Hmm, ja sam trecak, ali mogu da vam odgovorim na pitanje:
Maturski ispit u gimnaziji je potpuno formalnog karaktera. Ocene sa maturskog ispita se nigde ne gledaju i taj ispit se uopste ne vrednuje u inostranstvu. Nista ti on ne utice na prijemni ispit, ali moras da ga polozis da bi dobio diplomu zavrsene gimnazije.
Maturski ispit se satoji iz tri dela, tako da prakticno dobijas tri ocene, od kojih se kasnije napravi prosek. To je prosek kojim si maturirao u gimnaziji.
Prvi deo: pismeni zadatak iz maternjeg jezika i knjizevnosti, radite svi zajedno i istog dana, obican pismeni zadatak na zadatu temu iz gradiva
Drugi deo: prevod teksta sa IZABRANOG (od onih koje ucis) stranog na maternji jezik ILI test zadataka iz matematike
Treci deo: pisanje i odbrana maturskog, domaceg rada iz IZABRANOG predmeta, koji se predstavlja i brani pred komisijom, a radi se kao stampani tekst. Izaberes kod profesora temu, prikupis dodatnu literaturu i radis maturski rad.
Dobijas tri ocene od 1 do 5. Ako iz bilo kojeg dela ispita dobijes 1 - pao si maturski ispit i ne mozes maturirati i zavrsiti gimnaziju.
Vukovci moraju imati sve tri petice ako zele da budu vukovci.

PS. Maturski ispit je obicna glupost i radi se rutinski i formalno. Uglavnom niko i ne pada i ocene su sasvim nebitne.
Nadam se da sam vam pomogao.