Poslušanje i opasnost raskola

Nina

Zlatna tastatura
Supermoderator
Poruka
398.284
Poslušanje je jedan od najtežih i najuzvišenijih podviga u životu hrišćanina. Ukrotiti sopstveni ego, smiriti volju i predati je Božijem promislu kroz ustrojstvo Crkve znači pobediti samoga sebe, a to je, po rečima svetih otaca, najveća pobeda. Upravo nedostatak poslušanja bio je uzrok padova ne samo pojedinaca, već i čitavih zajednica, pa čak i episkopa. Kada se odbaci hijerarhijski poredak i sabornost, dolazi do raskola – a raskol je, po svedočanstvu Svetih Otaca, najteži greh posle jeresi.

Sveti Jovan Zlatoust veli: „Ništa ne razdražuje Boga kao raskol; čak ni krv mučeništva ne može oprati greh onoga koji razara Crkvu.“ (Hom. XI in Ephes.) Isti duh nalazimo i kod Svetog Kiprijana Kartaginskog: „Ko nema Crkvu za Majku, ne može imati Boga za Oca.“ (De unit. Eccl.) Ovim rečima jasno se ističe da je Crkva uslov i prostor spasenja, jer je ona, kako kaže Sveti Ignjatije Bogonosac, „mesto gde je episkop, tamo je i Crkva.“

Jedna od scena pakla, na južnom zidu priprate, prikazuje i da će neki nedostojni arhijereji (jeretici, srebroljupci…) završiti u paklu.
Smatra se da je Sveti Sava idejni tvorac mileševske freske Strašnog suda.
Screenshot_2.jpg

Arhimandrit Rafail Karelin savremeno sažima ovo predanje: „Gospod je stvorio Crkvu s jasnom strukturom gde hijerarhija služi kao karike koje sjedinjuju čoveka s Bogom, svojevrstan kanal posredstvom kojeg se blagodat izliva na zemlju.“ Zato ispadanje iz ovog kanala blagodati znači gubitak samih sredstava spasenja. Van Crkve mogu postojati samo subjektivni doživljaji i emocionalna nadahnuća, ali ne i realno prisustvo blagodati.
Istorija nas uči da su raskoli uvek ostavljali pustoš za sobom: narodi su slabili, vernici duhovno propadali, a misija Crkve u svetu bivala izobličena. Zato je za hrišćanina najsigurniji put – ostati u poslušanju, u sabornosti, unutar jedinstvenog tela Crkve, gde Duh Sveti dejstvuje i daruje život večni. (D.N.)

... „Gospod je stvorio Crkvu s jasnom strukturom gde hijerarhija služi kao karike koje sjedinjuju čoveka s Bogom,
Molim te pojasni ovo i ako je moguce pokusaj detaljno...
svojevrstan kanal posredstvom kojeg se blagodat izliva na zemlju.
Bozja se blagodat na zemlji izliva kroz tu hijerarhiju ???
Odkud im sad ovo,zar je moguce da su toliko zapostavili Sveto Pismo pa su propustili primetiti sledece;

Jov.1,17:
"...Jer se zakon dade preko Mojsija, a blagodat i istina postade od Isusa Hrista..."

Rim.1,4.5:
"...A posvjedočen silno za sina Božijega Duhom svetinje po vaskrseniju iz mrtvijeh, Isusu Hristu Gospodu našemu,
Preko kojega primismo blagodat i apostolstvo,..."

Kao sto se jasno vidi iz citata,Hristos je ne samo tvorac blagodati vec i mehaniza pomocu kojeg se ta blagodat izlila na zemlju ili drugim recima - preko Koga su je ljudi primili...
Hristos i niko drugi i nista vise ni manje od Njega !!!

Zato ispadanje iz ovog kanala blagodati znači gubitak samih sredstava spasenja. Van Crkve mogu postojati samo subjektivni doživljaji i emocionalna nadahnuća, ali ne i realno prisustvo blagodati.
Istorija nas uči da su raskoli uvek ostavljali pustoš za sobom: narodi su slabili, vernici duhovno propadali, a misija Crkve u svetu bivala izobličena. Zato je za hrišćanina najsigurniji put – ostati u poslušanju, u sabornosti, unutar jedinstvenog tela Crkve, gde Duh Sveti dejstvuje i daruje život večni. (D.N.)
Ovo je klasican pokusaj uzimanje zasluga od Isusa Hrista ili ukratko - tendenciozno odbacivanje Biblijske realnosti , nevidjena hula i jeres !
Hristos je JEDINO Sredstvo za spasenja i osim Njega nema drugog metoda ili tehniku za spasenje stoga je kljucno ne izgubiti Hrista a ne pomenutu hijerarhiju koju su ustanovili ljudi zeljni casti i verskih autoriteta .

Molim te pojasni ovo i ako je moguce pokusaj detaljno...

Bozja se blagodat na zemlji izliva kroz tu hijerarhiju ???
Odkud im sad ovo,zar je moguce da su toliko zapostavili Sveto Pismo pa su propustili primetiti sledece;

Jov.1,17:
"...Jer se zakon dade preko Mojsija, a blagodat i istina postade od Isusa Hrista..."

