Posesivnost u vezi

Neprilagođena

Leptirica
Poruka
95.110
Posesivnost je usko povezana sa ljubomorom, koja je često kriva za uništavanje veza, ali je ujedno i autodestruktivni osećaj.
Ona je povezana sa strahom, nepoverenjem i nesigurnošću koju oseća pojedinac.
. Ljubav je nesebična. U posesivnosti postoje ljubomora, sebičnost i nepoverenje u ime posesivnog i nema slobode ili spokoja za drugu stranu.
To je odnos koji dovodi do potpunog uništenja oba partnera, iako se uglavnom rodi iz najveće ljubavi.

Šta je posesivnost i zašto je ona deo ljubavi?
Da li je to ljubav i njen pokazatelj?
Koji su simptomi posesivnosti i kako je prevazići, kako ona ne bi bila kraj vaše ljubavi?

Posesivnost (u vezi) je duboka potreba da se osoba koja je predmet ljubavi i želje, zadrži samo za sebe
. Kada ne želite da vaš partner provodi vreme sa bilo kim drugim ili čak sledi svoje lične interese van veze,
kada želite nečiju pažnju i ljubav po svaku cenu, pa i cenu slobode i dobrobiti osobe koju volite.
Posesivnost potiče iz potrebe

. Neko vam je potreban, jer osećate da vas on ili ona na neki način ispunjava,
a da ste vi izgubljeni, prazni i nepotpuni bez te osobe.
Posesivni ljudi imaju snažne izlive strasti i besa nad svojim partnerima.
Te negativne emocije su bolne za oba partnera i u suprotnosti su sa poverenjem i ljubavlju.

Posesivnost nije samo pokušaj da partner dominira nad drugom osobom, već u tome da se na nju gleda kao na osumnjičenog,
. Posesivna osoba oseća snažnu ljubomoru koja je često sasvim nerealna i neosnovana,
ima potrebu da špijunira svog partnera, krši njegovu privatost i traži znake neverstva.

Imate li neka iskustva?

 

Војвода

Ističe se
Poruka
2.787
Опасна ствар, претежно кажу да краси жене, мада мислим да је израженија код мушкараца. То је болест, и то се не може каналисати или "излечити". И на страну сва љубав од таквих се треба што пре склонити. Ебеш ти љубав кад те неко исцедити и психички и емотивно својим љубоморним испадима.
 

86bogomoljka

Buduća legenda
Poruka
48.647
Опасна ствар, претежно кажу да краси жене, мада мислим да је израженија код мушкараца. То је болест, и то се не може каналисати или "излечити". И на страну сва љубав од таквих се треба што пре склонити. Ебеш ти љубав кад те неко исцедити и психички и емотивно својим љубоморним испадима.
Што је још горе, то често родитељи раде деци :(
 

paketije

Domaćin
Poruka
3.002

Imate li neka iskustva?

Licno nemam, ali sam sretao takve osobe.Posesivne osobe su malo kompleksnije nego sto si ti napisala u uvodu.

Kada osoba veruje da svoja osećanja samoprezira i bezvrednosti može prevazići tako što će biti voljena od neke vredne i socijalno značajne ličnosti, ona može imati brojne probleme u svom ljubavnom životu:preplavljenost snažnim osećanjem bezvrednosti ukoliko ljubavna naklonost nije uzvraćena;strah od gubitka partnera koji je "vredniji" i na koga se u osnovi, nema pravo, iz čega proističu brojne strategije kontrole partnera, posesivnost i ljubomora; demonstriranje ponosa, provociranje zavisti i razni drugi oblici potvrdjivanja osećanja samovrednosti pred trećim ljudima, a sve to preko partnera;depresivnost i osećanje bezvrednosti nakon raskida odnosa ljubavi.

Kada udje u odnos ljubavi s partnerom koga doživljava vrednijim od sebe, osoba pokazuje dve vrste straha: strah da drugi ne prepozna koliko osoba zaista vredi i da, shodno tome, ode; i strah da neko vredniji ne preotme partnera. U oba slučaja osoba razvija odrectene strategije koje treba da omoguće da se odnos održi.Prikrivanje pravog Ja je taktika koju srećemo u brojnim varijantama kod osobe koja se boji da će je drugi ostaviti kada, i ukoliko, otkrije njenu pravu vrednost. Pretvaranje, gluma, laganje i slično spadaju u sasvim uobičajeni repertoar ponašanja kojima se osoba predstavlja drugome isključivo u pozitivnom svetlu, dok se sve mane i slabosti pažljivo kriju. Ma koliko ova ponašanja izgledala nekome neprihvatljva, ona su za osobu koja ih primenjuje sasvim opravdana jer služe plemenitom cilju: ona su jedini način na koji se može pored sebe zadržati voljeno biće. Tragičnost ovih pristupa sastoji se u tome što je osoba sebe osudila da u ljubavnom odnosu, koji podrazumeva bliskost i intimnost, nikada sebi ne dozvoli trenutak bliskosti koji bi mogao odati njenu "pravu" prirodu. Ona s partnerom živi u Personi dok je njeno pravo ja samo njeno. lako su u odnosu, oni se osećaju usamljeni.
 

Darth Vader

Elita
Poruka
24.506
Pa šta znam.Kad sam bio mali bio sam jako posesivan i ljubomoran.Sada sasvim suprotno.Ako želiš da odeš i ako ti se više ne sviđam slobodno idi.
Samo upalim mentalni
ponovim proces odljubljivanja nekoliko puta
i dok ti stigneš do svoje kuće ja te se više ne sećam.
A ako se predomisliš.A to često biva.E onda si dead woman walking.Teško ponižavanje,stalno,dugo.Da dobiješ nazad delić onoga što si imala na tacni,za džabe. :)
 
Da biste mogli da kreirate nove teme, trajno koristite svoje ime i ne pogađate stalno slike - kliknite ovde da se registrujete.

Top
  Blokirali ste reklame
Dragi prijatelju, nemojte da blokirate reklame - isključite Ad Blocker na Forumu, jer će tako mesto vaših susreta na Krstarici ostati besplatno za korišćenje.