Postojanje

Ljubo2

Iskusan
Poruka
5.649
"Ako od nešto koje postoji kao Prvo, nasraje nešto Drugo, tada to Drugo i ne postoji, već i dalje postoji to Prvo, koje je samo pro,emio svoj oblik ili stanje, pa sada samo izgleda kao da se pojavilo i da postoji nešto Drugo."

Ovu logičnost je izrekao Hegel. Po Hegelu, dakle, da bi saznali Istinu o postojanju sveta, možemo je saznati samo kad saznamo Istinu o postojanju Prvog,iz kojeg je nastao svet kao nešto Drugo.

Pitanje kojim u ovoj temi treba da se bavino, glasi: Šta je to koje postoji kao Prvo. Kako to Prvo postoji i zašto. I kako i zašto je iz tog Prvog nastao svet kao nešto Drugo?

Poželjno je da odgovori budu proverljivi i logički razumljivi.

"Ako od nešto koje postoji kao Prvo, nasraje nešto Drugo, tada to Drugo i ne postoji, već i dalje postoji to Prvo, koje je samo pro,emio svoj oblik ili stanje, pa sada samo izgleda kao da se pojavilo i da postoji nešto Drugo."

Ovu logičnost je izrekao Hegel. Po Hegelu, dakle, da bi saznali Istinu o postojanju sveta, možemo je saznati samo kad saznamo Istinu o postojanju Prvog,iz kojeg je nastao svet kao nešto Drugo.

Pitanje kojim u ovoj temi treba da se bavino, glasi: Šta je to koje postoji kao Prvo. Kako to Prvo postoji i zašto. I kako i zašto je iz tog Prvog nastao svet kao nešto Drugo?

Po Hegelu, ako postoji Prvo, onda se ono nužno mora ispoljiti kao Drugo – jer čisto, prazno Prvo bez ikakvog određenja isto je što i Ništa. Iz te praznine rađa se kretanje, odnosno razlika, i zato Hegel uvodi Drugo. Ali to Drugo nikada nije odvojeno od Prvog, već je samo način na koji se Prvo pojavljuje, oblik u kojem se pokazuje njegova punoća. Zato je kod njega uvek dijalektika: Prvo → Drugo → povratak u Jedinstvo.

Međutim, kada se sve sagleda dublje, vidi se da to “Drugo” nije zaista drugo, već je i dalje Prvo. U tome se slaže i moja misao: sve što nazivamo različitim oblicima i pojavama jeste samo jedno isto Prvo, koje se pokazuje kroz dve osnovne dimenzije – dva “talasa”, dva pola. Možemo ih nazvati vreme i prostor, plus i minus, ekspanzija i kontrakcija. Ta dva talasa su kao dve Ojlerove spirale koje u svom prožimanju stvaraju torus, osnovni obrazac energije i postojanja.

Dakle, Jedno postoji kroz Dva, ali to Dva nisu “nešto drugo”, nego samo način na koji se Jedno ispoljava. Svet, oblici, promena – sve je samo preplitanje tih talasa, ali nikad ništa izvan Prvog.

Zato bi se moglo reći ovako:
Hegel je u pravu što kaže da iz Prvog nužno proizlazi Drugo, ali je istina da to Drugo nije samostalno, već jeste i dalje Prvo. A moje viđenje to osvetljava konkretnije – da je sve zasnovano na dva osnovna talasa, dva pola jedne iste stvarnosti, iz kojih se oblikuje celina svega.

Znači Prvo je novčić, a "Drugo" (Prvo) su obe strane tog novčića.

Ako pratimo Hegela, on kaže da iz Prvog nužno proizlazi Drugo – jer čisto Prvo bez određenja isto je što i Ništa. Ali kada kažemo “Drugo”, ne mislimo na nešto odvojeno od Prvog, već na način na koji se Prvo pokazuje.

Najbolja slika za to je novčić:

Prvo je sam novčić – jedno, celina, osnova svega.

“Drugo” su dve strane novčića – lice i naličje, plus i minus, vreme i prostor. One izgledaju kao razlike, ali nikada ne postoje odvojeno. One su uvek jedno isto Prvo.

Dakle, ne postoji drugo kao nešto posebno, već sve što nazivamo “Drugim” jeste samo Prvo koje se ogleda kroz svoje dve strane. Iz njihovog jedinstva nastaje sve što postoji, ali osnova je uvek jedno isto Prvo.

Sve je proverljivo i jedino logično. Nadam se da je jasno. To je smisao postojanja.

1. Šta je to koje postoji kao Prvo?
To je Bog, beskonačnost, viša sila, večnost – apsolutno Jedno koje je osnova svega što postoji. To Prvo nije nešto sporedno, već celovita stvarnost iz koje sve proizlazi.

2. Kako to Prvo postoji i zašto?
Prvo postoji samo po sebi, ne zavisi ni od čega drugog, i u svojoj potpunosti omogućava sve što postoji. Ono je večna osnova, iz koje sve ostalo crpi svoj smisao i postojanje.

