Poskupljuje hrana za 30-50%

Тихи

Starosedelac
Banovan
Poruka
186.690
Moguće poskupljenje hrane
24. maj 2009. | 15:50 -> 18:50 | Izvor: B92
Beograd -- Zbog najavljene suše, ovogodišnji prinosi biće manji nego ranije, nestašica neće biti, ali prete poskupljenja hrane

Zbog loših ili nepostojećih sistema za navodnjavanje, srpska poljoprivreda se u velikoj meri oslanja na ćud prirode. Zbog najavljene suše, ovogodišnji prinosi biće zantno manji nego ranijih godina, što bi moglo da dovede do uvoza ulja, šećera i pšenice i značajnog poskupljenja hrane.

Situaciju dodatno komplikuju ekonomska kriza i slaba platežna moć građana, pa poljoprivrednici strahuju da hranu neće imati ko da kupi.

Uprkos tome što cene hrane u svetu rastu, srpski poljoprivrednici imaju drugačija iskustva.

Oni upozoravaju da su cene pojedinih artikala niže nego u isto vreme prošle godine i da će morati da se povećaju, najviše zbog suše.

Oni tvrde da bi hrana mogla da poskupi od 30, pa čak do 50 odsto, i strahuju da skupu hranu nema ko da plati.

Kratki letnji lokalni pljuskovi koji poslednja tri dana karakterišu vreme u Srbiji, pomoći će razvoju useva.

Međutim, oni ni izdaleka nisu dovoljni, posebno za pšenicu i ječam, koji su u fazi nalivanja zrna, što je jedna od najkritičnijih faza u razvoju te kulture.

Nedostatak kiša ne smeta jedino suncokretu, koji ne zahteva puno vlage.

U svetu je cena hrane bila u padu do decembra prošle godine, pokazuju podaci Međunarodnog komentarnog fonda.

Od decembra do danas one su skočile za 13 odsto. Samo u aprilu, cene su bile više za pet odsto u odnosu na mart.

Ipak, ekonomista Milan Kovačević ne očekuje drastična poskupljenja.

”S jedne strane rast berzanskih cena hrane je povoljan, jer je Srbija značajan izvoznik poljoprivredno-prehrambenih proizvoda. One učestvuju sa skoro četvrtinom u ukupnom našem izvozu. S te strane, to je pozitivno”, ocenjuje on.

“S druge strane, samim tim što su cene povoljne za izvoz, to može da utiče da bude povećan pritisak na rast cena na domaćem tržištu, ali treba imati u vidu još jedan faktor koji može da gura cene, a to je rast cene energenata u poslednje vreme, koji su značajan input u proizvodnji hrane“, kaže Kovačević.

Srbislav Denčić sa Instituta za ratarstvo i povrtarstvo u Novom Sadu kaže da je u svetu sve manje hrane, ali da u Srbiji nema razloga za strah od nestašice. Međutim, ima od poskupljenja.

“Hrana će sigurno biti skupa i mislim da će obeležiti naredni vek problem hrane i pijaće vode. Sad, koliko će to imati implikacija na nas, sigurno je da će imati”, smatra Denčić.

“Ali mislim da bi mi sa našim potencijalima ne bismo smeli da brinemo o hrani jer imamo dovoljno dobre obradive zemlje koja nije zagađena, imamo dobre proizvođače koji imaju tradiciju gajenja”, kaže on.

Inače, žitarice su već poskupele. Kukuruz je skočio s devet na 12 dinara po kilogramu, a pšenica 14.

Povećanje ovih cena dovešće do povećanja cena stočne hrane, što može prouzrokovati povećanje cena mesa.

http://www.b92.net/info/vesti/index...2009&mm=05&dd=24&nav_category=9&nav_id=362249

==================================

rastu porezi, rastu akcize, uskoro u avgustu povecanje PDV-a, inostrani dug narastao na 40 milijardi dolara, a sad poskupljuje i hrana. Dokle vise? :sad2:

i ta susa , prokletinja, od svih drzava na svetu bas kod nas nasla da udari :sad2:

a demokrate su skoro dosle na vlast, nema jedva 9 godina pa nisu imali vremena da urede sisteme za navodnjavanje .... :sad2:

Poslednja izmena:
sad nam je hrana jedno 30% skuplja nego recimo u francuskoj ili 50% skuplja nego u makedoniji.

bili mi roditelji prosle godine u ohridu i krstio sam se kad su mi rekli cene suhomesnatih proizvoda

suvi vrat kilo 200 din , pecenica 250 din za kilo - a u srbiji nemas ispod 700 din.

sve u svemu - propali smo nacisto....

sad nam je hrana jedno 30% skuplja nego recimo u francuskoj ili 50% skuplja nego u makedoniji.

bili mi roditelji prosle godine u ohridu i krstio sam se kad su mi rekli cene suhomesnatih proizvoda

suvi vrat kilo 200 din , pecenica 250 din za kilo - a u srbiji nemas ispod 700 din.

hebote svi siptari idu na ohrid.. kazu da je budjav...

