bugara i Turaka. Ja npr. ;)
Svetliji ten smo pokupili od Nemaca i Mađara.

A jel nismo i najlepši?! To samo govori koliko su nam se preci ukrštavali sa svim i svakim ko je prolazio carskim drumom.

AltinaD:
У праву си! Нашао сам на Енкарти пуно места у Чешкој са кореном речи СРБ. Корена СЕРБ има у Украјини и Пољској.

не само то, обична имена река, градова, планина која су иста или слична као и код нас
(То сам написао у једном од претходних тема)

у Пољској: Зелена Гора, Бродница, Бијели Бор, Камлен Поморски, Бјало-гард :),...
у Чешкој: Копривница, Јесеник, Плана, Славичин, Славков, Леденице, Виши Брод, Раковник,...
у Словачкој: Сеница, Бањска Бистрица, Јаворина
у Лужици су промењена имена тј. Немци узели под своје (p.s. дал би неко успео почетком прошлог века да у Немачкој сачува словенске називе,.... тешко....)
али ево: Бела Вода, Слепо,...

Mikowiny:
A jel nismo i najlepši?! To samo govori koliko su nam se preci ukrštavali sa svim i svakim ko je prolazio carskim drumom.

јесмо најлепши, најлепше су мешане нације као нпр. Бразилци али имамо и "словенску" лепоту. У турским харемима најцењеније жене су биле словенског порекла, то пише у многим књигама, тј. Српкиње, Рускиње,...

То је исто као да кажеш да је прапостојбина Енглеза Аустралија јер тамо живе људи Англосаксонског порекла а плус нађено је писмо Абориџина старо 2000 година :)

Поред Винчанског писма у Србији постоји Крапински човек у Хрватској, Алтамира у Шпанији, итд итд и испада да се људи у Европи уопште нису досељавали ни од куда.

Да смо се доселили то је очигледно код свих историчара само што сви изврћу нешто.
Једино се историчари споре око времена када су се Словени овде доселили и постали доминантни.

Једни кажу око 7. века што је до сада опште прихваћено док
други кажу много раније око 3. века и да су тада населили чак и Грчку (Пелопонез).

Teritorija najstarijeg naroda na svetu se prostirala prostorom cele sadašnje Evrope pa do baltičkog mora i do Kine.Zato se ostaci srpske kulture nalaze u svim delovima sveta a i srpskog pisma.Krapina je u Srbiji.U Kineskoj istoriji je zapisano da su bili susedi sa Srbima.Grci su bili susedi sa Srbima,a Grci su živeli na ostrvima.Znači nisu se Srbi doselili ovde već su se vremenom raseljavali.

Кинезима су многи били суседи јер су се многи европски народи доселили са простора средње Азије, и германи и латини и словени... ако ћемо тако...

није искључиво.. али није ни толико ексклузивно колико се претпоставља на први поглед...

Back