Последњи егзодус Срба са Косова

Спрема се егзодус Срба са Косова. Гледам емисију после ручка. Јанди људи

Не могу да верујем да ми не радимо ништа поводом тога што су Шиптари на северу. Узели газиводе, таблице, њихова полиција је сада на северу...

Остајемо без свега
samo strpljenja. Bahmut je pred padom.

layes da ce preuzeti kontrolu nad 4 srpske opstine. LAZES!

to sto imaju kobajagi referenta ili sta vec nije kontrola

ko zan ko si ti. unosis paniku, tj pokusavas. ti si saboter, zna se sta se radi takvima
Ја пишем о ономе што ме брине и о ономе што слушам сваки дан и пто је реалност.

Реалност је да су шиптарски председници освојили 0,5% гласова, а међународна заједница ћути на то и даје им за ораво да постану градоначелници.

Росу је на северу.

to je program zapada koji nas vidi kao male Ruse a koji sprovodi naša služba preko naših političara...ako se ovako nastavi završićemo kao Kurdi...bez države...posle Kosova otvara se pitanje republike Srpske pa Sandžaka, pa Vojvodine, pa istočne Srbije...tome nema kraja...
Citat Galogaža: “Po savremenim evropskim ustanovama, vi imate pravo na samoidentifikaciju, vi možete da se izjašnjavate i kao kaktus i kao crnac, i tako dalje”

Gde će se naseljavati toliki Srbi sa Kosova ako budu proterani? Pitam bez ironije. Nikad nije bilo lako prihvatati izbeglice, to je ogromno opterećenje za jednu državu, za pojedinačna mesta pogotovu... pre svega zbog drugačijeg mentaliteta, problema naseljavanja, prilagodjavanja, kao i prilagodjavanja okoline na novopridošle stanovnike koji su često mentalitetom drastično drugačiji od gradjana koji tu žive od rodjenja, uglavnom se drže svojih, umrežavaju se i često su spremni na sve da se domognu što boljeg položaja i profita.

Ovo nije pitanje napisano iz averzije ili nedostatka naklonosti nego realnost. Sve je to lepo, pričati priče i pozivati se na patriotizam, ali realnost naseljavanja izbeglih je često vrlo sumorna i čak može da bude pogubna za starosedeoce (imamo primer Kraljeva recimo, osiromašilo je drastično i sve su zauzele izbeglice sa Kosova, kraljevčani-starosedeoci ne mogu da nadju posao od njih u svom gradu, čak su dizali pobune tamo 2000-tih protiv daljeg doseljavanja izbeglica).

Da li vlast i režim uopšte razmišljaju o tome koliko je teško starosedeocima da se suoče sa desetinama hiljada novih doseljenika drastično drugačijeg mentaliteta? Ili je sve u Vučićevoj sferi laž i foliranje uz filozofiju 'super nam ide'.

Gde će se naseljavati toliki Srbi sa Kosova ako budu proterani? Pitam bez ironije. Nikad nije bilo lako prihvatati izbeglice, to je ogromno opterećenje za jednu državu, za pojedinačna mesta pogotovu... pre svega zbog drugačijeg mentaliteta, problema naseljavanja, prilagodjavanja, kao i prilagodjavanja okoline na novopridošle stanovnike koji su često mentalitetom drastično drugačiji od gradjana koji tu žive od rodjenja, uglavnom se drže svojih, umrežavaju se i često su spremni na sve da se domognu što boljeg položaja i profita.

Ovo nije pitanje napisano iz averzije ili nedostatka naklonosti nego realnost. Sve je to lepo, pričati priče i pozivati se na patriotizam, ali realnost naseljavanja izbeglih je često vrlo sumorna i čak može da bude pogubna za starosedeoce (imamo primer Kraljeva recimo, osiromašilo je drastično i sve su zauzele izbeglice sa Kosova, kraljevčani-starosedeoci ne mogu da nadju posao od njih u svom gradu, čak su dizali pobune tamo 2000-tih protiv daljeg doseljavanja izbeglica).