Rim.1,4.5:
"...A posvjedočen silno za sina Božijega Duhom svetinje po vaskrseniju iz mrtvijeh, Isusu Hristu Gospodu našemu,
Preko kojega primismo blagodat i apostolstvo,..."

Kao sto se jasno vidi iz citata,Hristos je ne samo tvorac blagodati vec i mehaniza pomocu kojeg se ta blagodat izlila na zemlju ili drugim recima - preko Koga su je ljudi primili...
Hristos i niko drugi i nista vise ni manje od Njega !!!

Ovo je klasican pokusaj uzimanje zasluga od Isusa Hrista ili ukratko - tendenciozno odbacivanje Biblijske realnosti , nevidjena hula i jeres !
Hristos je JEDINO Sredstvo za spasenja i osim Njega nema drugog metoda ili tehniku za spasenje stoga je kljucno ne izgubiti Hrista a ne pomenutu hijerarhiju koju su ustanovili ljudi zeljni casti i verskih autoriteta .
О каквој јереси причаш ти који си адвентиста а хришћснску историју васељенских сабора не признајеш ?

О каквој јереси причаш ти који си адвентиста а хришћснску историју васељенских сабора не признајеш ?
Ne priznajem ja puuuuno toga iz paganske prakse stoga ke u najmanju ruku korektno da pokusas osporiti mohe navode ili da mi bar odgovoris umesto koleginice,izvoli.

Inace,adventizam je kljucno i sustinsko verovanje apostola i prvih hriscana o cemu saznajemo iz Svetog Pisma stoga se bolje fokisiraj na pitanje...

Ne priznajem ja puuuuno toga iz paganske prakse stoga ke u najmanju ruku korektno da pokusas osporiti mohe navode ili da mi bar odgovoris umesto koleginice,izvoli.
Фокусирао сам се да ти о себи сведочиш лажно будући да си рекао да те можемо ставити у било коју деноминацију и да се не љутиш.
Inace,adventizam je kljucno i sustinsko verovanje apostola i prvih hriscana o cemu saznajemo iz Svetog Pisma stoga se bolje fokisiraj na pitanje...
Ниси одговорио ништа на моје питање. О каквом ти фокусу причаш кад не признајеш васељенске саборе ? И ти неком причаш о јереси ? Ма дај Роби шта ти је.

Фокусирао сам се да ти о себи сведочиш лажно будући да си рекао да те можемо ставити у било коју деноминацију и да се не љутиш.
A kada sam se to naljutio,daj mi dokaze ili priznaj da lazes i to u kontinuitetu jer ti nije prvi put da ovo pominjes..
Dakle ?
Ниси одговорио ништа на моје питање.
Hajde da vidimo na koje:
О каквом ти фокусу причаш кад не признајеш васељенске саборе ?
Fokus sam ti dao - rekao sam ti da mi odgovoris na moje pitanje sto ce reci da pricam KONKRETNO O TOM fokusu,idemo dalje:
И ти неком причаш о јереси ? Ма дај Роби шта ти је.
Naravno da pricam jer mi na to nalaze moja hriscanska vera,da pravim imenom nazovem svaki greh koji ja jasan i na ociju svih dok ujedno imam mogucnost da to izvedem na pristojan i pre svega kulturan nacin...
Jel imas joe nekog pitanja ili ces se sada konacno fokusirati na forumsko-neformalnu obavezu da mi odgovoris ono sto sam pitao..!?

Poslednja izmena:
Ко је рекао да си се ти некад љутио ?
Rekao si da sam slagao tako sto sam rekao da se necu ljutiti ako me budete svrstavali u bilo koju versku kategoriju pa cak sam i nabrajao par njih sto ce reci da sam hteo reci nazovite me kako hocete,ja sam hriscanin i ako vam to malo mozete me vredjati ,svrstavati u bilo koje,vama bitne kategorije ,evo ja se necu ljutiti...

Sta ces vise dokaza od ovog,hajde priznaj da si slagao optuzivsi me lazno ili trk na hitne casove iz srpskog jezika,mozda ce te uzeti preko reda ako im kazes da te kod njih poslao makedonac. :D

Poslednja izmena:
Screenshot_20251018_143205_Multiple Apps_1_1.jpg

Не читаш шта пише. Један дан те можемо ставити у било коју деноминацију, а ево само хвалиш адвентисте и не стајеш. Значи да те очигледно не можемо ставити у било коју деноминацију.

Pogledajte prilog 1802262
Не читаш шта пише. Један дан те можемо ставити у било коју деноминацију, а ево само хвалиш адвентисте и не стајеш. Значи да те очигледно не можемо ставити у било коју деноминацију.
Kakve veze ima to koga ja hvalim ili ukoravam ???
Ja sam se ovde iz samog pocetka deklarisao za hriscanina koji u tehnickom smislu ima verovanje identicno sa apostolima i prvim hriscanima o kojima citamo u Bibliji stoga je razumljivo da poddrzavam hriscane danas u 21 veku, koji deo od ovog smatras problematicnim za razumevanje ???

Back