POST U PORODICI:::

Zasto biti tako iskljuciv? Vera je u coveku, a ne u tome da li je ispoljava javno i na svakom koraku. Ima puno onih koji se dice da su veliki vernici, a u stvari ne znaju nista o pravoslavlju i obicajima. Prema tome, da li cu ja da postim stvar je mog izbora i mislim da nijedan pop ne bi rekao da ljude oko sebe trebam da teram na post. Ako sam se vec odlucila da procistim duh i telo nicije navike me nece stavljati u iskusenje.

Tema je iskrivljena,i to se uvek desava kad je o veri rec.Svi mi pricaju o nekim slobodama,o pravima itd.
Da li ste primetili da je tema post u porodici,a ne stav o postu.Znaci lepo rece neko u pocetku ja postim zbog....ili ja i moja porodica ne postimo jer....to je forum....gledamo sarenilo ljudskih malih zajednica tj. porodica...moze biti korisno,a nista ne kosta........ali uvek se tu pojave neke djevojke koje mi objasnjavaju da ja misionarim ili sam zastranio ili ti sta drugo....kao kad bih ja otisao na temu programiranje, i opleo po likovima koji zive za racunare, zasto gube vreme kad mozemo i bez toga....znaci da razjasnimo,ja ne misionarim jer bi i lud vidio da ova ekipa forumasa koja je otprilike standardna dolazi ovde da se opusti i da mozda pobegne u virtuelni svet.Da sam ja bolji,mene ovde nebi bilo....i zato opustite se,i ako imate nesto reci,izvolite....ako ne,vi nemojte........

Ono sto sam htela da kazem je da ja licno verujem u Boga, krstena sam kao i svi u mojoj porodici, volim da obidjem sve manastire i crkve, postujem praznike, ne radim na crveno slovo, slavim slavu, cak i moja cerka od 4 godine zna da se uvece pred ikonom Svetog NIkole prekrsti i pomoli. A ja je tome nisam ucila, niti sam zahtevala od nje da to mora da zna. Kao sto je to naucila kad malo odraste sama ce odluciti zeli li da posti ili ne. A znam neke ljude koji su postili jer je to zaboga sada u trendu, ili su postili da bi smrsali! E onda bolje i da nisu postili. Posedujem ono osnovno znanje o pravoslavnoj veri ali ne postim. I to je moja licna stvar. I tacka. I verujem da je Bog svuda oko nas, i u nama samima, i bojim se Boga. Ali verujem na svoj licni nacin i mislim da u tome nema niceg lose.

Necemo komentarisati radi mira u kuci.......ali ipak u tvojoj porodici osjecam moral..........koji je tako redak u danasnje vreme............ne mogu da shvatim ljude koji se zabavljaju uceci decu da psuju i da vrckaju.......ali to je opet moj problem,jel te?......a i nije za temu..........

Moze i podrzavam, mada je u pocetku jako tesko, i zahteva puno samokontrole, narocito ako se kreces u drustvu ljudi koji su odlucili da ne postuju taj obicaj.

E sad, kad pocnes da postis, zaprepastis se, kako niko ne zna kako se pravilno posti, i da nema parohijana i interneta, ne znam kako bi to i saznao.

Inace, post je nesto sto treba da se radi licno, i da se drugima ne objavljuje, jer je to onda farsiejsko licemerje da se zadobije slava i ugled...tako da se nadam da pisuci o tome, nisam prekrsio tu naredbu.

Ako bilo kome treba pomoc ili materijali da pravilno posti, neka mi posalje pp ili mail, bice mi zadovoljstvo da mu pomognem.

Post je inace jedan od stubova Pravoslavlja.

dr.koki:
Ja necu da se raspitujem u crkvi zato sto sam ateista i ne zelim da krocim u tu kucu lopova. A verujte mi imam razloge zasto popove tako zovem. Meni osim: suda, lekara i policije niko ne moze da odredjuje sta cu da jedem a nece moci ni mojoj deci. A u pravu je novi kolacic, deci treba jaja i mleka zbog njihovog pravilnog razvoja.

Unapred se izvinjavam što malo i iskačem iz teme, ali ...
...:confused: a zašto si se Ti uopšte uključio u ovu temu??Tek da kažeš da si ateist?:shock: Tvoje razočarenje u popove i crkvu može biti razumljivo, ali se onda svrstaj u grupu agnostika...
Biblija je predivno štivo, može se nazvati i bajkom, btw.
Bog Ti pomogao, moliću se za tebe...možda si samo previše mlad...

Deca mogu divno da odrastaju i uz post, toliko namirnica, a to nije dug period i mislim da treba da uvodimo naviku posta i više puta godišnje, ne samo Uskršnji...

..spuštam ton, dr.koki ne ljuti se, raaaazmišljaj, think,think....

milentisha:
@ dr. koki

c011.gif

i još nešto o Uskrsu http://www.cog21.org/pteaster.html

EVANGELIZAM...

Back