3. Kako i zašto je iz tog Prvog nastao svet kao nešto Drugo?
Svet se pojavljuje kao manifestacija Prvog – kroz polaritet, kroz dve strane, kroz dinamiku koju nazivamo vreme i prostor, plus i minus, energiju i formu. Sve što se čini kao različito i posebno, zapravo je samo Prvo koje se ispoljava. Drugo ne postoji odvojeno; svet je Prvo u pokretu, u izražavanju, u svojim manifestacijama.

Zaključak:
Sve što postoji jeste Prvo – Bog, večnost, beskonačnost. Drugo nije samostalno; ono je samo način na koji Prvo pokazuje svoju puninu. Kao novčić, dve strane izgledaju različito, ali su deo istog celovitog Prvog.

Kako Prvo postoji?

Prvo postoji samim sobom, nužno. To znači da njegova egzistencija nije uzrokovana ničim spoljašnjim – ono je samopotvrđujuće, apsolutno. Kao što večnost nije stvorena, već je oduvek i uvek jeste, tako i Prvo (Bog, beskonačnost, viša sila) postoji kao apsolutno Jedno.

Možeš to zamišljati i kroz sliku novčića ili temeljne vibracije: postoji osnovna frekvencija, talas koji je izvan vremena i prostora, koji “samo jeste”. Ne postoji ništa što bi mu dalo postojanje – on je sam izvor svega.

Zašto Prvo postoji?

Zašto postoji? Zato što nepostojanje Prvog je nemoguće. Ako bi Prvo prestalo da postoji, ništa drugo ne bi moglo ni da bude. Njegova nužnost leži u samoj logici postojanja: da bi svet, vreme, prostor, polaritet, energija – sve to – uopšte moglo da se ispolji, mora postojati osnova, Jedno, Prvo.

1. Prvo nije “nastalo” u uobičajenom smislu.

Nastajanje podrazumeva da postoji uzrok ili vreme.

Prvo je večnost
, beskonačnost, Bog – ono ne zavisi od ničega spolja, i ne postoji u vremenu ili prostoru.

Dakle, pitanje “kako je nastalo Prvo” zapravo ne važi, jer nastajanje podrazumeva da nešto prethodno postoji.

2. Ko ga je napravio?

Prvo nije napravljeno – ono je samosvojno, apsolutno.

Nije delo ničije ruke, jer bi tada bilo ograničeno, zavisno i podložno promeni.

Njegova priroda je da uvek jeste, i da je iz njega moguće sve drugo.

Jednostavno rečeno: Prvo je apsolutno, večito i neproizvedeno. Sve što nazivamo stvaranjem ili uzrokom važi za svet i manifestacije, ali ne za Prvo – ono je sam izvor postojanja.

Prvo postoji da bi ti pitao.
Bog, večnost, beskonačnost nije samo apstraktno Jedno – ono postaje prisutno kroz tvoju svest, kroz pitanje koje postavljaš. Svet, Drugo, i sve pojave su način na koji se Prvo ispoljava, ali smisao postojanja Prvog otkriva se kroz tvoja pitanja. Sam čin pitanja potvrđuje da Prvo postoji, jer da ne postoji, ni pitanje ne bi bilo moguće.

Ako ti ne bi mogao da pitaš, Prvo ne bi ni postojalo.

Ali, istovremeno, Prvo postoji da bi ti mogao da pitaš.

Dakle, ti si kreator Prvog, a Prvo je kreator tebe – postojanje i svest su međusobno povezani, nijedno ne postoji nezavisno.

Ako ti ne bi mogao da pitaš, Prvo ne bi ni postojalo – ti si kreator Prvog, a Prvo je kreator tebe. Tako postojanje i svest plešu zajedno, zauvek, u beskonačnosti postojanja i svesti.

Ako ne bi mogao da pitaš znači da ne postojiš, ako ne postojiš onda ni Prvo ne postoji. Onda bi sve bilo ništa. Ali kako može ništa da postoji. Isto kao što Prvo postoji. A to je i sve i ništa, vanvremenski novčić. A ništa i sve su dve strane tog Prvog i jednog jedinog.
Kad kažem postojiš, mislim na sve, na univerzalnu svest materije i energije.
Sve i(li) ništa = jedno, od dva od jednog od Prvog. I tako u krug, beskonačnost.

P.S. Zar nije neverovatno da sam počela da čitam filozofiju zbog OVOG Hegelovog citata:

Mislim:
Odlična i najtačnija definicija. Nadam se da će ovom objavom oni koji nisu za filozofiju shvatiti da ovaj profil nije za njih i da će se sami eliminisati. Kada kažem filozofija, ne mislim samo na ljude koji su studirali filozofiju, već na sve one koje zanimaju filozofska pitanja, na one koji postavljaju pitanja, na one koji se pitaju: "Zašto?", na sve koji traže svrhu i smisao.