Da li vlast i režim uopšte razmišljaju o tome koliko je teško starosedeocima da se suoče sa desetinama hiljada novih doseljenika drastično drugačijeg mentaliteta? Ili je sve u Vučićevoj sferi laž i foliranje uz filozofiju 'super nam ide'.

Oni sa cg korijenima su dobrodosli u CG, da stignemo do 1 miliona stanovnika konacno.

Oni sa cg korijenima su dobrodosli u CG, da stignemo do 1 miliona stanovnika konacno.

Neće oni ići u CG, nego u Srbiju, a prethodno iskustvo njihovog doseljavanja (pogotovu u Kraljevu, Smederevu, Kragujevcu) pogazalo se užasnim i većina ljudi tamo ih ne podnosi. Naravno nisu oni sami krivi, prosto su drugačijeg mentaliteta i spremni na sve da se domognu što boljeg života. Problem je što se tolike muvatorske aktivnosti i umrežavanje i gaženje preko leševa za keš i status užasno odražavaju na mesta u koja su se doselili. Kraljevo je sad praktično uništeno, a nekad nije bilo tako.

Evo jedna vest o pobunama protiv njih:

Kraljevo odbacuje izbeglice​

Stanovnici Kraljeva prete da ce na silu evakuisati hiljade srpskih izbeglica sa Kosova za koje smatraju da predstavljaju nepodnosljiv teret lokalnoj ekonomiji.
Tuesday, 9 May, 2000

