Poslednji dan godine u Hrvatskoj je Silvestrov dan

Manga Hilux

Legenda
Moderator
Poruka
69.173

Zašto se poslednji dan u godini u Hrvatskoj zove Silvestrovo?​

izvor N1 Zagreb
1704015730-shutterstock_2396418979-750x500.jpg
Shutterstock/ simona pilolla 2
Poslednji dan u godini, 31. decembar, u Hrvatskoj se često u žargonu naziva Stara godina, ili Silvestrovo, budući da je reč i o danu svetog Silvestra I.

Reč je o 33. papi posle Svetog Petra, koji je obavljao funkciju poglavara Rimokatoličke crkve od 31. januara 314. do 31. decembra 335. godine.
Tokom njegovog pontifikata vladar je bio rimski car Konstantin Veliki, koji je 313. godine doneo Milanski edikt i neposredno pred Silvestrov pontifikat objavio da hrišćanstvo postaje slobodna religija. Time su državne vlasti u Rimu napokon prestale da proganjaju hrišćane, što je bio veliki preokret za hrišćanstvo.
Naime, još kao biskup, Silvestar je svedočio brojnim mučenjima i pogubljenjima hrišćana. Legenda kaže da je upravo on preobratio cara Konstantina i da ga je 313. godine i krstio.

Car je navodno bolovao od neke zarazne bolesti i doživeo priviđenje u kojem su mu se javili Sveti Petar i Pavle i savetovali ga da pozove Silvestra. Car je pristao da ga ovaj neguje, a pošto ga je Silvestar u obližnjem ribnjaku krstio odmah je ozdravio, što je bio povod da izda naredbu da u celom carstvu mora da se poštuje Isus, kao jedini pravi Bog.
O samom Silvestru se zna relativno malo, postoje tek zapisi da je bio sin Rimljanina Rufina, kao i da mu je car Konstantin Veliki poklonio zemlju i novac za izgradnju i obnovu crkava. Za vreme pontifikata pape Silvestra I sagrađene su neke od najpoznatijih rimskih crkava: Bazilika Svetog Jovana Lateranskog, Bazilika Svetog Krsta Jerusalimskog i Stara bazilika Svetog Petra u Rimu.
U ikonografiji se Silvestar prikazuje u papskoj odeći. U ruci mu je često knjiga, a do nogu mu leži bik. To se povezuje s legendom prema kojoj je u nekoj raspravi s paganskim filozofima i vračevima oživeo uginulog bika, kako bi im dokazao da je Hrist Bog živih. Nekad ga prikazuju i sa zmajem, čime se želi reći da je upravo u vreme njegove papske službe slomljena moć paganstva u Rimskom carstvu.
 

Back
Top