CITAT:
"Filozofija je po svojoj prirodi nešto ezoterično, pa sama po sebi niti je privlačna za svjetinu niti je sposobna da se pravi za nju; ona je samo time filozofija što je upravo protivstavljena razumu, pod čim se podrazumijeva prostorna i vremenska ograničenost jednog pokoljenja ljudi; u odnosu na razum, svijet filozofije je po sebi i za sebe obrnuti svijet.”
HEGEL

A kasnije, umesto da ga razumem bolje, nisam stigla do 25. stranice "Fenomenologije duha" i ništa mi nije bilo jasno.

I šta (ću) sad? Da ne teram sebe ako ne ide ili da se pomučim pa možda i shvatim?

P.S. Zar nije neverovatno da sam počela da čitam filozofiju zbog OVOG Hegelovog citata:

Mislim:
Odlična i najtačnija definicija. Nadam se da će ovom objavom oni koji nisu za filozofiju shvatiti da ovaj profil nije za njih i da će se sami eliminisati. Kada kažem filozofija, ne mislim samo na ljude koji su studirali filozofiju, već na sve one koje zanimaju filozofska pitanja, na one koji postavljaju pitanja, na one koji se pitaju: "Zašto?", na sve koji traže svrhu i smisao.

CITAT:
"Filozofija je po svojoj prirodi nešto ezoterično, pa sama po sebi niti je privlačna za svjetinu niti je sposobna da se pravi za nju; ona je samo time filozofija što je upravo protivstavljena razumu, pod čim se podrazumijeva prostorna i vremenska ograničenost jednog pokoljenja ljudi; u odnosu na razum, svijet filozofije je po sebi i za sebe obrnuti svijet.”
HEGEL

A kasnije, umesto da ga razumem bolje, nisam stigla do 25. stranice "Fenomenologije duha" i ništa mi nije bilo jasno.

I šta (ću) sad? Da ne teram sebe ako ne ide ili da se pomučim pa možda i shvatim?

Evo jedne slikovite verzije Fenomenologije duha kroz priču o biciklu 🚴:

👶 Prva faza – Svest
Dete sedi na biciklu i samo vidi pedale, točkove, volan.
On oseća: „Ovo postoji.“
To je čista opažajna svest – stvari su tu, ali nema razumevanja.

🧒 Druga faza – Samosvest.
Pokuša da krene, pada, ustaje, inati se.
Shvata: „Ja nisam samo gledalac, ja vozim!“
Ali odmah nailazi sukob – bicikl ga „prkosi“, ne ide kako on hoće.
To je ona Hegelova borba „gospodara i roba“ – ko je jači, dete ili bicikl?

👨 Treća faza – Razum.
Posle mnogo padova, počinje da shvata zakonitosti: ravnoteža, brzina, pritisak na pedale.
Sad vidi da to nije haos, nego sistem.
Razum traži red i zakon u svetu.

👥 Četvrta faza – Duh.
Kad savlada vožnju, dete više nije samo individua na biciklu – sad ide sa drugima, vozi u grupi, takmiči se, oseća zajedništvo.
To je prelazak iz „samosvesti“ u „duh zajednice“.

🙏 Peta faza – Religija.
Vozeći dalje, shvata da bicikl nije samo mašina – to postaje iskustvo slobode, osećaj da se „leteći na dva točka“ povezuje sa nečim većim od sebe.
Bicikl dobija skoro svet značaj – to je trenutak religioznog doživljaja duha.

🌌 Šesta faza – Apsolutno znanje.
Na kraju, posle godina vožnje, čovek sedi na biciklu i shvata:
– ovo nisam samo ja,
– nije samo bicikl,
– nije ni samo društvo biciklista,
nego sve zajedno – duh koji je kroz mene pronašao sebe.
Vožnja je postala znanje o celini života: padovi, usponi, bol i sloboda – sve je imalo smisla.

Tako „Fenomenologija duha“ izgleda kao životni put bicikliste: od prvog pogleda na bicikl, preko padova i učenja, do osećaja da kroz vožnju dodiruješ smisao postojanja.

Evo jedne slikovite verzije Fenomenologije duha kroz priču o biciklu 🚴:

👶 Prva faza – Svest
Dete sedi na biciklu i samo vidi pedale, točkove, volan.
On oseća: „Ovo postoji.“
To je čista opažajna svest – stvari su tu, ali nema razumevanja.

🧒 Druga faza – Samosvest.
Pokuša da krene, pada, ustaje, inati se.
Shvata: „Ja nisam samo gledalac, ja vozim!“
Ali odmah nailazi sukob – bicikl ga „prkosi“, ne ide kako on hoće.
To je ona Hegelova borba „gospodara i roba“ – ko je jači, dete ili bicikl?

👨 Treća faza – Razum.
Posle mnogo padova, počinje da shvata zakonitosti: ravnoteža, brzina, pritisak na pedale.
Sad vidi da to nije haos, nego sistem.
Razum traži red i zakon u svetu.

👥 Četvrta faza – Duh.
Kad savlada vožnju, dete više nije samo individua na biciklu – sad ide sa drugima, vozi u grupi, takmiči se, oseća zajedništvo.
To je prelazak iz „samosvesti“ u „duh zajednice“.