Na vratima jednog od najpopularnijih kafica u Kraljevu osvanuo je nedavno natpis: "Zabranjen ulaz Srbima sa Kosova". U ovom natpisu sadrzano je trenutno raspolozenje prema pridoslicama sa Kosova koje dostize tacku kljucanja.
Oko 25.000 izbeglica doslo je u Kraljevo posle povlacenja srpske vojske sa Kosova proslog leta. Medjutim, deset godina ekonomske propasti osiromasilo je domace stanovnistvo, kome su izbeglice postale teret.
Tuce izmedju mladica - Kosovara i starosedeoca odigravaju se svake noci. Nedavno je posle kratkotrajne pucnjave iz pistolja, potpuno demolirano vozilo marke audi sa kosovskom registracijom. Cetiri mladica, izbeglice sa Kosova primljeni su u hitnu sluzbu kraljevackog Zdravstvenog centra.
U medjuvremenu, u obliznjem selu Lazic, doslo je do pobune mestana kada su vlasti pokusale da smeste cetrdesetak kosovskih izbeglica u seoski Dom kulture. Stanovnici sela Vitanovac vec sest meseci ne dozvoljavaju da se kolektivni centar prikljuci na seoski vodovod. Oni tvrde da nece imati dovoljno vode za sopstvene potrebe ako vodu daju izbeglicama.
Od proslog septembra, ljudi u Kraljevu i okolini prete da ce na silu evakuisati izbeglice iz opstinskih zgrada. Posto su mestani sabotirali izgradnju objekata predvidjenih za hitan smestaj izbeglica doslo je i do intervencije policije.
Prosle godine je izbegnut otvoren sukob kada su vlasti razmestile hiljade Kosovara iz skolskih zgrada u seoske domove kulture i objekte zemljoradnickih zadruga. Medjutim, mestani Mataruske Banje prete da ce se samoorganizovati i silom izbaciti izbeglice iz ovih objekata.
Stanovnici Mataruske Banje kazu da je nekada popularno turisticko mesto po dolasku izbeglica pretvoreno u mrtav grad. Jedan ugostitelj, Vladan Stojkovic rekao je IWPR: "Zbog nevaspitanih i prostih i prljavih izbeglica banjski gosti kilometrima obilaze Matarusku Banju. Ovde nema fabrika ni velikih preduzeca, nema nicega od cega bi ljudi mogli da zive. Ima samo turizma, a sada nema ni toga."
Stojkovic kaze: "Odlucili smo da uzmemo stvar u svoje ruke. Krv ce da padne, kazem vam, ukoliko ovi ljudi ne odu iz Banje."
Kraljevacki biznismeni pokazuju slicnu ozlojedjenost kao i ovaj ugostitelj. Vlasnik jednog kafica iz Kraljeva komentarise: "Od kako su dosli Kosovari sve se promenilo. Puni su maraka, ponasaju se bahato i nevaspitano. Primetio sam da gubim stalne goste".
Cinjenica da su neke od izbeglica dobrostojece narocito je bolna za lokalno stanovnistvo. Neki od pridoslica ucestvovali su u pljackanju albanskih kuca i ratni plen su poneli sa sobom. Oni su ti koji padaju u oci, iako je vecina izbeglica beznadezno siromasna.
Zvonko Obradovic, predsednik Izvrsnog odbora SO Kraljevo, za IWPR govori sa puno gorcine:
"Lokalnom stanovnistvu je zaista tesko. Oni koji su bili drzavni cinovnici na Kosovu, a sada zive ovde, redovno primaju platu iako ne rade, veoma lako dobijaju posao, imaju niz drugih pogodnosti koje lokalno stanovnistvo nema. Mi veoma tesko suzbijamo netrpeljivost koja je sve veca i koja preti da preraste u otvoreni sukob".
Mestani tvrde da pridoslice cesto imaju poseban tretman, narocito oko zestokog takmicenja za tezge na lokalnoj pijaci.
Oko 3.000 radnika kraljevackih drzavnih preduzeca na neplacenom odsustvu zivi od prodaje robe na pijaci. Ove godine, medjutim, 40 odsto najboljih lokacija izlicitirali su Kosovari. Kraljevcani su ogorceni jer su ponovo ostali na ulici bez mogucnosti za zaradu.
Situacija u skolama na podrucju opstine Kraljevo takodje je izazvala negodovanje. Oko 1.300 dece izbeglica upisano je u skole sto je dovelo do povecanja razreda za 25 odsto.
Savo Veljkovic direktor OS "Jovo Kursula" kaze: "Nema dana da ta deca nesto ne razbiju. Znate sta je tu najporaznije? Oni odmah priznaju stetu i vade novac da plate. Ti mladi ljudi se prema skolskoj imovini ponasaju kao da je neprijateljska".
Stanovnistvo Kraljeva se zali da izbeglice predstavljaju ogroman teret za lokalne sluzbe. Posete zdravstvenom centru povecane su za 20 odsto, dok je za 25 odsto povecana potrosnja vode. Rados Trnavac, visoki rukovodilac "Vodovoda" tvrdi da ce Kraljevo za nekoliko meseci ostati bez vode ukoliko se nastavi sa ovolikom potrosnjom.
Same izbeglice su i dalje neposlusne. Jedan nastavnik koji je nekad predavao u jednoj srednjoj skoli i sada zivi u naselju koje Kraljevcani zovu "Mala Albanija", kaze: "Ja ovde na svakom koraku osecam netrpeljivost i neprijateljstvo. Mestani na nas gledaju kao da smo niza rasa. Pa mi smo na Kosovu normalno ziveli sa Albancima dok srbijanska policija nije dosla".
Ovaj nastavnik kaze da nikoga nije ubio, nikome nista nije uzeo, niciju kucu nije zapalio.
"Hiljade je Albanaca ubijeno dok su srpske paravojne jedinice opljackane stvari natovarile na kamione pa bezale u Srbiju. A ja sam zbog toga morao da se za dva sata spremim i napustim imovinu u koju smo moj deda, otac, ja i moji sinovi zivot ugradili. A vi me sada pitate za jedan razbijen prozor ili nos! Vi ste nas ovde doveli, pa sada morate da nas trpite."

Neće oni ići u CG, nego u Srbiju, a prethodno iskustvo njihovog doseljavanja (pogotovu u Kraljevu, Smederevu, Kragujevcu) pogazalo se užasnim i većina ljudi tamo ih ne podnosi. Naravno nisu oni sami krivi,

Mi smo primili desetine hiljada njih 90-ih, ima ih masu odje koji su bivsi ministri, politicari.

prosto su drugačijeg mentaliteta i spremni na sve da se domognu što boljeg života. Problem je što se tolike muvatorske aktivnosti i umrežavanje i gaženje preko leševa za keš i status užasno odražavaju na mesta u koja su se doselili. Kraljevo je sad praktično uništeno, a nekad nije bilo tako.

