Post u rimokatolickoj crkvi

cecalana

Ističe se
Poruka
2.511
Da li mi neko od rimokatolika moze odgovoriti kakvo je pravilo u rimokatolickoj crkvi sto se tice posta ? Da li je uopste propisano da treba ponekad postiti ili ne ?
Zivim u inostranstvu i nisam nikad videla da neko od rimokatolika posti, pa me ineresuje kakva su pravila ?

Čovek je na forumu Religija, sekcija Katoličanstvo, lepo i kulturno otvorio temu gde pita da li neko od rimokatolika može da mu odgovori na vrlo precizno pitanje vezano za katoličku praksu. Kakve su ovo sprdnje od odgovora i ruganje sa postavljačem teme, kao da je on taj koji se ponaša kao da je pao s Marsa?

Čovek je na forumu Religija, sekcija Katoličanstvo, lepo i kulturno otvorio temu gde pita da li neko od rimokatolika može da mu odgovori na vrlo precizno pitanje vezano za katoličku praksu. Kakve su ovo sprdnje od odgovora i ruganje sa postavljačem teme, kao da je on taj koji se ponaša kao da je pao s Marsa?

Po meni je kulturno prvo se malo potruditi i sam potraziti odgovore pa ako nesto nije jasno onda postavljati pitanja da se to malo bolje razjasni. Siguran sam se moze naci na stotine sajtova poput ovoga koji sam ja nasao. Bilo mi je potrbno manje od 5min.

Po meni je kulturno prvo se malo potruditi i sam potraziti odgovore pa ako nesto nije jasno onda postavljati pitanja da se to malo bolje razjasni. Siguran sam se moze naci na stotine sajtova poput ovoga koji sam ja nasao. Bilo mi je potrbno manje od 5min.

Prvo izvini, jer je delovalo da prozivam, a ti si jedini nešto smisleno odgovorio na temi. Može da se nađe, ali sekcije foruma baš postoje zbog toga da bi na njima moglo da se sazna nešto više na interaktivni način, kroz razgovor. Na primer, podforum Istorija je pun tema koje otvori neko samo sa naslovom i pitanjem za neku vrlo konkretnu stvar. Ja sam, na primer, jedan od onih koji poznaju mnogo katolika i dosta toga o katoličkim običajima, a stvarno pojma nemam ništa o katoličkom postu. I kad mi je ova tema iskočila sa strane, otvorio sam je u nadi da ću nešto o tome pročitati. Kad ono, temu nije ni otvorio neko da o tome nešto napiše, nego da o tome pita, a prvih nekoliko odgovora kao da je pitanje postavio u sekciji Programiranje, a ne u Religija-Katolicizam. :)

Razgovora radi, da li bi ti uopšte učestvovala na nekom forumu na kojem preovladava čas antisrpski rasizam, čas negiranje postojanja srpske nacije, a uvek ideja da pravoslavlje predstavlja religiju zla, a srpski partijarh đavolovog izaslanika, i gde tema o pravoslavnom postu počinje i razvija se na ovakav način? :)

Razgovora radi, da li bi ti uopšte učestvovala na nekom forumu na kojem preovladava čas antisrpski rasizam, čas negiranje postojanja srpske nacije, a uvek ideja da pravoslavlje predstavlja religiju zla, a srpski partijarh đavolovog izaslanika, i gde tema o pravoslavnom postu počinje i razvija se na ovakav način? :)

Mislim da shvatam sta zelis da kazes, medjutim, na ovom forumu se najvise blati Pravoslavna vera i uopste Hriscanstvo. Ja sama ponekad izbegavam ovaj forum da se ne sablaznjavam bogohulnim porukama i psovkama, ruznim recima. Zao mi je sto ima toliko medjusobnog vredjanja. Inace, ja licno imam dosta prijatelja rimokatolika, ali mi je neprijatno da sa njima razgovaram o tome. Cini mi se da su i oni, kao i vecina Pravoslavaca, rimokatolicki vernici samo po tradiciji.

To je vrlo diskutabilno, jer rimokatolicka crkva iz nekog razloga sada stalno ponavlja kako nikakvih sustinskih razlika nema izmedju njih i Pravoslavaca, pa valjda zato njihovi vernici tako misle.

Baš tako. Kod katolika postoje dva pojma: post i nemrs.
Posti se samo dva dana u godini (čista srijeda-prva sreda Vaskršnjeg Posta (Pepelnica) i Veliki Petak, kada se jeda samo jedan obrok dnevno i to na vodi. Nemrs obuhvata korišćenje posne hrane na vodi i ulju više puta tokom dana. Mnogi katolici poste svaki petak, Vaskršnji post i Badnje veče....
U svakom slučajum nije ni prići pravoslavnom postu...

Baš tako. Kod katolika postoje dva pojma: post i nemrs.
Posti se samo dva dana u godini (čista srijeda-prva sreda Vaskršnjeg Posta (Pepelnica) i Veliki Petak, kada se jeda samo jedan obrok dnevno i to na vodi. Nemrs obuhvata korišćenje posne hrane na vodi i ulju više puta tokom dana. Mnogi katolici poste svaki petak, Vaskršnji post i Badnje veče....
U svakom slučajum nije ni prići pravoslavnom postu...

Ja sam Rimokatolik i post je svake srijede i svaki petak u tjednu a ne samo Pepelnica i Veliki Petak. Nemrs znaci ne jesti mesne i masne obroke. i to petkom a srijedom je post.
I nije bitno sto ulazi u usta nego ono sto izlazi ....
:heart:

Back