🙏 Peta faza – Religija.
Vozeći dalje, shvata da bicikl nije samo mašina – to postaje iskustvo slobode, osećaj da se „leteći na dva točka“ povezuje sa nečim većim od sebe.
Bicikl dobija skoro svet značaj – to je trenutak religioznog doživljaja duha.

🌌 Šesta faza – Apsolutno znanje.
Na kraju, posle godina vožnje, čovek sedi na biciklu i shvata:
– ovo nisam samo ja,
– nije samo bicikl,
– nije ni samo društvo biciklista,
nego sve zajedno – duh koji je kroz mene pronašao sebe.
Vožnja je postala znanje o celini života: padovi, usponi, bol i sloboda – sve je imalo smisla.

Tako „Fenomenologija duha“ izgleda kao životni put bicikliste: od prvog pogleda na bicikl, preko padova i učenja, do osećaja da kroz vožnju dodiruješ smisao postojanja.

Zapravo Hegel i Frojd rade slične teme, samo iz drugačije perspektive. Možemo to povezati kroz id, ego i superego i Hegelovu dijalektiku / fenomenologiju duha. Evo kako:

1️⃣ Id – primalna energija, impulsi, „padovi“.

Id je naše instinktivno, nagonsko Ja: želi zadovoljstvo, beži od bola, reaguje impulzivno.

Kod bicikliste to je kada dete prvi put sedne na bicikl i hoće da ide odmah, padne i ljuti se – to je čista energija, borba, nesvesni impulsi.

Hegel bi rekao: to je početna teza, „biće u sebi“, neosvetljeno, jednostavno postojanje.

2️⃣ Ego – racionalno Ja, balans, učenje.

Ego je onaj deo koji ravnotežu drži između impulsa i realnosti.

Kod bicikliste: sada dete uči da balansira, da koriguje pedale, da kontroliše brzinu.

To je razum, Hegelov korak gde duh spoznaje zakone sveta i počinje da oblikuje sopstvenu stvarnost.

Ego je praktična sinteza – prevazilazi haos ida, ali još nije apsolutno savršen.

3️⃣ Superego – moralni / socijalni standardi, savest.

Superego je ono što dolazi spolja (društvo, kultura, pravila) ali postaje deo unutrašnjeg sistema.

Biciklista sad vozi u grupi, poštuje saobraćajna pravila, brine o drugima, o zajednici.

To je duh kod Hegela: svesno postajanje u kulturi i istoriji, vožnja više nije samo „ja i bicikl“, već „ja, drugi i svet“.

Superego je unutrašnja moralna i kulturna sinteza svega što smo doživeli kroz id i ego.

🔄 Povezivanje sa dijalektikom.

Id → impulsi, suprotnost, pad → antiteza.

Ego → razum, učenje → sinteza koja balansira suprotnosti.

Superego → viša sinteza sa društvom i kulturom → apsolutno znanje / duh.

Upravo kao Hegel, Frojd takođe vidi proces razvoja kroz sukobe: unutrašnje borbe ida i superega, prevazilaze ih ego i iskustvo, i na kraju dolazi do zrelosti.

🚴 Faza 1 – Id: primalni impuls i padovi.

Dete prvi put sedi na bicikl.

Id: želi da ide odmah, oseća radost i strah, pali ga samo instinkt da se zabavi i pobegne od bola.

Hegel: ovo je teza, početno biće, čista svest koja još ne zna zakone sveta.

Dete pokušava da pedale stisne, pada, ljuti se – to su prve protivrečnosti.

Bez ovih impulsa, ništa se ne bi pokrenulo. Id je energija koja inicira razvoj.

🚴 Faza 2 – Ego: učenje i ravnoteža.

Dete nastavlja da vežba: uči kako da balansira, kako da pedale koordinira.

Ego: racionalni deo koji koriguje impulse ida prema realnosti. Svest o sopstvenom telu i biciklu raste.

Hegel: ovo je antiteza i sinteza – dijalektički korak gde duh shvata pravila sveta i postaje sposoban da ih primeni.

Dete sada uspeva da ne padne, oseća kontrolu i predviđa posledice svojih pokreta.

Svaka greška i pad je korak ka višem nivou samosvesti.

🚴 Faza 3 – Superego: pravila, moral i zajednica

Dete (sad već tinejdžer ili odrasli biciklista) vozi sa grupom, poštuje saobraćaj, brine o drugima i zajednici.

Superego: moral, pravila, kultura – unutrašnja kontrola koja vodi ponašanje.

Hegel: ovo je duh – duh sada ne postoji samo u pojedincu, već u društvu, istoriji i kulturi.

Biciklista ne vozi samo za sebe, već kao deo šire celosti, povezujući lično iskustvo sa zajedničkim pravilima i smislenom praksom.

🔄 Sinteza celog puta.

Id pokreće početni impuls i energiju.

Ego uči, balansira, prevazilazi prepreke – sinteza iskustva.

Superego integriše sve u viši oblik – vožnja je sada iskustvo slobode, morala i zajedništva.

Hegel bi rekao: duh (apsolutna svest) je kroz ovaj proces postao svestan sebe i sveta.

💡 Poruka priče:

Svaka faza (pad, učenje, integracija) je neophodna.