Oni bi se savrseno uklapali u CG.

Mi smo primili desetine hiljada njih 90-ih, ima ih masu odje koji su bivsi ministri, politicari.

Oni bi se savrseno uklapali u CG.

Ima dobrih ljudi iz tih krajeva, mada većina ide na živce ljudima u Srbiji jer prodaju priču o patriotizmu, a sredjuju svoje živote dok deca iz Srbije ginu. Masa njih ima po nekoliko stanova, lokale, kafiće, i nije to problem, ali je problem kad ti neko takav prodaje priču o Kosovu i odbrani Kosova i ne znam ni ja čemu.

Ima dobrih ljudi iz tih krajeva, mada većina ide na živce ljudima u Srbiji jer prodaju priču o patriotizmu, a sredjuju svoje živote dok deca iz Srbije ginu. Masa njih ima po nekoliko stanova, lokale, kafiće, i nije to problem, ali je problem kad ti neko takav prodaje priču o Kosovu i odbrani Kosova i ne znam ni ja čemu.

Razumijem, mada taj lazni patriotizam nalazimo svuda...tako i kosovski albanci iz Ciriha i Njemacke opsjednuti nacionalizmom a nikako da zive dolje, kao i velji Srbi patrioti koji Srbuju svakodnevno a na Kosovo ne bi zivjeli ni milion eura da im das.

Razumijem, mada taj lazni patriotizam nalazimo svuda...tako i kosovski albanci iz Ciriha i Njemacke opsjednuti nacionalizmom a nikako da zive dolje, kao i velji Srbi patrioti koji Srbuju svakodnevno a na Kosovo ne bi zivjeli ni milion eura da im das.

U pravu si, moguće je i da ja preterujem, uostalom gde će jadni ljudi ići ako ih proteraju. Nego sam ja problem, u svemu vidim neko licemerje, zlobu, egoizam, podvalu. Jbg. Treba uzeti u obzir da su ljudi koji su ostali dole ipak heroji, oni sami ne bi dolazili ako ih Albanci ne proteraju. Sve u svemu jako teška tema. Nije lako nikome ko je ostao dole, pogotovo u enklavama, kad ih pritisnu 'komšije'... a spasa niotkuda, ne jer je nemoguće nego jer naša država ne može ništa povodom toga.

U pravu si, moguće je i da ja preterujem, uostalom gde će jadni ljudi ići ako ih proteraju. Nego sam ja problem, u svemu vidim neko licemerje, zlobu, egoizam, podvalu. Jbg. Treba uzeti u obzir da su ljudi koji su ostali dole ipak heroji, oni sami ne bi dolazili ako ih Albanci ne proteraju. Sve u svemu jako teška tema. Nije lako nikome ko je ostao dole, pogotovo u enklavama, kad ih pritisnu 'komšije'... a spasa niotkuda, ne jer je nemoguće nego jer naša država ne može ništa povodom toga.

Duboko vjerujem da oni stradaju najvise zbog cijele atmosfere/klime koja razvija 30-40 god. dolje. Srbi i Albanci su trebali da zive kao braca, komsije i da se postuju, ipak smo svi Balkanci, najblizi. No otrovna politika rano usla tamo u obje strane i zatrovala odnose....i sad gledaju preko nišana, ali kome u korist.

Duboko vjerujem da oni stradaju najvise zbog cijele atmosfere/klime koja razvija 30-40 god. dolje. Srbi i Albanci su trebali da zive kao braca, komsije i da se postuju, ipak smo svi Balkanci, najblizi. No otrovna politika rano usla tamo u obje strane i zatrovala odnose....i sad gledaju preko nišana, ali kome u korist.

Brate problem je istorija, manastiri su tu, sva naša istorija potiče odatle... nisam mitoman ali to jeste tako. A Albanci žele Veliku Albaniju, da sve to prisvoje sebi, i zapad ih podržava. Tu je uvek bio problem, lako je biti brat nekome kad delite sve, ali ovde nema podele, samo strogi zahtevi i ultimatumi...

Back