Da za MK se slažem, bio sam prije 2 mjeseca, plazma keks, onaj dupli najveći, kad se retvori u dinare nepunih 80.... A hrana je džabe, kao i piće

al vidis nasa vlada ne dozvoljava da se uvozi suhomesnato iz makedonije - jer je jeftino, a uvoze slovenacku hranu kao kraske sunke, kobasice i slicno.

slovenacko i hrvatsko moze da se prodaje u srbiji kao preskupo a makedonsko ne moze....

pa ono djubre od pastete argeta kosta 60 din dok srpske i makedonske kostaju ispod 25 din.

al vidis nasa vlada ne dozvoljava da se uvozi suhomesnato iz makedonije - jer je jeftino, a uvoze slovenacku hranu kao kraske sunke, kobasice i slicno.

slovenacko i hrvatsko moze da se prodaje u srbiji kao preskupo a makedonsko ne moze....

pa ono djubre od pastete argeta kosta 60 din dok srpske i makedonske kostaju ispod 25 din.

***, trpaju im pare u džep.... Ne ja sam apsolutno da ova vlada ostane do kraja, čitav mandat, nek se vide rezultati Cvetkovićevi...

Moguć veći PDV i smanjenje zarada
14:44 -> 14:44 | Izvor: B92, Beta
Beograd -- Vlada Srbije će povećati porez na dodatu vrednost (PDV) i smanjiti zarade ukoliko mere za očuvanje finansijske stabilnosti ne daju očekivani rezultat.

"Vlada je spremna da preduzme mere da održi programske ciljeve, uključujući povećanje stope poreza na dodatu vrednost (PDV) i smanjenje nominalnih zarada", navodi se u Memorandumu o ekonomskoj i finansijskoj politici, koji je usvojen u okviru aranžmana sa MMF-om.

MMF je 16. maja Srbiji odobrio trogodišnji stend baj aranžman u okviru kojeg će Srbija moći da povuče 2,9 milijardi evra, a prvu ratu već je povukla. Predviđeno je da inflacija u 2009. bude najviše 12 procenata.

Vlada Srbije se obavezala da budžetski deficit ne bude veći od tri odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP), a da bi se to postiglo usvojen je rebalans budžeta kojim je predviđeno između ostalog zamrzavanje plata u državnoj upravi i penzija u 2009. i 2010. godini i smanjenje transfera novca lokalnoj samoupravi.

Povećane su akcize na benzin i dizel gorivo i uvedena taksa od deset odsto na razgovore u mobilnoj telefoniji.

U Memorandumu se navodi da će Vlada Srbije "preduzeti odlučnu akciju" da poveća naplatu poreza. Do kraja juna ove godine trebalo bi da bude osnovana grupa koja će pratiti prikupljanje PDV-a i analizirati zašto je povraćaj PDV-a povećan u 2008, a do kraja 2009. godine trebalo bi da budu usvojene i nove procedure kontrole PDV-a, navodi se u Memorandumu.

===================

iskustvo me uci da kad demokrate kazu "moguce" to znaci 100%

znaci osim rasta cena hrane od 30-50% imacemo i povecanje PDV-a i manje plate - 100%

sve u svemu - propali smo nacisto

secam se da si rekao da ce nekretnine da pojeftine 150% Hahahahhaaha

Цена некретнина јесте пала. Рецимо то овако. У Земуну је квадрат у јуну прошле године вредео око 2000 еура, а продавао се по 1750-1850 еура. Данас се цени око 1600 еура по квадрату,м а продаје се 1200-1300. Није пад од 150%, како је Тихи то мислио, аил је забележен пад цена некретнина у Београду.

Mozda jeste radikalski demagog, al je za ovo u pravu, missim kako moze kod nas da bude hrana skuplja nego u EU?:roll:
Sto ne moze?Jesi razmisljala zasto je to tako?I sto ce hrana sve skuplja biti?Kako drzavi bude nestajalo para!!>A banke ,poljorivreda ne interesuje!!>Da te pitam ??>Zasto banke ne intresesuje poljoprivreda?Jel znas?
Mada ,imaju tu jos dva bitna razloga!!>

Back