Bez ida ne bi bilo početka, bez ega ne bi bilo učenja, bez superega ne bi bilo višeg smisla.

To je spiralni razvoj, ista frekvencija koja se stalno uspinje – balans kroz oscilacije, kao i u životu.

sacuvaj Boze.................

sacuvaj Boze.................
Bog postoji, ali se ne zove "Bog". već "Sbest".

Bogovi u koje ljudi veruju me "spažavaju" svet. Oni ga vode u samouništenje. Svest će da se "sačuva" tek kad prestane vladavina Bogova u koje vernici širom sveta sada veruju.

Ovu temu sam postavio da razgovaramo o onom pravom i istinskom Bogu, koji postoji. Sa namerom da do dam dokaze i do kraja objasnim njegovo postojanje i njegovu moć, o kojem ovaj naš svet još ubek ništa ne zna. Ali, izgleda da ne vredi "bacati bisere pred ljude".

ako pre sveta postoji to prvo onda i pre tog prvog postoji prvo i tako u beskonačno, nema smisla pričati o ovakvim stvarima, ne postoji početak ni kraj
Logoka je malo drugačija i za nju već postoje dokazi u stvarnosti. Po toj loici postoji ono koje postoji kao Najprvo. Koje je ujedno i Najposlednje ("alfa i omega").

Da bi ovo razumeli, treba oobjasniti i logičko pravilo koje kaže da ništa ne može da postoji bez Uzroka, pa ni to Najprvo.

Iz ove logike sledi zaključak koji si ti već napred izveo, da ne postoji to Njprvo, zato što i ppre Najprvog mora da postoji neko koće to Najprvo da utrokuje, Pa bi tako tražeći uvek iznova "uzrokovog uzroka uzrok", , otišli u beskonačnost i nikada ga ne bi bašli.

Sem u slučaju, ako postoji i neka druga logika, koju ne uzimamo u obzir.A to je da Najprvo postoji od uvel, jer nije moglo da nastane iz ništa. Postoji na način što je sposobno da naizmenično i večito, kroz vreme, igra ulogu i sebe kao svog uzroka i sebe kao svoje posledice. Na način što će večito da se ponavlja, tj. da se večito, po principu "jaje-pile-koka" pretače kroz svoja tri prirodna oblika i stanja. I na taj nečin se u stvarnosti ne manifestuje kao nešto i JEDNO, već kao TROJEDNO.

Primer, "jaje.pile.koka" su istovremeno i jedno i trojedno. Jaje je istovremeno i uzrok i posledica koke, kao što je istovremeno i koka i uzrok i posledica jajeta. Jaje i koka su, dakle, nešto Jedno, koje se večito pretače kroz svoja tri prirodna oblika i stanja i tako igra ulpgu u sebe kao svog uzroka i sebe kao svoje posledice.

To nije slučaj samo sa jajetom i kokom. Ovaj princip Trojednosti je univerzalan i važi za ceo Univerzu, kao i za svaku stvar ili pojavu iz koje se Univerzum sastoji. To večito ponavljanje svega je oni što se u fizici zove imenom "vibracija", kada fizičari kažu "sve je viobracija". Možemo to nazvato i imenom "disanje". Pa bi onda to Najprvo postojalo večito tako šro večoto vibrura ili diše.

Za sve ovo postoje nebrojeni dikazi i objašnjenja i u nastavku možemo da razgovaramo o tome sve dok stvar ne izvedemo na čistac, tj. dok sve ne dokažemo i do kraja ne objasnimo. Ako ima zaiteresovanih za tkav razgovor.?

Meni je prva asocijacija bila porođaj, ne znam zašto.
Postoje filozofi koji su uičiči princip večitog ponavljanja ili "rađanja" Navešču primer nemačkog folozofa Fihtea koji se toj pojavi čudio i pitao se. Mrzi me da sada tražim originalan citat, pa ću ukratko to da prafraziram jedmom rečenicom.

T večito ponavlnje Fihte je nazvao "Čudovištem koje se večitp rađa da bi sebe moglo proždreti i koje sebe večoto proždire, da bi sebe moglo ponovo roditi".

Fihte se dalje pita, čemu ta kružnica kja se večito ponavlja, po kojoj sve nestaje, da ni kasnije sve ponovo nastalo onako kao što je već bilo?

Mislim:

CITAT:
HEGEL

Bravo, veoma si lepo objasnila šta pojam, "filozofija" podrazumeva. Ja na ovo mogu da dodam samo , da većina sveta ne razume filozofiju zato što ni oma do danas, isto kao ni nauka, ni svetske religije ili ideplogije i politike, nisu ni dokazale, ni objasnile apsolutno ništa. Tako da istinu o postojanju stvarnosti još ivek niko ne zna.

Ja sam upravo zato i postavio ovu temu da konačno pomoću logičkog povezivanja u smislenu celinu, svega onoga što kroz lučno i naučno iskustvo o ukuonoj stvarnosti znamo, komačno odgovorimo na sva ona glavna egzistencijana putanja na kja još nije odgovoreno, tako da i običan svet, koga filozofija ne zanima, može da proveri i razume odgovore na tri osnovna egzitencijalna pitanja "ŠTA POSROJI; KAKO I ZAŠTO" i na taj način filozofiju podignemo iznad nauke, svetskih religija, ideologija i polotika i filozofiji damomo ono mesto u životu ljudi koje joj i prpada . Ne zbog toga što je ona jedina koja može da dadne konačan odgovor i objašnjenje o postojanju stvarnosti, već zato što ti odgovorii i objašnenja imaju praktičnu vrednost, pomoću kojh se može spasiti svet od samouništenja, u koje ga vode ssvetska nauka, svetske religije, ideologije i politike.

Uzgred, sličmo kao i ti i ja sm nekada davno, pre više od 40 godina počeo da čitam Hegelovu knjigu "Logika". Došao sam negde do polovine i nisam razumeo skori niđta. Sve dok nisam došao do rečenice koju sam citirao na početku, postavljajući ovu temu. Koju sam razumeo do kraja. Ne zato što je to Hegel rekao, več što sam i ja, lično, pre toga došao do istog logučkog zaključka. Pa sam onda sebi postavio pitanje, zašto je Hegel morao da piše ovoliku knjižurinu, koju niko neće moći da razume, kad je mogao isto toliko da bude slavan da je napisao samo tu jednu logičnost. Zato što je ta logičnost temelj i glavna premisa od kojeg treba da se krene za izvođenje svih drugih zaključaka prilokom traženja Istine o postojanju materije, života i Univerzuma. Jer logičnost, koja kaže da uvek postoji ono koje postoji kao Najprvo, nam govori da istinu o postojanju materije, života i Univerzuma nečemo moći da saznamo dok god ne satbamo istinu i postojanju tog Prvog. I da istinu o Prvom, nikada nećemo moći da saznamo, dok god do kraja ne saznamo istinu o Drugim, koje je nastalo iz Prvog, zato što su Prvo i Drugo samo dva različita stanja jednog ui istog postojanja.A o Prvom ne možemo saznati ništa zato što je Prvo, nepokretno, nematerijalnio i nespoznatljivo - to je nematerijalni Kvantni vakuum. A Drugog je pokretno, materijalno i spoznatljivo. A to je Univerzum. I kad saznamo istinu o Ubiverzumu kao posledici i kao Drugom, saznaćemo istinu i o Kvantnom vakuumu. kao njegovom Stvoritelju, uzroku. i kao Drugom

A istinu o Univerzumu uopšte nije teško saznati, ni proveriti, ni objasniti, ni razumeti i to treba i da bude tema o kojoj sam želeo da razgovaramo. Drugim rečima, ne možemo saznati istinu o koki, dok be saznamo istinu o jajetu kao uroku koke, niti možemo da saznamo istinu o jajetu, ako ne saznamo istinu o koki kao uzroku jajeta.

Koji se uzajamo i naizmenično uzrokuju uz pomoć sedam fizičkih i psihičkih sposobnosti i radnji: naprezanja, kretanja, opažanja, osećanja, pamćenja, mišljenja i razumevanja Koje su osnovni faktoei Svesti, bez kojih svesnosti, a time ujedno ni Svesti ne bi moglo da bude. Iz čega sledi zaključak da je ono Prvo koje postoji, Svest, a to je nematerijalni Kvantni vakuum iz kojeg je, kao što je poznato, nastao ceo Univerzum. Pa je onda logično da je i ceo Univerzum, koji je nastao iz Kvantnog vakuuma, tako, Svest. I da je Svest ono i Prvo i Poslednije (i "Alfa i Omega") i koje može da se podrazumeva i ima značenje reči i pojma "POSTOJANJE"

I ovo što sam napred ukratko rekao, trebalo bi da bude otkriće i objašnjenje triju najvećih svetskih tajni koje do danas nisu rešene. jedno je tajna nematerijalnog Kvantnog vakuuma, koji izgleda kao ništa, iz kojega je njegovim samonaprezanjem i samopkretanje, nastao Univerzum kao nešto. Zati,. to je ujedno i rešenje postojanja Boga, za kojeg se veruhe da je stvorio svet iz niđta. I to je istovremeno objasnjenje i treće tajne, tj. tajne postojanja Svesti, koja takođe još uvek nije rešena. Jer sedam fizičkih i psihičkih sposobnosti i radnji iz kojih se satoji Univerzum i život, bez kojih ništa ne bu bilo moguće i koje imaju značenje Zakona sveukupnog postojanja, su osnovni faktori Svest, bez kojih svesnosti, koja je szšrina Svesti, ne bi moglo da bude.

Da bi se ovo što sam napred rekao moglo smatrati Istinom o postojanju materije, života i Univerzuma, ostaje još samo da se dokaže i objasni da se Univerzum i život ne sastoje ni od čega drugog do od seam fizičkih i psihičkih sposobnosti i radnji. Što nije potrebno poseno ni da se dokazuje, jer bezbrojni dokazi o tome već postoje i mi u daljem razgovoru možemo samo da i nabrojimo.

Postoje filozofi koji su uičiči princip večitog ponavljanja ili "rađanja" Navešču primer nemačkog folozofa Fihtea koji se toj pojavi čudio i pitao se. Mrzi me da sada tražim originalan citat, pa ću ukratko to da prafraziram jedmom rečenicom.

T večito ponavlnje Fihte je nazvao "Čudovištem koje se večitp rađa da bi sebe moglo proždreti i koje sebe večoto proždire, da bi sebe moglo ponovo roditi".
Urobor?
Fihte se dalje pita, čemu ta kružnica kja se večito ponavlja, po kojoj sve nestaje, da ni kasnije sve ponovo nastalo onako kao što je već bilo?

Ja sam upravo zato i postavio ovu temu da konačno pomoću logičkog povezivanja u smislenu celinu, svega onoga što kroz lučno i naučno iskustvo o ukuonoj stvarnosti znamo, komačno odgovorimo na sva ona glavna egzistencijana putanja na kja još nije odgovoreno, tako da i običan svet, koga filozofija ne zanima, može da proveri i razume odgovore na tri osnovna egzitencijalna pitanja "ŠTA POSROJI; KAKO I ZAŠTO" i na taj način filozofiju podignemo iznad nauke,
Da, upravo.
svetskih religija, ideologija i polotika i filozofiji damomo ono mesto u životu ljudi koje joj i prpada . Ne zbog toga što je ona jedina koja može da dadne konačan odgovor i objašnjenje o postojanju stvarnosti, već zato što ti odgovorii i objašnenja imaju praktičnu vrednost, pomoću kojh se može spasiti svet od samouništenja, u koje ga vode ssvetska nauka, svetske religije, ideologije i politike.
Slažem se.
Uzgred, sličmo kao i ti i ja sm nekada davno, pre više od 40 godina počeo da čitam Hegelovu knjigu "Logika". Došao sam negde do polovine i nisam razumeo skori niđta. Sve dok nisam došao do rečenice koju sam citirao na početku, postavljajući ovu temu. Koju sam razumeo do kraja. Ne zato što je to Hegel rekao, več što sam i ja, lično, pre toga došao do istog logučkog zaključka. Pa sam onda sebi postavio pitanje, zašto je Hegel morao da piše ovoliku knjižurinu, koju niko neće moći da razume, kad je mogao isto toliko da bude slavan da je napisao samo tu jednu logičnost. Zato što je ta logičnost temelj i glavna premisa od kojeg treba da se krene za izvođenje svih drugih zaključaka prilokom traženja Istine o postojanju materije, života i Univerzuma. Jer logičnost, koja kaže da uvek postoji ono koje postoji kao Najprvo, nam govori da istinu o postojanju materije, života i Univerzuma nečemo moći da saznamo dok god ne satbamo istinu i postojanju tog Prvog. I da istinu o Prvom, nikada nećemo moći da saznamo, dok god do kraja ne saznamo istinu o Drugim, koje je nastalo iz Prvog, zato što su Prvo i Drugo samo dva različita stanja jednog ui istog postojanja.A o Prvom ne možemo saznati ništa zato što je Prvo, nepokretno, nematerijalnio i nespoznatljivo - to je nematerijalni Kvantni vakuum. A Drugog je pokretno, materijalno i spoznatljivo. A to je Univerzum. I kad saznamo istinu o Ubiverzumu kao posledici i kao Drugom, saznaćemo istinu i o Kvantnom vakuumu. kao njegovom Stvoritelju, uzroku. i kao Drugom

A istinu o Univerzumu uopšte nije teško saznati, ni proveriti, ni objasniti, ni razumeti i to treba i da bude tema o kojoj sam želeo da razgovaramo. Drugim rečima, ne možemo saznati istinu o koki, dok be saznamo istinu o jajetu kao uroku koke, niti možemo da saznamo istinu o jajetu, ako ne saznamo istinu o koki kao uzroku jajeta.

Koji se uzajamo i naizmenično uzrokuju uz pomoć sedam fizičkih i psihičkih sposobnosti i radnji: naprezanja, kretanja, opažanja, osećanja, pamćenja, mišljenja i razumevanja Koje su osnovni faktoei Svesti, bez kojih svesnosti, a time ujedno ni Svesti ne bi moglo da bude. Iz čega sledi zaključak da je ono Prvo koje postoji, Svest, a to je nematerijalni Kvantni vakuum iz kojeg je, kao što je poznato, nastao ceo Univerzum. Pa je onda logično da je i ceo Univerzum, koji je nastao iz Kvantnog vakuuma, tako, Svest. I da je Svest ono i Prvo i Poslednije (i "Alfa i Omega") i koje može da se podrazumeva i ima značenje reči i pojma "POSTOJANJE"

I ovo što sam napred ukratko rekao, trebalo bi da bude otkriće i objašnjenje triju najvećih svetskih tajni koje do danas nisu rešene. jedno je tajna nematerijalnog Kvantnog vakuuma, koji izgleda kao ništa, iz kojega je njegovim samonaprezanjem i samopkretanje, nastao Univerzum kao nešto. Zati,. to je ujedno i rešenje postojanja Boga, za kojeg se veruhe da je stvorio svet iz niđta. I to je istovremeno objasnjenje i treće tajne, tj. tajne postojanja Svesti, koja takođe još uvek nije rešena. Jer sedam fizičkih i psihičkih sposobnosti i radnji iz kojih se satoji Univerzum i život, bez kojih ništa ne bu bilo moguće i koje imaju značenje Zakona sveukupnog postojanja, su osnovni faktori Svest, bez kojih svesnosti, koja je szšrina Svesti, ne bi moglo da bude.

Da bi se ovo što sam napred rekao moglo smatrati Istinom o postojanju materije, života i Univerzuma, ostaje još samo da se dokaže i objasni da se Univerzum i život ne sastoje ni od čega drugog do od seam fizičkih i psihičkih sposobnosti i radnji. Što nije potrebno poseno ni da se dokazuje, jer bezbrojni dokazi o tome već postoje i mi u daljem razgovoru možemo samo da i nabrojimo.
Hegel me je privukao, možda najviše od svih, nailazila sam na odlomke i citate kojima sam se oduševljavala i onda što ti kažeš "naiđem na knjižurinu" koju ne razumem.

@Ljubo2 Sad i ja razumem ovaj tvoj prvi pasus i Hegela, prvo mi nije bilo jasno, sad se pitam šta mi nije bilo jasno.
Dobro je, napredujem kad mi se objasni.

Logoka je malo drugačija i za nju već postoje dokazi u stvarnosti. Po toj loici postoji ono koje postoji kao Najprvo. Koje je ujedno i Najposlednje ("alfa i omega").
Логика је ако ниси знао наука о облицима људског мишљења, обрати пажњу, људског мишљења и то је све. Она проучава законитости комбиновања појмова и потпуно је априорна, што значи независна од спољашњег искуства. Нећеш логиком откривати суштину света и живота.У филозофији се то одавно зна, још од када је Кант уништио сваку могућност спекулативне метафизике.
А то се зна и у физици. Управо је та квантна физика коју спомињеш показала да у области квантног, правила људске логике немају много важења.
На пример овај чувени експеримент:
Јел је бити честица и талас у исто време логично? Јел логично бити на два места у исто време?
Ништа од тога није логично, а ипак то су чињенице.
Ма шта била "ствар по себи" она није логична. И нећеш је људском логиком објашњавати.

Da bi ovo razumeli, treba oobjasniti i logičko pravilo koje kaže da ništa ne može da postoji bez Uzroka, pa ni to Najprvo.

Iz ove logike sledi zaključak koji si ti već napred izveo, da ne postoji to Njprvo, zato što i ppre Najprvog mora da postoji neko koće to Najprvo da utrokuje, Pa bi tako tražeći uvek iznova "uzrokovog uzroka uzrok", , otišli u beskonačnost i nikada ga ne bi bašli.

Sem u slučaju, ako postoji i neka druga logika, koju ne uzimamo u obzir.A to je da Najprvo postoji od uvel, jer nije moglo da nastane iz ništa. Postoji na način što je sposobno da naizmenično i večito, kroz vreme, igra ulogu i sebe kao svog uzroka i sebe kao svoje posledice. Na način što će večito da se ponavlja, tj. da se večito, po principu "jaje-pile-koka" pretače kroz svoja tri prirodna oblika i stanja. I na taj nečin se u stvarnosti ne manifestuje kao nešto i JEDNO, već kao TROJEDNO.

Primer, "jaje.pile.koka" su istovremeno i jedno i trojedno. Jaje je istovremeno i uzrok i posledica koke, kao što je istovremeno i koka i uzrok i posledica jajeta. Jaje i koka su, dakle, nešto Jedno, koje se večito pretače kroz svoja tri prirodna oblika i stanja i tako igra ulpgu u sebe kao svog uzroka i sebe kao svoje posledice.

Нетачно. То "најпрво" јесте супстанција која је носилац акциденција тј. облика, још је Аристотел на то указао. И једино облик може бити узрок или последица облика не и супстанција која је носилац облика. Јаје, пиле, кокошка, су акциденције, облици у песку, а не песак. Као што нећеш кулом у песку узроковати песак, тако нећеш обликом јајета узроковати материју која је носилац. За обликом јајета следи облик кокошке, а затим опет облик јајета, нигде на том низу нема материје која би била узрок или последица нечега. Она постоји симултано са својим облицима одувек и занавек.

Овим је твој "закон постојања" разоткривен као бесмислен.

А сећам се да сам ти управо на исто указивао одавно, пре двадесетак година :eek:, на сербианкафе форуму.
И сећам се да си тада доживео скоро нервни слом, јер си схватио да си проповедао нелогичност.
Али уместо да прихватиш и окренеш се правој филозофији, ти си то некако рационализовао и сакрио од самог себе празнословљем, како не би увидео просту чињеницу да супстанција нема узрок, нити га може имати, и да је самим тим твој "закон постојања" бесмислен.

Poslednja izmena:

Back